Donația prof. univ. dr. Petre Popa în colecțiile Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 17 August 2022 20:18

Născut la 16 august 1935, în satul Bocșa, județul Vâlcea, profesorul Petre Popa  urmează Facultatea de Istorie  din cadrul Universității București, în perioada 1953-1958. În anul 1974 obține titlul doctoral, în urma susținerii tezei „Contribuții argeșene la principalele momente din istoria poporului român”.

În anul 2000 obține titlul de profesor universitar al Catedrei de Istorie-Muzeografie din cadrul Universității din Pitești. Remarcabil istoric al Piteștiului, înzestrat cu vocația întemeierii, de numele său sunt legate multe înfăptuiri de-a lungul timpului: Mausoleul Mateiaș, Cartea Eroilor, Casa Cărții, Facultatea de Istorie a Universității din Pitești, Enciclopedia Argeșului și Muscelului.

 

Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în lume, se deschide la Piteşti!

Miercuri, 17 August 2022 10:26

Maria Axinte, fiica omului de afaceri Gheorghe Axinte, lansează un nou proiect de suflet! Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în lume, se deschide la Piteşti pe 23 august 2022 (între orele10:00-19:00) – de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

„Muzeul Comunismului pentru Copii este singurul muzeu de acest fel din lume, un muzeu în care istoria comunismului este prezentată pe înțelesul celor mai tineri vizitatori. Muzeul este situat într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este gratuită, iar copiii, cu vârste peste 12 ani, pot veni însoțiți de familie.

 

 

Ediția a II-a a atelierului de creație „IconArT - artă tradițională iconografică”, în Piața Primăriei!

Miercuri, 17 August 2022 10:16

# Lucrările rezultate - mărturisiri de credință, în limbajul liniilor și al culorilor - vor fi expuse publicului în ziua de 20 august 2022

Primăria Municipiului Pitești anunță organizarea ediției a doua a atelierului de pictură de icoane pe lemn, pentru copii - „IconArT – artă tradițională iconografică”,  în perioada 16 - 19 august, eveniment ce marchează sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, promovând valorile spirituale și artistice autentice, de tradiție creștin – ortodoxă, prin realizarea de icoane în stil bizantin.

 

Muzeul Județean Argeș a fost reacreditat pentru perioada 2022-2027

Marţi, 16 August 2022 21:25

Muzeul Județean Argeș anunță obținerea reacreditării din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin ordinul nr. 3234/05.08.2022 semnat de dl. ministru Lucian Romașcanu și publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Dosarul de solicitare a reacreditării muzeului, înaintat ministerului prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, a fost analizat la finalul lunii iulie în cadrul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, acordându-i-se aviz favorabil.

Acreditarea muzeelor din România este obligatorie, conform legii, la fiecare cinci ani, ultima acreditare a muzeului argeșean datând din anul 2017.

 

Universitarul Petre Popa împlinește o frumoasă vârstă! La mulți ani, domnule profesor!

Marţi, 16 August 2022 10:30

Profesorul universitar doctor Petre Popa împlinește marți, 16 august, 87 de ani. Personalitate care a marcat, definitiv și hotărâtor, locurile pe unde a trecut, în special Argeșul și reședința sa, Piteștiul.

Munca-i titanică, voluntară, în folosul comunității, va fi încununată, în curând, prin tipografierea Enciclopediei Argeșului și Muscelului (vol I-IV). Cele patru tomuri sunt deja postate virtual si însumează peste 2.000 de pagini!

Intelectualitatea urbei s-a adunat, la îndemnul său, la exemplul său, pentru o lucrare de căpătâi, așa cum este cea menționată mai sus. Cercetează și scrie, neobosit, despre aceste locuri, pentru aceste locuri, călăuzindu-se după conceptul lui Beard: „Istoricul trebuie să fie, în primul rând, un fiu al vremii sale”.

„Argeșul de poveste” - Expoziție inedită la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 16 August 2022 10:16

Dacă doriți să vedeți cum arătau Câmpulungul, Curtea de Argeș și Piteștiul acum 100 de ani, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș, vă invită să vizionați expoziția ”Argeșul de poveste”, un tur virtual al principalelor obiective turistice de atunci și de astăzi.

Facsimilele expuse sunt realizate după cartea poștală veche ce aparțin fondului de documente al secției Colecții speciale.

Expoziția este organizată în holul instituției, la etajul al II-lea, și poate fi vizionată începând cu 16 august și până la finele lunii noiembrie 2022.

 

De la Pandectele Române la Lex Expert

Marţi, 16 August 2022 09:07

Secția de Presă și Legislație din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș a fost constituită prin separarea colecțiilor de ziare și reviste de restul fondului de documente, facilitând procesul de lectură, informare, documentare și cercetare. Secția de periodice oferă servicii de documentare în sala de lectură, cât și consultanță telefonică și on-line.

Aici putem găsi presă locală, centrală și o mare varietate de reviste din toate domeniile: literatură, istorie, geografie, învățământ, medicină, psihologie, sociologie, drept, religie, asistență socială, economie, magazin.

Abonamentele se fac în funcție de interesul cititorilor pentru anumite publicații și de continuitatea colecțiilor.

Trei seri de spectacole la Festivalul Național de Folclor Mioveni

Joi, 04 August 2022 16:53

Folclorul autentic revine la Mioveni! În perioada 12-14 august, orașul Mioveni va fi gazdă pentru aproximativ 300 de dansatori, membri ai ansamblurilor folclorice reprezentative pentru județele Bacău, Bihor, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Sălaj, Iași, Tulcea și Argeș, care vor participa la cea de-a III-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Folclor Mioveni.

Festivalul va debuta vineri, 12 august 2022, cu tradiționala paradă a portului popular, unde sunteți invitați să luați contact cu tradițiile, obiceiurile, muzica și coregrafiile ansamblurilor folclorice participante la ediția din acest an.

 

Investiție importantă la Teatrul Așchiuță

Joi, 04 August 2022 16:12

 

# Teatrul pentru copii și tineret ”Așchiuță” va fi reabilitat și va avea spații de entertainment și locuințe de serviciu.

 

Sediul Teatrului  “Așchiuță” a intrat într-un proces de consolidare și modernizare în zona sălii de spectacole, însă proiectul vizat de conducerea Consiliului Județean Argeș, este unul mult mai amplu. Este vorba despre un proiect integrat, prin care unele spații care acum sunt închiriate vor reveni secției pentru a asigura zone complementare activității artistice, inclusiv o cafenea sau cofetărie, dar și construirea unor locuințe de serviciu la mansardă.

Se mișcă ceva pe Valea Topologului!

Miercuri, 27 Iulie 2022 10:30

După  40 de ani, un preot cu fiica ei au reînființat un nou ansamblu folcloric pe Valea Topologului! Este vorba de pr. Lupu Bogdan și tânăra artistă (dar deja renumită!) Maria Mădălina Lupu, mari iubitori de folclor și tradiții nealterate! Principalul motiv a fost acela de a duce pe mai departe folclorul de pe Valea Topologului și muzica  instrumentală! Și cum în acest răstimp nimeni nu a mai contribuit la formarea tinerilor instrumentiști  pe Valea Topologului,  Maria Mădălina Lupu, elevă  olimpică la Dinu Lipatti, împreună  cu Școala Populară de arte din Pitești au încheiat  un parteneriat, deschizând o secție  externă  în comuna Tigveni, jud Argeș!  ,,A fost foarte greu la început, am pornit  cu trei  copii, de la zero cu fiecare elev în parte, iar în prezent sunt aproape 17 elevi, 10 sunt înscriși cu acte la școala populară!” ne dezvăluie preotul Bogdan Lupu.

 

 

ÎPS Calinic: „Să nu fim răi şi proşti!”

Marţi, 26 Iulie 2022 14:12

„Când pomenim despre oamenii răi, deşi n-ar trebui, nu poate să nu-ţi vină în minte că răutatea face casă comună cu prostia. Sofocle chiar spunea că: „Prostia este sora cea mai apropiată a răutăţii” şi că: „Nimic mai temerar decât prostia”, cum ar zice Menander.

Indiana înţelepciune ne zice: „O, nerodule, bucură-te de prostia cea uşor de dobândit. Prostul are opt avantaje: n-are griji, mănâncă şi vorbeşte mult, doarme zi şi noapte, nu meditează asupra dreptăţii şi nedreptăţii sau vreunei alte chestiuni, este indiferent la cinste şi ocară, pune picioarele sale pe capul tuturor… şi trăieşte mult”.

Să medităm cu Goethe: „Este îngrozitor când proştii îşi bat joc de un om superior!”

Doar aşa îi încearcă răbdarea!” -  (fragment din „Mersul printre stele” – Calinic Arhiepiscopul, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Curtea de Argeș, 2013).

Argeșeanca Viorica Olivotto a fost declarată TEZAUR UMAN VIU!

Luni, 18 Iulie 2022 18:48

Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a acordat titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU argeșencei Viorica Olivotto, ca recunoaștere pentru eforturile sale neostenite de purtătoare, creatoare și păstrătoare de tradiții nealterate.

Viorica Olivotto este o prezență permanentă și pregnantă în peisajul culturii tradiționale din Argeș și Mușcel.

 

 

Fă din muzică evadarea ta din realitate! Hai și tu la Analogue Festival!

Miercuri, 13 Iulie 2022 13:58

Întotdeauna este un moment bun pentru a te bucura de muzică. Dar cel mai bun moment va fi pe 2-4 septembrie, pe Platoul Făget, din Mioveni la Analogue Festival.

La prima ediție a festivalului au fost invitați următorii: Asaf Avidan, B.U.G. Mafia, Dubioza kolektiv, Jessie Ware, JP Cooper, Morcheeba Band, Rudimental, Subcarpați, Deliric x Silent Strike, GOLAN, Irina Rimes, Moonlight Breakfast, NANE, The Motans, Zdob și Zdub, BRUJA, Catalina Cara, El Nino, Maria Hojda Official și TM Groove. La prima ediție a festivalului sunt așteptați peste 7.000 de oameni din toate colțurile țării. Biletele s-au pus în vânzare sub formă de abonament standard sau abonament VIP pe iaBilet.ro, Entertix și Eventim. Copiii sub 7 ani au acces gratuit, dacă și numai dacă sunt însoțiți de un adult care își va fi achiziționat un bilet / abonament sau care este beneficiar al unei invitații.

 

Clipa de literatură

Marţi, 12 Iulie 2022 08:48

Denisa Popescu

****

Amintirea crește în locuri sărate

Ca marea și ca lacrima.

De multe ori și ca patima.

Ea trece prin noi

Cu vedenii, cu viziuni.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 11 Iulie 2022 18:45

MIRCEA DRĂGHICI

Vezi ce uşor ne trec anii,

Viaţa ta e-o cutezanţă,

De la partid ai luat banii...

Din instanţă în instanţă!

„Cititul și scrisul – abilități pentru viață” - la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 11 Iulie 2022 11:30

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat recent, în cadrul calendarului proiectului „Pași în lumea culturii și a creației” activitatea „Cititul  și scrisul – abilități pentru viață”, oră de lectură din creațiile proprii ale elevilor și dezbateri interactive referitoare la tema propusă.

Proiectul este derulat în prezent de către Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, în cadrul căruia elevii participă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții de mărțișoare, felicitări, obiecte lucrate cu îndemânare și talent de către ei,  îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

Toamna începe cu Analogue Festival

Joi, 07 Iulie 2022 16:23

Centrul Cultural din Mioveni, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al orașului Mioveni, vă invită la prima ediție a festivalului de muzică, arte și tehnologie, ANALOGUE, ce va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2022, pe platoul Făget din Mioveni.

La prima ediție sunt așteptați peste 7.000 de oameni din toate colțurile țării. Biletele Early Bird s-au pus în vânzare sub formă de abonament standard sau abonament VIP pe iaBilet.ro, Entertix și Eventim. Copiii sub 7 ani au acces gratuit, dacă și numai dacă sunt însoțiți de un adult care își va achiziționa un bilet / abonament sau care este beneficiar al unei invitații.

 

Expoziție de fotografii din reviste vechi, la Biblioteca Județeană: „Curtea de Argeș, oraș de legendă”

Marţi, 05 Iulie 2022 20:21

Curtea de Argeș, una dintre cele mai vechi așezări în care, din secolul al XIV-lea, se atestă existența unui scaun domnesc și a unei însemnate organizări bisericești, adăpostește câteva monumente istorice încluse în patrimoniul cultural național.

În holul central al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, la etajul al II-lea este organizată de către Secția de Presă și Legislație, expoziția intitulată „Curtea de Argeș, oraș de legendă”. Este vorba despre o expoziție de reproduceri fotografice, din fondul vechi de reviste de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din perioada interbelică, ce prezintă monumente însemnate de arhitectură medievală din orașul Basarabilor.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 05 Iulie 2022 11:58

ARGEŞUL TERORIZAT

Animale sfâşiate,

Urşii, lupii şi cu râşii,

Foamea îşi face dreptate,

Oamenii rămân...ascunşii.

A CĂZUT UN DULAP

Mergi la şcoală şi faci bine,

Pui şi un ban la ciorap,

Dacă vine peste tine

...Un dulap!

NU SE VREA FANFARA

Nu o mai avem de-un an,

E rău fără de Fanfară

Şi Consiliul Judeţean

Se va face de ocară!

Festival rock cu intrare liberă, la Pitești

Luni, 04 Iulie 2022 09:43

 

În perioada 8-9 iulie, va avea loc prima ediție a festivalului de rock pentru tineri „Rebel X”, în Parcul „Lunca Argeșului”! Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Pitești.

Intrarea va fi liberă!

„Vă invităm să urmăriți cele mai noi, frumoase și tinere trupe de rock, care vă vor transmite energia lor pozitivă”, se arată în comunicatul emis de Primăria Pitești.

 

 

 

Pagina 6 din 117

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea