Mizerie de nedescris la biobaza din Câmpulung

#  Împrejmuirea precară – incapabilă să asigure securitatea perimetrului # Viceprimarul Liviu Ţâroiu: “Ăştia de la protecţia animalelor sunt vinovaţi, că ei îi întreţin aşa…” Câţiva cetăţeni de lângă Câmpulung ne-au semnalat – în mai multe rânduri – că biobaza de la marginea oraşului, aflată la graniţa cu comuna Bughea de Jos, este un adevărat focar de infecţie precum şi o reală ameninţare pentru trecători. Câinii – spun aceştia - sar gardul care, pe alocuri,  nu are înălţimea mai mare de 1,2 metri şi muşcă efectiv oamenii.
La faţa locului am constatat că situaţia este, de fapt, mult mai…urâtă. Mizeria de nedescris din interiorul biobazei ne-a spus aproape totul. Pentru cei circa 1000 de cîini am găsit o singură îngrijitoare. Întrebată câte animale găzduieşte aşezământul, aceasta ne-a răspuns în doi peri: „Nu ştiu! Vorbiţi cu doamna Ionescu. De unde să ştiu eu câţi sunt?...” Întrebată cum am mputea să o găsim pe respectiva doamnă Ionescu, acesta ne-a lămurit total cum stau lucrurile: „Habar n-am. Doamna Ionescu se duce după câini şi mi-i aduce mie aici. Nu ştiu unde să o găsiţi…” Adăpostul are şi o încăpere (un fel de coteţ ceva mai mare) unde câinii sunt – chipurile – operaţi, sterilizaţi etc. Acolo am găsit un bărbat care tocmai dorea să intre. Întrebat de noi ce face în zonă, acesta ne-a răspuns liniştit: „ Nimic. Nu fac nimic, eu lucrez la şantierul de alături şi am venit să trag un pui de somn…” Ruine, noroi, mizerie, garduri căzute. Într-un cuvânt, dezinteres şi un posibil mare focar de infecţie. Asta au văzut ochii noştri la biobaza de la Câmpulung. Viceprimarul Liviu Ţâroiu nu a reuşit să „lumineze” situaţia:  
# Domnule viceprimar ce puteţi să ne spuneţi despre situaţia câinilor comunitari de la Câmpulung? Cum se desfăşoară contractul cu firma care se ocupă de îngrijirea acestor animale?
Viceprimar: Păi noi avem un contract cu cei de la „Anima”, societatea de protecţia animalelor, prin care ei îi ridică şi îi îngrijesc şi noi le asigurăm numai adăpostul şi utilităţile, adică apa, gunoiul, curentul şi chiria terenului, întreţinerea adăpostului. Noi asigurăm tot ce înseamnă partea de adăpost.
# Câţi bani plătiţi de la primărie pentru acest adăpost?
Viceprimar: Nu am datele la mine, dar , dacă mă sunaţi mâine vă voi spune exact cu ce sumă contribuim.
Revenim cu telefonul a doua zi.
# Bună ziua domnul Ţâroiu, ce faceţi?
Viceprimar: Muncim, că noi nu avem timp să răsuflăm, pe teren, pe la primărie.
# Aţi ajuns şi la adăpostul de câini să vedeţi în ce condiţii sunt ţinuţi acolo?
Viceprimar: Am fost şi pe acolo şi ştiu situaţia, e urât, dar vreţi să vă spun ceva? Tot ăştia de la protecţia animalelor sunt vinovaţi, că ei îi întreţin aşa. O să ne apucăm să modernizăm pe acolo. Păi noi de la primărie dăm în jur de 35 milioane lunar, dar ăştia, cum v-am spus, se duc pe utilităţi, chirii.
# Cei de la Anima cu ce contribuie la acest contract?
Viceprimar: Păi ei îi strâng din stradă, ei îi tratează pe cei bolnavi, îi sterilizează.
# Unde îi tratează? Acolo la adăpost?
Viceprimar: Da, acolo îi tratează, au o cabină unde îi tratează, un fel de sală de tratament. E o cabină de termopan la poartă, acolo îi tratează.
# Acolo erau nişte muncitori din şantier şi se odihneau.  Nu cred că pot fi trataţi acolo.
Viceprimar: Vă spun eu că acolo îi tratează, dar cum v-am mai spus, o să ne apucăm să modernizăm pe acolo.
# Ce modernizări o să faceţi?
Viceprimar: Într-o săptămână o să ne apucăm să facem nişte adăposturi pentru a putea să-i băgăm pe cei care sunt afară şi apoi să mai aducem alţi câini din oraş.
# Cam ce suprafaţă este acolo şi câţi câini sunt la acel adăpost?
Viceprimar: Sunt 8000 mp şi circa 1000 de câini.

Noi suntem sceptici că toate acestea se vor întâmpla. Este chiar imposibil, dacă este să ne uităm după lege. Orice modernizare trebuie să aibă în spate o hotărâre de Consiliu Local. Orice cheltuială trebuie să fie prevăzută într-o alocare bugetară. Noroc că vine anul electoral şi poate se mai mişcă lucrurile…
L.C.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea