Consiliul Judeţean Argeş, strivit între Constantin Nicolescu şi Cornel Penescu

# Contracte de achiziţie publică de zeci de mii de euro virate direct către firma favorită a preşedintelui C.J., descoperite de procurorii D.N.A. # 66.588,15 lei – aceasta este suma stabilită de D.N.A. ca fiind primită de Constantin Nicolescu de la patronul Pic. D.N.A. a avut mult de furcă la întocmirea dosarului de urmărire penală împotriva preşedintelui C.J. Argeş, Constantin Nicolescu. Luni întregi de interceptări telefonice, mii de minute de convorbiri, toate au constituit probe grele în dosarul complex instrumentat de procurorii anticorupţie. Între acestea, la loc de frunte stau discuţiile purtate cu patronul Pic, Cornel Penescu. Discuţiile au fost coroborate cu înregistrările contabile paralele făcute la sediul Pic, rezultând acuzaţii grave, de dare şi luare de mită. Mai jos, exemplul celebrelor „pachete” pentru pensionari. Şi insistenţa pentru acei 10%...

Iată convorbirea telefonică purtată între cei doi la data de 11.12.2006:
„N.C.:- Noroc colegule, tocmai vroiam să te sun şi eu, vezi că iau pachete de la tine serioase, acolo … pentru …
P.C.:- Păi vroiam să vorbesc cu dumneavoastră că bănuiesc că …
N.C.:- … pentru pensionari.
P.C.:- … cum a fost acum un an, nu?
N.C.:- Da. Da. Cam aceeaşi formulă, dacă poţi să mă mai ajuţi şi tu cu ceva, că sunt vreo mie patru sute de pachete acu am pentru bătrâni.
P.C.:- Da. Îhî!
N.C.:- A vorbit cu băiatul tău, s-au pus de acord, dar vreau să vorbesc şi eu cu tine.”
Din verificările efectuate a rezultat că în ziua respectivă s-a redactat „Raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică”, în care Consiliul Judeţean Argeş stabileşte oferta S.C. Pic. S.A. câştigătoare pentru atribuirea contractului de achiziţie publică , având ca obiect „achiziţia de produse”.
Ulterior, la data de 15.12.2006, Constantin Nicolescu poartă o nouă convorbire telefonică cu Cornel Penescu, hotărând să se întâlnească, ocazie cu care Nicolescu insistă pentru „rezolvarea problemelor” discutate:
„N.C.:- Eşti pe la birou dacă pe la trei vin şi eu pe la tine?
P.C.:- A! Nu cred că ajung că sunt la Craiova, pe la cinci ajung, şi ceva.
N.C.:- Bine.
P.C.:- Păi nu veniţi diseară pe la …?
N.C.:- Da. Rezolvă-mi şi mie din problemele care te-am rugat eu atunci, ceva.
P.C.:- Cu … pachetele şi cu astea, da?
N.C.:- Da.
P.C.:- Da, rezolv, nicio problemă.”
Şi Cornel Penescu a avut telefonul pus sub urmărire. Iată ce îi transmite acesta unui salariat, la data de 18.12.2006, după ce poartă o discuţie telefonică referitoare la valoarea mărfurilor achiziţionate de către Consiliul Judeţean, valoare din care rezultă că un procent de aproximativ 10 % trebuia să fie stabilit în raport de valoarea totală a achiziţiilor:
„P.C.:- Ai făcut?
U.B.:- Două sute... da. 28.300, cam aşa vine.
P.C.:- Cât?
U.B.:- Cam 280 de milioane.
P.C.:- Păi atâta e valoarea, cât e? Două miliarde opt sute?
U.B.:- Da.
P.C.:- Păi da’ am înţeles că a mai făcut cineva comandă dup-aia.
U.B.:- La comanda asta mare...!
P.C.:- Şi la comanda aia mică?
U.B.:- Celelalte mici sunt … de câteva... 10 , 20... ceva 30, 40 de milioane, cam aşa.
P.C.:- A!
U.B.:- Vreţi să le ştiţi şi pe ălea?
P.C.:- Păi da’ mai... aţi pus şi la ălea?
U.B.:- La ălea nu, că au venit direct. Au venit … la Consiliu, au venit aicea jos la noi şi a zis „Dom’le, vreau urgent şi eu acuma … vreau de 10 milioane sau vreau nişte drăcovenii din ălea”
P.C.:- Bine. Merci. Pa, pa.
U.B.:- Vrei şi la ălea să mai punem ceva?
P.C.:- Nu, nu, nu.”
După ce a luat la cunoştinţă despre valoarea totală a achiziţiilor, respectiv circa „Două miliarde opt sute”, în aceeaşi zi, Cornel Penescu poartă două discuţii telefonice cu salariatul său, căruia îi dispune, în prima discuţie, să facă rost de 250 de milioane , iar în a doua discuţie să facă rost de 280 de milioane:
„P.C.:- Mă, fă rost de 250 de milioane şi … peste o juma de oră, maxim trei sferturi de oră o să pun pe cineva să mi-i aducă in faţă la Prefectură. Da?
GIGI:- Stai un P. să văd dacă îi am.
P.C.:- Îi faci...iei de prin magazin ... vezi tu.
GIGI:- 25 de mii. Da?
P.C.:- 250 de milioane.”
……………………………..
“P.C.:- Bă! 280 să-mi trimeţi. Nu 250. Da?
GIGI.:- 280. Da?
P.C.:- Hai! Şi trimite la Prefectură, acuma să pleci.”
Tot în data de 18.12.2006, Cornel Penescu este sunat de preşedintele CJ, Constantin Nicolescu. Ultimul  anunţă că este la birou, cei doi hotărând să se întâlnească:
„N.C.:- Noroc. M-aţi căutat. Ordin! Sunt la birou.
P.C.:- La … Prefectură?
N.C.:- Da.
P.C.:- A!
N.C.:- Dacă vrei să vi tu pe la mine sau vin eu pe la tine, cum …
P.C.:- Vin, vin, vin eu pân la dumneavoastră.”
Procurorii de caz au tras concluzia plăţii sumei menţionate de Penescu, şi anume 28.000 lei noi, atât din convorbirile telefonice, cât şi din consemnarea efectuată de către acesta în contabilitatea paralelă a S.C. Pic. S.A., pe care o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său.
Astfel, din această evidenţă rezultă că la data de 18.12.2006, a fost consemnată suma de 28.000 lei ca fiind dată cu titlu de „protocol CCA”
La data de 19.12.2006, învinuitul P. G. C. poartă o discuţie telefonică cu o persoană de sex feminin cu numele de M., din care rezultă că inculpatul N. C. mai vrea 100 de pachete, situaţie în care învinuitul îi spune susnumitei că va discuta cu acesta, discuţie din care redăm:
„M.:- Alo. Vroiam să vă întreb, m-a sunat D. de la CONSILIU, că i-a zis domnul N. … A vorbit cu dumneavoastră să-i mai dăm o sută de pachete … aşa?
P.C.:- Păi da … a …şi cât costă un pachet d-ăla?
M.:- Păi ăla e cel mai scump pachet, din care vor ei.
P.C.:- Cât?
M.:- E de un milion. Înseamnă o sută de milioane.
P.C.:- Păi nu … a zis … păi din ăla a zis pentru … ă … pensionari. Lasă mă să mă sune pe mine dă-l în p… mea d-aici!
M.:- Să vă sune el, da?
P.C.:- Da. Da. Da.”
Pe data de 20.12.2006, învinuitul P. G. C. poartă o discuţie telefonică cu salariatul său P. G. căruia îi transmite să-i aducă suma de 150 de milioane şi să-i aducă la ……. ”spectacol” (sursa: Adevărul de seară), discuţie din care redăm:
„P. C. : - Să-mi aduci o sută cincizeci de milioane, îi pui într-un plic şi mi aduci la … la … la spectacol, că trebuie să-i dau la CCA, ştii tu! Unde am dat ăia două sute cincizeci îi dau şi p-ăştia.
P. C. :- Deci 15.000!
P. C. : - O sută cincizeci.
P. C. : - Da.
P. C. : - Da să mi aduci până la şapte fără douăzeci.”
Ulterior, învinuitul P. G. C. îl apelează telefonic pe inculpatul N. C. , hotărând să se întâlnească la sediul ziarului, unde avea loc un spectacol , discuţie din care redăm:
„N.C.:- Da C., ordonaţi?!
P.C.:- Treceţi şi pe la noi, pe la T. ?
N.C.:- Păi dacă zici vin, dar mai devreme de o jumătate de oră nu pot.
P.C.:- Nu, când vreţi dumneavoastră sunteţi binevenit că strig aici, în juriu.
N.C.:- Păi nu, eu sunt în juriu eu acolo, că am zis să nu mă mai laşi pe mine în juriu?
P.C.:- Domne eu v-am pus şi în juriu, eu vă strig, când vreţi să veniţi (interlocutorul râde) … sunteţi binevenit.
N.C.:- Bine mă. Aţi început treaba?
P.C.:- Încă nu. În zece minute aşa, douăzeci de minute, începem.
N.C.:- Păi nu, dar lasă-mi acolo locul liber şi vin şi eu dacă e. stau … între … dacă sunt la tine, la şapte jumate e bine?
P.C.:- E foarte bine, dar vă pun şi în juriu.”
Faptul că învinuitul P. G. C. s-a întâlnit la data respectivă cu inculpatul N. C. şi i-a remis cu titlu de mită suma de 15.000 lei, rezultă din consemnarea efectuată de către P. G. în contabilitatea paralelă a S.C. P. S.A. pe care o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său. Astfel, în evidenţa respectivă, pentru data de 20.12.2006 este consemnată suma de 15.000 lei cu menţiunea „protocol CCA”.
Pretinderea acestei sume de către inculpatul N. C. rezultă chiar din discuţia pe care învinuitul P. G. C. a purtat-o în data de 19.12.2006 cu persoana de sex feminin cu numele de M.
Din referatul întocmit de lucrătorii anticorupţie rezultă că procurorii DNA Piteşti îl suspectează pe Nicolescu de implicarea în afaceri ilegale cu retrocedări de terenuri. "De asemenea, din actul de sesizare a rezultat că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, prin poziţia sa publică, a determinat obţinerea de avantaje materiale pentru apropiaţi sau rude, în detrimentul interesului public, la solicitarea unor primari, sau a intervenit în rezolvarea favorabilă a unor cereri de punere în posesie pe terenuri în baza Legii 18/1991 pentru persoane care nu aveau drept de proprietate"
Din Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică şi anexei de la acest raport rezultă că în data de 14.04.2006, preşedintele CJ Argeş a primit cu titlu de mită suma de 2.838,15 lei de la patronul Pic, suma fiind consemnată în contabilitatea paralelă a S.C. Pic. S.A. pe care o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său cu menţiunea „Protocol Consiliul Jud. Argeş”
Din verificările efectuate, a rezultat că în perioada martie – aprilie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a efectuat achiziţii de produse de la S.C. Pic. S.A. Piteşti, acest aspect rezultând şi din Raportul de constatare întocmit de către specialistul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti

În luna aprilie 2006, în baza contractului nr. 4458/17.04.2006, Consiliul Judeţean Argeş a achiziţionat bunuri de la S.C. Pic. S.A. Piteşti în valoare totală de 7.839,54 lei, iar în luna decembrie 2006, în baza contractului nr. 15412/15.12.2006, Consiliul Judeţean Argeş a achiziţionat bunuri de la S.C. Pic. S.A. Piteşti în sumă totală de 313.826,52 lei, în cursul anului 2006 fiind realizate şi alte achiziţii de bunuri de la S.C. P. S.A. Piteşti, în sumă totală de 15.986,45 lei (sursa: Adevărul de seară).
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză s-a stabilit că valoarea totală a contractului de achiziţie nr. 15412/15.12.2006 a fost de 208.094,77 lei, însă Consiliul Judeţean Argeş a achiziţionat bunuri de la S.C. Pic. S.A. Piteşti în sumă totală de 313.826,52 lei.
Cu toate că valoarea estimată a bunurilor ce urmau să fie achiziţionate în luna decembrie 2006, pentru organizarea ,,Pomului de Crăciun”, era de 375.000 lei, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Argeş cu nr.160/27.11.2006, contractul de achiziţie nr. 15412/15.12.2006 a fost atribuit prin aplicarea procedurii de cerere de oferte, fiind încălcate astfel prevederile art. 124 lit. a din O.U.G. nr. 34/2006, întrucât valoarea contractului de achiziţie publică depăşea suma de 40.000 euro, fără TVA, fiind astfel favorizată firma S.C. P. S.A. Piteşti, căreia i s-a atribuit contractul de achiziţie publică.
În cursul anului 2007, Consiliul Judeţean Argeş a efectuat achiziţii de bunuri de la furnizorul S.C. Pic. S.A. Piteşti în sumă totală de 144.035,09 lei, utilizându-se drept document justificativ factura, fără să fie încheiate contracte de achiziţie publică.
Din probele administrate rezultă că şi pe parcursul anului 2007, învinuitul P. G. C. a remis cu titlu de mită sume de bani sau bunuri inculpatului N. C. , pentru ca acesta din urmă să dispună achiziţionarea de bunuri de la SC P. S.A. Piteşti.
Probele din care rezultă în mod indubitabil că în anul 2007, învinuitul P. G. C. a remis inculpatului N. C. cu titlu de mită sume de bani sau produse, pentru ca acesta să dispună achiziţionarea de către Consiliul judeţean Argeş a unor bunuri de la S.C. P. S.A., sunt convorbirile telefonice purtate între cei doi, cât şi între învinuitul P. G. C. şi alte persoane. De asemenea, fapta este dovedită şi prin consemnările efectuate de către salariatul SC P. S.A. P. G. în contabilitatea paralelă a S.C. P. S.A. pe care o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său.
Din actele de urmărire penală a rezultat că, în cursul anului 2008, Consiliul Judeţean Argeş a efectuat achiziţii de bunuri de la furnizorul S.C. Pic. S.A. Piteşti în sumă totală de 190.244,42 lei, utilizându-se drept document justificativ factura, fără să fie încheiate contracte de achiziţie publică.
Din examinarea Raportului de constatare tehnico-ştiinţifică şi Anexei D a acestui raport a rezultat că pe data de 24.04.2008 a fost consemnată în contabilitatea paralelă a S.C. P. S.A. pe care P. G. o ţinea pe un memory stick şi pe calculatorul din biroul său suma de 6.750 lei cu menţiunea „Protocol Consiliul judeţean Ar.”, sumă care a fost dată cu titlu de mită de către învinuitul P. G. C. inculpatului N. C. pentru achiziţiile de produse pe care Consiliul judeţean Argeş le-a efectuat de la S.C. P. S.A.
Din probele administrate în cauză rezultă faptul că toate aceste achiziţii publice efectuate de către Consiliul Judeţean Argeş de la S.C. P. S.A. Piteşti, în perioada 2006-2008, au fost realizate ca urmare a unor înţelegeri dintre inculpatul N. C. şi învinuitul P. G. C. , care a primit, respectiv a remis, diverse sume de bani şi bunuri, cu titlul de mită.
Final. Specialiştii D.N.A., după monitorizarea timp de trei ani a relaţiei dintre preşedintele C.J. Argeş, Constantin Nicolescu şi managerul Pic, Cornel Penescu, au concluzionat:  în perioada 2006 – 2008, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, inculpatul N. C. a primit cu titlul de mită de la învinuitul P. C. – acţionar al S.C. Pic. S.A. Piteşti, sume de bani şi bunuri în sumă totală de 66.588,15 lei. Dosarul, unul gros – demonstrând ce altceva decât gravitatea şi complexitatea faptelor din acesta – a ajuns pe masa instanţei. Care îl va îngroşa tot mai mult, poate până când hârtiile din el vor deveni prea vechi şi multe pentru a fi luate în seamă de cineva… (A.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea