Adi Sevsal dispune, la ora actuală, de un fond de investiții uriaș, de peste 1,6 milioane de euro

# Înregistrare în studio pentru primarul din Băbana, ca să nu mai strige la microfon prin comună

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș – A.D.I. Servsal a fost înființată în vederea derulării proiectului „Managementul Integrat al deșeurilor solide în Județul Argeș”.  Are, în prezent, 102 membri, respectiv toate administrațiile publice locale, inclusiv Consiliul Județean Argeș. Fiecare membru al asociației are drept de vot egal. Cât privește eficiența proiectului, reflectată  în rezultatele obținute la nivelul ultimilor doi ani, în mediul rural, activitatea de colectare și depozitare a deșeurilor a cunoscut o creștere de peste 450%.
Activitatea Adi Sevsal se desfășoară la cote superioare, asociația dispunând, în momentul de față, de un fond de investiții uriaș, de 1,6 milioane de euro. În plus, plătește, cu regularitate, ratele împrumutului la BERD făcut prin Consiliul Județean Argeș.  Este vorba, deasemenea, de o sumă mare, de 1 milion de euro pe an. Banii din fondul de investiții sunt alocați pentru înlocuirea infrastructurii.
Despre problemele dar și provocările recente pe care le parcurge asociația, am discutat cu directorul executiv al acesteia, Gabriel Moiceanu.
”Sunt diferențe mari între localități, din punct de vedere al cantității de deșeuri menajere ce trebuie colectată. La nivel național, s-a stabilit o normă de colectare, pe persoană. În Argeș, s-a stabilit că, în medie, un cetățean produce 0,9 kg. deșeuri pe zi în mediul rural și 0,4 kg. în mediul rural. Doar că, în unele zone, sunt depășiri mari. Bascovul, spre exemplu, înregistrează depășiri mari, pe cap de locuitor. Aici se colectează mai mult decât dublul cantității stabilite, mai mult chiar decât în Pitești. Depășiri mari sunt și la Lerești, sau la Rucăr, unde cetățenii se grăbesc, uneori, să umple containerele cu iarbă cosită, cu mere stricate etc. Motiv pentru care încercăm strategii alternative. Dorim să dăm, dacă se poate, la toate gospodăriile, compostoare. Pe acestea va trebui să le cumpărăm, dar încercăm o finanțare și de la Fondul de Mediu, pentru că, în proiect, am avut alocate doar 27.000 de bucăți. În județul Argeș avem însă, după calculele noastre, circa 156.000 de gospodării. Insistăm pentru educarea cetățenilor, dar și primăriile au un rol important.  La Băbana, spre exemplu, dotând gospodăriile cu compostoare, cantitatea de deșeuri ridicată a scăzut de la 32 tone la 15,3 tone, luna trecută față de luna similară a anului trecut. Bebe Ivan, primarul din Băbana,  se implică extraordinar de mult, am propus să îi acordăm un premiu la nivel național”, ne-a spus directorul Moiceanu.

Înregistrare în studio pentru primarul din Băbana, ca să nu mai strige la microfon prin comună

Gabriel Moiceanu ne-a mai relatat despre inițiativa de a produce, local, compostoare de mari dimensiuni, din lemn: ”Am început să fabricăm și compostoare din material lemnos, mai mari și mult mai ieftine decât cele din plastic. Volumul celor din lemn este triplu față de compostoarele de plastic. Un compostor  din plastic costă circa 180 de lei, pe când unul din lemn costă 65 de lei și este mult mai mare. În mediul rural, sunt indicate cele din lemn. Sigur că, în unele gospodării, compostoarele sunt folosite pentru cu totul alte scopuri. Am găsit compostoare în care oamenii depozitaseră grâne. Alții creșteau, în ele, pui. Sunt pierderi, însă, calculate. Nu ne oprim aici, am introdus colectarea selectivă, distribuim saci către populație. Trebuie să ajungem la un procent de 50% din cantitatea de deșeuri reciclabile pe care să o colectăm selectiv și să o vindem către firmele specializate.”
În final, l-am rugat pe domnul director să ne dezvăluie o idee năstrușnică pe care au pus-o în aplicare recent. Acesta ne-a dezvăluit că au produs o înregistrare de studio, special pentru edilul din Băbana, Bebe Ivan, pentru ca acesta să nu mai fie nevoit să strige, în deplasările sale prin comună, la microfonul din dotare.
Gabriel Moiceanu: ”Domnul primar, până acum, alerga pe un ATV pentru a alerta localnicii atunci când venea mașina pentru colectarea selectivă. Era nevoit să care o boxă și un microfon, pentru a se putea face auzit. La sfârșitul acțiunii, rămânea fără voce, așa că i-am produs o înregistrare de studio care să îi servească scopului”.
Textul și muzica sunt disponibile și pentru cei ce doresc să facă același lucru în alte localități.
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea