Centrul Cultural Pitești: Cum e să scrii versuri în două limbi?

Marţi, 06 Decembrie 2022 14:03

Centrul Cultural Pitești organizează dialogul cu tema „Cum e să scrii versuri în două limbi?”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre/Christine Bernadette Rousseau, miercuri, 7 decembrie de la ora 13.00, la Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De această dată am invitat-o pe poeta Cristina Onofre, mai cunoscută în Franța decât la Pitești. Ce-i drept, acolo, sub pseudonimul Christine Bernadette Rousseau. Cristina a obținut premiul «Poétes sans frontiers» la Paris, pentru cartea «Le poéme dela haute demoiselle» («Poema ‘naltei domnișoare»). Alt premiu câștigat este «Prix de la Francophonie» (Paris) desemnat de către Societatea Poeților Francezi pentru proiectul «Mon Général».

„Drumul Luminii” - un nou film la Planetariul Muzeului Județean

Marţi, 06 Decembrie 2022 13:21

Muzeul Județean Argeș a venit, pe sfârșit de an, cu o surpriză pentru numeroșii vizitatori ai Planetariului. Este vorba despre achiziționarea unui nou film. „Drumul luminii” este o producție 2022 și prezintă povestea celei mai importante descoperiri a omenirii. Săptămâna trecută, la premieră, au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, și managerul Muzeului, Cornel Popescu. Vă reamintim că la Planetariul Muzeului Județean Argeș spectatorii se pot bucura de calitatea celui mai modern sistem de proiecție 4K din țară. De asemenea, în cadrul Muzeului funcționează și un club al pasionaților de astronomie.

 

Petre Țuțea, comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 05 Decembrie 2022 15:45

„Definiția mea este Petre Țuțea - românul. Că de n-aș fi român, n-aș fi nimic. Sunt român prin vocație. Tot ce gândesc devine românesc. Am apărat interesele României în mod  eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință.”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 28 noiembrie 2022, evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni. Activitatea face parte din proiectul “Pași în lumea culturii și a creației”, pe care Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”Argeș îl derulează împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, proiect în cadrul căruia elevii participă la bibliotecă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

IN MEMORIAM. Argeșul este mai sărac, de doi ani, cu Augustin Lucici!

Luni, 05 Decembrie 2022 12:42

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

 

 

Rubrica lui Nea Mândruță

Luni, 05 Decembrie 2022 12:41

DACĂ N-AR FI ŢARA ASTA

Dacă n-ar fi Ţara asta

O Istorie deplină,

Muţi erau toţi cronicarii

Care-au căutat lumină.

 

Dacă n-ar fi Ţara asta

A iubirii întrupare,

N-ar fi holde în grădină,

În bucate n-ar fi sare.

A început construcția Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac

Luni, 05 Decembrie 2022 12:08

# Hotelul are deja rezervări din țări ale Uniunii Europene, Orientul Mijlociu dar și din America și Asia

Responsabilii Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice Bâlea Lac” au hotărât că e momentul potrivit pentru a da startul lucrărilor de edificare a celui de-a şaisprezecelea Hotel de Gheaţă. La Bâlea Lac este iarnă adevărată, stratul de zăpadă e generos iar în ultimele nopţi temperaturile au coborât cu mult sub zero grade Celsius.

În noaptea de luni spre marţi (28 – 29 noiembrie), echipa de muncitori s-a mobilizat exemplar şi a fixat primele cofraje, reuşind ridicarea celor dintâi pereţi ai Hotelului de Gheaţă 2022 – 2023.

 

 

Expoziție dedicată laureaților Premiului Nobel pentru Literatură, la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 29 Noiembrie 2022 10:42

Biblioteca Județeană Argeș invită publicul cititor să viziteze până joi, 8 decembrie, expoziția de cărți, dicționare și enciclopedii, dedicată laureaților Premiului Nobel pentru Literatură. Perioada de referință a expoziției este 1998 – 2020.

Vi-i puteți reaminti, în acest context, pe José Saramago (Portugalia),  Günter Grass (Germania), Gao Xingjian (Franța/China), Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Marea Britanie), Imre Kertész (Ungaria), John Maxwell Coetzee (Africa de Sud), Elfride Jelinek (Austria), Harold Pinter (Regatul Unit al Marii Britanii), Orhan Pamuk (Turcia), Doris Lessing (Regatul Unit al Marii Britanii),

Analogue Festival se va ține, anul viitor, în august

Joi, 24 Noiembrie 2022 16:02

În acest an, Analogue Festival s-a ținut la începutul lunii septembrie. Anul viitor vine mai repede, 25-27 august 2023 este data la care se va desfășura evenimentul. Locația este aceeași, pe Platoul Făget din Mioveni. Doritorii vor experimenta, și în 2023, 3 zile și 3 nopți de muzică alternativă, indie & electro-pop, disco, funk, indie-rock, soul & jazz, împreună cu o serie de ateliere interactive. Biletele s-au pus, deja, în vânzare cu reducere de Black Friday pe pagina de internet a festivalului.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Joi, 24 Noiembrie 2022 14:55

FLORĂREASA

Luptă pentru libertate,

Condamnată de două ori...

Poate i se dă dreptate:

Avea curent de la flori.

CLIPA DE LITERATURĂ! Biserica veche din Moldoveni, ctitorită de Marele Vornic Barbu Știrbei, este lăsată în paragină

Marţi, 15 Noiembrie 2022 16:30

Trei autori, George-Mugurel Voinea, Ali-Izi Bucur și Dumitru Rusănescu, publică în acest an, la Editura CONTRAST, București, albumul monografic „Biserica veche din Moldoveni cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Nicolae. Un monument de cult, cultură și istorie”, o lucrare tipografică de lux (concepția grafică Dan Niculescu, sponsor Iulian Achim).
Albumul dedică cele 156 de pagini bisericii vechi din satul Moldoveni. Satul aparține comunei Izlaz, din județul Teleorman, și este așezat pe malul drept al râului Olt.

În pisania bisericii, scrisă cu litere chirilice, care este datată 18 iulie 1845, când „s-au săvârșit de zugrăvit”, se specifică faptul că „această sfântă și dumnezăească biserikă (...) s-au făcut de D. Marele Vorniku Barbu Știrbei” și că tot el este și „proprietarul acestei moșii Moldovenii”.

 

„Puncte de vedere” - o expoziție de imagini cu versuri

Luni, 14 Noiembrie 2022 10:35

 

# Mihaela Stănciulescu: „Este un mesaj despre frumosul din jurul nostru într-o lume foarte agitată”

Mihaela Stănciulescu și-a făcut debutul în zona artistică printr-o expoziție de fotografie și eseuri-versuri. Vernisajul expoziției „Puncte de vedere” a avut loc, săptămâna trecută, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea și s-a bucurat de o prezență deosebită. A fost o expoziție personală de fotografie prin care Mihaela Stănciulescu a expus și exprimat câteva “Puncte de vedere” adoptând imaginea drept cuvânt si cuvântul drept imagine. Publicul a fost încântat cu peste 50 de ilustrate, redate în forma cărţilor poştale: pe faţă - clipa surprinsă în instantaneele cotidianului, pe verso - poemul dedicat clipei. O expoziție cât se poate de originală la care și-a adus contribuția și fiica sa, Sandy.

Concursul Național de Lectură „Bătălia cărţilor“, ediţia a IX-a și-a desemnat câștigătorii

Miercuri, 09 Noiembrie 2022 07:00

Două zile de dezbateri, într-o organizare impecabilă,  în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc ediţia a IX-a a Concursului Național de Lectură „Bătălia cărţilor“. Scopul concursului, organizat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în colaborare cu Filiala Argeș a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a fost de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă şi de a atrage un număr cât mai mare de utilizatori la bibliotecă.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Luni, 07 Noiembrie 2022 10:40

VACCINĂRILE FICTIVE

Motive şi iar motive,
Contra-cost nu au durut,
Pentru că au fost fictive...
Bine că nu s-au făcut!

”Bilete de papagal”, un ziar atât de mic

Marţi, 01 Noiembrie 2022 22:42

Pe 2 februarie 1928 a apărut primul număr al ziarului de mici dimensiuni, cu apariție zilnică,  Bilete de papagal.
Fondat de Tudor Arghezi, ziarul cu dimensiunile de 32x12 cm, a fost publicat în patru pagini, ce cuprindeau: proză, poezie, epigrame, cronici, teatru, aforisme, manualul bunului profesionist, manualul bunului zodier. Primele două numere au fost publicate integral de Tudor Arghezi, în calitate de director fondator. Începând cu numărul 3, semneză în calitate de colaboratori: George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Urmuz, Demonstene Botez, Eduard Sbiera, Constanța Marino-Moscu, Eugen Ionescu, Sanda Movilă, Liviu Deleanu, George Bogza.

 

Omagiu academicianului Eugen Simion

Marţi, 01 Noiembrie 2022 12:45

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș aduce un sincer omagiu marelui nostru critic și istoric literar, prof.univ.dr. Eugen Simion, președintele Academiei Române (1998-2006), care s-a stins din viață în data de 18 octombrie 2022.  
Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca din județul Ploiești. A fost coleg cu Nichita Stănescu la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești (azi Colegiul Național „I.L.Caragiale” Ploiești). În perioada 1952-1957 a urmat Facultatea de Litere a Universității din București, printre profesorii săi fiind: Tudor Vianu, Alexandru Graur, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti.

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2022

Marţi, 01 Noiembrie 2022 12:42

Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local Pitești organizează, prin Centrul Cultural Pitești, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala de Concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de consacrați ai genului: Ana Maria Cîrstina, Constantin Lătărețu, Panseluța Feraru și Ionel Tudorache. Acompaniază Orchestra Doina Argeșului. Preselecția va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 10.00, la Filarmonica Pitești.

 

 

CENTENARUL ÎNCORONĂRII REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA (15 OCT. 1922)

Marţi, 01 Noiembrie 2022 07:59

Argeșenii interesați de istoria națională, mai cu seamă în aceste vremuri tulburi, când neamul și țara sunt supuse unor mari presiuni,  se pot apropia de reperele cu adevărat importante pentru identitatea noastră, trecând pragul Bibliotecii Județene Argeș. În holul central, este organizată, până la sfârșitul săptămânii viitoare, expoziția “ÎNCORONAREA REGILOR ROMÂNIEI MARI”  - cărți, encicopedii, albume din fondul de carte al instituției.
Expoziția subliniază însemnătatea simbolică a unirii tuturor provinciilor românești cu Regatul României, după recunoașterea granițelor noului stat, prin tratatele de pace încheiate cu țările învinse în Marele Război.

Jurnalism si literatură, influențe reciproce - Conferință publică la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 31 Octombrie 2022 16:54

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește marți, 1 noiembrie 2022, începând cu ora 14:00, o conferință publică susținută de dramaturgul, poetul și publicistul român, stabilit in Franța, Matei Vișniec.
Matei Vișniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi, judeţul Suceava. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972, şi apoi în volum în 1980, la Editura Albatros, cu culegerea de poeme La noapte va ninge. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise.

 

Expoziție Națională de Artă Naivă deschisă la Muzeul Județean

Luni, 31 Octombrie 2022 16:45

# Intrarea este liberă!
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la vernisajul celei de-a 54-a ediții a Expoziției Naționale de Artă Naivă, găzduită de Muzeul Județean Argeș.
Evenimentul este unul dintre cele mai importante din țară, Piteștiul fiind considerat de peste 30 de ani o adevărată capitală a artei naive românești.

Programul activitățiilor culturale organizate de Consiliul Județean Argeș

Luni, 31 Octombrie 2022 11:01

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2022.

Luni – 31 octombrie

Ora: 12.00 - TINERII DESCOPERĂ EUROPA - Sesiune de formare referitoare la mobilitățile de tineret existente în Europa; acțiunea se încadrează în Campania Time to Move, derulată prin intermediul Rețelei Eurodesk. (Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino” Pitești - Biblioteca Județeană Argeș).

 

Pagina 1 din 114

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea