Marius Andreescu lansează o nouă carte la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 09 Noiembrie 2023 11:00

 

Renumitul magistrat Marius Andreescu, născut la Pitești în data de 11 februarie 1957, fost judecător la Curtea de Apel Pitești, doctor în drept și conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universității din Piteşti, autor al mai multor cărți de drept constituțional și despre instituțiile publice, dar și al foarte multor cursuri universitare și a sute de studii de specialitate publicate în reviste din țară, SUA și Canada (New York, Boston, Montreal), erudit autor de studii filosofice și religioase, își va lansa, vineri, 10 noiembrie, începând cu ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, o nouă carte.

 

BEYUL MANUC ȘI HANUL SĂU

Marţi, 07 Noiembrie 2023 18:13

 

Datorită celebrității hanului din București care-i poartă numele, dar și uimitorului său destin, beyul Manuc este un nume foarte cunoscut printre români și nu numai. Născut în 1769 la Russe (Rusciuc) într-o familie de negustori armeni, Emanuel (Manuc) Martirosi Mârzaian, încă de tânăr, ajunge om de încredere al Înaltei Porți, devenind grămăticul lui Mustafa pașa Bairaktar marele vizir care încerca să inițieze unele reforme, întrerupte, însă, brusc, de izbucnirea în 1806 a altui război ruso-turc, unul care, asemenea celor dinainte, se desfășura pe pământul țărilor române, cu mari pagube pentru acestea.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 07 Noiembrie 2023 14:00

 

PRIMARUL DIN VALEA IAŞULUI

Prin mesaj, el se vrea clar,

De vină, cred că e via,

Noroc cu noul primar:

Pe facebook e şi prostia!

Bătălia Cărților - un concurs ajuns la cea de- a X-a ediție

Marţi, 07 Noiembrie 2023 07:18

 

Două zile de dezbateri, într-o organizare impecabilă, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc ediţia a X-a a Concursului Național de Lectură „Bătălia cărţilor“. Scopul concursului, organizat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în colaborare cu Filiala Argeș a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a fost de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă şi de a atrage un număr cât mai mare de utilizatori la bibliotecă.

 

 

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2023 - în ultimul weekend al lunii noiembrie, la Casa Sindicatelor din Pitești!

Marţi, 07 Noiembrie 2023 07:08

 

# Biletele au fost puse în vânzare de luni, 6 noiembrie, la sediul Centrului Cultural Pitești - imobilul Casa Cărții

Ajuns la a XVI-a ediție, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC - organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești - se va desfășura sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Evenimentul, intrat în tradiția municipalității, are ca obiective revigorarea muzicii lăutărești, descoperirea și promovarea de noi talente ale genului, precum și omagierea personalității lui Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, născut la Pitești în urmă cu 127 de ani.

 

Expoziție temporară. Restaurare și conservare. Punte între trecut și viitor

Luni, 06 Noiembrie 2023 17:07

 

Muzeul Județean Argeș invită publicul larg să viziteze o nouă expoziție temporară în care sunt etalate piese restaurate, în laboratoarele acreditate ale instituției.

Intitulată Restaurare și conservare. Punte între trecut și viitor, expoziția urmărește familiarizarea publicului larg cu ceea ce se întâmplă dincolo de ușile închise ale laboratoarelor de restaurare și ale depozitelor de conservare, acolo unde el nu are acces. Sunt expuse obiecte care aparțin diverselor specializări din domeniul restaurării, și anume: taxidermie, documente rare, carte veche și rară, lemn, metal, ceramică, pictură.

 

 

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul județean Argeș - Realgarul

Luni, 06 Noiembrie 2023 11:04

 

În luna noiembrie, vizitatorii Muzeului Județean Argeș au ocazia să admire realgarul (un mineral din colecția muzeului), expus în vitrina dedicată exponatului lunii.

Florile de mină sunt bijuteriile întunericului crescute domol în inima fierbinte a Pământului. Primii care le-au văzut au fost minerii timpurilor moderne. Pătrunși în măruntaiele pământului, aceștia le găseau prin cotloane ascunse, aproape de filoanele metalifere: apariții miraculoase, jucând fantomatic în lumina lămpașelor.

 

”CONECTARE CU NATURA” - O nouă expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Argeș, în viziunea artistei ELISABETA NIȚU

Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:32

 

Vineri, 3 noiembrie, la ora 13:00, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc vernisajul unei noi expoziții de interes pentru publicul larg, intitulată ”Conectare cu natura”, a pictoriței Elisabeta Nițu. Evenimentul va fi curatoriat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin.

Aceasta este prima expoziţie personală a tinerei artiste. Vor fi expuse peste 20 de lucrări care au ca tematică natura, în stiluri diversificate, lucrate în «mixed - media tehnique».

 

 

SALONUL DE C’ARTE DE LA BIBLIOTECĂ. REVERENȚĂ DE FINAL

Miercuri, 01 Noiembrie 2023 07:32

 

Se spune – și pe bună dreptate – că mintea poate face suportabil insuportabilul vremurilor. Și că, de felul în care o învățăm să colaboreze cu realitatea, adică s-o îmbrățișeze sau s-o respingă, depind înfățișarea și sufletul zilelor noastre.

Paragraful de mai sus se vrea o introducere cât mai acoperitoare a ceea ce a generat, ca atmosferă și conținut, Salonul de C'Arte Pitești 2023, desfășurat la Biblioteca Județeană Argeș, în intervalul 18 – 20 octombrie. Este vorba despre continuarea unei cutume, începute în anul 2006, care a cunoscut prefaceri și care, la scara urbei noastre, a devenit o tradiție.

 

UN LOGOFĂT ROMÂN LA NAPOLEON BONAPARTE

Marţi, 31 Octombrie 2023 12:37

Cum faptele de arme ale lui Napoleon începuseră să fie cunoscute și de pământenii noștri, la București, un mănunchi de luminați, descendenți din vechile familii boierești ale Câmpinenilor, Ghiculeștilor, Brâncovenilor, Știrbeilor, Văcăreștilor și alți înțelepți, au hotărât să lupte pentru independența principatului și instaurarea domniilor pământene. Printre ei se afla și vel vornicul Constantin Dudescu, cel mai bogat, cel mai darnic și risipitor tânăr din toată Valahia, fiul lui Nicolae Dudescu și al Aniței Golescu, înfățișat de contele Auguste de Lagarde, unul dintre tovarășii săi de călătorii, ca un ghebos urât la chip, dar cu suflet mare.

 

 

DIMITRIE DIMA, celebrat la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 30 Octombrie 2023 17:42

 

Cu ocazia Sfântului Dimitrie și a Zilelelor Liceului Tehnologic din Pitești, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș au fost evocate personalitatea și activitatea inginerului Dimitrie Dima (1876-1923).

Evenimentul cultural s-a desfășurat în Sala Colecții Speciale, unde bibliotecara Magdalena Ioniță-Roșoiu a ținut o prelegere de istorie culturală dedicată marelui nostru cărturar.

Rubrica lui Nea Mândruță

Luni, 30 Octombrie 2023 12:32

 

DE N-AR FI ARMATA ASTA

De n-ar fi Armata asta

Nu doar scrisă pe o foaie,

Nu se lumina trecutul

Cu-atâtea duse războaie.

 

 

 

DIN ISTORIA CAFELEI

Joi, 26 Octombrie 2023 07:12

 

Se știe, arbustul care produce cafeaua este originar din Etiopia, fiind descoperit din întâmplare de Kaldi, un tânăr păstor de capre, care, furat de somn, după ce și-a pierdut turma, a trebuit s-o caute îndelung. A găsit-o, până la urmă, într-un stufăriș de arbuști cu fructe roșii și cum caprele țopăiau ciudat, nestăpânite, prinse într-un soi de dans, nu i-a fost greu să-și dea seama că, totul li se trăgea de la mâncatul boabelor roșii ale arbuștilor. După ce a văzut că trecuseră multe ceasuri, și nici vorbă să se domolească sau să adoarmă, păstorul s-a grăbit să spună întâmplarea unui călugăr, unul care dorea de mai multă vreme să rămână treaz toată noaptea pentru rugăciuni.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 25 Octombrie 2023 07:09

 

“TE MARDESC”

Nu ne este de mirare,

Condamnat cu suspendare,

Pe Facebook, pentru postare

Un film de ameninţare.

 

Recital poetic Virgil Diaconu

Marţi, 24 Octombrie 2023 07:23

 

 

Poate că în contextul actual, în care lumea se omoară pentru un petic de pământ și pentru credința ei, poezia, arta, Frumosul pot fi socotite secundate. Dar ele sunt totuși îndreptățite, pentru că sunt manifestări ale libertății, ale păcii, ale creativității, care nu pot fi înfrânte. Poate că o scânteie a acestei libertăți întru frumos a aprins și inimile celor aproape o sută de tineri și mai puțin tineri, care au participat la Recitalul poetic Virgil Diaconu, organizat de Biblioteca Județeană Argeș, în cadrul „Salonului de C* Arte”, de joi, 19 octombrie.

 

Corespondență din Birmingham. HOINARI PE APE, DINTR-UN ORAȘ ÎN ALTUL, DINTR-UN CARTIER ÎN ALTUL...

Vineri, 20 Octombrie 2023 07:11

 

Vă arăt câteva imagini de sezon, care vă povestesc despre canalele din Birmingham. Pe vremuri, canalele au jucat un rol crucial în economia orașului, reprezentând principalul mijloc de transport al mărfurilor. Se transporta în principal cărbune, fier și alte materii prime necesare fabricilor. Apoi s-au transportat mărfuri și bunuri de consum.

Sistemul de canale a fost construit între 1700 și 1761, sub îndrumarea lui James Brindley, un faimos inginer al secolului al XVIII-lea. Timp de 170 de ani a durat forfota incredibilă cu mărfuri pe canale, după care, în 1980, toată activitatea a încetat...

 

 

UN CĂLĂTOR MUSCELEAN: MIHAI TICAN RUMANO

Joi, 19 Octombrie 2023 07:25

 

Alături de Nicolae Milescu-spătarul și savantul Emil Racoviță, un mușcelean născut la 2 iulie 1895 în satul Berevoiești din Județul Argeș, se înscrie între cei mai îndrăzneți călători români care au colindat pe meleagurile lumii. Numele său este Mihai Tican Rumano, cel care a străbatut toate continentele, lăsând în urmă, după călătorii, nu mai puțin de 40 volume de drumeție, cu valoroase însemnări și reflecții despre locurile pe unde a trecut. Pe deasupra, a fost și un pasionat colecționar de artă; multe tablouri valoroase fiind donate școlii din satul natal și Muzeului de artă din Câmpulung-Mușcel.

 

Petre Țuțea a fost comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 18 Octombrie 2023 07:35

 

„Definiția mea este Petre Țuțea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință. Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat în data de 12 octombrie 2023 evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură: Profilul filosofului Petre Țuțea”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni.

 

 

PAISPREZECE AL LUI OCTOMBRIE (Sfânta Parascheva)

Marţi, 17 Octombrie 2023 22:24

 

E toamna zilei Ei şi naşterea-i lumină

Şi Crucea e doar una şi este şi a mea,

În sufletul din mine, cu Tine e o stea

Şi Preasfânta Fecioară nu ne va fi străină.

 

 

Evenimentul “EduxanimaArt”, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor - un spectacol de înaltă ținută, prin artă și cuvinte

Marţi, 17 Octombrie 2023 20:28

 

Despre relația om - animal s-a vorbit, de ziua internațională a animalelor, într-un spectacol-eveniment de excepție organizat de Eduxanima, la Filarmonica Pitești, cu invitați și public de elită. „Protejarea animalelor este datoria noastră și dreptul lor” am transmis, noi toți, prin artă, muzică, poezie și prin impresiile exprimate de reprezentanții organizațiile partenere Eduxanima și PETA Germania și a celor mai importante instituții din județul Argeș care au implementat programele Eduxanima sau susțin și apreciază activitatea Eduxanima.

 

 

Pagina 6 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea