Alexandru Ciurea: ”Dacă ne izolăm în tabletă, în telefon, creierul se îmbolnăveşte”

# Un Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești, avertizează!
Personalitate a neurochirurgiei româneşti și internaţionale, profesorul Alexandru Vladimir Ciurea este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinte al Comisiei Naţionale de Neurochirurgie, fost şef al Secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, profesor de Neurochirurgie şi îndrumător de teze de doctorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. În primăvara acestui an, a devenit Doctor Honoris Causa al UPIT. Prof. univ. dr. Cirea ne îndeamnă să o lăsăm mai moale cu tablet și telefonul, care pot si factori de risc pentru îmbolnăvire.

”Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult şi mai mult îi place zâmbetul”, spune medicul care peste 50 de ani a operat creiere.
”Dacă ne izolăm în tabletă, în telefon, creierul  se îmbolnăveşte. Aţi văzut cum traversează acum oamenii? Cu ochii tot pe Facebook. Noi suntem făcuţi să trăim în grup, nu izolaţi”, mai spune neurochirurgul Vlad Ciurea.
Primii paşi pentru un creier sănătos sunt foarte simpli şi la îndemâna tuturor. Ne trezim devreme, facem câteva exerciţii de repiraţie şi bem două pahare de apă la temperatura camerei.

”Să nu stai nedormit!” - avertizează profesorul Ciurea

”Dimineaţa, trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile larg şi să facem câteva exerciţii de inspiraţie şi expiraţie. Un profesor din Academia rusă, care a trăit o perioadă în Siberia, spune că se poate trăi 150 de ani cu aerul curat din Siberia. Aerul acela să intre în plămân. Acele mici exerciţii fizice ajută creierul să se încălzească, să pornească toate circuitele. Apoi, să bem două pahare de apă la temperatura camerei. Primul este extraordinar, pentru că evacuează toate dejectele tubului digestiv. Al doilea pahar cu apă este foarte bun pentru că intră în circulaţie şi pune «locomotiva» în mişcare”, mai spune neurochirurgul.
În timpul somnului, creierul nu doarme, ci funcţionează ca să ţină în activitate organele interne. Dar, mai face ceva foarte important. Dacă un om se culcă având în minte o problemă importantă pe care nu ştie cum să o rezolve, a doua zi dimineaţa are şi răspunsul.
”A doua zi găseşti rezolvarea. Deci, creierul a făcut conexiunea între gândire, judecată, memorie, iar dimineaţa ai ideea pe masă, pentru că mintea este liniştită. Deci, să nu stai nedormit”, subliniază  profesorul Vlad Ciurea

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea