Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a sărbătorit 135 de ani de lectură publică

Joi, 12 noiembrie 2015, a fost o zi deosebită pentru Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș. Împlinirea a 135 de ani de lectură publică a fost un motiv de sărbătoare pentru iubitorii de carte și pentru angajații instituției. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de evenimente menite să evidențieze rolul bibliotecilor publice în societatea actuală și  importanța culturii în viața oamenilor.
Evenimentul care a abordat rolul și locul bibliotecilor publice în contextul erei informaționale a fost Simpozionul Național „Informare și comunicare – motorul dezvoltării durabile”, care a avut loc în contextul Anului European al Dezvoltării. Invitații speciali ai acestui eveniment au fost Simona Bucura Oprescu – deputat în Parlamentul României, Mihaela Voinicu – coordonatorul proiectului Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene, Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, și Octavian Mihail Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie a vorbit despre ceea ce a însemnat și ce înseamnă azi biblioteca publică în cadrul comunității argeșene: „În anul 1869, Paraschiva Ștefu a lăsat prin testament 200 de galbeni austrieci pentru organizarea unei biblioteci publice în comuna Pitești. Lucrurile s-au concretizat abia peste 11 ani, în anul 1880. Biblioteca nu și-a întrerupt niciodată activitatea. Așa s-au pus bazele actualei biblioteci. Biblioteca Județeană este o bibliotecă importantă în sistemul de biblioteci publice din România, dobândind valențe deosebite în încercarea sa de a satisface interesele de cunoaștere ale utilizatorilor. Prin trecerea de la informație la cunoaștere, bibliotecile publice din România devin principalele centre de cunoaștere și comunicare. Ar trebui să existe o continuitate între politicile culturale și cele europene. Rolul bibliotecilor publice este cel de a selecta informație și de a oferi informație necesară celor care o cer. Sperăm să fim în continuare în slujba comunității!”
Mihaela Voinicu a afirmat: „Un numitor comun al celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (MDG) (eradicarea sărăciei extreme; educație primară la nivel global; promovarea egalității de gen și emanciparea femeii; reducerea mortalității infantile; îmbunătățirea sănătății mamelor; combaterea HIV/AIDS, malariei și altor maladii; asigurarea sustenabilității mediului; colaborare globală pentru dezvoltare) este accesul la informație și capacitatea corespunzătoare de utilizare a acesteia. Biblioteca și serviciile de bibliotecă gravitează în jurul noțiunii de informare și cunoaștere.”
Simona Bucura-Oprescu a accentuat în discursul său subiectul dezvoltării durabile: „Dezvoltarea durabilă poate fi definită astfel: raportându-ne la viitor și la resursele umane, materiale și de mediu, care sunt limitate, societatea să fie în stare să dezvolte activități economice care să ducă la efecte sociale pozitive, ținând cont de schimbările climatice, astfel încât aceste resurse să aibă aceeași calitate sau să fie îmbunătățite pentru generațiile următoare. Biblioteca reprezintă instituția fundamentală de cultură. Dacă în raport cu celelalte instituții de cultură putem discuta, biblioteca este temelia în formarea noastră ca oameni. Educația este un pașaport universal valabil.”
După discursurile invitaților, a urmat o prezentare video a Centrului Europe Direct Argeș, care a evidențiat sugestiv activitățile inițiate de-a lungul timpul în cadrul comunității argeșene.
La finalul simpozionului, Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș i s-au decernat diplome de excelență din partea Bibliotecii Naționale a României, din partea  lui Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea, și din partea Consiliului Județean Argeș.

În contextul simpozionului, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat o expoziție de carte brâncovenească și râmniceană din colecțiile bibliotecii. De asemenea, pe simezele bibliotecii s-au regăsit lucrările de pictură ale artistei plastice Tatiana Iulia Ciurea.

Aer de București

Ziua de 12 noiembrie a continuat cu un alt eveniment, de altă factură, și anume concertul de lansare a proiectului editorial „Aer de București”, care i-a avut ca protagoniști pe Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Mihai Zgondoiu, Mike Godoroja & Blue Spirit. Pe acordurile muzicale ale formației, poeții au recitat versuri din volumul „Aer de București”. A fost o seară magică în care melanjul original de poezie și muzică a delectat publicul prezent la acest eveniment inedit.
În deschiderea concertului, Mike Godoroja a afirmat: «Sunt trei factori umani care au făcut posibil acest concert: primul este Octavian Mihail Sachelarie, care încurajează constant organizarea unor asemenea evenimente; al doilea este Dan Mircea Cipariu, coordonatorul acestui proiect; iar al treilea «vinovat» este un vinovat de ansamblu, un ansamblu de artiști pe care i-am cunoscut sporadic de-a lungul colaborărilor sale; un ansamblu energizat de Dan Mircea Cipariu. „Aer de București” este un proiect ranshi, o geografie eterică și subiectivă.»
„Aer de Bucureşti” este primul proiect editorial şi cultural care propune cinci autori din generaţii diferite – Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja şi Mihai Zgondoiu, din genuri de nişă diferite (poezie, blues & jazz şi arte vizuale), care prezintă publicului Bucureştiul lor poetic, vizual şi în mărturii audio-video. Acest portret în evantai al capitalei – ca topos poetic şi reper respirator pentru trei promoţii de scriitori din literatura română contemporană – este ilustrat cu fotografii alb-negru de Mihai Zgondoiu. O „altfel” de pagină de istorie/literară şi artistică a Bucureştiului.
Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea