Dar cu raliul ce-au avut?

Adrian Vasiliu.
Am vrut să merg la Raliul Argeşului. Şi asta pentru că am fost şi sunt un pasionat de automobilism. Nu am putut. Deşi mi-ar fi plăcut să simt, chiar şi de pe margine, adrenalina legată de cursă şi să aud zgomotele sutelor de cai putere, care fac deliciul amatorilor de motoare, de la cel mai tânăr colecţionar de maşinuţe de jucărie şi până la Jeremy Clarkson de la Top Gear...O emisiune care a făcut mai multă promovare pentru România cu episodul filmat acum doi ani decât mii de clipuri plătite de statul român pe diferite canale de televiziune naţionale şi internaţionale. Şi care a prezentat Transfăgărăşanul ca una dintre cele mai tari şosele pe care cei trei englezi le văzuseră vreodată.
La mai puţin de doi ani de la acel moment de glorie, acelaşi Transfăgărăşan devine subiect de dispută, după ce neterminarea reparaţiilor la drumul care ne uneşte judeţul cu vecinii săi din nord a dus la anularea unuia dintre cele mai importante evenimente sportive de pe plan local, Raliul Argeşului. Sau cel puţin aceasta este versiunea oficială a organizatorilor. Ceea ce nu se spune decât cu jumătate de gură şi de obicei „off the record” este că şi aici este o tărăşenie cu iz politic. Altfel nu îţi poţi explica de ce organizatorii raliului, aceiaşi de anul trecut, îl aduc pe Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, o aduc şi pe fosta mare atletă Monica Iagăr, fac o campanie de publicitate masivă, care a inclus şi afişe în buricul Bucureştiului, lângă Palatul Parlamentului, şi nu se îngrijesc ca partea cea mai importantă a traseului, Transfăgărăşanul, să fie în bună stare.
Dar dacă te gândeşti că tocmai acest drum a fost motiv de gâlceavă între vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, şi şeful de la Direcţia de Tineret şi Sport, Flavius Panţurescu, şi mai pui la socoteală şi zvonurile legate de dorinţa şefului de partid al acestuia din urmă, Mircea Andrei, de a fi cel care oferă diplome la premianţii raliului, lucrurile încep să se lege. Iar concluzia la care eşti împins să ajungi prin simpla alăturare a unor fapte şi vorbe te poate face să te cruceşti.
Dacă lupta politică a ajuns până la anularea unor competiţii sportive de mare anvergură, cum este Raliul Argeşului, te poţi întreba ce va urma mâine. Poate interzicerea meciurilor de fotbal la care nu sunt prezenţi anumiţi parlamentari... Poate excluderea unor echipe din campionatele lor din cauză că n-au culorile corecte... Iar pasul către sportul extrem de politizat de pe vremea blaturilor ordinare dintre echipa Miliţiei şi echipa Securităţii sau cea din oraşul cizmarului ajuns preşedinte va fi extrem de uşor de făcut. Şi totul din pricina unor patimi cu iz totalitar care n-ar trebui să îşi mai găsească locul într-o ţară care a pătimit zeci şi zeci de ani de pe urma dictaturilor de dreapta sau de stânga.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea