Primarul Cornel Ionică: ,,Știu foarte bine că în campanie au fost persoane care m-au trădat”
Luni, 27 Iunie 2016 14:10
# INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE # Cornel Ionică: ”În campanie s-au spus niște bazaconii care rămân în istorie, incredibile, absolut irealizabile...”
Iată că a venit și ziua când municipiul Pitești, am putea spune, pornește spre un nou ciclu. După o guvernare foarte lungă, cu bune și cu rele, a lui Tudor Pendiuc, Piteștiul pare să înceapă o nouă etapă administrativă cu noul primar, Cornel Ionică, ce promite o reformare a întregului aparat bugetar local. Așa cum a mai declarat, chiar și până să-și anunțe candidatura, Ionică este un susținător al fondurilor europene, fără de care Piteștiul nu se poate dezvolta. Chiar dacă a fost trădat în perioada campaniei electorale, primarul Piteștiului spune că nu se va răzbuna pe acele persoane, luând lucrurile ca atare, dovadă fiind chiar viceprimarul Laurențiu Zidaru, care a fost propus pentru un nou mandat. În rândurile ce urmează, chiar veți vedea o discuție liberă și destul de sinceră cu noul primar al municipiului Pitești, Cornel Ionică.
,,Eu am o relație foarte bună cu domnul Dan Manu și trebuie să avem o relație bună, pentru că ne obligă fundamental statutul nostru administrativ, dar și politic”
# Domnule primar, în primul rând, vreau să vă felicit pentru încrederea pe care piteștenii v-au acordat-o. Spuneți-mi care sunt principalele planuri ale dumneavoastră în administrație?
- Principalele planuri ale mele sunt legate de o bună colaborare cu toate instituțiile pe orizontală și continuarea demersurilor în a realiza cât mai multe proiecte din angajamentele pe care le-am luat vis a vis de cetățenii municipiului Pitești.
# În timpul ”erei” Pendiuc – Nicolescu a existat o ruptură între instituțiile pe care le reprezentau fiecare. Acum, iată că istoria se repetă pentru că sunt foarte mulți cei care spun că deja ruptura s-a produs din timpul campaniei electorale între dumneavoastră și domnul Dan Manu. Confirmați acest zvon?
- Eu am o relație foarte bună cu domnul Dan Manu și trebuie să avem o relație bună pentru că ne obligă fundamental statutul nostru administrativ, dar și politic. Aceste aspecte ne obligă la o foarte bună colaborare, iar din punctul meu de vedere voi respecta acest lucru. Eu cred că și dumnealui este interesat de o bună colaborare cu Primăria Pitești, și noi, deasemenea, suntem interesați de o colaborare cu Consiliul Județean Argeș. Este un interes comun.
# În urmă cu câteva luni, până să luați decizia de a candida, ați declarat la un moment dat că nu sunteți mulțumit pe deplin de activitatea ADP Pitești. Vă gândiți să schimbați conducerea acestui serviciu?
- Că nu sunt mulțumit pe deplin am spus, dar totuși am realizat multe lucruri bune cu ADP-ul. Țin foarte mult la acest serviciu. Este singurul serviciu pe care poți să-l folosești în orice moment și la costurile cele mai mici pentru că se plătesc doar cheltuielile de producție. Mă gândesc și la o reorganizare pe care am și discutat-o că o vom face, compartimentală. Aici vorbesc de deszăpezire, de intervenții la avarii și de mai multe aspecte. Le-am zis să vină cu niște propuneri concrete în perioada următoare pentru că și ei și-au dat seama și sunt de acord cu mine că o reorganizare este necesară.
”Dorim servicii de calitate pentru cetățeni și tarife mai mici, lucru care cu siguranță se va întâmpla în perioada următoare din toate punctele de vedere.”
# Vă gândiți la o evaluare a tuturor directorilor din subordinea Primăriei Pitești?
- Nu neapărat, dar eu sper să-și facă bine treaba. Rezultatele sunt acceptabile, dar vom fi foarte atenți la modul de lucru și la implicarea în realizarea sarcinilor de serviciu. Dorim servicii de calitate pentru cetățeni și tarife mai mici, lucru care cu siguranță se va întâmpla în perioada următoare din toate punctele de vedere.
# Aici vă referiți la apă și canal?
- Da, la apă și canal, dar și la transportul de persoane, dar nu imediat. Începând cu anul viitor, încercăm să reducem tarifele pentru că avem toate premizele să sperăm la acest lucru.
”Nu sunt foarte mulțumit de termoficare”
# De ce nu ați pomenit în timpul campaniei electorale despre reducerea tarifelor?
- Eu am făcut o campanie electorală realistă și nu că o spun eu, ci se poate constata. În campanie s-au spus niște bazaconii care rămân în istorie, incredibile, după părerea mea, absolut irealizabile, cum ar fi: fabrici de tractoare, dar nu este cazul să le mai reamintesc. Dar, revenind la lucrurile noastre, dacă la apă am ajuns pe locul al 16-lea, la canalizare suntem pe locul 2-3 ca preț și este prea mult pentru noi. Trebuie să reducem tariful și la apă și la canalizare. Cei de la Apă Canal 2000 S.A. știu că îmi doresc lucrul acesta foarte mult, își doresc și ei și vom căuta pârghiile și posibilitățile prin care să reducem tarifele. Și la transportul public de persoane se va reduce costul călătoriei prin acel sistem de eticheting. În ceea ce privește transportul public de persoane, lucrăm la mai multe proiecte prin planul de mobilitate urbană, prin care dorim să aducem un număr de autobuze electrice și să modernizăm transportul public de călători, inclusiv cu acea cartelă magnetică, cu ajutorul căreia vom plăti costul real pe călătorie. De exemplu: mergi două stații, plătești doar pentru două stații. Ne costă foarte mult și nu sunt foarte mulțumit de termoficare. Deși suntem pe plus, fiind pentru prima dată când am înregistrat profit, totuși costurile sunt mari. Subvenția este destul de mare și va trebui să găsim soluții în ceea ce privește infrastructura care presupune un alt tip de rețele de transport și distribuție a agentului termic. Ne gândim și la o centrală care funcționeză prin cogenerare, printr-un parteneriat public – privat.
”Vreau ca activitatea în primărie să se desfășoare pe bază de încredere reciprocă, dar și pe o disciplină mai riguroasă și mai aplicată ”
# Față de până acum, doriți să schimbați ceva în aparatul bugetar din cadrul Primăriei Pitești?
- Da, voi schimba multe. Voi face o reorganizare, lucru pe care l-am și discutat. Am niște observații mai vechi. Știu bine ce vreau. Atât cetățenii municipiului, cât și salariații au așteptări de la mine. Vreau ca activitatea în primărie să se desfășoare pe bază de încredere reciprocă, dar și pe o disciplină mai riguroasă și mai aplicată.
# În timpul campaniei electorale au fost persoane care v-au trădat. Ce atitudine veți lua față de aceste persoane duplicitare?
- Nu voi lua niciun fel de atitudine. Știu foarte bine că m-au trădat, dar nu voi lua niciun fel de atitudine pentru că este dreptul fiecăruia să procedeze așa cum crede. Ceea ce nu mi-a plăcut este că s-a jucat la mai multe capete, iar cu acest lucru nu sunt de acord, dar lucrurile rămân ca atare.
# Ați spus în nenumărate rânduri că fondurile europene reprezintă pentru dumneavoastră o prioritate absolută. Enumerați-mi, vă rog, care sunt obiectivele pentru care doriți să atrageți finanțări europene și pentru câte din acestea ați întocmit studiile de fezabilitate, fără de care nu se pot accesa banii europeni?
- Este o prioritate maximă și o șansă unică de care trebuie să ne folosim. Din păcate, guvernanții actuali ai României nu au făcut tot ce trebuie pentru a atrage aceste fonduri. La momentul acesta, fondurile puse la dispoziție sunt zero. Nu s-a făcut nimic la nivel național, nici măcar o directivă, o linie de finanțare. Suntem atenți să ne agățăm de orice posibilitate și să încercăm să aducem cât mai multe fonduri nerambursabile pentru că avem nevoie de proiecte majore, proiecte cu finanțări uriașe pe care nu ni le permitem din bugetul local. Dacă vreți niște proiecte concrete vă pot spune de pasaje rutiere absolut necesare pentru a degaja circulația în zonele foarte aglomerate. Mă gândesc la un nou pod peste râul Argeș, la o sală polivalentă și la infrastructură care va fi cea mai importantă în acest mandat. Am realizat studiile de fezabilitate pe vreo șase proiecte, până la momentul acesta și continuăm. Mai mult ca sigur nu vom avea finanțare pe parcul industrial care este o prioritate maximă pentru noi și la care lucrăm foarte mult în speranța că îl vom finaliza destul de repede, cel mai devreme, așa cum am spus, în 2017.
# Care sunt acele proiecte pentru care au fost deja întocmite studiile de fezabilitate?
- Sunt proiecte pentru reabilitarea unor școli, unor licee cum ar fi: Armand Călinescu și Zinca Golescu. Mai avem studii pentru niște pasaje rutiere: Pasajul Craiovei, Pasajul Lânăriei și Pasajul Negru Vodă cu Calea Bascov. Mai avem studiu de fezabilitate realizat și pentru modernizarea Bazinului Olimpic de Înot. O să vedeți că vom cheltui banii în modul cel mai judicios. Banii au un preț foate mare, în sensul că sunt din ce în ce mai puțini și nu avem de gând să mărim taxele și impozitele pentru cetățeni. Chiar nu doresc lucrul acesta.
# De curând știu că ați avut o întâlnire cu domnul Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia. Ce ați discutat cu dumnealui?
- I-am cerut tot sprijinul. I-am spus că suntem foarte interesați și că dorim să accesăm orice proiect care este benefic pentru noi. I-am dat o listă cu proiectele pe care le avem în vedere în perioada următoare. În scurt timp vom avea o discuție mai amplă și mai aplicată după ce vor studia proiectele noastre.
# Câte proiecte cuprindea lista pe care ați dat-o reprezentanțiilor ADR Sud Muntenia?
- Mai exact, le-am înmânat 35 de proiecte pe care le vom aduce la cunoștință și presei.
Interviu realizat de Lucian Gherguș