Avocatul Poporului Pitești, sesizat după ce un copil nu a primit alocația de stat

# Coordonatorul Biroului în Pitești, Mihaela Stănciulescu, despre problema Serviciului de Expertiză Medicală: „Este o situație foarte serioasă”

Circa 400 de persoane au trecut pragul instituţiei Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești, în primele cinci luni ale anului. Avocatul Poporului este cel care mediază între cetățean și administrația publică, încercând să rezolve conflictele prin buna înțelegere și să găsească acea soluție de compromis, încât interesele persoanelor să fie satisfacute.
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Pentru a afla mai multe amănunte despre activitatea instituției, în Argeș, am stat de vorbă cu coordonatorul Biroului Teritorial Pitești, Mihaela Stănciulescu. Trebuie precizat că Biroul coordonează activiteată în două județe – Argeș și Vâlcea.
„În primele cinci luni din 2018 sunt vreo 400 de oameni care au trecut pragul biroului nostru, însemnând o majoritate din județul Argeș. Am avut și peste 100 de apeluri telefonice primite prin dispecerat. Din cele 400 de audiențe au fost reținute pentru soluționare 160 de petiții. Avem soluționate peste 50 la momentul de față… Biroul nostru împlinește 12 ani de activitate în luna septembrie. Din momentul înființări noastre și până în prezent menținem procentul de soluționare favorabil, cam 80%. Asta nu înseamnă că autoritățile când primesc o solicitare de la Avocatul Poporului au și o reacție favorabilă. Din fericire, cei din Argeș, administrația și locală și județeană, au înțeles cu ce ne ocupăm și de ce noi suntem de folos atât cetățeanului cât și autorității”, ne-a precizat Mihaela Stănciulescu.

Drepturile invocate de oameni că ar fi încălcate de autorități

Cele mai importante drepturi invocate de oameni că ar fi încălcate de autorități sunt cu precădere dreptul la petiționare, dreptul la proprietate, dreptul la informație, dreptul persoanelor cu handicap, dreptul la protecția copilului și dreptul la un mediu sănătos. Dar cunosc argeșenii care sunt atribuțiile Avocatului Poporului și cum poate să îi ajute aceștia?
„A fost o bucată de vreme, până anul trecut, când mi s-a părut că oamenii au înțeles atribuțiile avocatului poporului. Acum ne-am întors în punctul zero. Ei se raportează la instituția Avocatul Poporului, în primul rând ca o entitate care poate să îi reprezinte la instanța de judecată cu titlu gratuit pentru că serviciile Avocatului Poporului sunt gratuite. Dar instituția nu face consiliere juridică, nu face reprezentare în instanțele de judecată, nu îi reprezintă pe oameni în relația cu autoritatea judecătorească. Mai mult, nu fac obiectul nostru de activitate actele și faptele judecătorului, ale parlamentarilor, ale președintelui României etc.”, a mai precizat Mihaela Stănciulescu.

Despre problema Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş: „Este o situație foarte serioasă”

Printre sesizările din oficiu aflate în lucru la Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatului Poporului se numără și problema Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş. Acolo, în lipsa rampei pentru persoanele cu handicap, cadrele medicale coboară din cabinetele de la etaj şi îi evaluează pe bolnavii nedeplasabili în maşinile cu care aceştia au fost aduşi la oficiu „Avem o sesizare din oficiu, încă nefinalizată, pe tema a ceea ce se întâmplă la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Argeş și asupra condițiilor în care beneficiarii ajung acolo. A fost o informație că cei care trebuie să se prezinte la Comisia de Evaluare periodic, pentru ei medicii coboară în mașini și îi evaluează acolo. Condițiile sunt deficitare, iar problema este foarte serioasă. Oamenii cu dizabilități nu pot să urce acolo. Am vizitat la fața locului, am văzut despre ce este vorba. Este nevoie de un spațiu adecvat. Urmează să purtăm o discuție și cu Casa Națională de Pensii și să vedem punctul lor de vedere. Vrem să vedem și practicile la alte Case de Pensii din țară pentru că am observat că practica este diferită. Există și niste semnale, neoficiale, că legea ar urma să fie schimbată și, astfel, aceste comisii de expertiză medicală să lucreze în niște condiții mai decente. Urmează să publicăm un raport pe acest subiect”, a mai adăugat coordonatorul Biroului Teritorial Pitești.

Un copil din Pitești nu beneficia de alocația de stat

Un alt caz semnalat în acest an la Biroul Teritorial Pitești al Avocatului Poporului a fost situația unui copil din municipiu care nu primea alocația de stat. Este vorba despre un copil față de care s-a instituit plasamentul la bunici pentru că părinții erau plecați la muncă în străinătate. În acest caz, aceștia nu beneficiau de alocația de plasament. Bunicul copilului a sesizat Avocatul Poporului, iar reprezentanții instituției au luat legătura cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, iar după mai multe peripeții, copilul și familia sa a beneficiat de toate drepturile prevăzute de lege. „Frumusețea meseriei în asta constă că noi suntem o instituție de mediere. Nu avem prin lege posibilitatea să aplicăm sancțiuni sau să facem presiuni, dar mie mi se pare la limita bunului simț, ca în urma actului de administrare defectuoasă să îi bați obrazul și să îi arăți că greșește”, a mai adăugat Mihaela Stănciulescu.

Avocatul Poporului poate reprezenta în faţa instanţei de judecată minorul

Trebuie precizat că prin Legea nr. 9/2018 a fost înființat și Instituția Avocatul Copilului, structură coordonată de un adjunct al Avocatului Poporului, numit pe o durată de 5 ani de către birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea Avocatului Poporului, cu avizul comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Avocatul Copilului acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani. În situația unui minor, Avocatul Poporului poate formula cereri de chemare în judecată ori plângeri penale şi poate reprezenta în faţa instanţei de judecată minorul, atunci când acesta a fost victimă a violenţei fizice sau psihice din partea părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal, a abuzului, violenţei şi exploatării sexuale, a exploatării prin muncă, a traficului de fiinţe umane, a neglijării şi exploatării, precum şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului, prevăzute şi sancţionate de legislaţia internă şi internaţională.

Atribuțiile Avocatului Poporului

Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului sunt:
- activitatea de soluţionare a petiţiilor;
- activitatea privind contenciosul constituţional: formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale; poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora; poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;
- activitatea privind contenciosul administrativ: poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;
-  promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile;
-  prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
-  prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului - ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării;
- Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.

Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești - este la dispoziția cetățenilor persoane fizice și juridice din județele Argeș și Vâlcea la sediul din Pitești, strada Garoafelor, nr. 6, telefon/fax: 0248 211 101, email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea