Magnatul Nicolae Ivănescu a cumpărat Fabrica de la Stâlpeni cu un milion de euro

# Discuţiile, în contradictoriu, se poartă acum pe marginea termenului de plată. Fidel dictonului „în criză să nu vinzi nimic, ci să cumperi”, magnatul Nicolae Ivănescu şi-a făcut cadou, la începutul acestui an, Fabrica de Cherestea şi Mobilă de la Stâlpeni. Preţul, de un milion de euro, a rămas bătut în cuie. Discuţiile – în contradictoriu - în momentul de faţă, se poartă pe marginea termenelor de plată, pe care „Nenea” le doreşte cât mai relaxate.

După zece licitaţii eşuate, a unsprezecea, la jumătate de preţ, câştigătoare

Din primăvara anului trecut, odată cu declararea falimentului fabricii, lichidatorii Dumitrana şi Motrun (implicaţi în acţiuni asemănătoare şi la celebrele Aro, Arpo şi Pic) au organizat, fără succes, nu mai puţin de zece licitaţii în vederea vânzării activelor firmei. Acestea constau în terenuri intravilane, construcţii,  staţie de epurare, un puţ de captare a apei,  stadion de fotbal, cabană pentru muncitori şi o cantină, echipamente tehnologice pentru fabricarea cherestelei, a parchetului, scaunelor, meselor, băncilor, paturilor, produse finite, etc.

Suprafaţa construită a proprietăţii industriale (mp):  2447
Suprafaţa desfăşurată a proprietăţii industriale (mp):  5703
Suprafaţa utilă a proprietăţii industriale (mp):  5088
Suprafaţa de teren aferent construcţiei (mp):  13352

Producţia fostei fabrici a constat în prelucrarea primară a materialului lemnos, ca scânduri, parchet, în trecut existând aici şi o cunoscută secţie de scaune. Fabrica înghiţea mai ales forţa de muncă necalificată sau mediu calificată din zonă. Intrarea în insolvenţă s-a produs datorită unei datorii neplătite către CETA (Compania de Expediţii şi Transport). Acesteia i s-a alăturat creditorul principal – B.C.R. Bucureşti, câteva instituţii ale statului şi numeroase firme private. Planul de reorganizare judiciară nu a fost aprobat, astfel că a fost recunoscută starea de insolvenţă. Datoriile pentru care Fabrica de Mobilă Stâlpeni a intrat în faliment se ridicau, la nivelul anului 2009, la peste 30 miliarde de lei vechi.
După zece licitaţii organizate fără succes, fără ca măcar un participant să se înscrie, înainte de Anul Nou, creditorii firmei au supus la vot propunerea de reducere a preţului cu 50% din valoarea iniţial expertizată pentru bunurile imobile şi cu 75% din valoare pentru celelalte bunuri de inventar, echipamente şi maşini
Preţul a fost bun.

„Nenea”, ca un veritabil om de afaceri, negociază acum, la sânge, termenul de plată

La începutul acestui an, licitaţia – cu preţurile drastic reduse, conform crizei – este ţinută şi câştigată de firma Neo Construct Industrial Ag S.R.L., patronată de Nicolae Ivănescu. Imediat însă, omul de afaceri a venit cu o propunere greu de „înghiţit” atât de Adunarea Creditorilor, cât şi de judecătorul sindic. Şi anume plata eşalonată a sumei de adjudecare, de circa un milion de euro, astfel: un avans de 15%, restul în 48 de luni, din care primele şase să fie de graţie. Nicolae Ivănescu a motivat aceste eşalonări prin faptul că trebuie să investească masiv în fabrică pentru a putea reporni producţia. În plus, este nevoie de timp pentru ca această producţie să înceapă a fi vândută şi, mai ales, încasată.
Desigur, propunerea magnatului din Piteşti a iscat nemulţumiri, mai ales de la cei care aveau, de o perioadă bună de timp, bani de recuperat de la Forestal Stâlpeni. Iată însă că Ivănescu a câştigat un aliat cu un cuvânt greu de spus: B.C.R. Bucureşti, principalul creditor al firmei falimentare, a aprobat durata de patru ani propusă. Judecătorul sindic s-a opus însă. În momentul, de faţă afacerea este nedecisă, fiind în stadiul de recurs.

Lichidatorii Laurenţiu Dumitrana şi Petre Motrun, aproape cu mâna pe un sac de bani

Pentru cei doi lichidatori, afacerea Forestal Stâlpeni se dovedeşte a fi una cu potenţial financiar extrem de ridicat, fiecare urmând să încaseze aproximativ 11% din totalul sumelor la care se vând bunurile mobile şi imobile ale fabricii. De asemenea, celebrii Dumitrana şi Motrun au un onorariu fix lunar de 25 de milioane de lei vechi. La aşa sume, să tot lichidezi. Şi cum perioada e una numai bună…
Alex SILVESTRU


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea