ÎN ATENȚIA DNA! Suspiciuni de fraudă, în Argeș, cu fonduri europene prin programul POSDRU

# Uluitor!!! S-au bucurat de banii sărmanilor # După modelul cazului Mădălin Voicu și Nicolae Păun, Asociația Paraschiva, din Pietroșani, în colaborare cu mai multe persoane influente din zonă au implementat un proiect european într-un mod cu totul defectuos # Nora primarului din Domnești, directoarea școlii din Corbi și asistentul social al Primăriei Corbi, printre persoanele influente implicate în acest proiect

Dacă până acum auzeam de cazuri precum parlamentari, șefi de instituții publice, directori de companii de stat, primari și alți angajați ai statului corupți, iată că acum vă prezint un alt caz, strigător la cer. Caz ce face trimitere la dosarele deturnărilor de fonduri europene destinate persoanelor defavorizate. Vă prezint un caz similar cu cel al parlamentarilor Mădălin Voicu și Nicolae Păun pe care procurorii DNA îi acuză, printre altele, și de deturnări de fonduri europene destinate romilor. Aproape același lucru s-a întâmplat și la noi în Argeș, pe valea Râului Doamnei, mai exact în comunele Pietroșani, Domnești și Corbi, dar cu precădere în comuna Corbi, acolo unde mai mulți așa ziși beneficiari ai proiectului nu au primit ce li s-au promis, în momentul cooptării în cadrul acestui proiect.

Proiect ce viza ajutorarea persoanelor defavorizate a fost implementat după criteriul ,,primul venit primul servit”

Totul a început în toamna anului trecut. Așa cum am precizat mai sus, o să vă prezint cazul cursanților din Corbi.
Așa se face că în toamna anului trecut, directoarea școlii din Corbi, Cristina Ghiniță, a abordat copiii și le-a explicat despre acest proiect, ,,Salvați din Derivă” pentru ca ei să transmită acasă părinților. Veniți la școală, părinților li s-a spus că este vorba de două proiecte destinate elevilor din clasele I-VIII, dar și tinerilor adulți care nu au terminat 10 clase. Cu alte cuvinte, acest proiect ,,Salvați din Derivă” viza abandonul școlar și era împărțit pe două categorii de oameni, pentru elevii claselor I-VIII ce se intitula ,,Școală după Școală”, și pentru tinerii adulți care au abandonat școala, după clasele gimnaziale, intitulat ,,A doua șansă”.
Dacă al doilea proiect, ,,A doua șansă”, se adresa unei categorii stricte de oameni, proiectul pentru elevii din clasele I-VIII din Corbi se pare că a fost implementat fără niciun criteriu de selecție. Unii părinți ai copiilor cursanți spun că li s-a spus, atunci când au fost informați despre proiect, că, pentru a beneficia de acest proiect, trebuie să se grăbească să-și înscrie copiii, după modelul ,,primul venit, primul servit” fără să se pună în discuție vreun criteriu de selecție pe baza copiilor proveniți din familii vulnerabile în ceea ce privește abandonul școlar.

Au semnat contractele la școală, dar nu au primit niciun exemplar acasă

Un indiciu clar de intențiile necurate ale reprezentanțiilor Asociației Paraschiva, cea care a implementat proiectul, este faptul că nu au pus la dispoziția beneficiarilor acestui proiect contractele pe care le-au semnat în momentul înscrierii în acest proiect. Contractele au fost semnate la școala din Corbi, în prezența directoarei, dar și anumitor angajați ai acestei asociații. Dar aceștia, se pare, având intenții frauduloase, profitând de naivitatea oamenilor sărmani, au fost puși să semneze pe repede înainte, fără a le înmâna un exemplar și lor, așa cum este normal, ca orice contract să se încheie în mai multe exemplare, ca fiecare parte din contract să primească câte un exemplar.
Implementarea acestui proiect cu fonduri europene pe programul POSDRU a fost cu totul lipsită de transparență. Pe lângă faptul că beneficiarii nu au primit contractele, aceștia nu au avut nici de unde să se informeze cu privire la acest proiect. Orice proiect desfășurat pe fonduri europene trebuie să se facă cunoscut prin diverse mijloace. Cei care implementează un proiect european au obligația să publice pe un website detalile proiectului. Totodată, trebuie să tipărească și un anumit număr de pliante pe care să le distribuie cetățenilor și beneficiarilor proiectului  pentru a face cât mai cunoscut proiectul ce se desfășoară, iar în cazul de față, să se prezinte criteriul de selecție al beneficiarilor. Numai că toate aceste lucruri nu s-au întâmplat, oamenii din zonă spunând că nu știu mare lucru despre acest proiect, iar cei care trebuiau să fie beneficiarii acestui proiect, spun că au semnat contractul fără să-l citească. Li s-a spus că o să primească pachete cu alimente și câte 300 de lei lunar, timp de trei luni, perioadă de desfășurare a cursului.

Nu au primit banii promiși

Așa cum precizam la începutul materialului, cazul acesta este aproape similar cu cel în care sunt implicați Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Cei doi sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi cheltuit banii destinați proiectelor pe fonduri europene tot  în alte scopuri și, astfel, proiectul nu și-a atins obiectivul. Proiectul în care au fost implicați cei doi s-a desfășurat tot prin POSDRU, având aceeași tematică, de sprijinire a oamenilor defavorizați.
Și în comuna Corbi se pare că lucrurile stau le fel ca în cazul celor doi parlamentari acuzați de DNA. Din aproximativ o sută de persoane beneficiare ale acestui proiect din comuna Corbi, treizeci de persoane nu au mai primit banii promiși la începutul proiectului, ci doar pachete cu alimente, fără să primească vreo explicație concretă din partea celor implicați în acest proiect. O singură explicație evazivă au primit-o de la directoarea școlii, care a zis că aprimit un telefon și i s-a zis să scoată 30 de persoane din proiect. Așa se face că treizeci de persoane din acel proiect nu au mai primit banii promiși la început. Însă supărarea lor cea mai mare este că nu li s-a spus pe ce criteriu au fost scoase din proiect, pentru că alții mult mai înstăriți ca ei au primit banii.
,,Proiectul a început în toamnă. La școală s-a anunțat despre acest proiect. Doamna director a anunțat copiii despre aceste proiecte, iar copiii ne-au transmis nouă. S-au făcut două proiecte: ,,A două șansă” și ,,Școală după Școală”. Prea multe informații nu avem nici noi pentru că am semnat și nu am citit. Din ce am reușit să prindem și să înțelegem și noi, obiectivul proiectului ,,A Doua Șansă” era să ne îndemne către învățătură. Ar fi trebuit să constea într-un curs care să se desfășoare pe o perioadă de trei luni, iar la sfârșitul proiectului să primim bani și alimente. Numai că alimentele le-a primit toată lumea, iar banii, numai o parte din cei înscriși. Din comuna Corbi au fost 30 de persoane care nu au mai primit bani. Până nu a intrat domnul primar mai tare în ei nu ne-au dat niciun detaliu. Cifra aceasta de 100 o știm după ce am discutat la primărie cu doamna director, cu asistentul social și cu domnul primar. Atunci domnul primar a intrat tare în ei și abia ne-au mai dat niște detalii. Domnul primar a întrebat clar cine a tăiat de pe listă acele persoane care nu au mai primit banii. Știu un caz cu o doamnă care a sunat la asociație și s-a certat cu ei, iar până seara a primit și banii acasă. Doamna director ne-a spus să ne mulțumim cu ce ne-a dat, că avem o familie fericită. Măcar dacă dădeau și ei la cei care nu au, iar atunci nu mai ziceam nimic.”, au declarat mai multe doamne din comuna Corbi, beneficiare ale proiectului, dar care nu au primit banii, ci doar alimente.

O singură dată au fost chemați la curs pe toată durata de trei luni

Implementarea acestui proiect a fost întru totul deficitară. Încă de la semnarea contractelor și până la finalizarea proiectului, iată că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum prevedea proiectul propriu zis. Așa zișii beneficiari ai proiectului spun că au fost chemați la cursuri o singură dată pe perioada desfășurării proiectului, adică în trei luni. Atunci au completat datele personale și au răspuns la niște întrebări privind cauzele abandonului școlar. Aici referindu-mă pentru cei încadrați în categoria ,,A Doua Șansă”, pentru că elevii beneficiari ai proiectului au mai fost opriți după ore pentru a participa la cursurile proiectului cu pricina.
Așadar, la fel ca în cazul dosarului lui Mădalin Voicu și Nicolae Păun, nici în cazul de față proiectul nu și-a atins obiectivul, desfășurându-se într-un mod defectuos.

Primarul Virgil Baciu a sesizat Ministerul Educației Naționale și Cercetării cu privire la aceste nereguli

Chiar dacă era implicat și asistentul social al Primăriei Corbi în acest proiect, primarul Virgil Baciu nu știa nimic despre desfășurarea unui aemenea proiect sau, mai mult, despre neregulile acestuia. Aflând aceste lucruri de la cetățenii nemulțumiți, pentru că alte căi de informare reprezentanții proiectului nu au mai realizat, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, i-a chemat la primărie de îndată pe directoarea școlii și pe reprezentanții asociației Paraschiva pentru a da explicații cetățenilor nemulțumiți care nu au mai primit bani. Reprezentanții Paraschiva nu s-au prezentat, iar celelalte părți ale proiectului, directoarea școlii din Corbi și asistentul social al primăriei, au dat niște răspunsuri incoerente, fără a lămuri cu exactitate lucrurile.
Nemulțumit, chiar și primarul, de răspunsurile primite, a făcut o adresă către Ministerul Educației Naționale și Cercetării pentru a primi de acolo un răspuns concret. Însă nici aici nu a fost cu prea mare noroc, dar cel puțin au promis că vor face verificări și vor comunica felul cum s-a implementat proiectul.

De la Ana la Caiafa

Această situație cred că va face obiectul unui studiu DNA pentru că lucrurile sunt incerte, iar explicațiile celor implicați sunt evazive. După modelul, ,,De la Ana la Caiafa”, reprezentanții proiectului se spală pe mâini aruncând pisica fiecare în curtea altuia. Am încercat și noi să aflăm mai multe detalii despre acest proiect și de ce nu au mai primit acei oameni suma de bani promisă, însă fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă s-au spălat pe mâini și au dat vina unul pe altul.
Luînd-o în ordine ierarhică, am încercat, prima dată, să aflăm informații de la directoarea școlii din Corbi, dar dânsa s-a spălat pe mâini spunând că cei de la asociația Paraschiva îmi pot da detalii despre proiect, pentru că dânsa  fost doar colaborator.
# Bună ziua, doamnă director. De la ziarul Atitudine în Argeș vă deranjez, în legătură cu proiectul ,,Salvați din Derivă”. Spuneți-mi, vă rog, de ce nu au primit toate persoanele din proiect acea sumă de bani care le-a fost promisă?
Directoare: Noi am fost doar colaboratori în proiect, iar toate informațiile pe care le doriți le puteți obține de la asociația Paraschiva, care este partener în proiect. Eu nu am primit explicații. Vorbiți cu cei de la Paraschiva pentru că ei sunt parteneri în proiect, noi doar am colaborat cu Asociația Paraschiva.

Încercând să aflăm informații chiar de la directoarea asociației, Elena Bărbucescu, nu am reușit, pentru că nu a răspuns la telefon, însă am mai găsit încă un număr de telefon al asociației la care ne-a răspuns cineva. Acel cineva fiind chiar un apropiat de-al doamnei director pentru că dânsul nu prea a vrut să ne dea mai multe detalii, aflând cu greu că îl cheamă tot Bărbucescu, ca pe doamna director a acestei asociații, după mai multe încercări ne-a mai spus că îl cheamă și Remus, dar, oricum, era reprezentant al acestei asociații.
Cerându-i explicații despre acest proiect și acest domn s-a spălat pe mâini aruncând pisica ba în curtea directoarei școlii din Corbi, ba în curtea partenerului principal al acestui proiect, din București.
Remus Bărbucescu: Partenerul principal este o asociație din București. Noi am venit cu grupul țintă și s-a făcu selecție. Eu înțeleg care este problema. Este vorba de revolta unor persoane care au primit pachete. Însă grupul de selecție s-a făcut de fiecare școală în parte și nu de asociație. Adică, fiecare școală și-a selectat grupul. Cei care au fost selectați au primit și acea sumă de bani, de 900 lei, iar ceilalți s-au revoltat că nu au primit. Mai multe nu cunosc.
# Dar de ce nu au primit?
Bărbucescu: Pentru că nu au fost selectați de către școlile care au constituit grupul țintă.
# Da, dar am înțeles, că totuși, pachete ar fi primit.
Bărbucescu: Toată lumea care a fost a primit pachete.Grupul țintă s-a făcut la început și au primit toți câte două pachete. După care, s-au verificat dosarele și s-a constatat că unele persoane nu îndeplineau criteriile care erau acolo.
# Și care erau criteriile? Pentru că oamenilor nu li s-au comunicat aceste criterii
Bărbucescu: Înseamnă că nu au fost la școală, domnul șef.
# Păi, oricum, am înțeles că au fost chemați o singură dată pe toată perioada cursului, cei adulți.
Bărbucescu: Eu nu cunosc lucrul acesta. Am avut angajați la fiecare școală. Au fost angajați profesori care s-au ocupat de acest lucru.
# Am înțeles, dar totuși, spuneți-mi care au fost criteriile de selecție?
Bărbucescu: Eu nu vă pot spune acum care sunt criterile de selecție. Vorbiți cu managerul de proiect care este și purtător de cuvânt. Se numește Iustina Radu. Este la București la CND, adică Consiliul Național al Dizabilității din România. Atât vă pot spune.
# Îmi puteți da și mie numărul dânsei de telefon?
Bărbucescu: V-am spus, eu nu am impact în acest proiect și nu vă pot da acest număr de telefon. Sunați pe celălalt număr al asociației pentru că eu sunt în altă parte acum.

Nora primarului din Domnești, directoarea școlii din Corbi și asistentul social al Primăriei Corbi, printre persoanele influente implicate în acest proiect

După cum spuneam, de implementarea proiectului îndeaproape s-a ocupat asociația ,,Paraschiva” din satul Retevoiești, comuna Pietroșani, județul Argeș. Însă principalul baneficiar al proiectului este asociația Psitek din București și care se pare că și aceasta ar avea legături apropiate cu anumiți romi, asta ca o paranteză cu cazul Mădalin Voicu. Asociația Paraschiva din Retevoiești a fost unul din partenerii acestui proiect, dar care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect. Reprezentanții asociației Paraschiva au cooptat în acest proiect persoanele influente din zonă la care făceam referire. Când directoarea școlii îți spune despre un proiect, când asistentul social este și el implicat și, mai ales, când vezi că din grupul de experți al proiectului mai face parte și nora primarului din Domnești, Georgeta Smădu, sigur te gândești la lucruri curate, transparente și bine intenționate. Pe același lucru au mizat și acele persoane sărmane care au semnat contractele fără să le mai citească, fără să se mai gândească la alte lucruri necurate. Curios este faptul cum de va mai da ochii primarul din Domnești cu aceste persoane, care nu au mai primit banii?! Ce autoritate să mai aibă directoarea școlii, profesor de limba română, în fața elevilor săi, care, probabil, din banii respectivi se gândeau că o să le cumpere părinții lor o pereche de încălțări nouă.
Nu știu dacă vina este pe deplin a persoanelor menționate, dar atâta timp cât nu denunță și nu explică exact ce s-a întâmplat cu acele persoane care nu au mai primit banii promiși, sunt părtașe în această mizerie.
Să vă fie rușine!
Material realizat de Lucian GHERGUȘ

Click AICI pentru vizualizare documente

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea