EXPOZIȚIE DE CARTE ÎN CINSTEA ZILEI INTERNAȚIONALE A FRANCOFONIEI, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 18 Martie 2024 14:26

 

În data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

 

Olimpică la română din Topoloveni - recenzie la un volum recent lansat, recenzie demnă de un critic cu vechime

Luni, 18 Martie 2024 13:28

# Romanul ”Stela”, al Simonei Goșu, văzut prin ochii unui adolescent cu preocupări literare

Citind romanul "Stela", al Simonei Goșu, am simțit că acesta provine dintr-o înțelegere profundă a galeriilor interioare ale ființei umane. Am remarcat, mai întâi, sensibilitatea în construirea personajului principal, unul tridimensional, aparent obișnuit, însă de o mare complexitate latentă, cu dorința crescândă, mistuitoare a unei transfigurări, cu voința de a urma firul propriului destin în care și-ar atinge adevăratul potențial. Mi s-a părut la fel de profundă și construirea universului exterior, în care Stela pătrunde și pe care încearcă să îl înțeleagă, deși aflată în freamătul continuu al doritei evoluții.

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI MARCATĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 18 Martie 2024 13:24

Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită, în întreaga lume, pe data de 21 martie. Declarată de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii creativi în sfera poetică din întreaga lume contribuie la rafinarea cunoașterii și sensibilității universale, aceasta urmărește să susțină creația poetică și să promoveze poezia ca artă deschisă.

In memoriam Oana Anca Preda (20 oct. 1975 - 5 nov. 2021)

Luni, 18 Martie 2024 13:19

Noaptea poetului cerșetor

Pe zidul pătat de lumina lampionului

se prefiră umbra cerșetorului,

a poetului ce umblă pe străzi

cu petale de flori în glas,

își adusese cu el luna,

sac în care strecori cioburi

de stele și câteva trucuri

 

100 de ani de la nașterea pictoriței Aurelia Păunescu-repere biografice

Joi, 14 Martie 2024 19:37

 

”Cred că forța mea interioară își trage sevele din apetitul cu care publicul îmi savurează lucrările!”

La 15 martie 1924 s-a născut în comuna Mașloc din județul Timiș pictorița Aurelia Păunescu. Mediul intelectual deosebit de prielnic în care și-a petrecut adolescența, vizitele la galerii și discuțiile cu Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu, Henry Catargi, i-au canalizat pașii către artele plastice. Este absolventă a Școlii Centrale și a Academiei de Arte Frumoase din București unde a studiat cu Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Corneliu Medrea, Eustațiu Stoenescu și G. Naum. După căsătoria cu inginerul hidroenergetic Nicolae Păunescu, și-a urmat soțul pe șantiere (Mangalia, București, Bicaz) de unde își alegea subiectele.

 

TITUS DUNKA - UN CAVALER AL LIBERTĂȚII

Miercuri, 13 Martie 2024 19:31

 

La 14 octombrie 1903, murea la Pitești, unde ajunsese administrator de spital, unul dintre cei mai aventuroși români trăitori în secolul 19, nimeni altul decât inginerul Titus Dunka, cel care, în momentele de răscruce ale europenilor acelui secol, vreme de douăzeci de ani, alergase fără să pregete, acolo unde libertatea și forțele progresiste erau amenințate, simțindu-se solidar cu acestea.

Și-a descris singur viața - memoriile fiindu-i găsite și studiate de Tiberiu Avramescu, memorii care nu pot să te ducă decât la admirația față de un cavaler rătăcitor pe drumurile libertății în momente cruciale din istoria Europei secolului al XIX-lea.

 

 

Filantroape care au pus bazele Bibliotecii publice din Pitești

Miercuri, 13 Martie 2024 09:39

 

De-a lungul timpului, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș s-a dezvoltat constant, ajungând la un fond de peste 500.000 documente, numeroase evenimente cultural-educative organizate anual, o infrastructură IT modernă, servicii și proiecte dezvoltate pentru a corespunde nevoilor comunității locale.

Însă, puțini cunosc că înființarea unei biblioteci publice în Pitești se datorează voinței unei doamne din înalta societate a urbei, Paraschiva Ștefu (1814 -1869). Acesta, în anul 1869, a lăsat prin testament primăriei Pitești 200 de galbeni austrieci cu scopul de a se construi în localitate o bibliotecă publică ce să poarte numele soțului său, Ștefu Nicolae.

 

”ALEXANDRU MACEDONSKI ȘI EUGEN IONESCU - PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE” - LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 12 Martie 2024 08:45

 

 

În perioada 1 – 17 martie, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, propune o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE”.

Expoziția de carte este dedicată celor două mari personalități ale culturii române, ALEXANDRU MACEDONSKI (14 martie 1854 – 24 noiembrie 1920) - prilejuită de împlinirea a 170 ani de la nașterea sa, și EUGEN IONESCU (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) - prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la moartea sa. Alexandru Macedonski s-a născut în 14 martie 1854 la Craiova (Țara Românească), fiind al treilea fiu al lui Al. D. Macedonski, general şi ministru de Război în timpul domniei lui Cuza. A fost poet, prozator, dramaturg și publicist.

 

 

Întâlnire cu Simona Goșu la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 11 Martie 2024 14:48

Marți, 12 martie, ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș (Str. Victoriei, nr. 18, Pitești), Simona Goșu va intra în dialog cu Adriana Briceag și Marius Motreanu, pornind de la romanul Stela, apărut în colecția ”Ego. Proză”.

„Simona Goșu trece cu dexteritate la roman, păstrându-și interesul pentru spațiul domestic și pentru momente de tensiune familială, rezolvate surprinzător, deseori cu violență. Stela, personajul care centrează acțiunea romanului, o fostă contabilă ajunsă menajeră, bovarică după o casă pierdută prin retrocedare, îi dă autoarei ocazia să intre în diverse familii, aparent fericite, și să creioneze portrete din tușe rapide.

Expoziția Mărțișoarele Primăverii la Biblioteca Județeană

Luni, 11 Martie 2024 14:42

 

 

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș continuă și în anul 2024 proiectul de parteneriat educațional intitulat Pași în lumea culturii și a creației cu Școala Gimnazială Petre Țuțea din Boteni, în cadrul căruia s-au desfășurat de-a lungul anilor expoziții și activități interesante și frumoase, unde elevii și-au dovedit măiestria și talentul, și-au îmbogățit universul cunoașterii, au pătruns în tainele lecturii și ale bibliotecii.

Până la sfârșitul acestei luni, în holul principal al instituției este organizată expoziția 1 Martie – Mărțișoarele primăverii, dedicată lunii martie și începutului de primăvară, cu felicitări, mărțișoare, coșulețe și buchete cu flori, obiecte ce sunt confecționate manual de către elevii Școlii Gimnaziale Petre Țuțea din Boteni.

 

 

Centrul Cultural Pitești - Concurs Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”

Joi, 07 Martie 2024 08:08

 

Centrul Cultural Pitești prin revistele de cultură „Argeș” și „Cafeneaua literară” organizează a XXIV-a ediție a Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”, în perioada 26 februarie – 26 aprilie 2024.

La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare. Pot participa și scriitori străini.

 

Stârcul roșu - exponatul lunii martie la Muzeul Județean Argeș

Miercuri, 06 Martie 2024 09:46

 

Muzeul Județean Argeș expune, în luna martie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Stârcul roșu (Ardea purpurea Linnaeus, 1758).

Pasăre relativ mare, 70-90 cm lungime, 525-1218 g greutate medie și anvergura aripilor cuprinsă între 120-138 cm. Aparține familiei stârcilor și berzelor, numite și picioroange, păsări cu gât lung și subțire, cioc relativ lung și drept și picioare de asemenea lungi. Zborul este asemănător celorlalte specii de stârci, cu gâtul ținut strâns în forma de „S”. Specia cuibărește în regiunile temperate ale Palearticului, din Spania și până în Asia Centrală, precum și în Orientul îndepărtat (China).

 

 

IN MEMORIAM Preda Oana Anca (20.10.1975- 5.11.2021)

Marţi, 05 Martie 2024 22:03

 

Urcuș

Eu sunt povara anilor trecuți

Și poate și a celor ce-o să vină,

Sunt un Sisif cu pași pierduți

Spre calea cea de vise plină.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 05 Martie 2024 13:01

 

ANUNŢ FUNERAR DE LA AUR

Alianţă a voit,

Cu PSD s-a unit,

Doar atât i-a trebuit,

PNL-ul… a murit!

MARTIE

Este luna cu candoarea

 

O nouă expoziție la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea

Luni, 04 Martie 2024 13:11

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea deschide o nouă expoziție realizată de Maestrul Ion Iancuț. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 6 martie, începând cu ora 18:00 în prezenta Maestrului Ion Iancuț

Expoziția ,,IANCUȚ 74” este o expozitie retrospectivă care abordează sculptura, pictura și grafica într-o maniera figurativă, si tehnici diferite. Pe simezele galeriei vor fi expuse 29 de pasteluri (50/70cm) din perioada 2022-2024, 20 picturi (ulei pe pânză, 50/70 cm) din perioada 2010-2015, 10 desene în penița(30/40 cm) din perioada 1980-1981 și 15 sculpturi in bronz, plastică mică, din perioada 1975-2020.

Spectacol extraordinar la Căminul Cultural Bradu

Luni, 04 Martie 2024 13:06

 

Primăria și Consiliul Local Bradu au pregătit un spectacol special dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Evenimentul va avea loc pe 8 martie, de la ora 17:00, la Căminul Cultural Bradu. Programul artistic va fi susținut și de cântăreți de muzică populară din comuna Bradu. Vor încânta publicul: Emilia Ghinescu, Gabi Marin, Frații Dicu, Raluca Marin, Michael Sax, Diana Călinescu, Elvis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

 

ADINA ROMANESCU EXPUNE ”PORTRETE” LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Joi, 29 Februarie 2024 10:44

 

În perioada 1 - 31 martie 2024, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș găzduiește expoziția de grafică ”PORTRETE - MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI” - a artistei ADINA ROMANESCU. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 1 martie, la ora 12:00, în holul central al instituției, unde vor fi expuse pe simeze 34 de lucrări ce aduc în prim-plan portretele unor personalități de mare rezonanță ale istoriei noastre. Evenimentul va fi curatoriat de poeta și realizatoarea TV, DENISA POPESCU-MARTIN.

 

PITEȘTIUL ȘI RĂZBOAIELE AUSTRO-RUSE-TURCE

Joi, 22 Februarie 2024 14:14

 

Cu toate că Țările Române n-au fost implicate efectiv pe tot timpul confruntărilor armate dintre cele trei mari imperii: austriac, rus și otoman (doar un corp de armată condus de spătarul Mihai Cantacuzino, participând la asediul Vienei, iar trupele moldovene ale lui Dimitrie Cantemir au luptat alături de ruși numai la Stănilești pe Prut) pentru că luptele s-au desfășurat, mai ales pe teritorii românești, au cauzat multe pierderi materiale și umane românilor, practic, aceștia suportând cheltuielile cu întreținerea armatelor străine, premeditat venite prost aprovizionate, iar după bătălii, de fiecare dată, au fost nevoiți să muncească pentru ștergerea urmelor lăsate de înfruntările dintre beligeranți.

 

 

Centrul Cultural Mioveni - eveniment muzical de excepție. Spectacol 8 Martie - Pentru tine, femeie!

Joi, 22 Februarie 2024 13:03

 

Mărțișorul, sărbătoarea tradițională românească a prospețimii și a bucuriei vine cu surprize muzicale la Mioveni! Centrul Cultural, Primăria Orașului și Consiliul Local Mioveni marchează ziua Internațională a Femeii printr-un eveniment muzical de excepție. ”Pentru tine, femeie!” îi aduce pe scena Sălii Sporturilor Mioveni, în data de 8 martie, începând cu ora 18.00 pe: Ansamblul Folcloric Plai de Dor al Centrului Cultural Mioveni, Roxana Dumitrache, Valentin Samfira și Taraful Cătălin Iancu, Diana Matei și Taraful Cleante.

 

Memorialul Închisoarea Pitești şi-a redeschis porțile pentru vizitatori

Marţi, 20 Februarie 2024 07:07

 

Memorialul Închisoarea Pitești şi-a redeschis porțile pentru vizitatori din 15 februarie. Programul este cel obişnuit: de joi până duminica, între orele 11:00-18:00. Mai multe despre cum puteți vizita şi ce opțiuni aveți la dispoziție pe pagina: https://www.inchisoareapitesti.org/

 

 

Pagina 1 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea