Sărbătoarea călușului ”Rusaliile la Hârsești”

Joia trecută, pe data de 19 iunie 2016, la Hârsești s-a desfășurat  ediţia a V-a a Sărbătorii Călușului, sărbătoare care coincide și cu Ziua Comunei Hârsești. Primăria comunei, dar și consiliul local au invitat, la Căminul Cultural din centru, întreaga suflare din Hârsești la o petrecere de la care nu au lipsit cântecul și voia bună.
Dumnezeu a ținut cu gospodarii organizatori, lăsând cerul cu nori, dar fără ploaie, așa că oamenii s-au putut bucura pe deplin de ziua comunei lor.
Pe scenă, cât timp s-au perindat formațiile de muzică, oamenii, veniți cu mic, cu mare, au putut să își stingă foamea și setea la mesele așezate, frumos, pe iarbă, iar copiii au beneficiat de prezența unui tobogan uriaș, dar și a numeroși vânzători de înghețată și dulciuri.
PROGRAMUL ZILEI:
- Cuvânt de deschidere
- Decernarea diplomelor de longevitate şi fidelitate în căsnicie
- Spectacol folcloric de muzică şi joc popular susţinut de
1. Grupul folcloric „Dorulețul de câmpie”, Formaţia de dansuri populare- copii „Doruri de câmpie” şi Formaţia de căluşari adulţi – Căminul Cultural Hârseşti;
2. Formaţiile de căluşari şi ansamblurile de joc popular din localităţile argeşene: Costeşti, Stolnici, Bârla;
3. Formaţiile de căluşari şi ansamblurile de joc popular din judeţul Olt: Colonești, Optași, Sârbii Măgura, Corbu;
INVITAŢI SPECIALI:
Ioana Modan-Cornea
Cristina Turcu-Preda.

La ora 21.00, invitații au uitat de meciul României la Campionatele Europene (și bine au făcut), asistând la un Recital Extraordinar  GELU VOICU, acompaniat de  Taraful “Lăutarii din Teleorman”.
Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii!!!

Ionel Moloiu, primarul  comunei  Hârseşti, a avut cuvântul de deschidere: ”Sărbătorim, în aceste zile, și cei 392 de ani de atestare documentară a localităţii Hârseşti. De valorile autentice ale tradiţiei depind valoarea noastră ca oameni şi bogăţia spirituală pe care le vom dărui ca zestre copiilor noştri.  Tradiţiile românilor sunt diferite de la o zonă la alta, după cum spune şi zicala «câte bordeie, atâtea obiceie», iar la Hârseşti, căluşarii poartă acest mesaj (mit, ceremonial, magie, ritual) în fiecare vară, de Rusalii, în fiecare bătătură din vatra satului.  Să deschidem împreună lada de zestre a satului nostru păstrător şi iubitor de folclor şi joc popular!”  La eveniment au participat numeroși invitați speciali, printre care Gabriela Pendiuc, Directorul Școlii Populare de Artă, Ion Mânzână, vicepreședintele CJ Argeș, senatorul Contantin Tămagă, deputatul Cătălin Rădulescu, consilieri județeni și locali. Desigur, nu puteau lipsi primarii tuturor localităților învecinate, uniți de o frumoasă prietenie.
Mențiune specială pentru sufletul organizatoric al evenimentului, Loredana Costache, activist cultural de excepție, neobosită atât în pregătirea șirului de manifestări, cât și pe tot parcursul derulării acestora.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea