Cinteză – mai bogat cu o Toyota şi cu un Tonitza, Boureanu – mai bogat cu un motor

Agenţia Naţională de Integritate a fost „scutită” de sarcina de control, precum şi de aceea de a face sesizări. Decizia aparţine Curţii Constituţionale, care a găsit drept neconstituţionale unele dintre activităţile ANI. Prin urmare, demnitarii şi funcţionarii publici nu vor mai fi obligaţi să-şi completeze declaraţiile de avere şi de interese, spre fericirea multora dintre ei care oricum nu erau încântaţi de atâta transparenţă. Ei bine, să nu spunem „Hop!” până nu sărim gardul şi asta pentru că parlamentarii argeşeni Mircea Cinteză şi Cristian Boureanu şi-au reactualizat declaraţiile de avere şi de interese, în lunile aprilie şi mai.

Cinteză şi-a tras tablou şi autoturism second-hand

Senatorul democrat liberal Mircea Cinteză face parte din categoria românilor fericiţi. Criza economică pare să nu-i fi făcut probleme demnitarului, de vreme ce averea i s-a rotunjit pe ici pe colo. Analizând declaraţiile de avere din 2009 şi 2010 am constatat că Cinteză şi-a cumpărat un autoturism Toyota, an de fabricaţie 2006 (în total are două astfel de maşini de aceeaşi marcă). În plus, PDL-istul şi-a cumpărat, anul trecut, un tablou de-al pictorului Nicolae Tonitza, a cărui valoare a fost estimată la 50.000 de euro. Altfel, toate bunurile deţinute de familia Cinteză + veniturile anuale încasate relevă o situaţie financiară de invidiat. Nu-i puţin lucru pentru românul de rând, care se luptă să-şi plătească întreţinerea, să afle că, de exemplu, senatorul are nu mai puţin de şapte terenuri, situate intravilan (patru în judeţul Braşov şi câte unul în judeţele Ilfov, Vaslui şi Gorj) – unul dintre ele reprezentând o donaţie, altul fiind concesiune, iar restul fiind cumpărate. Suprafaţa totală a terenurilor este de 38.009 mp. Nici cu acoperişul cel de deasupra capului nu stă prea rău familia Cinteză şi asta pentru că nu-i puţin lucru să ai două apartamente în Bucureşti şi o casă în judeţul Ilfov.

Dom’ doctor are bani fără număr…

Cel mai sensibil capitol e acela al banilor pe care-i învârt     mai-marii. Nici senatorul Cinteză nu face rabat de la regulă, căci are ce număra atunci când nu are cine ştie ce prestaţii intelectuale. De remarcat că democrat liberalul nu depozite bancare, având, în schimb, datorii care se ridică la 30.000 de euro şi peste 10,7 miliarde de lei vechi. Să nu-i plângem de milă, însă – veniturile anuale ale lui Mircea Cinteză sunt foarte consistente (te şi plictiseşti însumându-le). Spre exemplu senatorul câştigă, în urma prestaţiei la Spitalul Carol Davila din Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, başca din activitatea de la Casa Poporului, 190.384 de lei anual. La  aceste venituri, se adaugă şi cele obţinute pe seamă unor contracte de cercetare, care au băgat în visteria demnitarului nu mai puţin de 426.223 de RON (adică peste 4,2 miliarde de lei vechi), 26.095 de euro şi 4.500 de dolari. Pe lângă toate acestea, senatorul mai are ceva bani obţinuţi din afaceri, plus veniturile anuale ale soţiei, care sunt de 44.782 de lei.

Boureanu e dator vândut, dar şi-a luat motor

Deputatul Cristian Boureanu a învăţat că dacă scrie urât e mai puţin vulnerabil la vigilenţii care i-ar putea lua la puricat declaraţia de avere. Aşa se face că cele mai importante rubrici, cum ar fi depozitele bancare şi datoriile, sunt completate cu cel mai mic şi mai înghesuit scris posibil. În fine… Democrat liberalul are trei apartamente, un autovehicul (cel mai probabil, motocicletă. Scrisul e de vină…). De reţinut că motorul este proaspăt achiziţionat, pentru că nu figurează în declaraţia de avere a demnitarului, completată în 12 noiembrie 2009. Şi cum PDL-istul e om bogat, are în proprietate nu mai puţin de 21 de terenuri, majoritatea situate intravilan, în Bucureşti. Ca să fie tacâmul complet, Boureanu se mândreşte şi cu o colecţie de obiecte de uz casnic din argint (că tot vorbeam de tacâmuri) a căror valoare se ridică la 45.000 de euro. Mai mult decât atât, soţii Cristian şi Valentina au bijuterii din aur, bijuterii cu diamante şi ceasuri care costă aproximativ 380.000 de euro. Cea mai dureroasă parte a declaraţiei de avere a deputatului este aceea a datoriilor: după cum am putut descifra, democrat liberalul are de înapoiat 5,5 milioane de euro şi peste 800.000 de dolari. Iată unul dintre motivele pentru care Boureanu nu-i prea crede pe românii care se vaită că au rate la bănci… ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea