Viața revine, la Mănăstirea Râncăciov, după incendiul din toamna trecută

Vineri, 17 Martie 2023 08:50

# Starețul face eforturi să obțină fonduri europene pentru renovarea mănăstirii, monument istoric de clasă A

Incendiu devastator, toamna trecută, la Mănăstirea Râncăciov. Au ars, într-o dimineață, ca o torță, anexele de lângă locuința călugărilor. Acolo erau depozitate materiale puternic inflamabile. Din fericire, flăcările nu s-au întins și la clădirile principale - cea în care stau călugării sau la  mănăstirea din apropiere. Incendiul ar fi pornit de la un scurt circuit electric.

În anexele arse, călugării munceau, în principal pentru a produce pastile de cărbune pentru slujbele religioase – aceasta fiind sursa cu care se întrețineau. Construcția care a ars era pe structură metalică -  pereții însă  fiind din panouri termoizolante, au întreținut flăcările.

O nouă expertiză în dosarul terenurilor transferate de la Rociu la Căteasca

Joi, 16 Martie 2023 13:33

La Curtea de Apel Pitești s-a reluat dosarul în care comuna Rociu a pierdut 620 de hectare de teren în favoarea comunei Căteasca.

Judecătorii au admis cererea de revizuire. S-a dispus rejudecarea acestui litigiu funciar după ce expertul tehnic judiciar Florin Cristinel Mihăilescu a fost condamnat la 1 an şi 2 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în modul de întocmire a expertizei respective.

Urmează, aşadar, ca instanța să stabilească, din nou, cărei localităţi aparţin de drept cele 620 de hectare. Iar pentru a lua o decizie în acest sens, a fost admisă o nouă expertiză tehnică. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 3 aprilie. Florin Cristinel Mihăilescu a fost condamnat, în martie 2022, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. În plus, i-a fost interzis și dreptul de a exercita profesia de expert, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a sentinţei.

 

Reîncepe lupta dintre Universitatea Pitești și afaceristul Otobîcu pentru Casa Universitarilor

Joi, 16 Martie 2023 08:52

De câțiva ani buni, la Tribunalul Argeș, s-a judecat dosarul în care omul de afaceri Daniel Otobîcu cere despăgubiri de aproape 3 milioane de lei pentru afacerea eșuată ”Casa Universitarilor”.  Luptele se vor muta, de anul acesta, la Curtea de Apel.

Povestea începe prin 2008, atunci când la fostul restaurant Panoramic au fost realizate mai multe lucrări de construcții, recompartimentare, modernizare etc., în urma unui contract de sponsorizare încheiat cu Otobîcu. S-a constatat că respectivele lucrări au fost făcute fără autorizații legale. Pe fir a intrat Primăria Piteşti care a dispus atunci fie oprirea executării lucrărilor și intrarea lor în legalitate, fie aducerea imobilului la starea iniţială.

Au trecut 10 luni de când podul Căteasca este închis circulației

Miercuri, 15 Martie 2023 09:59

# Ion Mînzînă: „Sperăm să găsim înțelegere pentru eventuale finanțări! Sumele sunt foarte mari”

Va fi un drum lung până când Podul de la Căteasca va fi, din nou, disponibil pentru circulația publică. Cum starea tehnică a podului este una critică, autoritățile locale au dispus, din mai 2022, închiderea traficului rutier, pe o perioadă nedeterminată. Iată că, în curând, se împlinește un an de atunci, iar măsurile dispuse pentru rezolvarea situației se pot număra pe degetele unei mâini. Mai întâi, Consiliul Județean Argeș a acționat în instanță constructorii podului de la Căteasca, care au refuzat să efectueze lucrările de reparații. Mai ales că lucrarea avea termen de garanție o perioadă de 50 de ani!

 

ANAF-ul continuă procesul cu inculpații din dosarul „Podul Căteasca”

Marţi, 14 Martie 2023 15:24

Agenția Națională de Administrație Fiscală nu renunță la presupusul prejudiciu de 4.973.065,75 lei din dosarul „Podul de la Căteasca”. Și asta după ce acţiunea civilă a fost lăsată nesoluţionată în procesul penal. Iar, acum, ANAF-ul apelează la ultima cale de atac în cauză.

Reamintim că în luna iulie 2010, Constantin Nicolescu, la vremea aceea preşedintele CJ Argeș, a inaugurat cu mare fast podul de la Căteasca. Trei ani mai târziu, în februarie 2013, Nicolescu era trimis în judecată de către DNA Pitești, într-un dosar de corupție, legat exact de podul amintit. Nicolescu a fost condamnat definitiv în acest dosar, în 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  la 7 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, dar a fost achitat pentru abuz în serviciu. Față de ceilalți inculpați din dosar s-a dispus fie încetarea procesului penal ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale, fie achitarea.

 

Direcția pentru Cultură Argeș - sesizări penale privind degradarea unor monumente istorice

Marţi, 14 Martie 2023 10:38

Direcția Județeană pentru Cultură Argeș a făcut plângeri penale privind situația mai multor monumente istorice care se aflau într-o stare avansată de degradare. Cristian Sebastian Cocea, directorul executiv al instituției, a sesizat Parchetul Judecătoriei Pitești cu privire la lipsa de protejare și punere în valoare a trei monumente istorice din municipiul reședință de județ. Aceste sesizări au fost clasate, pe parcursul anului trecut, de procurori.

„- Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a clasat cauza penală rezultând din plângerea DJC Argeș, privindu-i pe proprietarii monumentelor istorice Casa Filipescu și Casa Aron Băiulescu, din Pitești, imobile aflate într-o stare avansată de degradare. Parchetul a considerat că proprietarii au efectuat, de-a lungul timpului, lucrări de întreținere, iar fapta de degradare a monumentelor nu a fost săvârșită cu forma de vinovăție prevăzută de legea penală;

 

 

Deținuții se plâng de condițiile din Penitenciarul Mioveni: aglomerație, program insuficient de apă caldă, insecte multe

Joi, 09 Martie 2023 08:18

„Aglomerație, program insuficient de apă caldă, ploșnițe multe, prețuri mari la magazinul din incintă, creșterea tarifului telefonic” – sunt doar o parte dintre nemulțumirile deținuților încarcerați la Penitenciarul Mioveni. Mai multe persoane private de libertate au transmis, în luna februarie 2023, un număr de 13 petiții către Avocatului Poporului cu privire la tratamentul la care sunt supuse în penitenciar. În urma sesizărilor, reprezentanții instituției au efectuat o anchetă, în data de 16 februarie 2023, la Penitenciarul Mioveni.

Direcția Silvică Argeș - război total cu omul de afaceri Nicolae Ivănescu!

Miercuri, 08 Martie 2023 11:21

# Primăria Bogați – condusă de Ion Gîrleanu – implicată în compensări imobiliare dubioase

Luptă nebună între afaceristul Nicolae (Nenea) Ivănescu și mai multe instituții ale statului. Luptă pentru o suprafață uriașă, de peste 300 de hectare de pădure. Care a migrat de la Bogați, localitate situată la marginea câmpiei – pănă hăt, sus pe munte, la Arefu și la Nucșoara. În horă, cu sau fără voia lor, au mai intrat, până acum: Primăria Bogați, Direcția Silvică Argeș, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș, Garda Forestieră. Poate și alte instituții ale statului de care nu știm încă. Cert este că hora abia s-a încins!

Totul a pornit de la cererile de retrocedare inițiate, în urmă cu aproape 20 de ani, de Comuna Bogați. În anul 2002, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș a dispus validarea dreptului de proprietate în favoarea localității amintite pentru o suprafață de 630 hectare, din care 595 ha. teren cu vegetație forestieră și 35 ha. teren agricol.

 

Pedepse mai blânde în dosarul „traficanților de valută”

Marţi, 07 Martie 2023 10:35

# În loc de pedepse cu executare, la apel inculpații au primit cu... suspendare

Traficanții de valută au scăpat de închisoare! Curtea de Apel Pitești a admis apelurile declarate de inculpați și a dispus față de aceștia suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

În anul 2019, trei persoane din București au fost trimise în judecată, de procurorii DIICOT Pitești, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație de valori falsificate. Punctul de plecare al cercetărilor a fost denunțul făcut de un argeșean, care s-a ales cu bani falși după ce a vândut o mașină.

Medici din Argeș, achitați după ce au fost acuzați de ucidere din culpă

Luni, 06 Martie 2023 17:00

Medicii Sanda Cernat si Tomiță Perju, de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, au fost achitați într-un dosar în care au fost judecați pentru ucidere din culpă. Cei doi au fost acuzați că au acordat asistență medicală în mod necorespunzător unui băiețel, în vârstă de 8 ani, provocând astfel, din culpă, decesul copilului. Judecătoria Curtea de Argeș i-a achitat, pe 12 februarie, pe doctori în baza art. 16 alin. 1, lit. b) din Codul de procedură penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Hotărârea nu este definitivă, fiind deja atacată cu apel de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș și de părinții copilului, părți civile în cauză.

 

Argeșean trimis în judecată după ce a amenințat cu moartea un polițist în secția de poliție

Joi, 02 Martie 2023 12:53

Un bărbat din Argeș, în vârstă de 65 de ani, a fost trimis în judecată, la începutul acestui an, pentru ultraj. Pensionarul ar fi făcut scandal într-o secție de poliție de pe raza municipiului Pitești. A adresat jigniri și a amenințat cu moartea un polițist, iar pe altul l-a lovit în zona pieptului. Conflictul dintre inculpat și polițisti ar fi continuat și pe drumul spre Spitalul Județean Argeș, secția de Psihiatrie, unde a fost transportat pentru un consult.

Incidentul a avut loc pe 12 aprilie 2021, atunci când inculpatul a apelat telefonic un inspector de poliție căruia i-a reproșat că este corupt, după ce agentul ar fi propus soluții nefavorabile bărbatului în două dosare pe care le-ar fi instrumentat anterior. Nemulțumit de cele discutate, inculpatul s-a prezentat și la secția de poliție, unde își desfășura activitatea polițistul cu pricina, cerând să vorbească cu el. Reproșurile bărbatului au continuat, iar situația a degenerat.

 

O familie cere daune uriașe doctorilor de la Spitalul de Pediatrie din Pitești

Joi, 02 Martie 2023 12:53

Proces cu miză serioasă, în care sunt implicați patru medici ai Spitalului de Pediatrie Pitești dar și instituția însăși. Părinții unei foste paciente (o fetiță pe atunci – în 2017 - în vârstă de 5 luni) au înaintat o acțiune în răspundere delictuală și solicită  plata unei prestaţii  în sumă de 3.000 lei/lună + contravaloarea în lei a sumei de 100.000 euro reprezentând daune morale și 15.000 lei daune mat.+contravaloarea  în lei a sumei de 50.000 euro daune morale.

Cu privire la situaţia de fapt reclamanţii au arătat că, în data de 17.12.2017, mămica s-a prezentat împreună cu fiica sa, care la acel moment avea 5 luni, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie Piteşti, aceasta având febră, recoltându-i-se sânge pentru analize, efectuându-i-se mai multe investigații medicale, în urmă cărora s-a decis internarea la etajul 4 al spitalului.

 

Polițist acuzat că a falsificat acte într-un dosar penal. Judecătorii au încetat procesul penal

Joi, 02 Martie 2023 09:00

Judecătoria Pitești s-a pronunțat în dosarul în care un poliţist de la Postul de Poliție Ciomăgești a fost deferit justiției pentru fals intelectual în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată. În februarie 2023, după aproape trei ani de procese, instanța a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.  Faptele de care era acuzat polițistul s-au prescris încă din martie 2022. Decizia instanței nu este definitivă!

Incompatibilitatea primarului din Aninoasa, Marius Manole, a ajuns la Curtea de Apel Pitești

Miercuri, 01 Martie 2023 14:53

# Acesta are și un alt proces în care este acuzat de evaziune fiscală

Se anunță vremuri grele pentru Nicolae Marius Manole, actualul primar al comunei Aninoasa. După ce a fost trimis în judecată la sfârșitul anului 2019 pentru evaziune fiscală, în luna august a anului trecut, Marius Nicolae a fost găsit de Agenția Națională de Integritate (ANI) în stare de incompatibilitate. Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Pitești.

 

 

Șeful Ocolului Silvic Pitești a scăpat de acuzații în dosarul penal

Miercuri, 01 Martie 2023 12:45

Judecătoria Pitești a dispus, pe 22 februarie,  încetarea procesului penal față de Sorin Marius Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești. S-a constatat că infracțiunea de omisiune a sesizării, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, s-a prescris. Hotărârea instanței nu este definitivă! De asemenea, s-a disjuns acţiunea civilă formulată în cauză, pentru continuarea judecăţii.

Sorin Balaș este acuzat că în calitate de șef de ocol silvic nu a sesizat autoritățile competente despre comiterea unor infracțiuni de tăiere fără drept și furt de arbori. Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată și alte două persoane: Georgel Podeanu, angajat în cadrul ocolului silvic, și Gheorghe Zărescu, administrator al unei societăți.

 

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”: s-a încetat procesul penal față de nouă inculpați, iar alți doi au fost achitați

Miercuri, 01 Martie 2023 08:39

# S-a dispus confiscarea sumei primită drept mită de Octavian Oprea de la Ștefan Vulparu

Tribunalul Argeș s-a pronunțat, pe 24 februarie, în dosarul „Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeș”, dosar de răsunet al DNA Pitești. Constantin Metehoiu, fost director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș, Octavian Florian Oprea, fost director adjunct al instituției, și alți nouă inculpați au scăpat de condamnări. Instanța a dispus față de aceștia fie încetarea procesului penal după ce s-au constatat că faptele pentru care DNA i-au trimis în judecată s-au prescris, fie achitarea întrucât fapele nu sunt prevăzute de legea penală.

 

Garda Forestieră Ploiești și Garda de Mediu Argeș au aplicat amenzi în cazul unei exploatări forestiere care ar fi afectat habitatul aspretelui

Marţi, 28 Februarie 2023 13:38

 

Cincisprezece voluntari ai ONG-ului Agent Green au protestat sâmbătă, 26 februarie, împotriva exploatării forestiere din Valea Vâlsanului care ar cauza mai multe probleme în râul unde trăiesc ultimele exemplare din lume de asprete. Reprezentanții ONG-ului susțin că exploatăriile forestiere din acea zonă conduc la o poluare masivă a râului Vâlsan.

Au fost făcute mai multe sesizări către autoritățile competente. Atât Garda de Mediu Argeș cât și Garda Forestieră Ploiești au aplicat amenzi față de agentul economic care a desfăşurat activităţi forestiere în acea zonă. În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei, astfel:

- o sancțiune în valoare de 8.000 de lei, conform OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, ca urmare a faptului că arborii exploatați erau trași de utilajele forestiere prin albia unui pârâu afluent al râului Vîlsan;

- două sancțiuni, în valoare de 5.000 de lei fiecare, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, ca urmare a faptului că materialul lemnos a fost tras pe alte trasee față de cele aprobate, iar spațiul destinat depozitării temporare nu a fost împrejmuit.

Fostul consilier local, care și-a arătat organul genital în secția de poliție, a scăpat de dosarul penal

Marţi, 28 Februarie 2023 09:14

I-au fost prescrise faptele și consilierul local care şi-a arătat organul genital în secţia de poliţie. Bogdan Udroiu (foto) a fost trimis în judecată, în februarie 2019, pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri. Pe 20 februarie, judecătoria Pitești a dispus încetarea procesul penal pornit împotriva inculpatului. Bogdan Udroiu a beneficiat de deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. Hotărârea instanței nu este definitivă!

Amintim că pe 5 iunie 2017, Bogdan Udroiu, la acea vreme consilier local la Mioveni şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Regiei Judeţene de Drumuri Argeş, a făcut scandal într-un bar din Mioveni şi, ulterior, la sediul poliţiei din oraş, unde şi-a expus organul sexual.

 

 

Elvețian judecat pentru că a furat 17 câini de rasă de la o piteșteancă

Marţi, 28 Februarie 2023 09:06

# Prejudiciu de peste 16.000 de euro

Un cetățean elvețian, în vârstă de 25 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești pentru tâlhărie. Bărbatul este acuzat că i-a furat unei piteștence portofelul, în care erau 300 de lei, dar și 17 căței din rasele pomeranian și buldog francez, cu o valoare de aproximativ 16.000 de euro.

Cu ceva timp în urmă, piteșteanca a vândut mai mulți câini de rasă unei familii din Iași. După un timp a fost contactată, din nou, de aceștia, dorind să cumpere, în continuare, mai mulți câini. Au stabilit prețul, data și locul întâlnirii numai că, la Pitești, nu a venit cea care a intermediat tranzacția, ci concubinul ei, Ryan C., cetățean elvețian.

Încă un imperiu din Argeș se prăbușește! Fostul colos C.N.C.D., scos la vânzare, pe bucăți

Miercuri, 22 Februarie 2023 11:24

# Se vând și mașinile folosite de conducerea firmei # Autobuzele penale din afacerea CNCD-Publitrans-Girexim, scoase la vânzare prin negociere directă. Adică se vor da aproape degeaba!

Istoria e plină de imperii care au devenit țărână. La o scară mult mai mică, și imperiul care s-a numit CNCD se destramă, fiind scos la vânzare, bucată cu bucată. Firmă care s-a scufundat economic odată cu acuzațiile de natură penală din afacerea transportului public de călători din Pitești, afacere în care au mai fost implicate și firmele Girexim și Publitrans.

 

Pagina 11 din 101

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea