Varujan Vosganian a lansat „Cartea poemelor mele nescrise” la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Miercuri, 2 martie, la ora 17.00, Biblioteca Judeţeană Argeş a organizat un eveniment editorial de excepţie: lansarea volumului de poezii „Cartea poemelor mele nescrise” (Editura Cartea Românească, Iaşi, 2015), autor Varujan Vosganian.
Prezidiul lansării a fost format din vorbitori avizaţi: poetul Mircea Bârsilă şi criticul literar Nicolae Oprea. Moderatorul evenimentului a fost poeta Denisa Popescu, care a ţinut să spună în deschiderea evenimentului următoarele: „Să nu vă imaginaţi că veţi pleca în această seară senini, levitând, sorbind parfumul din aer, pentru că veţi fi împinşi înăuntrul dumneavoastră către zone pe care le evitaţi. Temele recurente din opera vosganiană sunt pregnante şi în acest volum. Vorbim despre un nod de experienţe, de vibraţii, pe care autorul încearcă să-l dezlege. Temele mari abordate sunt: memoria, identitatea şi absenţa. Supravieţuitorii au ceva din cruzimea învingătorului, dar şi ceva din vinovăţia învinsului.”

Criticul literar Nicolae Oprea: ”Cartea de faţă constituţie o sinteză lirică a întregii poezii a autorului. Este punctul nodal al maturizării sale poetice”

Criticul literar Nicolae Oprea, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Argeş, a încercat, în discursul său, să-l fixeze pe autor în cronologia istoriei literare: «Eu am avut şansa să prezint şi alte cărţi ale lui Varujan Vosganian nu din complezenţă, pentru că este şeful meu ierarhic, ci din punct de vedere al vocaţiei mele. Îl apreciez pe Varujan Vosganian în mod constant. Cartea de faţă constituţie o sinteză lirică a întregii poezii a autorului. Este punctul nodal al maturizării sale poetice. Varujan Vosganian a debutat cu întârziere, în anul 1994. El realizează un debut simultan, ceea ce nu s-a întâmplat cu niciunul din congenerii optzecişti. Este vorba de volumul de poezii „Şamanul albastru” şi de volumul de proză „Statuia comandorului”. Prin acest debut, Varujan Vosganian ar putea fi considerat un nouăzecist. Un alt fapt care îi marchează individualitatea, spre deosebire de ceilalţi congeneri, este acela că el scrie cu simultaneitate valorică şi păstrând treapta valorică superioară şi în poezie şi în proză. Cartea aceasta de poezii reprezintă un moment sintetic al evoluţiei sale poetice. Prin titlul său – „Cartea poemelor mele nescrise” -, autorul are în vedere neîmplinirile sale, cele care ţin de un destin ce merge în paralel cu viaţa poetului. Poemele nescrise sunt neîmplinirile sale. Specificul poeziei lui Varujan Vosganian derivă dintr-o predispoziţie complementară: are o privire aţintită atât către viaţa de toate zilele, cât şi către istoria mare. Sunt poeme cu trimitere autobiografică, dar şi cu trimitere istorică. În toată poezia din această carte este pregnantă viziunea morală integratoare.»

Poetul Mircea Bârsilă: „Tematica metafizică predomină în această carte. Acest volum de poezii este un document de existenţă”

Poetul Mircea Bârsilă a afirmat: «Această carte este o carte radicală prin tematica ei. Este o carte tulburătoare, pe care după ce o citeşti te pune pe gânduri.  Ceea ce tulbură sunt temele mari, grave, pe care le abordează autorul în această carte, într-o manieră a poeziei mari. Sunt mai multe voci, patru voci care se suprapun într-o singură voce: vocea celui exasperat de realitatea existenţei care are un punct terminus; vocea celui care priveşte realitatea printr-o grilă mistică; vocea celui care îşi asumă o misiune de factură civică; vocea actorului, a saltimbancului, a celui care nu se fereşte să se manifeste sub forma nebuniei, ca expresie a maximei revolte. Tematica metafizică predomină în această carte. Pe măsură ce lectura se derulează, dintr-o dată constatăm că avem de-a face cu o poezie care trimite la tăgada lui Iov. Atitudinea autorială este mai pesimistă, aşa cum se deduce din frecvenţa cuvintelor-cheie: „moarte”, „sinucidere”, „înmormântare”. Avem de-a face cu un autor a cărui poezie te prinde, în egală măsură, de febrilitatea mentală şi de afectivitatea inimii. Pesimismul său este dependent de o anumită înţelepciune. Poetul se află în dialog cu marea poezie dinaintea sa. Acest volum de poezii este un document de existenţă.»
Actorul Puiu Mărgescu a recitat câteva poeme din noul volum de poezii, publicul captând vibraţiile solemne şi profunde ale versurilor scrise de Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian: „Poetul este expresia unicităţii umane. Noi, generaţia copiilor trişti născuţi după război, suntem cea mai norocoasă generaţie din istoria lumii”

La finalul evenimentului, autorul a spus: „Ceea ce aduce poezia în vieţile noastre este un anumit tip de solemnitate. Poetul este expresia unicităţii umane. Adevărata istorie au făcut-o poeţii. Tot ceea ce avem cu adevărat este cartea. Eu nu cred în dispariţia cărţii. De asemenea, eu nu cred că acest volum este unul trist. Eu vorbesc despre moarte ca despre cineva care trăieşte împreună cu noi. Eu aş umaniza un pic moartea. Există sentimentul de a te întâlni cu moartea accidental. Întâlnirea cu moartea îţi schimbă total felul de a fi: îţi creează o altă miză şi de aceea eu nu mă mai tem de ea. Mă tem să nu ajung într-o zi să iubesc ceea ce mă înspăimântă. Sunt poezii care constituie o biografie a generaţiei mele. Noi, generaţia copiilor trişti născuţi după război, suntem cea mai norocoasă generaţie din istoria lumii.”
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea