Marian Niţă cere daune morale în valoare de 200000 de euro postului TV Antena 1 Bucureşti

Marian Niţă, fostul viceprimar al oraşului Costeşti şi fost administrator al Complexului de locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi de la Buzoeşti, a dat în judecată postul naţional de televiziune Antena 1 pentru repararea prejudiciului moral cauzat ca urmare a emisiunii TV difuzate pe acest post la data de 7 ianuarie 2016. Conform spuselor lui Marian Niţă, această emisiune i-ar fi încălcat dreptul la imagine, demnitate, onoare şi reputaţie. Iată cum este formulată cererea de judecată înregistrată pe data 19 februarie 2016, pe care Marian Niţă a înaintat-o în dosarul nr. 2414/280/2016, aflat pe rol la Judecătoria Piteşti.

Marian Niţă pretinde şi scuze publice din partea acestui post TV

”Marian Niţă cheamă în judecată societatea Intact Media Group – Postul de televiziune Antena 1 – pentru a obliga postul de televiziune la publicarea unui comunicat prin care să-şi ceară scuze în mod public pentru emisiunea difuzată în mod direct şi pe pagina web şi la daune morale în valoare de 200000 de euro, în echivalent lei.
Astfel, în data de 7 ianuarie 2016, la postul de televiziune Antena 1 a fost difuzată o emisiune în cadrul «Acces Direct» sub titlul «Drogaţi, violaţi, tăiaţi!” în numele statului!?» -  în continuare, era supusă atenţiei publice revenirea cu noi dezvăluiri, sub titlul «Cine trebuie să salveze cele 24 de suflete»? Aşa cum se poate observa chiar din cuprinsul titlului, moderatorul evenimentului menţine aceeaşi exprimare sarcastică, de torţionar, de asupritor, fapt din care reiese, în mod evident, atitudinea ofensivă a acesteia şi a invitaţilor săi. Considerăm emisiunea un veritabil atac la persoană. Acest fapt, excede, în mod evident, codul deontologic al jurnaliştilor, încălcând cu mult libertatea de exprimare a acestora, libertate ce nu este una absolută.
Emisiunea se voia o prezentare a tratamentului inuman, în accepţia moderatorului de televiziune, Simona Gherghe, şi a invitaţilor acesteia, la care erau supuşi bolnavii din acest centru de către reclamant, directorul centrului, În cadrul emisiunii, am fost acuzat de tratamente inumane, de viol, de un comportament anormal care depăşeşte limitele normalului şi ale bunului simţ.
A doua zi, în cadrul Centrului de la Buzoeşti, au venit echipe de control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, Ministerului Muncii, Consiliului Judeţean, inclusiv din cadrul Avocatului Poporului. Nicio culpă nu mi-a fost găsită; nu s-au confirmat în niciun fel susţinerile din cadrul emisiunii difuzate pe Antena 1.
Urmarea emisiunii a fost, însă, faptul că eu nu m-am mai putut prezenta la examenul pentru ocuparea postului de director al Centrului. Imaginea mea a avut de suferit atât în societate cât şi în rândul familiei. Fiica mea, care este însărcinată în ultima lună, a suferit, considerând că prin această emisiune am făcut-o de râs.
De fapt, evenimentele prezentate în emisiunea din 7 ianuarie sunt aceleaşi fapte pe care anumiţi angajaţi ai centrului le-au făcut în cursul anului 2014. Am explicat acest lucru moderatorului care, a doua zi, pe 8 ianuarie, a trimis din nou, o echipă de filmare la faţa locului, le-am prezentat toate evenimentele, însă la televizor nu s-a mai dat nicio dezminţire.
În anul 2014, se scria în ziarul «Ancheta», că sunt suspectat de dispariţia mai multor bunuri din gestiune, precum aspiratoare, fiare de călcat, cantităţi importante de săpun, şampon şi detergent folosite la igienizarea Centrului. La fel, că aplicam tratamente inumane persoanelor cu handicap, că apa era dată când caldă, când rece, că legumele din grădina de zarzavat erau culese şi vândute prin societatea tatălui, după ce la cultivarea lor erau folosite la muncă persoanele cu dizabilităţi. Am îndeplinit funcţia de viceprimar al oraşului Costeşti; ocup o funcţie politică şi asemenea articole îmi afectează, evident, imaginea publică.
Ca urmare a situaţiei generate, reclamantul a făcut obiectul unei cercetări disciplinare, iar dintre toate faptele imputate i s-a aplicat sancţiunea avertismentului doar pentru împrejurarea că ar fi înfiinţat o grădină de legume fără a avea acordul conducerii DGASPC Argeş, restul faptelor nefiind reale sau dovedite în vreun fel. Dispoziţia, cuprinzând sancţiunea avertismentului, a fost contestată la Tribunalul Argeş în termen legal şi admisă prin decizia Tribunalului Argeş, rămasă irevocabilă.

În anul 2015, Marian Niţă a dat în judecată săptămânalul ”Ancheta”

De asemenea, prin sentinţa civilă nr. 7121/2015, pronunţată de Judecătoria Piteşti la data de 7 octombrie 2015, a fost admisă acţiunea reclamantului în contradictoriu cu societatea ce deţine publicaţia «Ancheta» şi cu redactorul acestei publicaţii, Celestina Dobricescu prin care aceştia sunt obligaţi, în solidar, la plata daunelor morale.
Ca urmare a emisiunii şi după efectuarea cercetărilor de către instituţiile autosesizate, diferite publicaţii din Argeş au publicat articole prin care au preluat acest subiect. Am fost prezentat, astfel, ca o persoană mazilită din postul de director, că a fost o înscenare pusă la cale de directorul DGASPC Argeş, care vedea în postul reclamantului o altă persoană agreată de acesta, apelând în acest fel şi la acest mijloc, al defăimării prin prezentarea unor neavăruri într-o emisiune TV de largă audienţă şi ai cărei moderatori au preluat datele, aşa brute, fără nicio verificare minimală.»

Având în vedere că acest proces este unul relativ ”proaspăt” la Judecătoria Piteşti, o să vă furnizăm date pe măsură ce se va judeca acest proces.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea