S.O.S Biserica Sân Nicoară din Curtea de Argeş! Monumentul a devenit casa oamenilor străzii

Ruinele frumosei biserici din secolul al-XIII-lea, din Curtea de Argeş, au ajuns adăpost pentru aurolaci şi pentru tinerii care nu-şi permit o cameră la hotel unde să-şi consume pasiunea erotică. Sub ceea ce a mai rămăs din vechea biserică Sân Nicoară s-au descoperit tuneluri secrete şi morminte ortodoxe. Vestigiile se află în custodia Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului care a avut în 2015 încasări de peste 200miliarde de lei.

De la Bolta Rece, la tuneluri secrete

Biserica Sân Nicoară, construită în stil bizantin se află la doar doi paşi de Biserica Domnească, din Curtea de Argeş. Ridicată pe un deal, ceea ce a mai rămas din ea acum, priveşte dezolant spre “Oraşul regilor”, dărâmându-se încet şi în tăcere. Înainte de Revoluţie, la poalele bisericii se întindea un frumos parc şi o cârciumioară celebră, Bolta Rece. În anii 1990, parcul a fost ras de pe pământ, fără un motiv concret, iar cârciuma demolată. Atunci s-au descoperit mai multe tuneluri de sute de metri care porneau din oraş şi ieşeau pe malul Râului Argeş şi în pădurea de pe Valea Doamnei. Localnicii încă îşi amintesc frumuseţea de demult a locului şi arată acuzator spre Arhiepiscopie care prin indiferenţă a “cedat” biserica aurolacilor. Valerică Popescu: “ Când au dărâmat cârciuma au descoperit tunelurile. Nu au putut înainta foarte mult, că au rămas fără aer. Au descoperit şi gaze…Atunci Arhiepiscopia a zis că se va ocupa de renovare, dar vedeţi şi dumneavoastră cum arată. Aici s-au îngropat nişte bani, atunci când era doamna Elena Udrea ministru…au dat să facă ceva şi apoi au renunţat. Mai rău este, că ruinele au devenit un refugiu pentru oamenii care se droghează, pentru vagabonţi. Vin aici beau, fac sex, seara ţi-e frică să treci prin zonă. Câte cazuri n-au fost! Vine poliţia, dar degeaba!” povesteşte localnicul.
Directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache, întăreşte şi el spusele cetăţenilor: “ În 2002, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a cerut Primăriei să le cedeze biserica Sân Nicoară, cu promisiunea că o vor include într-un program de renovare. Au comandat un proiect de renovare, dar pentru că nu l-au mai plătit, arhitectul nu l-a mai predat. Şi din 2002, ruinele se deteriorează şi tunelurile au rămas tot îngropate sub pământ. Mai rău este că, o parte din bolta bisericii care avea frescă a căzut déjà. Biserica Sân Nicoară este unică în lume, ceva asemănător mai existând doar în Bulgaria şi Constantinopol.”
Carmen Buliga

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea