Câștigător surpriză al lucrării uriașe de la Rucăr!

#  După ce firma de pe locul al treilea s-a judecat cu cea de pe primul loc, cei 170 miliarde lei vechi au mers la… firma de pe 2!

Bătălia pentru cei 170 de miliarde puși la bătaie de comuna Rucăr a desemnat, la sfârșitul lunii trecute, un câștigător surpriză. Este vorba de lucrarea de introducere a rețelei de canalizare, construire a unei stații de epurare, stație de pompare și cămine de vizitare. Prețul uriaș estimat, de peste 170 miliarde de lei vechi, sumă fără TVA, a fost cel care a adus, pe lângă firmele autohtone, și câțiva grei ai construcțiilor din țară.
Printre firmele care au depus oferte s-au aflat asocierea Gecor-G&M Road Building Engineering SRL, Iridex Group Constructii SRL, asocierea Valah Construct Grup SRL-SC Zeus SA-SC Romproiect Grup SRL. Aceasta a fost, de fapt, și ordinea stabilită de autoritatea contractantă, criteriul de atribuire  fiind cel al prețului cel mai scăzut. Imediat au apărut și contestațiile. Primul pas legal – CNSC-ul. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins, însă, doleanțele ridicate de cei nemulțumiți. A urmat Curtea de Apel Pitești. Aici, surprize… surprize…

Valah Construct a contestat, în instanță, faptul că primele două asocieri din clasament nu dețineau experiența necesară

Ocupanta locului al treilea în clasamentul intermediar, Valah Construct, a contestat, cu tupeu, la CNSC și, ulterior, la Curtea de Apel Pitești, rezultatul licitației. Motivul? Asocierile de firme de pe primele două locuri nu aveau experiența necesară pentru construirea unui astfel de sistem de canalizare, ceea ce, în caietul de sarcini, este descalificant. Curat tupeu. De ce? Pentru că primele două firme sunt controlate de doi foști demnitari cu greutate ai statului român.
1. Firma Gecor a fost controlată de parlamentarul Cătălin Voicu, până când acesta a fost arestat. Voicu a primit 7 ani de închisoare pentru traffic de influență, fiind primul senator român dus la DNA încătușat. Ulterior societatea a fost preluată de finul fostului senator, și de soţia acestuia, deși firma figurează pe numele tatălui lui George Cusă. Societatea din Giurgiu a câștigat în ultimii opt ani contracte de asfaltare, reţele de utilităţi și deszăpeziri de drumuri de sute de milioane de euro. G&M Road Building Engineering SRL este condusă de Magda Alexandru, proiectant de meserie, ce a câștigat numeroase licitaţii organizate de primăriile argeșene.
2. Iridex Group este deținută de familia fostului senator PC Corneliu Pascu, un apropiat al fostului lider conservator Dan Voiculescu. De altfel, nu de putine ori s-a spus ca societatea ar apartine, de fapt, chiar mogulului Antenelor, Voiculescu. Iridex s-a lansat pe piață ca firmă în domeniul construcțiilor, însă de ani buni s-a specializat și în managementul deșeurilor.

Când doi se ceartă, al treilea câștigă!

Valah Construct și-a axat atacurile în special pe prima asociere de firme, cea declarată câștigătoare. În subsidiar, a invocat și pentru cea de-a doua lipsa de experiență similară. Surpriza a venit, însă, de la instanța abilitată a Curții de Apel Pitești, care a admis faptul că Gecor nu are experiență, și a decis reevaluarea ofertelor.
05.09.2016  Hotarâre - nr. 1166/2016
Admite plângerea. Modifică în parte decizia nr.1079/C10/1007/21.06.2016 a CNSC în sensul că: Admite în parte contestaţia nr.338/11.05.2016 înregistrată la CNSC sub nr.14333/11.05.2016, anulează raportul Comisiei de evaluare cu privire la declararea ca şi câştigătoare a ofertei depuse de SC G&M Road Buiding Engineering SRL. Obligă autoritatea la reluarea procedurii de achiziţie prin reevaluarea ofertei depuse de SC G&M Road Buiding Engineering SRL şi admite cererea de intervenţie cu privire la continuarea procedurii de atribuire. Menţine decizia cu privire la respingerea ca inadmisibilă a contestaţiei împotriva ofertantului SC Iridex Group Construcţii SRL. Obligă autoritatea contractantă la plata sumei de 4225 lei cheltuieli de judecată către petentă. Definitivă.

Ei bine, după o nouă reevaluare, lucrarea îi este, în final, atribuită firmei Iridex Grup Construcții S.R.L., pentru suma de 15.941.273 lei fără TVA. Sfârșitul poveștii, spre mâhnirea constructorilor ce nu au reușit să pună mâna pe sacul de bani din joc, dar spre bucuria rucărenilor, a căror comună, iată, mai face un pas mare spre dezvoltare.
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea