“Satul românesc se schimbă de la o zi la alta... și nici ţăranul nu mai este omul obştii sale

Miercuri, 22 Mai 2013 16:58

# Declară Filofteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.Cât mai seamănă Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti cu realitatea satului românesc de astăzi? Este o întrebare care apare firesc, în contextul în care ţăranul român al zilelor noastre este cel care are în gospodărie o sumedenie de kitschuri, poate mai multe la număr decât obiectele tradiţionale autentice.  Dr. Filofteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii  şi Pomiculturii Goleşti, este unul dintre specialiştii cei mai avizaţi să răspundă la această întrebare.

37 de cruci votive îi ocrotesc pe câmpulungeni

Miercuri, 22 Mai 2013 16:55

# Un ansamblu singular în România, prea puţin promovat. Crucea Jurământului, cel mai important astfel de monument din Câmpulungul Medieval, consfinţeşte, prin inscripţiile în piatră, statutul de localitate cu auto-administrare, asemenea orașelor apusene independente, statut dobândit  în urmă cu aproape 400 de ani. Alte 36 de monumente similare, deosebit de valoroase, dar prea puţin promovate, întregesc dimensiunea istorică a municipiului. Istoricii şi-ar dori includerea crucilor votive într-un circuit turistic ce ar putea să le pună mai bine în valoare.

 

100 și.... absolvenți într-o sută de ani de școală

Miercuri, 22 Mai 2013 16:50

# Școala Călinești-Vale, instituție centenară, la aniversare. Sute de oameni au venit, într-o frumoasă zi de duminică, la un eveniment de suflet, organizat de reprezentanții micuței – dar ambițioasei – unități de învățământ, la Căminul Cultural din Călinești. Pentru o frumoasă aniversare, cea de împlinire a 100 de ani de activitate, de învățământ de calitate, la școala gimnazială Călinești Vale. Calitatea continuă a actului de învățământ de aici este dovedită de lista – necuprinzătoare – a personalităților care au trecut prin băncile acesteia, listă trudită cu sârg și abnegație de organizator – prof. Dumitru

Pachete de programe postuniversitare interactive la Universitatea Pitești

Miercuri, 22 Mai 2013 16:47

Consiliere spirituală şi Asistenţa socială a copilului abuzat, două dintre noile programe IFPM -UPIT. În noua arhitectură organizatorică a Universităţii din Pitesti, se găseşte  şi Institutul de Formare şi Performanţă Muntenia, aflat sub coordonarea Prorectorului pentru Cercetare Ştiinţifică şi Competitivitate,  prof. dr. ing. Marioara Abrudeanu. Cursurile  acestui institut sunt proiectate ca dispozitive de învăţare centrate pe activităţi practico-aplicative interactive.

 

Lacurile glaciare, pline cu baterii de lanternă

Miercuri, 22 Mai 2013 16:44

Pentru că mulți sunt certați cu bunul simț, în România contemporană este nevoie de alți oameni care să vină în urma acestora și să curețe mizeria lăsată în urmă. Prin urmare, un grup de scafandri și salvamontiști din Argeș și Constanța au organizat o expediție în urma căreia au fost curățate lacurile glaciare din munții Argeșului: Capra, Căprița și Călțun. Obiectivul acțiunii a fost scoaterea deșeurilor acumulate pe fundul acestora de-a lungul timpului, realizarea

Protopopul de Muscel, la cheful strănepoatei patriahului

Miercuri, 22 Mai 2013 16:43

Protopopul de Muscel, Eugeniu Matei, nu se dă în lături de la nicio sindrofie organizată la pensiunea consilierului județean Leonard Soare.
De curând, acolo a avut loc un eveniment monden în familia nepoatei patriarhului, Steluța Cioboată, care a tăiat turta fetiței, alături de prințesa Lia și interpreta de muzică populară Elena Merișoreanu. Odată ce a prins o vedetă pe plaiurile mioritice, fața bisericească n-a pierdut ocazia să se pozeze alături de ea. Cunoscut în zonă ca un om care profită de orice situație ca să se afirme, protopopul Matei n-a pierdut ocazia să petreacă așa cum o cerea momentul, iar la final să facă multe complimente femeilor frumoase, în maniera sa caracteristică. Doar nu degeaba este un vajnic cavaler al vinului. Ana Luca

 

Directorul de la Agricultură, Corneliu (Lulu) Vasilescu, în aventura africană

Miercuri, 22 Mai 2013 16:32

# Un avion ruginit i-a creștinat mai repede decât orice preot român. Cariera de vânător a șefului de la Agricultură a început de foarte mulți ani, ca să aibă o scuză bună să plece de acasă și să se relaxeze alături de gașca de prieteni. Corneliu (Lulu) Vasilescu a participat, de curând, la „reîntâlnirea” de 20 ani cu vechii  „combatanți” alături de care altădată bătea dealurile și pădurile în căutare de fazani, mistreți, etc. Evenimentul a avut loc la Micești și au venit chiar toți vânătorii din  zonă, inclusiv „cel mai tare paznic de vânătoare al tuturor timpurilor”, după cum îl numește Lulu Vasilescu pe Ion Oprescu, zis Borcăneci. Normal că o astfel de întâlnire nu putea să treacă nesemnalizată printr-o poză aniversară, executată de către o mână de deprinsă mai mult cu împușcatul de animale decât de imagini.

Traseu militar și poligon de tir cu arcul pe Transfăgărășan

Miercuri, 22 Mai 2013 16:31

# Amatorii de munte și adrenalină vor avea parte de încă un proiect materializat, marca Relu Nica. Unul dintre cei mai vechi oameni ai muntelui  a pus la cale, pe DN7C,  la altitudinea de 1285 m, pe șoseaua Transfăgărășan, un loc în care se poate face tir cu arcul sau se pot face trasee militare la adăspost de ochii curioșilor sau într-o atmosferă cu aer foarte curat și rece. Relu Nica ne spune că nu se putea ca acest traseu să nu aibă în componență un perete de cățărare, două trasee de adventure pentru copii și adulți. Proiectul a fost denumit Parcul din Lemn, a fost amplasat la km 104 pe Transfăgărășan și va fi inaugurat pe 1 iunie.     Ana Luca

 

Universitatea Pitești: ziua studenților străini, premierea olimpicilor

Miercuri, 22 Mai 2013 16:25

# Clasele de excelență - ”invenția” UPIT și ISJ Argeș - a primit  recunoașterea ministrului de resort. Eveniment remarcabil pentru învățământul argeșean și nu numai. Vinerea trecută, Universitatea din Piteşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Consiliul Judeţean a premiat elevii olimpici naţionali. Din cei peste 100 elevi recompensaţi, 8 au obţinut premiul I la olimpiadele sau concursurile naţionale, 19 – premiul al II-lea, 22 - premiul al III-lea, 15 - premiul special, 22 - menţiune şi 16 menţiune specială.

Jaful forestier a fost reluat la Sălătrucu și Tigveni

Luni, 13 Mai 2013 00:00

# Deputatul Radu Vasilică: “Poliţia nu reacţionează!” # Constantin Nicolescu, preşedinte CJ Argeş: “ITRSV nu protejează pădurile, le omoară”. Nici nu s-au încheiat bine controalele, că au şi reînceput tăierile ilegale în pădurile din nordul judeţului. După cele câteva săptămâni în care fenomenul scăzuse în amploare, la Sălătrucu şi Tigveni se taie din nou la ras. Deputatul Radu Vasilică, cel care în luna martie arăta cu degetul spre ITRSV Ploieşti pentru jaful din pădurile judeţului, e hotărât să adreseze noi interpelări pe această temă ministrului Pădurilor și ministrului de Interne, dezamăgit fiind de răspunsurile primite până acum şi de măsurile (ne)întreprinse.

 

Rampele pentru persoanele cu handicap, ori inexistente, ori nefuncţionale

Luni, 13 Mai 2013 00:00

# Piteştenii loviţi de soartă sunt trataţi cu bătaie de joc. La Piteşti, persoanelor imobilizate în scaune cu rotile nu doar soarta le e potrivnică, ci şi inerţia celor care ar trebui să le facă viaţa mai uşoară. Reglementările privind accesibilitatea în instituţiile şi locurile publice prevăzute de legea privind protecţia persoanelor cu handicap nu se respectă nici măcar atunci când vine vorba de instituţiile sanitare. Rampele făcute doar pentru că legea o cere nu numai că nu-i ajută pe cei loviţi de soartă, dar le şi pune viaţa în pericol.

Sindicalistul Bărbuceanu, frustrat, la gândul că fostul rector nu poate muri decât o singură dată

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Nu știm  cât rău a făcut fosta conducere Universității de Stat din Pitești, patronată de rectorul Gheorghe Barbu, dar știm cât rău încă îi face lipsa acesteia liderului sindical al instituției, Mircea Bărbuceanu. Omul, aproape că mai are puțin și cere actualei conduceri să-l reinstituie în funcție pe Gheorghe Barbu, ca să-și alimenteze obsesia formată în timp împotriva acestuia. Atât de departe a ajuns în delirul său Mircea Bărbuceanu, încât suntem convinși că dacă s-ar putea muri de mai multe ori, liderul sindical ar opta pentru varianta ”omor cu premeditare și în formă continuată” în cazul  fostului rector Gheorghe Barbu, și nici atunci n-ar fi pe deplin satisfăcut.

 

Vorbe de fumoar și mondenități la concertul popilor din Piața Milea

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Se pare că așii din mâneca preoților de la Curtea de Argeș sunt inepuizabili. Exact când crezi că nu mai pot surprinde cu ceva, mai ales plăcut, atunci se dau de trei ori peste cap și, gata, minunea. Așa s-a întâmplat a doua zi de Paște, când unul dintre organizatorii evenimentului a vrut să-și ofere un cadou, cu ocazia zilei sale de naștere,  unul memorabil - și anume un concert de fanfară, muzică corală și clasică, în aer liber, în Piața Vasile Milea din Pitești. 
Pe scenă au apărut Corul “Iosif Naniescu” din Curtea de Argeș, cvartetul Brevis și soprana Monica Valentina Scurtu, acompaniați de Orchestra Reprezentativă a Ministerului

”Bursa locurilor de muncă pentru tineri” - o acțiune de succes

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Bursa Locurilor de Muncă pentru Tineri este prima activitate de acest gen în care tinerii au stat efectiv la coadă, pe două rânduri, la deschidere, la Casa de Cultură a Studenților. 
A fost o acțiune pregătită cu 3 săptămâni înainte. Echipa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș, împreună cu directorul însusi a instruit două zile consecutiv  40 de studenți ai Universității din Pitești.  Acestia,  înarmati cu câte o legitimație, cu câte o delegație, cu formulare  și

 

Cele 116 suflete care au pierit în flăcările nenorocirii de la Costeşti, în urmă cu 83 de ani, au fost pomenite în Săptămâna Luminată

Luni, 13 Mai 2013 00:00

În fiecare an, în Săptămâna Luminată, prima de după Paşte, la Costeşti are loc o slujbă închinată celor care au ars în incendiul ce a mistuit vechea bisericuţă din Zorile. Şi anul acesta, victimele cumplitei tragedii au fost pomenite de un sobor de preoţi, chiar pe locul în care  cele 116 suflete şi-au găsit sfârşitul. Oamenii îşi fac şi astăzi cruce când vorbesc despre nenorocirea petrecută în urmă cu 83 de ani, în care au murit aproape toţi copiii satului. Cumplita tragedie care a pus doliu în aproape toate porţile satului  s-a abătut asupra lăcaşului de cult în ziua 18 aprilie 1930,  la  Denia din Vinerea Mare,

Un weekend plin de spectacole la Royal Park Piteşti

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Weekend-ul trecut, noua bază de agrement a omului de afaceri Nicolae Durdui, Royal Park Piteşti, a fost gazda a unor mega-spectacole cu cai, ce au impresionat toţi spectatorii, atât pe cei mari, cât mai ales pe cei mici. Aceștia au fost cei mai fascinaţi de demonstraţiile inedite ale cailor conduşi de iscusiţi călăreţi. Spectacolele s-au ţinut în fiecare seară, de vineri până duminică. În cadrul acestora, iubitorii de cai şi călărie au putut umări diverse demonstraţii ale elevilor de la Centrul de Echitaţie Send 92, singurul centru de echitaţie piteştean, cascadorii spectaculoase ale renumitei trupe de cascadori din

 

Un argeșean l-a tras de limbă pe Fuego

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai momentului, Paul Surugiu, alias Fuego, (angajat al teatrului Al.Davila din Pitești) s-a lăsat descusut de un  argeșean și coleg de breaslă, Aurelian Preda. În cadrul emisiunii difuzate de Paște, pe care o realizează interpretul de muzică populară argeșean, Fuego a mărturisit că își dorește foarte mult o familie. Chiar ar vrea să aibă  doi copii: un băiat și o fetiță. Din păcate, a mai spus acesta, încă nu și-a găsit sufletul pereche. Deși, ar fi cam greu să se întâmple acest lucru, având în vedere că artistul este tot timpul plecat cu treabă.     Ana Luca

Eveniment de suflet la Călinești. 100 de ani de învățământ - Școala Călinești-Vale

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Pregătiri intense au loc, săptămâna aceasta, la Școala Călinești-Vale. Pentru că duminică, 19 mai, aici sunt așteptați numeroși fii ai satului, oficialități locale și județene, inspectorul școlar general și mulți alții, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea instituției. Practic, construcția a fost finalizată după 1930, însă, la 25 ianuarie 1913, Înv. Ioan Marinescu – dirigintele Școalei Călinești și primarul Nistor al acelor vremuri, împreună cu Șeful Ocolului Leordeni, Ion Antonescu, semnează procesul verbal prin care Ocolul Silvic dona din moșia Castricioaia 3,5 ha pământ pentru construcția localului de școală. Schița

 

9 Mai: ziua în care piteștenii au luat apă de la izvor cu muzică pe fundal

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru toată suflarea din Europa. E vorba despre victoria împotriva nazismului fascist, despre împlinirea celor 68 de ani (9 mai 1945) de la încheierea ostilităților celui de-al Doilea Război Mondial, precum și Ziua Europei.
Evenimentul a scos ceva oficialități în strada Crinului, acolo unde, în fiecare an, se depun coroane de flori la monumentul ridicat în cinstea soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.  Însă, pentru mulți piteșteni care locuiesc în zonă și care iau apă de la izvorul celebru, a fost doar ziua în care niște oameni

Petrecere românească în diaspora italiană

Luni, 13 Mai 2013 00:00

Câteva sute de români din Diaspora italiană su sărbătorit sfintele sărbători pascale departe de familiile lor. Ne referim aici și la argeșenii plecați în căutarea himerei bunăstării promise de  lumea europeană.  Ca în fiecare an, argeșenii noștri, majoritatea originari din Curtea de Argeș, sărbătoresc românește în centrul comercial socio-cultural La Strada, actualmente denumit Milcov, din Roma. Președintele Asociației Părinților din Italia, argeșean de-al nostru de la

 

Pagina 241 din 280

«ÎnceputAnterior241242243244245246247248249250UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea