Poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba lumea, la Memorialul Închisoarea Pitești

Marţi, 20 Aprilie 2021 22:27

# Expoziția în aer liber poate fi vizitată în perioada 22 aprilie – 30 iunie
Joi, 22 aprilie, de la ora 17:00 Memorialul Închisoarea Pitești și Institutul Polonez din București vă invită să cunoașteți poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba lumea.
Protagonistele expoziției – 17 poloneze și 17 românce – s-au remarcat în lupta lor pentru libertate, independență sau drepturile femeilor, precum și pentru pionierat în domeniul științei sau al sportului.

Poetul Dan Rotaru - 500 de sonete, în al 42-lea volum!

Marţi, 20 Aprilie 2021 12:26

Dan Rotaru este un adevărat fenomen. Muncește ca un rob pe tărâmul fermecat al poeziei, zi de vară până-n seară. Poezie pe care o împarte, apoi, virtual, cu prietenii. La intervale tot mai scurte, duce creațiile către o editură, apoi către o tipografie. Și a făcut demersul de 42 de ori. Cei care au avut privilegiul să intre în posesia unor astfel de volume au, deja, colțul de bibliotecă  ”Dan Rotaru”. Ne-a declarat, odată: ”Dimineața devreme, imediat ce mă așez la masa de scris, Dumnezeu vine și îmi dictează poezia.”

 

„Instrumente utile în comunicarea europeană” – eveniment online, la Biblioteca Județeană

Marţi, 20 Aprilie 2021 11:24

În data de 21 aprilie 2021, începând cu ora 10.00, Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș va organiza evenimentul online „Instrumente utile în comunicarea europeană”, un training dedicat multiplicatorilor de informații europene din județul Argeș cu scopul de a crește încrederea cetățenilor argeșeni în folosirea serviciilor digitale.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui atelier online, pe platforma Webex, va conține informații despre obiectivele digitale europene pentru 2030, exemple de bune practici în utilizarea serviciilor digitale și exerciții interactive folosind instrumente utile pentru colectări de date sau chiar posibile consultări publice.

Interviu cu Octavian Mihail Sachelarie: „Biblioteca a pierdut un pic din aura ei de agora!”

Miercuri, 14 Aprilie 2021 13:58

# „Enciclopedia Argeșului și Muscelului va fi una dintre cele mai mari lucrări pe care a dat-o județul”, a mai precizat directorul Bibliotecii Județene.

Cultura în vreme de pandemie! Ce se întâmplă cu biblioteca, cu instituțiile de cultură în această perioadă incertă? Cât de mult sunt ele afectate? La aceste întrebări, precum și la altele, ne-a răspuns sociologul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
# Domnule director, s-a împlinit mai bine de un an de când lumea a devenit mai precaută și pe alocuri temătoare. Cum v-a afectat pandemia de COVID activitatea la Biblioteca Județeană Argeș?

 

Simpozion dedicat ornamentelor de pe construcțiile țărănești, la Muzeul Golești

Luni, 12 Aprilie 2021 22:41

Muzeul Goleşti organizează marţi, 13 aprilie 2021, simpozionul dedicat poveştilor populare din spatele ornamentelor sculptate, crestate sau incizate de pe construcțiile țărănești. „În lumea profundă a satului românesc decoraţiunile, întâlnite peste tot, pe case, pe biserici, pe obiecte de uz casnic, pe costumul popular şi chiar pe unelte, nu aveau doar rostul de a înfrumuseţa aceste obiecte, căci lumea satului românesc avea o profunzime deosebită şi totul era legat de lumea de aici, de cea din ceruri şi de cea de dincolo”, spun organizatorii.

Marea handbalistă Narcisa Lecușanu și-a lansat cartea autobiografică la Universitatea din Pitești

Luni, 12 Aprilie 2021 22:38

Una dintre cele mai valoroase handbaliste din istoria sportului românesc și-a lansat, săptămâna trecută, la Universitatea din Pitești cartea autobiografică ”Povestea vieții mele”. Evenimentul s-a desfășurat într-un spațiu inedit, pe terenul bazei sportive a campusului Universităţii. La lansarea autobiografiei au fost prezente personalităţi din lumea sportului, din mediul academic şi din administraţia publică locală şi argeşeană, studenți și copii pasionați de handbal, curioși să afle povestea unui campion.

 

Campania umanitară, la Filarmonica Pitești! “Fă Rai din ce ai...!”

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

Filarmonica Pitești organizează, în această perioadă, campania umanitară denumită “Fă Rai din ce ai...!”. Cei interesați sunt așteptați la Filarmonica Pitești, de luni până joi în intervalul orar 8.00 – 16.00, respectiv vineri între orele 8.00 – 13.00. Doritorii pot sprijini campania cu rechizite, produse alimentare, haine etc. Campania se derulează în perioada 9 aprilie – 23 aprilie 2021. Ajutoarele vor fi distribuite de Paști, unor familii nevoiașe din Pitești. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 0248.220.111.

Bătălia cărților - concurs de lectură

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

Concursul se derulează în perioada aprilie-septembrie 2021, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi va fi organizat în mai multe biblioteci publice din ţară. Finala va avea loc în luna octombrie 2021.
La concurs, pot participa copiii de 11-13 ani şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani care au Permis de intrare la bibliotecă.
Se vor acorda premii pentru:

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

SERVICIUL DE AMBULANŢĂ

De intervine Instanţa,
Ca să vă vindece buba,
Mai bine cu ambulanţa,
...Decât cu duba.

Expoziție de pictură și grafică la Biblioteca Județeană Argeș. ”O perspectivă asupra Îngerilor”

Marţi, 30 Martie 2021 12:47

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de pictură și grafică intitulată ”O perspectivă asupra Îngerilor”, a artistei Lavinia Elena Vieru, profesoară la Liceul ”Dinu Lipatti” din Pitești, doctor în Istorie, licențiată a Universității Naționale de Arte din București – Specializarea Artă Murală, fără însă a genera un

 

511 ani de când Piteștiul este menționat ca oraș

Luni, 29 Martie 2021 22:48

Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri. Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlăduț.

Cotimanis rămâne la conducerea teatrului Davila. Mandatul său a fost prelungit

Miercuri, 24 Martie 2021 13:53

 

Renumitul actor Constantin Cotimanis rămâne, în continuare, manager al teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. Conducerea Consiliului Județean Argeș i-a prelungit mandatul cu 60 de zile, urmând ca, după această perioadă, să se organizeze concurs.

După ce s-a vehiculat că apreciatul actor Constantin Cotimanis ar putea fi schimbat din funcţie, în spațiul public s-a manifestat un val de revoltă din partea angajaţilor de la Teatrul Al. Davila. Mai mult, a fost lansată inclusiv o petiţie online: “Teatrul ,,Davila” este al piteștenilor, nu al politicienilor! Bebe Cotimanis nu pleacă!”, de către susţinătorii actorului. În cele din urmă, petiția a fost semnată și de întreaga conducere a Consiliului Judeţean Argeş.

 

Miercuri, 24 martie, CJ Argeș a organizat o conferință de presă la sediul Teatrului ”Alexandru Davila” Pitești, la care a luat parte Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, Adrian Bughiu –vicepreședinte CJ Argeș și Constantin Cotimanis. La eveniment au participat și actorii teatrului.

 

IN MEMORIAM. 79 de ani de la nașterea lui Constantin Stroe, fost director general al Uzinelor Dacia

Miercuri, 24 Martie 2021 07:55

Constantin Stroe (n. 24 martie 1942, Hulubești, Dâmbovița – d. 17 decembrie 2016, București) a fost directorul emblematic al Uzinelor Dacia. Sub conducerea acestuia s-a reușit trecerea sub egida producătorului Renault.
Constantin Stroe a absolvit Universitatea Politehnică din București. Și-a început cariera în industria auto în 1968, când s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitești. În decursul celor peste 30 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat în cadrul companiei, ocupând succesiv funcțiile de șef de atelier, inginer șef și director tehnic.

Din 25 martie, Centrul de Cultură ”Dinu Lipatti” va fuziona cu Muzeul Județean Argeș

Miercuri, 24 Martie 2021 07:10

Joi, 25 martie, de la ora 12.00 se va desfășura, on-line, o nouă ședință ordinară a Consiliului Județean Argeș. Pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre privind „aprobarea reorganizării Centrului de Cultură ”Dinu Lipatti” prin fuziune prin absorbție de către Muzeul Județean Argeș”. În urma reorganizării Centrului de Cultură, drepturile și obligațiile acestuia se transferă în patrimoniul Muzeului. De asemenea, personalul angajat al Centrului va fi preluat, cu respectarea normelor legale, tot de către Muzeul Județean. Instituția condusă de Cornel Popescu trebuie să înainteze, în termen de 30 de zile propunerea de organigramă, statul de funcții si Regulamentul de Organizare și funcționare ca urmare a fuziunii prin absorbție.

 

 

11 ani de la actul de naștere al noului sediu al Filarmonicii Pitești

Luni, 22 Martie 2021 14:12

La 23 martie 2010 era semnat  Protocolul privind trecerea imobilului Cinematograful Bucureşti, din domeniul privat al statului şi administraţia Regiei Autonome România Film Bucureşti, în domeniul public al municipiului Piteşti şi administraţia Consiliului Local Piteşti, astăzi, Centrul Multifuncţional, respectiv sediul Filarmonicii Piteşti.
Filarmonica Pitești era deja înființată,  prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Pitești nr. 186 din 20 iunie 2007, ca instituție profesionistă de concerte cu personalitate juridică, funcţionând  sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Piteşti.  În primii ani, instituția a funcționat în Casa Sindicatelor, locație în care plătea chirie.  Locația actuală este inaugurată  abia în 2016, în urma derulării unui amplu proiect pe fonduri europene.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 22 Martie 2021 14:04

(Selectată după Atitudine în Argeş nr.654)

IN MEMORIAM – CONSTANTIN ION GH. FULGEANU

LA MOARTEA PROFESORULUI

A mai murit un om…la fiecare
Ne vine rândul să plecăm spre cer
Şi să uităm pe cei rămaşi, că-i doare,
Al nostrum suflet este un mister.

 

George Badea și Constantin Samoilă - invitați de marcă la Biblioteca Județeană

Miercuri, 17 Martie 2021 10:58

# ”De mărțișor, Domnii citesc poezie!”

La Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, continuă seria evenimentelor dedicate lunii martie, prin care sunt celebrate astfel, Ziua Internaţională a Femeii şi sărbătoarea Mărţişorului, cu alte două manifestări culturale. Prin urmare, joi 18 martie, începând cu ora 14, Sala Tinerilor a instituției, îl va avea ca oaspete pe George Badea - poet și profesor de filosofie la Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni, care va îmbia publicul prezent prin lectură publică presărată cu amintiri.

Vineri, 19 martie, începând cu ora 12, în Sala de Conferințe, invitatul de marcă va fi maestrul Constantin Samoilă - inginer, artist plastic și scriitor memorialist.
”Joi și vineri - alți doi cavaleri ai versului suplu își vor deschide, la Biblioteca Județeană Argeș, și cărțile, și sufletele - profesorul George Badea și metaloplasticianul Constantin Samoilă”, transmite moderatoarea celor două evenimente, poeta Denisa Popescu.

Lupta cu limitele! Tibi Uşeriu, invitat la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 15 Martie 2021 12:47

Vineri, 12 martie, ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu a fost invitat de către conducerea Centrului Cultural Mioveni să împărtăşească din experienţa proprie tinerilor din oraș. Cursul a fost susținut în sistem de videoconferință și transmis live prin intermediul unei platformei online zoom.us., iar cursanții au aflat de la Tiberiu Uşeriu despre impactul pe care îl are modul în care sunt gestionate nevoile psihologice în dezvoltarea unui om, în funcție de tipul său de personalitate, și despre cât de importantă este disciplina interioară, care să ducă la performanțe incredibile, și care se poate învăța de oricine prin autoeducare.

 

IN MEMORIAM. CONSTANTIN ION GH. FULGEANU

Luni, 15 Martie 2021 12:37

# Pitești, Argeș, 14 martie 1933 – Pitești, Argeș, 26 august 2005  # 88 de ani de la nașterea unui profesor model

Se împlinesc, zilele acestea, 87 de ani de la nașterea celebrului profesor al Piteștiului, Nicolae Fulgeanu. Iubit, temut, respectat, a școlit zeci de generații de elevi la catedra de la Brătianu (Bălcescu). Întreaga viață a format talente, a îndrumat caractere, a cercetat – inclusiv istoria instituției în care a activat o viață, a publicat. Un om al Cetății de care își amintesc, cu duioșie, mii de foști învățăcei.

 

Activități online pentru copii, organizate de Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 08 Martie 2021 14:15

Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș îi așteaptă și în luna martie pe copii să participe la o serie de activități educative, care fac ca timpul liber să fie mai interesant. Activitățile se vor desfășura în mediul online, pe platforma Google Meet. Astfel, în fiecare marți, începând cu ora 16.30, copiii sunt invitați să se conecteze în mediul virtual pentru a afla informații și curiozități din diverse domenii.

 

 

Pagina 1 din 99

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea