”Autori de pe patru continente - omagiu prin lectură” și ”România pitorească - Imagini din Sibiu”: două noi expoziții la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 24 Aprilie 2024 10:11

 

În această săptămână, două noi expoziții de interes pentru publicul larg sunt organizate la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărții, a Drepturilor de Autor și a Zilei Bibliotecarului – 23 aprilie, publicul iubitor de carte este invitat la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș pentru a consulta o selecție de publicații dedicate cărților, bibliotecarilor și lecturii.

 

”Florin Zeru îndeamnă la conștientizare și siguranță online la Biblioteca Județeană”

Marţi, 23 Aprilie 2024 10:06

 

Într-o întâlnire ce a stârnit curiozitatea și interesul elevilor liceelor din Pitești, Biblioteca Județeană a găzduit un eveniment deosebit alături de Florin Zeru. Tema discuțiilor a fost una modernă și de actualitate: utilizarea conștientă și sigură a tehnologiei în era digitală.

Elevii au avut oportunitatea să exploreze, împreună cu invitatul special, pericolele ascunse în mediul online. De la vulnerabilitatea reprezentată de amprenta digitală, până la tehnici de manipulare folosite pe internet, discuțiile s-au concentrat pe necesitatea unei abordări informate și precaute în utilizarea acestui mediu.

 

 

ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII - SĂRBĂTORITĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 22 Aprilie 2024 12:08

Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor este sărbătorită în fiecare an pe 23 aprilie și a fost organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor. În România, începând cu anul 2005, în ziua de 23 aprilie, prin Hotărârea de Guvern nr. 293, se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului din România. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, va organiza marți, 23 aprilie, de la ora 11:30, în Sala de Conferințe, un inedit atelier de gândire critică și lecturi publice, ce îi va avea ca invitați speciali pe poeții Virgil DIACONU și Nicolae IONESCU.

Curiozități despre lalele

Luni, 22 Aprilie 2024 12:02

 

*Locul de origine al lalelelor se află în Munţii Himalaya. Turcii au fost primii care, acum 1000 de ani, le-au adus de acolo şi au început să le cultive ca plante ornamentale.

*Cuvântul tulipă (lalea) îşi are originea în persanul dulband din care se trage cuvântul tulbent (turban), care a condus apoi la denumirea botanică Tulipa gesneriana.

 

*Lalelele au fost aduse în Europa din Turcia la mijlocul secolului al XVI-lea. În 1593, Carolus Clusius, unul dintre cei mai reputaţi botanişti din Europa, a înfiinţat în Leiden (Olanda) o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracţii se numărau şi lalele aduse de la curtea Sultanului Suleiman Magnificul.

 

DIN ISTORIA DUELURILOR

Joi, 18 Aprilie 2024 16:33

 

Coborând în vremuri, cu ajutorul dovezilor descoperite, printre alții, de Alexandru Cernea și Ștefan Georgescu, aflăm că începuturile luptei în doi se regăsesc în obiceiurile unor vechi seminții germanice, în gândirea cărora duelul era o împrejurare de soluționare a unui conflict după cum decidea voința divină, vinovat fiind învinsul. Acest gen de dueluri, având caracter judiciar, făcea parte din datinile celor mai multe neamuri germanice, fiind statornicite în anul 501 de Gundibald regele burgunzilor.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 17 Aprilie 2024 07:31

 

MICROBUZE ELECTRICE

Nu-i transportu-n criză,

La elevi e staţia,

Să îi ţină-n priză,

Privind educaţia.

NICOLAE BADEA

În fotbal nu i-a ieşit

Şi nu cred că are scuze...

În Piteşti el a venit

Şi s-a pus pe-autobuze!

 

Explorând Rolul Inteligenței Artificiale în Combaterea Dezinformării: Sesiune Educativă la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 16 Aprilie 2024 10:33

 

În era digitală, valurile de informații ne înconjoară din toate direcțiile, făcându-ne adesea să ne întrebăm: ce este adevărat și ce este fals? Biblioteca Județeană Argeș vă invită să explorăm împreună puterea și potențialul inteligenței artificiale (AI) ca scut împotriva dezinformării. Într-o lume în care știrile false se răspândesc mai repede decât adevărul, înțelegerea modului în care AI-ul poate identifica, filtra și combate informațiile false devine esențială pentru fiecare dintre noi.

 

Muzeul Golești. Concurs internațional de pictură, ediția a XIV-a

Joi, 11 Aprilie 2024 08:20

 

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti lansează ediţia a XIV-a a concursului internaţional de desen şi pictură cu tema: Costumul tradițional din regiunea mea, (specificați regiunea etnografică) care se adresează tinerilor artişti având vârsta maximă de 19 ani.

Condiţii obligatorii:

1).Vârsta maximă: 19 ani, până la finele anului 2024;

2).Tema: Costumul tradițional din regiunea mea, (specificați regiunea etnografică)

3). Texte de identificare. Fiecare lucrare trebuie să aibă scris, pe spate, cu litere majuscule în una din limbile: română, engleză sau franceză, următoarele informaţii:

 

 

Concursul Național de Lectură Bătălia Cărților - la a XI-a ediție

Marţi, 09 Aprilie 2024 09:18

 

Cea de-a XI-a ediție a Concursului Național de Lectură “Bătălia Cărților” a fost lansată cu entuziasm. Organizat de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților. Se va derula în perioada aprilie-octombrie 2024 și va cuprinde două categorii de vârste: 11-13 ani și 14-18 ani.

 

O amintire a trecutului a devenit realitate într-o localitate din Argeș

Luni, 08 Aprilie 2024 12:22

 

 

După 61 de ani, o localitate din Argeș are din nou un Arc de Triumf. Domnești este singura comună din țară care a avut un astfel de monument. Arcul de Triumf a fost inaugurat în anul 1936, când localitatea a fost declarată stațiune climaterică, fiind ridicat la cererea lui Petre Ionescu-Muscel, prefect al județului Muscel în acea perioadă. Arcul de triumf a fost construit la intrarea în comună, în stil românesc.

 

 

”SCRIITORI NĂSCUȚI ÎN LUNA APRILIE - OMAGIU PRIN LECTURĂ” - O NOUĂ EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 08 Aprilie 2024 12:12

 

Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeș propune o nouă expoziție tematică de carte intitulată ”Scriitori născuți în luna aprilie - omagiu prin lectură”, marcând, astfel, împlinirea a 460 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și actorului englez William Shakespeare (23/26 aprilie 1564-23 aprilie 1616) și a 130 de ani de la nașterea romancierului, dramaturgului, filosofului și poetului român Camil Petrescu (22 aprilie 1894-14 mai 1957).

Expoziția este organizată în vitrinele din holul central al instituției și cuprinde cărți - ce se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii - despre viața și opera celor doi scriitori, cronici și recenzii la studii consacrate operelor sale, putând fi vizitată zilnic în perioada 1 – 15 aprilie. Cei care doresc să consulte sau să împrumute publicațiile expuse sunt invitați să se adreseze bibliotecarelor de la Compartimentul Bibliografic și Catalog electronic.

 

Se dă startul unui nou proiect la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș

Luni, 08 Aprilie 2024 09:22

Susținut de Fundația Vodafone și implementat de Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș, proiectul pilot „Conectăm generații în lumea digitală“ urmărește dezvoltarea competențelor digitale a persoanelor de peste 60 de ani, în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora prin integrarea tehnologiei în activitățile cotidiene, facilitându-le incluziunea socială în lumea din ce în ce mai digitalizată și minimizând decalajul digital dintre generații.

 

În curând, în ediție on-line! Dicționarul medicilor, farmaciștilor și entităților sanitare de specialitate din Argeș-Muscel

Joi, 04 Aprilie 2024 07:40

 

Onorând Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie 2024), Clubul Enciclopediștilor Pitești difuzează, prin intermediul nostru, informația referitoare la elaborarea Dicționarului medicilor, farmaciștilor și entităților sanitare de specialitate din Argeș-Muscel. Autori sunt cunoscuții profesioniști: Constantin Capătă și Dan Gabriel Popa.

Conținutul face referiri la personalități, structuri profesionale, evenimente, eșantioane imagistice, alte detalii convergente sistemului teritorial de sănătate publică.

 

„Câmpulung - tezaur de cultură” - expoziție itinerantă de artă plastică la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 01 Aprilie 2024 11:10

Luni, 1 aprilie 2024, la ora 14:00, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc vernisajul expoziției itinerante de artă plastică ”CÂMPULUNG - TEZAUR DE CULTURĂ”, curatoriat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin.

Sub egida Asociației de Arte Vizuale ”I.D. NEGULICI” din Câmpulung Muscel - fondată în anul 2022 și recunoscută ca entitate cu personalitate juridică, expoziția reunește o serie de lucrări grupate, în număr de 38 piese, într-un dialog cromatic, lucrări ce pun în valoare stiluri diferite ale 22 artiști vizuali:

 

SFÂRȘTUL LUI TUDOR VLADIMIRESCU

Joi, 28 Martie 2024 08:27

 

Din nefericire, din cauza potopului de intrigi boierești sau ale eteriștilor, după ce, la 21 martie 1821, ajunsese în București cu cei 25000 de panduri și se proclamase domn prin voința poporului, Tudor Vladimirescu, cu 4000 de panduri, a fost nevoit, la 15 mai 1821, să înceapă retragerea spre Pitești, unde rânduise între 19 ianuarie - 7 martire 1821, centrul de rezistență militară al triunghiului strategic Pitești-Câmpulung-Mușcel-Târgoviște, condus de Simion Mehedințeanu, care avea sub comandă 100 de panduri călări. Între cele două detașamente de panduri, însă, cu viclenie, prin jurământ de credință necinstit, s-au alăturat mulți arnăuți, care, în nădejdea că vina va cădea doar asupra pandurilor, s-au pus pe tot felul de jafuri din vetrele oamenilor întâlnite pe drum.

 

Provocările și Beneficiile Inteligenței Artificiale: Curs pentru bibliotecari la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 27 Martie 2024 13:35

 

În cadrul unui curs captivant organizat la Biblioteca Județeană Argeș, Ana Stamatescu a adus în prim-plan discuții importante despre provocările și beneficiile inteligenței artificiale pentru bibliotecarii din comunitatea locală.

S-au abordat subiecte complexe precum etica și impactul social al inteligenței artificiale, oferind bibliotecarilor o viziune cuprinzătoare asupra acestei tehnologii emergente. În timp ce a discutat provocările și dilemele asociate cu utilizarea inteligenței artificiale în domeniul biblioteconomiei, Ana Stamatescu a subliniat și beneficiile pe care această tehnologie le poate aduce, încurajând bibliotecarii să fie deschiși la adoptarea tehnologiei și să exploreze modalități creative de integrare a inteligenței artificiale în activitățile lor zilnice.

 

Workshop de Improvizație la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 27 Martie 2024 07:33

 

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în colaborare cu Universitatea din Pitești, se pregătește să găzduiască un eveniment deosebit pentru pasionații de teatru și creativitate. Joi, 28 martie, de la orele 11,00, în sala de conferințe a Bibliotecii, va avea loc un workshop de Improvizație, un moment ce promite să aducă noi perspective asupra artei interpretative.

Acest workshop, adresat în special studenților, va fi susținut de Bogdan GRIGORE un nume cunoscut în lumea teatrului și improvizației. Cu o vastă experiență în domeniu, Bogdan Grigore va împărtăși participanților secretele și tehnicile necesare pentru a excela în arta improvizației, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și spontaneitatea scenic.

 

Teatru la Mioveni. Intrarea este liberă

Marţi, 26 Martie 2024 12:48

 

Tinerii actori ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București vă invită la teatru! Cu ocazia zilei mondiale a teatrului, pe 27 Martie, UNATC în parteneriat cu Primăria Mioveni și Clubul Copiilor Mioveni vă oferă o spumoasă comedie, care se adresează tuturor vârstelor.

Spectacolul de teatru se va juca pe scena Centrului Cultural Mioveni, în două reprezentații, cu începere de la ora 13:00, respectiv, ora 17:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

 

 

Caravana cu Lilieci: Ateliere de Robotică pentru Copii la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 26 Martie 2024 08:37

 

În cadrul eforturilor continue de a stimula interesul pentru tehnologie și inovație în rândul copiilor, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș a găzduit recent Caravana cu Lilieci, o serie captivantă de ateliere de robotică, coordonate de Ana Stamatescu.

Numele Caravanei cu Lilieci evocă atât farmecul copilăriei, cât și spiritul aventuros al explorării tehnologice. Sub îndrumarea atentă a Anei Stamatescu, copiii au avut privilegiul de a se aventura în lumea fascinantă a liliecilor, dar și a ozoboților și a programării.

 

„Poezia - Vorbe pentru Suflet”: Biblioteca Județeană Argeș a sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei alături de creatori ai cuvântului

Luni, 25 Martie 2024 15:38

 

În spiritul celebrării valorii și influenței poeziei în cultura universală, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a fost gazda unui eveniment special în onoarea Zilei Internaționale a Poeziei, care a avut loc joi, 21 martie, în sala de conferințe a instituției. Sub titlul sugestiv “Poezia – vorbe pentru suflet”, această manifestare a adus în prim-plan doi poeți argeșeni de excepție, Maria PANĂ și Spiridon VOINESCU.

Într-o atmosferă plină de reverie și inspirație, participanții au fost încântați de lecturile și interpretările poeziilor oferite de cei doi creatori ai cuvântului. Maria Pană a împărtășit din versurile sale încărcate de sensibilitate și emoție, captivând publicul prin profunzimea mesajelor sale.

 

 

Pagina 1 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea