ANAF - depășire la încasări cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă unele impozite au fost în scădere

# Plusul de venituri este, în principal, consecința nemijlocită a acțiunilor de combatere a evaziunii fiscale.

ANAF se laudă cu conturi pline, asta în ciuda faptului că unele taxe și impozite au scăzut pe parcursul anului 2015. E vorba, aici, de scăderea TVA la alimente, scăderea CAS, a celebrei taxe pe stâlp și altele.
În primele 11 luni din 2015, veniturile în sumă de 180,57 mld lei reprezintă o depăşire cu 7% (indice nominal) șicu 12,15 mld lei (în cifre absolute) a veniturilor colectate în perioada similară a anului 2014.
Încasările din TVA au fost cu 5,14 mld lei (+11% indice nominal) mai mari decât în aceeași perioadă din 2014.
De asemenea, raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare este de 104%.
Menționăm faptul că, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză, creșterea economică a fost de 3,6%, în timp ce încasările suplimentare din 2015 au crescut cu 7% față de cele înregistrate anul trecut. De asemenea, subliniem faptul că, în perioada de creștere economică, sarcina fiscală a fost diminuată considerabil printr-o serie de măsuri care au micșorat, implicit, impactul pozitiv al creșterii economice în colectare.
Totodată, în perioada analizată, deflația de 1.64% a afectat nominal veniturile colectate de ANAF.
Măsurile de relaxare fiscală care au influențat nivelul colectării sunt:
1. scăderea CAS cu 5pp
2. neimpozitarea profitului reinvestit
3. diminuarea taxei "pe stâlp"de la 1,5% la 1%
4. creșterea vărsămintelor la pilonul II de pensii
5. scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% (aici facem precizarea că nu doar alimentele au beneficiat de o cotă redusă de TVA dar și băuturile non-alcoolice, animalele şi păsările din specii domestice, seminţele şi ingredientele alimentare, serviciile de restaurant şi catering)

Din aceste motive, plusul de venituri este, în principal, consecința nemijlocită a acțiunilor de combatere a evaziunii fiscale.  De altfel, evoluția gradului de conformare pe categorii de contribuabili și zone geografice atestă fară dubii faptul că veniturile suplimentare din 2015 s-au înregistrat în zone recunoscute ca având un potențial evazionist ridicat.

În acest sens, exemplificăm cu zona București-Ilfov unde creșterea pe 11 luni din 2015, raportată la aceeași perioadă din 2014, la aceleași categorii de contribuabili, a fost de 19,9%; aceasta înseamnă că din cele 12,15 mld lei colectate în plus în 2015, 5,52 mld lei provin din zona București-Ilfov.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea