Un grup de acţionari ai SC Comat Argeş SA protestează public

# Tun de milioane de euro, muşamalizat de „băieţii deştepţi” din Poliţie! # După un an de cercetări, mai multe dosare penale vizând reclamarea unor fraude la SC Comat Argeş SA au fost închise de lucrători de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi Poliţia Piteşti şi înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti cu propunerea neînceperii urmăririi penale. # În tot acest răstimp, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti a respins sistematic şi nejustificat cererile părţilor vătămate, de a fi primite în audienţă! # Acţionarii protestatari cer ca şeful IJP  Argeş, comisarul şef Dan Nicolae să cerceteze modul în care subordonaţii săi au instrumentat aceste dosare şi să ia măsurile legale ce se impun.

În câteva ediţii ale publicaţiei noastre am relatat despre ceea ce, generic, am denumit a fi „Scandalul Comat”. Un grup de acţionari ai societăţii au reclamat fraude pe care  le-ar fi comis actualul director al SC Comat Argeş SA, Crăciun Nicolae, în achiziţionarea unui pachet de 10% din acţionariatul firmei, de la SIF Oltenia, în vara lui 2008 şi, ulterior, în evaluarea patrimoniului societăţii, cu scopul de a justifica preţul infim al unei acţiuni cu care a fost achiziţionat pachetul de 10%, faţă de valoarea sa reală de piaţă. Plângerile penale pe care acţionarii le-au făcut împotriva directorului Crăciun şi a echipei sale s-au concretizat în mai multe dosare penale instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti. La Poliţie, o parte dintre plângeri au fost  luate în primire de lucrători ai Serviciului de Investigare a Fraudelor şi conexate în dosarul 4070/P/2009, în vreme ce plângerea privind tranzacţia dintre SIF Oltenia şi Crăciun Nicolae a făcut obiectul unui alt dosar (969/P/2009), instrumentat la Poliţia Piteşti. După un an şi jumătate de cercetări în care, după cum declară acţionarii protestatari, audierile făcute de poliţişti au fost făcute la modul „lasă-mă ca să te las”, cu intenţia clară de a muşamaliza aspectele reclamate, iar prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti le-a refuzat sistematic şi nejustificat cererile de a fi primiţi în audienţă, acţionarii au fost înştiinţaţi de poliţişti că s-au finalizat cercetările premergătoare, dosarele fiind înaintate la Parchet cu propunerea neînceperii urmăririi penale.

Un tun de 20 de milioane de euro

Miza în acest scandal este una uriaşă, afirmă acţionarii păgubiţi de la Comat: terenurile şi clădirile din patrimoniul societăţii valorau, în vara lui 2008, peste 20 de milioane de euro, preţul real de piaţă al unei acţiuni situându-se în jurul pragului de 80 euro/acţiune. „La acel moment, directorul Crăciun cumpărase pachetul de 10% de la SIF Oltenia, încălcând legile în vigoare şi statutul societăţii, care îl obligau să convoace AGEA (Adunarea Extraordinară a Asociaţilor – n.r.), cu un preţ de 10 euro/acţiune. Ulterior, în iarna aceluiaşi an, un raport de evaluare a capitalului social al societăţii „mânărit” la indicaţiile directorului Comat, fixa valoarea unei acţiuni la 6 euro! Astfel, potrivit raportului întocmit de SC Total Rom Proiect SRL, terenurile Comat (peste patru hectare situate în intravilanul Piteştiului, în zona centrală) au fost evaluate la un preţ de 27 euro/mp, când valoarea reală de piaţă era de cel puţin 450 euro/mp! Noi cerusem, în AGA, să se evalueze capitalul social în vederea stabilirii valorii reale a patrimoniului şi a valorii reale a unei acţiuni, pe piaţă. Ne-am trezit că avem cu totul altceva, şi anume un raport de evaluare privind imobilizările corporale aflate în proprietatea societăţii. Raportul era făcut pe baza unor date false şi a unor calcule eronate. Am discutat cu evaluatorul, iar acesta a afirmat că, pentru realizarea raportului, a purtat discuţii tehnice numai cu directorul Crăciun Nicolae şi că raportul a fost făcut pentru contabilitatea firmei. Repet, noi aprobasem efectuarea unui raport de evaluare pentru stabilirea valorii reale de piaţă a patrimoniului şi a unei acţiuni, nicidecum pentru contabilitate. La rândul său, Crăciun ne-a minţit, afirmând, în aprilie 2009, că va dispune refacerea acestui raport de evaluare. Ne-a aruncat praf în ochi!”, afirmă contestatarii lui Crăciun Nicolae.

Cum devine cu „băieţii deştepţi” din Poliţie

Astfel, mai mulţi acţionari constituiţi în părţi vătămate declară că poliţiştii care au instrumentat dosarele 4070/P/2009 şi 969/P/2009 au avut un comportament profesional lipsit de orice etică . „Un lucrător de la Poliţia Piteşti, care s-a ocupat de dosarul 969/P/2009, ne chema din când în când ca să ne spună că el nu înţelege despre ce nereguli este vorba, că de ce nu le-am enumerat noi la liniuţă şi am pus virgulă între ele... Ori îi crezi pe ceilalţi tâmpiţi când faci asemenea lucruri, iar atunci ai probleme de percepţie, ori nu-ţi mai dai seama ce faci, pur şi simplu! Celălalt poliţist, de la SIF, a fost mai cu „ştaif”, ne-a lucrat la mare artă! După câteva luni în care nu se mişcase nimic la dosarul în care acest lucrător de la SIF conexase cele trei plângeri făcute de noi, ne-am dus la comisarul şef Ioaniţescu, dânsul era atunci la comanda inspectoratului. A fost prezent şi şeful SIF, care a justificat întârzierea prin aceea că s-au dispus expertize în dosare.În paranteză spus, nu s-a făcut nicio expertiză, deşi erau absolut necesare! Imediat, după o oră, lucrătorul de la SIF, ca prin minune, ne-a citat acasă. Am găsit în cutia poştală citaţiile, ajunsese cu ele înaintea noastră! Când ne-am prezentat la data fixată în citaţie, ne-a spus să dăm, pe moment, o declaraţie scurtă, că ne va cita din nou peste o săptămână şi vom lua lucrurile pe rând, cum trebuie, cu avocatul lângă noi. A trecut o săptămână, două, o lună, două luni, trei luni şi...nimic! Am fost de vreo cinci-şase ori la poliţie, până am ajuns din nou la comandant şi am cerut să-l cheme. Ce credeţi că a făcut  poliţistul nostru? Ne-a replicat:”Păi ce, domne, nu v-am luat atunci o declaraţie, ce mai vreţi...”! Când l-am auzit, să ne sufocăm de nervi, eram mai mulţi acţionari. „Păi bine, băi băiatule, de ce nu spui aşa, ca să ştim cu cine avem de-a face, tu ne iei de proşti?! Acum o să facem sesizări la comandantul Dan Nicolae, să facă anchetă disciplinară cu aceşti lucrători de poliţie, vom face sesizări la minister şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că aceşti oameni au aviz de lucrător de poliţie judiciară, iar lucrurile nu pot rămâne aşa! Aceşti poliţişti şi-au bătut joc şi de lege, şi de noi!”, declară acţionarii contestatari din Comat Argeş SA.

Directorul Crăciun se abţine, încă, de la comentarii

Am încercat, din nou, să-l contactăm pe directorul SC Comat Argeş SA, Nicolae Crăciun, pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu situaţia prezentată de noi în acest material. Domnia sa şi-a declinat disponibilitatea pentru dialog, afirmând că se află în concediu. Într-o convorbire anterioară pe această temă, directorul Crăciun Nicolae a declarat că se va pronunţa asupra acuzaţiilor pe care i le aduc protestatarii săi după ce parchetul se va fi pronunţat printr-o rezoluţie, neexcluzând posibilitatea de a le cere acestora satisfacţii în Justiţie. Stimaţi cititori, pe moment încheiem aici, dar vă vom ţine la curent cu derularea evenimentelor care se anunţă a fi, nu-i aşa, unele extrem de interesante... Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea