Licitație de peste 176 miliarde lei, la Primăria Pitești, anulată!

Specialiștii Primăriei și Consiliului Local Pitești au reușit din nou, săptămâna trecută, să… înfrângă! Miile de locuitori ai zonei Tancodrom, o zonă care s-a dezvoltat exponențial în ultimii ani, pot sta liniștiți: nici anul acesta nu vor beneficia, așa cum se așteptau, de asfalt și canalizare. Poate la anul. De fapt, sigur la anul, pentru că e an electoral. Iar cine ”nu” la anul, atunci să se aștepte la anul și la mulți ani, cel puțin încă patru…

Străzi create pe terenuri proprietate privată, rețele neidentificate

Obiectul uriașului contract, din punct de vedere logistic, dar și financiar, prevede modernizarea a 15 străzi cuprinse în zona TANCODROM din municipiul Pitești. Conform acestuia, vor fi executate lucrări de asfaltare, canalizare pluvială, apă și canal. Valoarea estimată a contractului, conform devizului general actualizat aprobat prin HCL este următoarea: Valoarea totală estimată este de 17.685.203 lei fără TVA, respectiv 4.000.181,63 euro (1 euro=4,4211 lei, curs BNR la data de 18.09.2015) defalcată astfel: Estimarea lucrărilor de bază: 16.052.983 lei fără TVA, reprezentînd: Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului: 70.398 lei fără TVA; Cheltuieli pentru investiția de bază: 15.606.343 lei fără TVA; Alte cheltuieli (organizare de șantier): 376.242 lei fără TVA; Cheltuieli diverse și neprevăzute: 1.632.220 lei fără TVA.
Toate bune și frumoase, doar că, la vizita în teren, reprezentanții firmelor care deja au cumpărat Caietul de Sarcini și au început să investească timp și bani în elaborarea documentației în vederea înscrierii la licitație, s-au confruntat cu o situație inedită. Trei probleme majore i-au obligat pe reprezentanții primăriei, după consultarea cu constructorii, să facă pasul înapoi și să purceadă la o rușinoasă anulare a procedurii:
1. Au fost descoperite străzi ce urmau a fi asfaltate și dublate de rețele de utilități care traversau proprietăți private
2. Nu s-a reușit o identificare judicioasă a rețelelor de utilități deja existente
3. Proiectul după care a fost elaborată documentația de licitație este foarte vechi. Drept urmare, acesta nu mai corespunde realității faptice.

De fapt și de drept, proiectul, întocmit în urmă cu niște ani buni, nu mai corespunde deloc realității din teren. Drumurile s-au format prin alte parcele, unele private, ceea ce face imposibil, deocamdată, demersul de începere al oricăror lucrări. Dacă sunt lăsate pe amplasamentele actuale, situația juridică a terenurilor pe care le traversează drumurile trebuie lămurită. Adică trebuie cumpărate acele terenuri. Doar că practica în domeniu a relevat faptul că procedura este întotdeauna una dificilă, cu procese care pot dura ani buni, și care pot găuri serios bugetul total al proiectului.
Deasemenea, din cauza faptului că traseul drumurilor s-a modificat, edilii nu prea au mai fost în stare să indice locul exact prin care trec rețelele de utilități. Ceea ce, de asemenea, este o catastrofă în devenire. Nu poți extinde rețele dacă nu știi de unde încep. Constructorul nu poate întocmi o ofertă viabilă dacă nu știe de unde începe să sape. Etcetera, etcetera.

Primăria Pitești, conștientă de lacunele proiectului, a umflat serios prețul. Constructor: ”Este un al doilea Molivișu!...”

Suma pusă la bătaie de municipalitate, de peste 176 miliarde lei vechi fără TVA, a atras instantaneu toți constructorii cu ștaif din județ. După ce s-au documentat mai serios însă, toți au declarat că:
1. procedura se va anula din cauza lacunelor exagerat de mari (ceea ce s-a și întâmplat)
2. proiectul este la fel de slab realizat ca cel de la Molivișu, unde au fost probleme în găsirea unui constructor tocmai din această cauză
3. suma este umflată artificial, poate tocmai din cauză că autoritatea contractantă era conștientă de lacunele afacerii și a încercat să le acopere cu bani în plus. Unul din constructorii  interesați de licitație a declarat că prețul de adjudecare, atunci cînd procedurile vor fi reluate, va fi undeva între 50 și 60% din cel estimat.

Cel mai probabil e nevoie de un proiect nou nouț, așa încât locuitorii cartierului Tancodrom pot sta liniștiți: la iarnă vor beneficia de aceleași condiții (noroaie) ca și până acum. S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea