La mulți ani, Pitești!

Vineri, 31 Martie 2023 12:22

# 1 aprilie 1510 – 1 aprilie 2023 - 513 ani de atestare documentară ca oraș

Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor”. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlad cel Tânăr. Acest domn al Ţării Româneşti (1510-1512),  emitea un hrisov special, în care apare, pentru prima oară, denumirea ”oraşul Piteşti”.

 

Marius Andreescu - dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 30 Martie 2023 08:11

Renumitul magistrat Marius Andreescu, fost judecător la Curtea de Apel Pitești, doctor în drept și conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universității din Piteşti, autor al mai multor cărți de drept constituțional și despre instituțiile publice, dar și al foarte multor cursuri universitare și a sute de studii de specialitate publicate în reviste din țară, SUA și Canada (New York, Boston, Montreal), erudit autor de studii filosofice și religioase, își va lansa, vineri, 31 martie, începând cu ora 14:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, alte două noi volume.

Este vorba despre ”Valori creștine, culturale și juridice - studii, eseuri, cugetări” și ”Supremația constituției. Controlul de constituționalitate al legilor. Doctrină și jurisprudență”. Evenimentul va fi coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu. Intrarea este liberă.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul - Evenimente Culturale și Editoriale

 

Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 28 Martie 2023 08:16

Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită, în întreaga lume, pe data de 21 martie. Declarată de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii creativi în sfera poetică din întreaga lume contribuie la rafinarea cunoașterii și sensibilității universale, aceasta urmărește să susțină creația poetică și să promoveze poezia ca artă deschisă.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat simpozionul intitulat ”Poezia - vorbe pentru suflet”. La această activitate au participat elevi ai Școlii Gimaziale Hârsești, sub îndrumarea profesoarei Loredana Costache - directorul Căminului Cultural al comunei Hârsești.

 

Hai-hui prin lumea largă! Un argeșean își lansează jurnalul de călătorii

Luni, 27 Martie 2023 10:00

Luni, 27 martie, de la ora 18.00, va avea loc, la Filarmonica Pitești, lansarea cărții de călătorie ”Hai-hui prin lumea largă. Jurnalul unui voluntar călător” a globetrotterului Bogdan Veselovski.

Originar din Mioveni, Bogdan Veselovski a străbătut, de peste zece ani, patru continente cu autostopul, a vizitat mai mult de 70 de țări și a parcurs mai bine de jumătate din distanța de la Pământ la Lună. Pe lângă primele aventuri cu ”ia-mă nene”, în carte sunt descrise o parte din experiențele sale ca voluntar în diferite locuri incredibile: în cea mai săracă țară din Africa - Malawi (2014-2015), în Siberia (2015; 2019), în jungla amazoniană din Ecuador, alături de indigeni (2015-2016), deasupra Cercului Polar și în Laponia finlandeză (2018-2019).

 

”Madame, de anul acesta, să mărturisim lumina!” - un nou volum de poezii semnat de Maria-Alexandra Iliescu

Miercuri, 22 Martie 2023 09:55

Proiectul cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș ~ ”Te provoc să mă citești”, aduce o nouă rundă. De această dată, este vorba despre lansarea noului volum de poezii, cu traducere în limbile franceză, engleză și germană, intitulat ”Madame, de anul acesta, să mărturisim lumina!”, apărut la Editura Art Creativ, autoare Maria-Alexandra Iliescu.

Formată pe când era elevă, la Școala de Literatură de la Pitești a regretatului scriitor Marin Ioniță - cel care i-a fost mentor, Maria-Alexandra Iliescu este licențiată în Drept și în Științele Comunicării, actualmente fiind profesoară și traducătoare. De asemenea, a lucrat și în televiziune.

Surprize mari, la Budeasa Festival! Au fost anunțați primii artiști

Marţi, 21 Martie 2023 13:52

Folk In Festival devine din acest an Budeasa Festival. Ediția din 2023 va avea loc într-un nou format care va aduce împreună atât fanii muzicii folk, cât și pe cei care iubesc rock-ul. Festivalul va avea loc în perioada 16-17 iunie 2023, pe plaja din Budeasa.  Evenimentul este organizat de Primăria comunei Budeasa.

Zilele acestea au fost stabiliți primii artiști care vor lua parte la eveniment. Ducu Bertzi, Dinu Olărașu, Antract și Dan Helciug vor încânta publicul la festivalul de suflet al iubitorilor de muzică bună. Urmează ca, în perioada următoare, să fie anunțați și ceilalți artiști.

 

 

Expoziţia „Când nu se intâmplă nimic”, semnată Alexandru Rădvan, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea

Marţi, 21 Martie 2023 07:57

Marţi, 21 martie 2023, ora 18:00 va avea loc, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea – Str. Armand Călinescu, nr. 2, Piteşti,  vernisajul expoziţiei personale „Când nu se întâmplă nimic” semnată de Alexandru Rădvan, curator Diana Dochia. Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 21 martie – 30 aprilie 2023, de luni până vineri între 10:00 – 19:00, sâmbătă între orele 10:00 – 17:00. Proiectul expoziţional este susţinut de Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea în parteneriat cu Anaid Art Gallery.

 

Expoziţie muzeală la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul UPIT!

Luni, 20 Martie 2023 21:54

Iubitorii de istorie au şansa să descopere artefacte care au aparţinut civilizației dacice și romane, în cadrul unei expoziţii permanente care are loc la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul Universităţii din Piteşti. Accesul este permis elevilor, studenţilor, dar şi tuturor iubitorilor de istorie.

„Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte în parteneriat cu Asociația Historia Renascita a deschis o primă Expoziție Muzeală cu caracter permanent (bazată pe reconstituire de artefacte istorice). Expoziția aduce în prim-planul studenților, elevilor și tuturor celor interesați artefacte aparținând civilizației dacice și romane.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 20 Martie 2023 20:53

PODUL CĂTEASCA

Să-l foloseşti, nu e voie

Sau să-l repari nu se poate,

N-o mai fi de el nevoie,

Că oamenii ştiu să-noate…

SECŢIA DE BOB - CS MUSCEL

CJ Argeş o va sprijini,

Iniţiativă bravă!

Până banii vor veni,

Să nu fie bob... zăbavă.

Ziua Internaţională a Francofoniei - sărbătorită la Biblioteca Judeţeană Argeș

Luni, 20 Martie 2023 11:33

 

La data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei.

Termenul ”francofonie” a fost introdus în anul 1880, când geograful francez Onésime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

 

Filmul ”PHOENIX - Povestea”, proiecție specială la Pitești

Vineri, 17 Martie 2023 08:03

În urma succesului premierei de gală, ce a avut loc la Sala Palatului în data de 16 octombrie 2022 și care a reunit întreaga familie Phoenix, turneul național al filmului „PHEONIX – Povestea” continuă și în 2023. În luna aprilie va ajunge și la Pitești.

În data de 2 aprilie, de la ora 19.00, la Cinematograful București, din cadrul Filarmoniciii Pitești, va avea loc o proiecțe specială a filmului documentar „PHOENIX – Povestea”. La eveniment vor fi prezenți Nicu Covaci, fondatorul trupei, precum și membri ai echipei filmului. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.bilete.ro și de la Filarmonica Pitești.

Budeasa Festival, în această vară, pe plaja din localitate

Miercuri, 15 Martie 2023 12:59

Folk In Festival devine din acest an Budeasa Festival. Ediția din 2023 va avea loc într-un nou format care va aduce împreună atât fanii muzicii folk, cât și pe cei care iubesc rock-ul.

Festivalul va avea loc în perioada 16-17 iunie 2023, pe plaja din Budeasa. Salvați data în calendar și haideți și voi la Budeasa Festival. Organizatorii vă promit momente de neuitat și surprize plăcute.

Au fost, deja, stabiliți primii artiști care vor lua parte la eveniment. Ducu Bertzi și Dinu Olărașu vor încânta publicul la festivalul de suflet al iubitorilor de muzică bună. Urmează ca, în perioada următoare, să fie anunțați și ceilalți artiști.

 

Dimitrie Dima (1876-1923) comemorat la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 14 Martie 2023 20:09

Proiectul în derulare ”Oameni în memoria Argeșului” a adus o nouă etapă. Luni, 6 martie 2023, Sala Colecțiilor Speciale din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a găzduit evenimentul dedicat evocării personalității lui Dimitrie Dima - inginer, explorator, inventator, antreprenor și filantrop. Născut în Pitești, pe 9 august 1876, cu liceul și studiile universitare absolvite la Zürich și Darmstadt - Germania (1895, respectiv 1899), membru, la numai 22 de ani, al Societății Politehnice Române, constructorul podurilor peste râurile Argeș și Doamnei, cel care a construit uzina de alimentare cu apă a orașului Pitești și a electrificat, în 1910, comuna Dragoslavele, Dimitrie Dima, a fost comemorat la 100 de ani de la dispariția sa (6 martie 1923).

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 14 Martie 2023 19:01

PENITENCIARUL MIOVENI

Condiţii grele se strâng

Şi deţiniţii se plâng:

Mai sunt şi multe insecte...

Arestate ca suspecte.

LA ŞTEFĂNEŞTI

Nu-s gaze, canalizări,

Dar sărbătorim femeia,

Că-i tradiţie ideea:

Cu broşe şi cu brăţări.

 

Pictoriţa piteşteancă Mihaela Viorela Martin va avea o expoziţie la Muzeul Luvru!

Luni, 13 Martie 2023 10:45

Argeşul va fi reprezentat, cu succes, la Paris! În luna iunie a acestui an, pictoriţa Mihaela Viorela Martin va expune la Muzeul Luvru, iar evenimentul se anunţă de excepţie. După ani de muncă, pictoriţa noastră va duce lucrările sale într-unul din cele mai mari muzee ale lumii.

Din nou vor trimfa culoarea, fantezia, bucuria care răzbat din pânzele artistei Mihaela Viorela Martin. Temele sunt calde şi preţioase, flori şi peisaje, atent zugrăvite pe pânzele proaspete. Harul cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, precum şi truda neîntreruptă fac din doamna Martin, un nume care contează pe scena artiştilor plastici.

Comedie de zile mari la Topoloveni

Joi, 09 Martie 2023 07:41

Pe 10 martie, la ora 18:30, actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Paula Chirilă vă invită  la o comedie politică la nivel înalt: ”Cafeaua domnului ministru”.

”De fapt, vă invit să începem războiul. Războiul comediei împotriva prostiei, războiul râsului împotriva celor care ne vor triști. Personajele? Cât se poate de contemporane”, spune Bebe Cotimanis.

Biletele se pot achiziționa de la Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu " Topoloveni.

Prețul biletului : 50 RON.

Vă așteptăm să vă luați prin cultură doza de umor necesară pentru fiecare!

 

Memorialul Închisoarea Pitești - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști!

Miercuri, 08 Martie 2023 10:42

# Vizitarea va fi gratuită între orele 11:00 - 18:00

Pe 9 martie, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, întreaga ţară îi comemorează cu evlavie pe toţi deţinuţii politici anti-comunişti care s-au săvârşit în lagăre şi închisori sau care, deşi au fost eliberaţi, au purtat pe trupuri şi în suflete semne ale unor suferinţe de nedescris. Vorbim din păcate de o istorie care nu se învaţă la şcoală, dar pe care Memorialul Închisoarea Piteşti se luptă să o scoatăla lumină, pentru a arăta tinerei generaţii adevărul. Un adevăr dureros, despre suferinţă şi moarte, despre victime şi călăi, despre demoni şi sfinţi.

 

Biblioteca Județeană Argeș - 20 de ani în noul sediu

Marţi, 07 Martie 2023 18:36

În urmă cu 20 de ani, ziarele titrau cu litere mari o știre multașteptată de comunitatea culturală piteșteană. Noul sediu al Bibliotecii Județene Argeș  fusese inaugurat într-o zi cu rezonanță: 8 Martie.

Lucrare  începută în anul 1996, după proiectul arhitecților Maria și Alexandru Mulțescu, finanțată cu 45 miliarde lei în exclusivitate de Consiliul Județean Argeș, președinți, Florea Costache și Ion Mihăilescu, construcția clădirii de 5000 mp a fost încredințată societăților Socomar și Argecom.

Situată în centrul orașului, biblioteca se distinge  prin  monumentalitate: este acoperită cu bazalt roșu și este dotată cu  tâmplărie metalică și sticlă termopan. Măreția instituției care stă la baza cunoașterii este potențată la interior de  un vitraliu unicat în suprafață de 140 mp, opera artistului plastic piteștean Emanuel Zoe.

 

 

Expoziție omagială de Ziua Femeii la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 07 Martie 2023 07:50

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș celebrează Luna Femeii, printr-o expoziție inedită. ”Femei celebre din toate timpurile”, aduce în atenția publicului volume tipărite ce cuprind personalități și celebrități feminine din spațiul cultural, științific și artistic, ilustrând preocuparea și talentul celor pe care le sărbătorim în luna martie.

Expoziția documentară dedicată femeii și feminității cuprinde o serie amplă de cărți care prezintă și ilustrează puterea femeilor de a schimba lumea. Se regăsesc aici biografii ale unor ilustre personalități feminine care s-au impus intelectual în sfera literară, artistică, politică și în diferite domenii ale științei și care au avut o influență importantă în dezvoltarea culturii universale și a societății de-a lungul timpului.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 07 Martie 2023 07:39

PRIMARUL MANOLE

Şi incompatibil şi evaziune!

Ce zic cetăţenii de la Aninoasa?

Când au fost la urne, au făcut minune,

Justiţia poate, însă-avea şi...coasa!

MARTIE

Este luna cu candoarea

Dorinţei de început,

Este luna-n care floarea

Costă numai un sărut!

 

Pagina 1 din 117

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea