Primarii argeşeni sunt nemulţumiţi de noul Cod Fiscal

Pe ordinea de zi a şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc pe data de 28 ianuarie 2016, la ora 10.00, au fost abordate mai multe probleme. Cele mai sonore subiecte care au suscitat interesul primarilor prezenţi în sală au fost: 1. necesitatea recrutării cât mai rapide a personalului administraţiei publice locale în corpul experţilor electorali şi 2. reglementările noului Cod Fiscal privind impozitarea pe terenuri şi case.

Primarii argeşeni întârzie mult prea mult cu propunerile privind persoanele care vor face parte din corpul experţilor electorali.

În ceea ce priveşte primul subiect, prefectul Mihai Oprescu a transmis următorul mesaj primarilor prezenţi la această şedinţă şi nu numai: „Pe data de 14.12.2015, am solicitat primarilor judeţului Argeş să ne transmită lista cu persoanele care îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi încadraţi în corpul experţilor electorali. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se află în prim proces de recrutare. Recomand primarilor să facă cât mai repede propunerile până să se întocmească o nouă documentaţie. Admiterea în corpul experţilor se face în temeiul unui aviz acordat de AEP, precum şi sub formă de examen pentru cei care nu au făcut parte din corpul experţilor electorali.”

Primarul Ion Georgescu: „Ca reprezentant al statului, îmi exprim nemulţumirea cu privire la noul cod fiscal şi la formele de aplicare pentru terenurile intravilane.”

Al doilea subiect, care a declanşat nemulţumirea câtorva primari argeşeni, a fost reglementările noului Cod Fiscal cu privire la impozitul pe terenuri. Astfel, primul primar care şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest subiect a fost Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni: „Ca reprezentant al statului, îmi exprim nemulţumirea cu privire la noul cod fiscal şi la formele de aplicare pentru terenurile intravilane. Foarte mulţi proprietari din Mioveni sunt afectaţi în mod negativ de aceste norme. De pildă, dacă ai cinci poziţii curţi- construcţii, plăteşti de cinci ori impozitul pe aceste porţiuni de teren. O altă normă introdusă care îmi stârneşte dezacordul este următoarea: se achită restanţele şi după aceea plata la zi. La nivelul judeţului Argeş vor fi mult mai mici decât cele din 2015. De ce nu se încasează pe loc amenzile? În alte ţări nu pleci fără să nu plăteşti. La noi plăteşti o grămadă de bani pentru oameni care să recupereze aceste datorii.”
Primarul comunei Albota, Ion Dumitru, a înaintat şi o propunere de reglementare a acestei situaţii: „Înainte să fie adoptată o lege nouă, ar trebui să fie consultaţi şi primarii. Trebuie concepute legi care să poată fi aplicate. În ceea ce priveşte amenzile, foarte mulţi aşteaptă să se prescrie amenda, iar atunci când se prescrie ordonatorul de credite este principalul vinovat.”
Radu Doru, primarul comunei Suseni, a evidenţiat caracterul fantomatic al propunerilor enunţate în acest sens: „Am făcut parte dintr-un colectiv care a lansat astfel de propuneri şi nu ne-a băgat nimeni în seamă. Retorica problemei este că nu ne bagă nimeni în seamă.”

Adevărul este că noul Cod Fiscal pare de neînţeles pentru majoritatea românilor. Multe dintre reglementările introduse nu au nicio logică, iar cea cu plata obligatorie a 400 mp drept teren curţi-construcţii este una dintre ele. Conform noului Cod Fiscal, contribuabilii care au în proprietate 400 de mp sau mai mulţi, chiar dacă sunt în jurul casei sau la 1 km distanţă, vor plăti pentru ei ca şi cum ar fi curţi-construcţii. Această situaţie îi afectează pe cei care aveau mai mult teren lângă casă, dar pe care l-au declarat, să spunem 100 de mp de curţi-construcţii şi restul, grădină de zarzavaturi, pe care se plăteau impozit mai mic. De acum încolo, se va plăti obligatoriu 400 de mp la tariful de teren curţi-construcţii.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea