Impozitul pe venitul global: între dorință și putință

Dragoș Pătroi
Impozitul pe venitul global al gospodăriilor (IVG) a generat numeroase dezbateri și controverse. Pe fond, avem de a face cu o nouă optică fiscală, privind modul de așezare și de percepere a impozitului pe venitul realizat de persoanele fizice, de o manieră care se regăsește – teoretic - și în alte state dezvoltate. Din acest motiv, ideea în sine privind introducerea acestui IVG nu cred că ar trebui blamată. Însă implementarea și operaționalizarea ei efectivă în practica fiscală de zi cu zi, cel puțin în forma vehiculată momentan în spațiul public și în perioada imediat următoare, cred că ridică numeroase semne de întrebare.

La nivel conceptual, este vorba de un sistem de globalizare a veniturilor (ţinând cont inclusiv de caracterul neimpozabil al unor venituri) şi de un sistem de deducere al unor categorii de cheltuieli, în urma cărora rezultă un venit supus impozitării. Trec peste imperfecţiunile şi lacunele privind asimilarea, din punct de vedere fiscal, a noţiunii în sine de gospodărie, deoarece textul de lege este perfectibil şi, în forma sa finală, poate veni cu unele clarificări. În mod cert însă, aceste gospodării - de ordinul milioanelor, conform estimărilor - vor trebui să aibă un cod de înregistrare fiscală, pentru a fi identificate fiscal şi a putea depune declaraţiile. Și aici apare o primă întrebare legată de capacitatea fizică a sistemului informatic şi a personalului ANAF de a face faţă acestei noi provocări, legate de înregistrarea şi de prelucrarea declaraţiilor suplimentare care urmează a fi astfel depuse şi a deciziilor de impunere care urmează a fi emise în consecinţă. Și, ulterior, expediate către contribuabili. Nu am văzut o evaluare şi ar fi benefic cred să aflăm şi opinia preşedintelui ANAF în acest sens.
Aşa cum este prezentat, noul IVG apare ca o impozitare în cotă unică de 10%, cu un plafon neimpozabil de 2.000 lei, la nivelul persoanei fizice. La o primă vedere însă, deoarece unele venituri sunt impozitate cu o cotă de 3% (respectiv, unele venituri din investiţii şi în anumite condiţii), iar altele cu o cotă de 16% (să le numim, metaforic, venituri incerte, a căror provenienţă nu poate fi justificată). Și, din câte înţeleg, cotele respective de 3% şi de 16% se aplică direct asupra veniturilor respective, fără ca acestea să mai fie supuse sistemului globalizării. Probabil, veniturile impozitate cu o cotă de 16% vor fi determinate prin creşterile nete de patrimoniu şi care nu pot fi justificate pe baza veniturilor declarate. Aici apare însă o altă întrebare: creşterile de patrimoniu la nivelul persoanei fizice sau al gospodăriei? Pentru că persoana fizică nu va depune direct declaraţie tip IVG, ci gospodăria, prin reprezentantul său. De asemenea, textul de lege prevede un plafon neimpozabil de 2.000 lei la nivelul persoanei fizice şi un altul - stabilit pe baza unui algoritm de calcul - la nivelul gospodăriei. Care dintre cele două prevalează, în vederea stabilirii sarcinii fiscale a unei persoane fizice?
În context, aş crea să ridic şi problema deducerilor acceptate, cum ar fi - spre exemplu - cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţia locuinţei. Să presupunem că avem o familie formată din soţ, soţie şi un copil minor, care se constituie într o gospodărie şi angajează acest tip de cheltuieli. Ulterior, pe parcursul anului 2018, se despart şi, în urma partajului, locuinţa le revine în cote egale şi au custodia comună a copilului minor. Să înţelegem că şi noţiunea fiscală de gospodărie dispare? Cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţia anterioară a locuinţei - pe parcursul anului fiscal, anterior divorţului şi partajului - de către cine şi cum se deduc? Dar plafonul neimpozabil la nivelul gospodăriei cum se stabileşte? Sau gospodăria fiscală are o forţă juridică (cel puţin, din punct de vedere fiscal) mai mare decât un certificat de căsătorie? Gospodăria bate căsătoria sau invers?
(material din capital.ro)

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea