Picturile copiilor de la Muzeul Golești - prezentate la Muzeul Curtea de Argeș

Luni, 25 Ianuarie 2021 13:58

De pe tărâmul fermecat al Muzeului Golești au plecat poveștile colorate create de copiii de la Tabăra de Pictură coodornată de profesorul artist Elena Stoica, spre Muzeul Municipal de la Curtea de Argeș. S-au așezat frumos în Sala Basarabilor pentru a le povesti celor care vin să le vadă cum era lumea de odinioară, cum erau satul românesc și podoabele lui. Vernisajul expoziției ”Povești Colorate din Muzeul Golești” are loc pe data de 27 ianuarie la ora 13.

O NOUĂ EXPOZIȚIE, ÎN LUNA IANUARIE 2021, LA MUZEUL NAȚIONAL BRĂTIANU!

Luni, 25 Ianuarie 2021 13:57

Din luna ianuarie 2021, printre cărți vechi și alte documente, puteți vedea la Muzeul Național Brătianu:
- Diploma de Bacalaureat în Litere și Științe, emisă pe numele lui Constantin (Dinu) Brătianu, în numele Majestății Sale, Regele Carol I
- Brevetul de sublocotenent eliberat lui Dinu Brătianu, prin "Ministerul de Resbel"
- Diploma de inginer civil de mine, emisă pe numele lui Dinu Brătianu de "Ecole Nationale Superieure de Mines", Paris, 1891.

 

Expoziție tematică la Biblioteca Județeană Argeș. Literatura și arta românească, la sfârșitul secolului al XIX-lea

Luni, 18 Ianuarie 2021 15:13

Dezvoltarea literaturii și artei românești în a doua jumătate a secolului 19 este marcată și de apariția revistelor culturale editate în această perioadă.
Secția de Presă și Legislație din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș a  deschis expoziția de reproduceri fotografice Literatura și arta românească, la sfârșitul secolului al 19-lea, din revistele Arhiva Societății Științifice și Literare din Iassy (1894, 1895, 1897) și din Revista Nouă (1887, 1888, 1889).
În cuprinsul Arhivei Societății Științifice și Literare din Iassy, studii de istorie,  învățământ, religie, filozofie, literatură, pedagogie, biologie, geografie erau semnate de A.C. Cuza, A.D. Xenopol, Șt. O. Iosif, Gh. Ghibănescu, I.G. Sbiera, Gr. Alexandrescu, Calistrat Hogaș, N. Iorga, Principele G. Bibescu, V. Alecsandri, Mihail Kogălniceanu.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 18 Ianuarie 2021 15:04

(selectate din Atitudine în Argeş nr.645)

AVERI LA NOII PARLAMENTARI

Ei se fac perechi,
Chiar de ar fi roi,
Averile-s vechi,
Dar ei nu-s ca noi!

 

Un sfert de veac de la începerea proiectului noii clădiri a Bibliotecii Județene Argeș

Luni, 18 Ianuarie 2021 11:40

Au trecut 25 de ani de când a fost înfipt, în mod simbolic, primul țăruș pe șantierul de construcție al noii Biblioteci Județene Argeș. Locație: centrul orașului Pitești, director (1964-2004), Silvestru D. Voinescu, arhitecți, Alexandru Mulțescu, Maria Mulțescu, prefect, Constantin Nicolescu, primar, Tudor Pendiuc, preşedintele Consiliului Judeţean, Florea Costache. Lucrările s-au întins pe o perioadă de șapte ani, fiind finalizate în 2003. Mutarea din vechiul sediu, actuala Curte de Apel, s-a făcut în numai câteva luni, cărțile fiind mutate chiar și cu brațul de angajații instituției

O Doamnă a învățământului românesc - Profesoara Livia Popa (04.07.1936 – 23.01.2001)

Luni, 18 Ianuarie 2021 11:40

Lumina coboară din cerul amintirii spre a rămâne undeva, statornic, într-o intensitate pe care o descoperim uimiți atunci când cel în jurul căreia s-a format pășește pe drumul străbunilor
Pentru profesorul de limbă și literatură română, Livia Popa, fost director la Liceul/Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, fost inspector școlar de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Calea Robilor s-a deschis într-o zi de iarnă, pe 23 ianuarie 2001, când a plecat cu florile zăpezii pe sufletul prea larg pentru o lume imprevizibilă, căreia ne este greu să ne adaptăm, dar pe care trebuie să o înțelegem.

 

Mioveni: 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale - sărbătorită la 171 de ani de la naşterea lui Eminescu

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

Împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu a fost marcată, vineri, 15 ianuarie 2021, de către Centrul Cultural Mioveni printr-o serie de manifestări:
• Simpozion online ”171 de ani de Mihai Eminescu” dedicat cadrelor didactice cu tema «Omagiu Culturii Naționale »
• Eveniment desfășurat online, pe pagina de facebook a Centrului Cultural Mioveni care a cuprins  materiale video cu lecturile unor texte literare, recitarea unor poezii, dar și picturi din creațiile eminesciene.

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - eveniment marcat de Muzeul Județean Argeș

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

De Ziua Culturii Naționale și în ziua când s-au împlinit 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie 2021, la Muzeul Județean Argeș a avut loc un eveniment omagial dedicat poetului, o expoziție temporară cu lucrări de metaloplastie înfățișându-l pe Mihai Eminescu dar și pe Veronica Micle, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă și Alexandru Vlahuță. Lucrările aparțin sculptorului Constantin Samoilă.  
Totodată pe pagina de  facebook a muzeului a fost atașat și un filmuleț care prezintă obiecte din patrimoniul instituției și care au aparținut  marelui poet (bastonul lui Mihai Eminescu) și medalii comemorative.

 

Eminescu este viu

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

Oricât am încercat să-l ”înving” pe Eminescu, în citit, mai ales, nu am reușit să-i parcurg întreaga operă, lăsată Neamului Românesc și culturii mondiale, ca tezaur nemuritor.
Așa cum poeții și scriitorii lumii au lăsat, la râdul lor, averi spirituale, Eminescu este Unicul, Uriașul și Genialul Român, care, prin scrisul său prolific, nu poate fi întrecut de nimeni, niciodată.
George Călinescu, în Viața lui Eminescu, a reușit să-l cuprindă, oarecum, spre a-l arăta lumii așa cum a fost el, cu adevărat, iar în capodopera sa, Istoria Literaturii Române, același genial poet este prezentat în așa fel, încât, și dacă ai vrea, nu poți să-l mai uiți niciodată.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 11 Ianuarie 2021 14:09

(selectate din Atitudine în Argeş nr.644)

ÎN LOC DE BURSE ŞCOLARE

Ce atâtea burse?
Pentru minte-s curse!
Mai bine te-nvaţă
O tarabă-n piaţă...

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 28 Decembrie 2020 14:46

(selectate din Atitudine în Argeş nr. 643)

LUPTĂTORI CU ROL DETERMINANT...

Nu afirm riscant,
Mulţi au fost “micimea”,
Rol determinant
A avut mulţimea!

Cu mască – la Muzeul Golești!

Duminică, 27 Decembrie 2020 14:15

# Muzeul Golești vă invită să intrați lumea fantastică a măștilor tradiționale
Măștile provin din lumea precreștină și nu sunt doar simple accesorii, ci reprezintă o lume fantastică în care masca și dansul aveau rol de purificare a spațiului sătesc, simbolizând în același timp fertilitatea. Prin măști și dansuri ritualice, o lume veche se încheia pentru a lăsa loc unei lumi noi, plină de speranțe.
Muzeul Golești vă invită să intrați lumea fantastică a măștilor tradiționale, reunită în expoziția temporară denumită – Masca populară. Tradiții de iarnă la români.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 21 Decembrie 2020 22:07

MEDICUL GINECOLOG

Este pus pe sechestrat,
“Învăţat” de Hipocrate,
Doctorii nu-s doctorate,
Aşa e...privatizat!

Expoziție online de icoane la Centrul Cultural Județean Argeș

Luni, 21 Decembrie 2020 21:52

Centrul Cultural Județean Argeș în parteneriat cu C.C.P.C.T. Vâlcea vă invită în perioada 15 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 să vă bucurați sufletul cu icoanele pe sticlă ale iconarilor vâlceni Monahia Ioanichia, Mioara Comănescu, Dana Elena Ghigeanu, Mariana Bălescu, Diana Maria Mitulescu.
Deschiderea acestei expoziții online în perioada sărbătorilor de iarnă creionează o nouă fereastră spre Dumnezeu, spre nădejde și dragoste. Categorie a artei populare, icoanele pe sticlă expuse transpun în imagine cu caracter religios rugăciunea iconarului, îndemnând la rugăciune și bucurie.
Icoanele expuse pot fi achiziționate, constituind un binecuvântat cadou de Crăciun. Mai multe detalii pot fi obținute la tel. 0749.953.863.
Sărbători binecuvântate!

 

Telescop și alte instrumente astronomice noi, la Muzeul Județean Argeș

Luni, 21 Decembrie 2020 15:12

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, a fost dotat cu noi instrumente pentru observații astronomice de ultimă generație. Este vorba de:
#Telescop reflector newtonian Dobson 400mm Flextube SynScan GOTO Sky-Watcher - Instrumentul beneficiază de ultima tehnologie de urmarire și căutare automată a obiectelor pe cer. Astfel, sistemul permite găsirea automată și urmarirea oricărui obiect pe cer aflat în baza de date a controllerului, ce conține 42900 de obiecte cerești: stele, planetele, luna, nebuloase, galaxii, roiuri de stele, stele duble.

In memoriam Constantin N. Stroe

Luni, 14 Decembrie 2020 22:45

Născut la 20 martie 1942, STROE  N. Constantin, după finalizarea Gimnaziului Unic Hulubești, urmează Școala Medie Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, regiunea Ploiești, iar la absolvire (1962), primea acceptul Cancelariei profesorale, pentru studii superioare.

ÎNCĂ DIN 1968, CONSTANTIN STROE A PARIAT PE UZINA DACIA

Tânărul inginer mecanic, ajungea, spre finalul toamnei 1967, salariatul Uzinei din Teleajen, integrată, tradițional, peisajului prahovean, consolidat încă din secolul XIX.
Dar, ținta rămânea Intreprinderea de Autoturisme din Colibași, Argeș. Obținerea transferului mult dorit (1968) a stimulat, vizibil, preocupările inginerului Constantin STROE, personalitate care s-a dedicat, aproape o jumătate de veac (1969-2016), consolidării Platformei Industriale Pitești-Est.

 

Mii de piteșteni au trecut, în decembrie 1989, prin sediul Prefecturii

Luni, 14 Decembrie 2020 22:43

# Se împlinesc, zilele acestea, 31 de ani de la manifestările revoluționare din Pitești

Acţiunile protestatare de stradă au început la Piteşti, efectiv, în ziua de 22 decembrie 1989, în jurul orei 13, fiind direct determinate de cele întâmplate în Bucureşti.
Un impact deosebit asupra stării de spirit şi a atitudinii făţişă împotriva conducerii superioare a Partidului Comunist Român l-au avut: eşecul mitingului din Capitală, sinuciderea generalului Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, originar din Lereşti-Argeş, emisiunile posturilor naţionale de radio şi, mai ales, cele ale Televiziunii Române.

107 ani de la aprinderea iluminatului public în Pitești

Luni, 14 Decembrie 2020 22:41

Preocupările pentru iluminatul public, aici, sunt mai vechi. În cadrul procesului de modernizare a oraşului, Primăria Piteşti încheie în 4 noiembrie 1901 un contract cu firma "Vilhelm Pittner" din Viena pentru dotarea cu felinare pentru iluminat. Potrivit documentului, Primăria Piteşti solicita câte 33 de felinare pătrate şi 33 de lămpi de tip "Pittner".
Din punctul de vedere al iluminatului public, oraşul era mult rămas în urmă faţă de alte localităţi urbane. Ca urmare a insistenţei multor orăşeni, a ofertelor unor firme şi a exemplului altor oraşe, consiliul comunal, în şedinţa sa extraordinară din 28 aprilie 1911, a hotărât, în principiu, introducerea iluminatului cu electricitate.

 

Proiectul de reabilitare a casei Elisabetei Rizea de la Nucșoara, în linie dreaptă

Miercuri, 09 Decembrie 2020 10:42

Casa din comuna argeşeană Nucşoara, unde a trăit Elisabeta Rizea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, va fi transformată în muzeu. Lucrările de reabilitare au început în această vară, iar în acest moment au fost realizate lucări de infrastructură în jurul casei.
„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și am finalizat la început de iarnă lucrările de infrastructură efectuate în jurul casei memoriale și al anexei de bucătărie. Astfel, apele meteorice - care se scurg de pe acoperiș (care nu are streașină și burlane) sau din zona superioară a grădinii - vor fi captate prin intermediul unor șanțuri săpate perimetral și umplute cu piatră și direcționate spre zona inferioară, astfel încât umiditatea să nu mai constituie o problemă în zona fundațiilor.

ROMÂNIA DE POVESTE. CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:11

Pentru că România rămâne, indiferent unde ne poartă soarta și pașii, patria din sângele nostru, în holul central al Bibliotecii Județene Argeș, a fost organizată expoziția dedicată celor mai frumoase obiective turistice pe care le avem. Au fost expuse dicționare, enciclopedii, cărți din colecțiile Bibliotecii, care valorizează frumusețile acestui spațiu binecuvântat de Dumnezeu.

 

Pagina 1 din 97

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea