Banii pentru înființarea de livezi de pomi fructiferi, cu fonduri europene, s-au terminat!

# Cele mai multe proiecte au fost avizate de ICDP Mărăcineni. # Deficit uriaș! România nu produce pomi certificaţi. În cazul alunului, furnizorul din România este Staţiunea din Vâlcea, ce produce 10.000 - 20.000 de aluni, însă necesarul este de 254.000 de pomi pentru 2017

Suma alocată în acest an pe submăsura 4.1a 'Investiţii în exploataţii pomicole' din PNDR 2014-2020, respectiv 74 de milioane de euro, a fost cheltuită în totalitate, numărul proiectelor tehnice de exploataţii pomicole avizate fiind de 159, a declarat Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni, la o conferinţă de specialitate.

”Deşi a început mai greoi această submăsură, în 2016 au fost avizate un număr de 159 de proiecte, mult mai mult decât în anul 2015. Numai Institutul (ICDP Mărăcineni n.r.) a avizat un număr de 61 de proiecte, dar au mai fost şi alte staţiuni puternice din ţară care au avizat mai multe proiecte, respectiv Iaşi - 38 şi Bistriţa - 27 de proiecte, etc”, a precizat Mihai Coman, subliniind că staţiunile care au trecut în subordinea universităţilor şi-au pierdut dreptul de avizare.
Potrivit sursei citate, întreaga sumă de bani alocată anului 2016 a fost cheltuită, respectiv 74 de milioane de euro, pentru cele 159 de proiecte.
În ceea ce priveşte soiurile de pomi fructiferi sau arbuşti fructiferi preferaţi, din punct de vedere al suprafeţei cultivate, pe primul loc se află alunul, cu 392,30 de hectare, fiind urmat de nuc, cu 360,83 ha, afin - 339,91 ha, cireş - 232,17 şi măr - 211,95 ha. În schimb, la polul opus se află piersicul, cu numai 1,9 ha. Suprafaţa totală cultivată cu pomi şi arbuşti fructiferi este de 2.059,44 ha, iar numărul de plante cultivate este de 3.792.358.
Şeful directorului general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni a adăugat că în cazul multor categorii de pomi fructiferi şi arbuşti, inclusiv alunul şi nucul, materialul săditor este adus în cea mai mare parte din import, întrucât România nu produce pomi certificaţi. Acesta a dat exemplu în cazul alunului, unde furnizorul din România este Staţiunea din Vâlcea, care poate produce 10.000 - 20.000 de aluni, însă necesarul este de 254.000 de pomi pentru a fi plantaţi în 2017.

Mihai Coman, directorul ICDP Mărăcineni: ”La ora actuală, România nu produce nici un pom de nuc și alun certificat”

Prezent, săptămâna trecută, la o dezbatere organizată la Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” București – Secția de Horticultură, Mihai Coman, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a prezentat situația reală a țării, raportat la cerințele interne ale pieței.
”Pepinieriștii străini sunt foarte interesați de această piață. Este nevoie de un număr de 1,397 milioane de pomi certificați pentru o suprafață de 1.462 hectare. Din 2.059 de hectare 1.500 de hectare sunt acoperite de pomii fructiferi. În ordinea suprafețelor avem: alun, nuc, cireș, măr, prun, cais, migdal, păr, vișin, gutui, piersic. Problema celor două specii de alun și nuc este foarte importantă și foarte dificilă pentru că la ora actuală România nu produce nici un pom de nuc și alun certificat. Riscul de a importa material din țările mediteraneene este ridicat, ținând cont de diferențele de condiții climatice dintre cele două zone geografice. S-au făcut eforturi mari pentru revitalizarea soiurilor de nuc și alun și chiar sunt câțiva pepinieriști de nuc care și-au pus fondurile proprii la bătaie pentru a reface plantațiile mamă. Avem o variație genetică foarte mare, dar din păcate numai pe hârtie, ele nu se înmulțesc în condiții de certificare europeană”, a explicat specialistul de la ICDP Mărăcineni.
L.S.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea