Încă un argeșean, mort din cauza gripei. Pericol de epidemie! În Argeș, se închid spitalele din cauza virusului care îi omoară pe pacienții cu gripă

# Nouă morți de gripă sezonieră, doar  într-o lună #  Peste 4 000 de cazuri de infecții respiratorii, peste media anului trecut #  Spitalele au restricționat accesul vizitatorilor #  Tulpina H1N1 (Gripa Porcină) a fost încadrată la gripă sezonieră #  Două asistente de la Spitalul Județean Argeș, suspecte de gripă

De la începutul lunii februarie și până acum, nouă  pacienți diagnosticați cu gripă au decedat. Aceștia aveau vârste cuprinse între 36 de ani și 70 de ani, dar mai sufereau și de alte efecțiuni, așa cum se scuză medicii. Săptămâna trecută, o femeie de 41 de ani a fost trimisă de urgență la Spitalul Matei Balș, din Capitală, după ce starea ei s-a agravat. Este singurul pacient pe care medicii de la spitalul din Pitești decid să-l trimită la București, ceilalalți fiind tratați la Spitalul Județean Argeș, unde șapte au și decedat. Cum presa și opinia publică au făcut presiuni pentru a se afla adevărul despre situație, șefii sănătății din Argeș au ieșit cu câteva declarații. În primul rând, aceștia au negat vehement că este vorba despre Gripă Porcină. Numai că, tulpina H1N1, cea care cauzează Gripa Porcină, a fost încadrată în urmă cu trei ani, în categoria celor care generează gripă de sezon.
Directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, a fost nevoită să explice, ceea ce pare că se încearcă să se ascundă de câteva săptămâni. Cum de județul Argeș, se află pe locul al doilea, după București, ca număr al deceselor de gripă, și dacă este vorba despre temuta Gripă Porcină? Dar, mai ales, de ce medicii argeșeni, nu au trimis nici unul dintre pacienți la spitalele din București, cu excepția unei femei care a fost transportată săptămâna trecută la Matei Balș, cel mai probabil din cauza vâlvei făcute în mass-media?

Doar după trei săptămâni de la apariția valului de îmbolnăviri, medicii au cerut ajutorul Bucureștiului

Sorina Honțaru, director Direcția de Sănătate Publică Argeș:  „Este adevărat, avem șapte decese înregistrate. Toți acești pacienți care au decedat nu au fost vaccinați antigripal, și mai ales, aveau și alte afecțiuni. Mai avem, în acest moment, la Spitalul Județean,  trei pacienți care au buletine de gripă pozitive, și mai avem un suspect izolat. Astăzi (n.r miercuri, 2 martie) un pacient a fost transferat la Matei Balș. Avem confirmarea că a ajuns în stare bună la spitalul din București.” Pacientul la care făcea referire doctorul Honțaru este o femeie în vârstă de 41 de ani, singurul de altfel, pentru care medicii argeșeni au dispus internarea sa în capitală.
Deși s-au luat măsuri de siguranță și pentru personalul medical, două asistente de la Spitalul Județean sunt suspecte de gripă. Una dintre ele se află, în concediu medical, acasă.
”Noi, DSP Argeș am luat unele măsuri pe care le-am transmis tuturor spitalelor, de restricționare a accesului vizitatorilor, să nu mai circule prin spital, pentru că se știe că gripa este transmisibilă aerian. Totodată, s-a dispus dotarea cu echipament de protecție a personalului.  Inspectorii noștri au mers la Spitalul Județean, și vă pot spune că toți pacienții suspecți de gripă sunt izolați corespunzător.”, mai spune Honțaru.

Este sau nu este Gripă Porcină? Se poate declara EPIDEMIE în Argeș?

Gripa care a speriat o lume, cea denumită popular Gripa Porcină, a reapărut după mai mulți ani, deși medicii din Argeș evită să o denumească așa. Asta pentru că tulpina H1N1, a fost încadrată în gripă sezonieră, pentru care există vaccin. Autoritățile arată cu degetul și spre populație, care ori nu s-a vaccinat, ori nu respectă regulile elementare de igienă. Cam aceleași explicații, pe care le-au dat la început, și în cazul bebelușilor bolnavi: „În acest an am avut în județul Argeș peste 33 000 doze de vaccin antigripal, dar nu multă lume nu l-a făcut. Victimele care nu au supraviețuit, nu erau vaccinate. Dar, vă pot spune clar că este vorba despre gripă sezonieră, și nu alt tip. Este tuplina care este cuprinsă în vaccinul de acest an, nu discutăm de alt tip de gripă. Cu certitudine pot spune că nu este vorba despre o epidemie. Mai mult, doar Ministerul Sănătății poate declara starea de epidemie, Direcția de Sănătate Publică Argeș neavând aceste atribuții.”, a mai declarat Sorina Honțaru.
În acest moment, trei argeșeni se află în Reanimare, doi sunt intubați, unul suferă și de Hepatita C, altul are și o ciroză, iar un pacient, este mai puțin grav, respirând singur- spontan, dar totuși și cu ajutorul unui tub de oxigen. Potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, gripa aceasta deosebit de agresivă se manifestă cu: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă. Acesta se transmite de la persoană la persoană prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Numai în luna februarie, în județul Argeș, s-au înregistrat peste 4 000 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, astfel:
- în perioda 1-7 februarie- 1252 infecții ale căilor respiratorii superioare
- în perioada 8-14 februarie- 1428 infecții ale căilor respiratorii superioare
- în perioada 15-21 februarie- 1462 infecții ale căilor respiratorii superioare
De asemenea, în perioada 01.02.-29.02.2016, în Spitalul Județean de Urgență Pitești au fost recoltate și trimise la Institutul Cantacuzino 25 de teste pentru gripă, la bolnavii la care s-a ridicat suspiciunea de infecție respiratorie virală. Dintre acestea 9 sunt negative, iar 16 sunt pozitive pentru gripa sezonieră. Statistica arată că ne situăm peste peste media anului trecut. Mai mult, în 2015, în Argeș nu a a fost înregistrat nici un deces din cauza gripei sezoniere.
Carmen Buliga


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea