Primul dosar al preşedintelui C.J. Argeş, Constantin Nicolescu, a fost înaintat justiţiei

# D.N.A., structura centrală, documentează un alt dosar, legat de licitaţiile publice din programul «Lapte-corn». Procurorii D.N.A. au finalizat dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Primul termen pe fond în dosarul în care preşedintele CJ Argeş a fost trimis în judecată, alături de alţi 10 inculpaţi, a fost stabilit pentru data de 2 iunie.
Potrivit informaţiilor publicate  pe site-ul instanţelor de judecată din Argeş, primul termen de judecată este programat pentru joi, 2 iunie, la Tribunalul Argeş, Completul 3 Anticorupţie - Fond. Părţile vătămate sunt: Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de corupţie şi fraudare de fonduri europene. Iată comunicatul emis de D.N.A. în data de 18 mai 2011:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
NICOLESCU CONSTANTIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată,
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;
PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al S.C. PIC S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată;
NICUŢ GHEORGHE, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, ANDREI CĂLIN IOAN, primar al municipiului Câmpulung, judeţul Argeş, ŞTEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave,
DESPAN FLORIAN, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
- fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată;
POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial;
GRIGORE DOBRE, asociat şi administrator la SC ZEUS S.A. Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.
NICOLAE ION, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Piteşti, DUMITRACHE GHEORGHE şi MIRCEA TUDOR, diriginţi de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005.
Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către inculpaţii: Nicolescu Constantin, preşedintele Consiliului judeţean Argeş, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de către Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Nicuţ Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş. Cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan Florian în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.
Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat „Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu Constantin în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă
În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în data de 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC ZEUS S.A., care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.
Pe perioada executării proiectului, inculpatul Nicolescu Constantin a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate. Cererea de plată finală şi anexa a fost redactată şi semnată de inculpatul Despan Florian. În consecinţă, Consiliul Judeţean Argeş a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă. Procesele verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de inculpatul Grigore Dobre, asociat şi administrator al SC ZEUS S.A. Piteşti (firma care realizase lucrările) şi au fost întocmite de inculpaţii Nicolae Ion, reprezentant cu execuţia al firmei SC ZEUS S.A. Piteşti şi Dumitrache Gheorghe şi Mircea Tudor, ambii fiind membri în Comisia de recepţie şi diriginţi de şantier.
De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreaga finanţare a fost încasată.

În perioada 2006 – 2008, inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, a pretins şi a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat şi acţionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 lei pentru ca instituţia Consiliul Judeţean Argeş să achiziţioneze de la S.C. PIC S.A. produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Suma remisă cu titlu de mită reprezintă aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
De asemenea, în luna iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, să nu aplice amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.
În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor: Nicolescu Constantin, Grigore Dobre şi Popa Ion.

La data de 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Nicolescu Constantin pe un termen de 24 de ore. La data de 27 ianuarie 2011, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a aceluiaşi inculpat pe un termen de 29 de zile. În data de 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.


Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Constantin Nicolescu: „Sunt convins că aţi luat deja cu toţii cunoştinţă de faptul că procurorii DNA au trimis în judecată dosarul în care sunt inculpat.

Speculaţii pe marginea acestui dosar s-au făcut foarte multe şi cred că aţi constatat cu toţii că nu eu am fost persoana interesată în alimentarea acestor comentarii.
Nu doresc să fac nicio speculaţie cu privire la dimensiunea care se doreşte să se dea acestei speţe şi nu cred că numărul de dosare sau numărul de file de documentaţii tehnice, acte contabile, adrese etc., conţinute în argumentaţiile procurorilor are vreo relevanţă. Aş vrea doar să fac câteva precizări şi să-mi formulez câteva poziţii pe care le consider necesare în această fază de final de cercetare din partea procuraturii şi de început de judecată.
În primul rând, nu cred că mai are cineva vreo îndoială că ne aflăm în faţa unui dosar eminamente politic. Un dosar fabricat de la cap la coadă la comandă politică, având ca unic scop să-l discrediteze, pe plan local, naţional şi internaţional, pe omul politic Constantin Nicolescu. Scopul este acela de a schimba în mod abuziv votul şi mandatul pe care argeşenii l-au acordat unui om şi unei echipe politice şi de a trece destinele judeţului în alte mâini, care nu au nimic în comun cu Argeşul şi cu argeşenii.
Doresc să mulţumesc Justiţiei, care s-a dovedit imparţială şi care mi-a acordat şansa de a mă putea apăra în libertate. Subliniez faptul că decizia de a fi judecat în libertate, pronunţată cu unanimitate de judecătorii Curţii de Apel Piteşti, a avut la bază exclusiv argumente juridice şi nu medicale.
Mulţumesc medicilor şi echipelor medicale care m-au readus la viaţă şi datorită cărora am supravieţuit celei mai grele încercări din viaţă. Multumesc de asemenea familiei mele şi argeşenilor, pe care i-am simţit aproape şi care mi-au transmis mesaje de încurajare şi susţinere.
Mulţumesc ziariştilor care au tratat cu echidistanţă subiectul.
Vreau să-i asigur pe toţi argeşenii că, în calitatea mea de preşedinte ales al Consiliului Judeţean, nu am făcut altceva decât să continui munca susţinută, de peste 40 de ani, în slujba judeţului. Nu am făcut nimic în folos personal şi nu am prejudiciat cu absolut nimic comunitatea. Provin dintr-o familie numeroasă, cu 11 fraţi, nu am obţinut nimic în viaţă cu uşurinţă, ci cu mult efort, şi am învăţat, încă din copilărie, respectul faţă de semeni şi preţuirea muncii. În calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş nu am acţionat arbitrar sau după bunul meu plac, ci am dus la îndeplinire hotărâri ale Consiliului Judeţean, format din 37 de consilieri, de toate culorile politice. Din postura de conducător al aparatului executiv al consiliului judeţean nu am făcut altceva decât să pun în aplicare ad litteram hotărârile consiliului, aşa cum legea administraţiei publice locale statuează, asigurând  respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului şi hotărârilor Consiliului judeţean.
De asemenea, în scopul realizării obiectivelor imperios necesare  dezvoltării  economice şi bunăstării sociale ale judeţului Argeş, am  avut privilegiul şi onoarea, doar să coordonez, aşa cum şi legea prevede, activitatea consiliilor locale, cu toată buna credinţă a unui om, respectând principiul autonomiei locale şi evitând amestecul de orice fel în chestiunile de ordin intern ale comunităţilor locale.
Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe dosar sau pe elemente din dosar şi consider că, în cele peste trei luni scurse de la hotărârea Curţii de Apel, am demonstrat fără dubii că nu am încercat să obstrucţionez în niciun fel ancheta şi nu doresc să influenţez martorii sau magistraţii. Sunt un om onest, cu frică de Dumnezeu, aflat pentru prima oară în viaţă în postura de a răspunde în faţa justiţiei.
Îmi exprim încă o dată deplina încredere pe care o am în justiţie, în faţa căreia vin cu inima deschisă, şi sunt convins că magistraţii care vor da soluţia în acest dosar vor judeca doar pe lege, probe şi fapte, fără a fi influenţaţi în niciun fel de alte elemente.
Pe locuitorii Argeşului vreau să-i asigur încă o dată de respectul, preţuirea şi devotamentul meu. Vreau să-i asigur că nu am acţionat niciodată decât în folosul judeţului şi pentru binele cetăţenilor lui.  Am fost şi voi rămâne în slujba Argeşului, pentru că iubesc acest judeţ. Am fost, sunt şi voi rămâne aici, eu şi familia mea. Nimeni şi nimic nu va putea distruge vreodată legătura sufletească pe care o am cu Argeşul, legătură care este mai presus de politică şi de orice alt interes material. Am reprezentat cu demnitate şi cinste Argeşul, de care am fost şi voi fi mereu mândru şi pe cetăţenii acestuia, în faţa cărora m-am prezentat demn şi corect,  atât pe plan intern cât şi pe plan extern.”
Cu deosebit respect, pentru toţi argeşenii,
Constantin Nicolescu

(L.G.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea