Concursul Național de Lectură - Bătălia Cărților a ajuns la a IX-a ediție

Marţi, 03 Mai 2022 20:07

Ajunsă la cea  de-a IX-a ediție, competiția organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj,  se va derula până în luna septembrie, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și va fi organizată în mai multe biblioteci publice din țară și la Chișinău, în Republica Moldova. Concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților. Se va derula în perioada aprilie-octombrie 2022 și va cuprinde două categorii de vârste: 11-13 ani și 14-18 ani. Astfel, prin acesta, vor fi popularizate cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, se va pune accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

 

A început a XXII-a ediție a concursului național de poezie de dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”

Marţi, 03 Mai 2022 12:45

 

În perioada 3 mai - 24 iunie 2022, Centrul Cultural Piteşti, prin revistele de cultură „Cafeneaua literară” și „Argeș”, organizează ediţia a XXII-a a Concursului Naţional de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”.

La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare. Textele vor fi expediate fie la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ., fie poştal, pe adresa Centrul Cultural Piteşti, Calea Craiovei nr. 2, Casa Cărţii, Bloc G1, Sc. C, et. 1, cod 110013, Piteşti, jud. Argeş, fie se vor depune direct la sediul Centrului Cultural Piteşti, până la data de 10 iunie 2022, telefon 0248 / 219976.

 

Câştigătorii desemnaţi de juriu vor fi premiaţi cu diplome şi sume de bani, astfel: Premiul I: 700 de lei, Premiul al II-lea: 600 de lei, Premiul al III-lea: 500 de lei, Menţiune I: 400 de lei, Menţiune II: 400 de lei.

 

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș

Marţi, 03 Mai 2022 11:46

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș, organizează marți, 3 mai 2022, o dublă lansare de carte, începând cu ora 17:00, în Sala de conferințe. Elena Eșanu Șerbănescu - ”Departe de Omar Khayyam” și Aritina-Mihaela Ionescu - ”Zbor frânt” (ambele cărți de poezie), sunt cele două autoare care vor fi în centrul atenției. Poeta Denisa Popescu va modera evenimentul. Despre volumul de poezii al Elenei Eșanu Șerbănescu, prof. Florica Popa spune: ”Deși titlul ne avertizează că acest gen literar este departe de noi, la un mileniu, în timp, totuși, prin pricepere și aleasă inspirație, poeta Elena Eșanu Șerbănescu a reușit să «topească» distanțele spațio-temporale și să dăruiască o veritabilă monstră de cultură și sensibilitate”.

 

Mica Europă de la Pitești

Luni, 02 Mai 2022 19:03

În Anul European al Tineretului, 9 mai, Ziua Europei, va fi celebrată după mintea, inima și voia generației de la care avem așteptări mari. Centrul Europe Direct Argeș – cu sediul la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș - este instituția-cheie în derularea acțiunilor reunite sub cupola acestei sărbători. Centrul Europe Direct Argeș are, de altfel, misiunea de a gestiona, pe plan local, procesul de asimilare a mentalității europene. Și o face de 14 ani, adică de la înființarea sa. N-a fost deloc ușor, concetățenilor noștri nu le erau familiare conceptele, iar informația trebuia procesată de așa manieră încât sensul și utilitatea demersului Uniunii Europene să nu se pervertească sau să nu se piardă. Provocarea a meritat, însă, efortul.

 

 

Ansamblul folcloric ”Ciuleandra” - în Bulgaria

Luni, 02 Mai 2022 19:01

În perioada 2-7 mai 2022, Ansamblul folcloric “CIULEANDRA” al Casei de Cultură “Preot Ion Ionescu” din Topoloveni,  participă la Festivalul Internațional de Folclor “GERGYOVSCHO VESELIE” din Kremikovtsi Sofia, Bulgaria.

Această participare se realizează cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Topoloveni.

Sărbătoare la Făget! Serbare câmpenească la Mioveni

Marţi, 26 Aprilie 2022 10:08

Ziua Muncii și Ziua Tineretului vor fi sărbătorite la Mioveni, printr-o tradițională serbare câmpenească, în mijlocul naturii, în zona de picnic Făget! În perioada 29 aprilie – 1 mai, Primăria Orașului, Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni organizează o serie de manifestări cultural-artistice prilejuite de ediția din acest an a evenimentului „Sărbătoarea Primăverii, Muncii și Bucuriei. Ziua Tineretului.”

Bucurați-vă de o primăvară însorită și haideți să petrecem clipe de neuitat alături de artiștii Iulia Dumitrache & Band, Taraful Cătălin Iancu și Eugenia Filip, Ansamblul Folcloric “Plai de Dor”, cu preparate tradiționale, într-o atmosferă de sărbătoare, într-o oază de verdeață!

 

Clipa de literatură - POETUL KAMIKAZE ALEXANDRU ȘIŞMANIAN

Miercuri, 20 Aprilie 2022 21:13

POETUL KAMIKAZE ALEXANDRU ȘIŞMANIAN sau Poezia în care „anusul se caţără în nacelă - ca o gânganie roşie ultrarapidă”

Ara Alexandru Șişmanian, absolvent al Facultății de limbi orientale (secția Hindi), din Bucuresti (1974), domiciliat în Franța, este autorul volumelor Priviri (1997), Ochiul orb (1998) și Tireziada (1999), cu toate apărute la Editura Arhipelag, Târgu Mureș. Poemul de mai jos, fără titlu, ca toate celelalte pe care le scrie, este extras din Luceafărul de dimineață, nr. 6, iulie 2018:

În centrul orașului, Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Atelier Corneliu Baba”

Miercuri, 20 Aprilie 2022 12:51

 

# Expoziția poate fi vizitată până pe 25 mai

Săptămâna trecută, pe 12 aprilie, a avut loc vernisajul expoziției dedicate Maestrului Corneliu Baba. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări, printre care și o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.

Publicul, prezent în număr mare, a avut ocazia să urmărească evoluția artistică a pictorului, de la începuturi până la deplina maturitate creatoare.

Elev al lui Tonitza, Corneliu Baba (1906 - 1997) este considerat un maestru al portretului, recunoscut și admirat atât în țară cât și în străinătate.

 

Colțul epigramei

Miercuri, 20 Aprilie 2022 09:39

USR-işti şi LIBERALI

În “bătălii” sunt necăliţi,

Disputa este elocventă,

Uitarea-i face nesimţiţi

Cu lepădarea de...Polivalentă!

PITEŞTIUL PRIMĂVARA NU MAI DOARME

Luni, 18 Aprilie 2022 19:36

Noi suntem cei ce punem flori,

Se bucură pământul mângâiat în palme,

E Simfonia noastră de culori,

Piteştiul primăvara nu mai doarme!

 

 

 

„CIOBURI DE OGLINDĂ. CENUȘA OCHILOR” - romanul de debut al Rozei Martin

Luni, 18 Aprilie 2022 13:42

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește marți, 19 aprilie, începând cu ora 1300, în Sala de conferințe, lansarea volumului ”Cioburi de oglindă. Cenușa ochilor”, al tinerei prozatoare Rozi Martin. Pe numele său real, Rucsandra Dinu, Rozi Martin este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Ion C. Brătianu” din Piteşti. Are 16 ani, iar ”Cioburi de oglindă”, roman psihologic, scris la 14 ani, marchează debutul său literar.

”Uneori nici eu nu înțeleg ceea ce scriu şi nu mă aştept să înțeleagă toată lumea. Această carte nu e pentru oameni în vârstă, ci pentru oameni trecuți prin viață. O vor înțelege cei ce simt şi cei ce nu vor fi prinşi în idealurile lor”, a scris Rozi Martin pe pagina ei de blog.

Evenimentul va fi moderat de managerul instituției gazdă, dr. Octavian Mihail Sachelarie.

Seară magică pe scena Teatrului Davila

Luni, 18 Aprilie 2022 12:47

Seară magică  la Teatrul Alexandru Davila din Pitești! Miercurea trecută a avut loc,  în Sala Mare a instituției, spectacolul „O vioară fermecată și o muzică pentru suflet”. Evenimentul a fost organizat de Clubul Rotary Pitești, pentru susținerea tinerei Sofia Butaru - prin achiziționarea unei viori valoroase, o vioară a lutierului Kees Dekkers. Sofia Butaru are 13 ani și este elevă bursieră și premiantă la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Cu un deosebit talent la vioară, tânăra a fost remarcată și apreciată de diverse jurii de renume, printr-un număr considerabil de distincții și premii la concursuri naționale și internaționale. Sofia provine dintr-o familie cu o tradiție de cinci generații în lumea muzical-instrumentală, harul violonistic fiind moștenit atât de la tată, cât și de la bunici și străbunici.

 

 

Expoziția „Paștele – fantezie, culoare, spiritualitate” la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Sâmbătă, 16 Aprilie 2022 11:29

În preajma Sărbătorilor Pascale, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș s-a organizat și în acest an tradiționala expoziție „Paștele – fantezie, culoare, spiritualitate”, desfășurată în perioada 15 aprilie-2 mai 2022, în holul principal al instituției.

Expoziția este realizată cu obiecte ornamentale obținute prin diferite tehnici, folosind motive tradiționale românești și teme pascale cunoscute. Prin tehnica quilling (a modelării hârtiei) și origami (a îndoirii hârtiei), elevii Școlii Gimnaziale „Petre Țuțea” din Boteni au creat cu mult talent și îndemânare compoziții complexe și spectaculoase: ouă împodobite de Paște, felicitări, coșulețe, figurine decorative.

CLIPA DE LITERATURĂ: TREI POEȚI KAMIKAZE

Miercuri, 13 Aprilie 2022 13:26

TREI POEȚI KAMIKAZE

Cum se scrie astăzi poezie, în epoca pe care o numim postmodernă? Și cum este evaluată poezia postmodernistă? Este ea evaluată corect? Este subevaluată, sau supraevaluată?

Dacă citim cronicile literare, publicate în revistele literare și în volumele de critică literară ale ultimilor 30 de ani, observăm lesne că cea mai mare parte a cărților de poezie contemporane „cronicizate” sunt considerate cărți „semnificative”, „importante”, „pline de har poetic”, sau că operele poetice în cauză „ocupă un loc important în literatura română”, și așa mai departe. Așa încât, dacă luăm de bune toate aceste evaluări, putem să concluzionăm că poezia noastră contemporană este, aproape în bloc, „cea mai…”, dintre „cele mai…”, și că ea merită un loc de frunte în poezia europeană, dacă nu cumva poezia europeană ar avea de învățat din excelența poeziei noastre.

 

Cea mai recentă carte a Denisei Popescu, ”Îngerul meu antiglonț”, prezentată la Topoloveni

Miercuri, 13 Aprilie 2022 07:22

Denisa Popescu - poetă, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Ziariștilor Independenți din România și-a prezentat, marțea trecută, la Liceul Ion Mihalache din Topoloveni, volumul de versuri Îngerul meu antiglonț. Cartea a apărut la Editura Art Creativ (București), într-o excelentă condiție tipografică, însoțită de o prefață scrisă de Vianu Mureșan și de o referință pe coperta a patra, semnată de scriitorul Varujan Vosganian.

Denisa Popescu: ”Îngerul meu n-a avut nevoie de protecție antiglonț, miercuri, la Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni. N-a avut nevoie, pentru că s-a îndrăgostit de clasa a IX-a C, de prof. Mironela Zuluf, de prof. George Badea, de prof. Maria Nedelcu, de toți cei prezenți la întâlnirea cu poezia și cu amintirile mele cele mai vechi. Să ne revedem cu bine în luna mai, când caravana BIBLIOTECA TE CITEȘTE va poposi din nou la Topoloveni.”

 

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Atelier Corneliu Baba”

Marţi, 12 Aprilie 2022 06:16

# Invitați - curatorul Maria Albani și istoricul de artă Vladimir Bulat

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată Maestrului Corneliu Baba începând cu data de 12 Aprilie 2022. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări ale Maestrului Baba, printre care va fi expusă o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.

Despre expoziție, istoricul de artă Vladimir Bulat:  „În esență expoziția aceasta, camerală și profund chibzuită, este un omagiu adus mâinii pictorului Corneliu Baba, de fapt, membrelor sale, care ne-au lăsat drept moștenire  – ajutate de mintea pătrunzătoare, scormonitoare și hâtră a artistului –  o operă vastă, polivalentă, recunoscută ca proiecție a vremii sale, și pe care urmează să o redescoperim și după editarea celor patru volume ale amplului proiect „Confesiuni și Jurnale”, editate de doamna Maria Albani.

 

 

„O vioară fermecată și o muzică pentru suflet” – concert al tinerei soliste Sofia Butaru

Vineri, 08 Aprilie 2022 17:50

Concert extraordinar la Teatrul Alexandru Davila din Pitești! Miercuri, 13 aprilie, va avea loc în Sala Mare a instituției, de la ora 19.00, spectacolul „O vioară fermecată și o muzică pentru suflet”.

Evenimentul este organizat de Clubul Rotary Pitești, iar intrarea se face pe bază de invitație. Tânăra și talentata violonistă Sofia Butaru va încânta publicul alături de profesorii săi, Florin Negreanu și Daniela Colceriu, de familia sa, Florentin Lăutaru Butaru – tatăl și Iulian Butaru – bunicul, dar și de prietenii Flavia Nițu și Cristian Mirea.

„Hai Hui printre stele” - la Centrul Cultural Mioveni

Joi, 07 Aprilie 2022 07:03

Au fost puse în vânzare biletele pentru piesa de teatru „Hai Hui printre stele”, ce se va juca în data de 17 aprilie 2022, ora 18.00, la Centrul Cultural Mioveni.

Acestea pot fi achiziționate de la sediul instituției,  str. Înv. Alexandru Popescu nr. 5, de luni până vineri în intervalul orar 08.30 -16.00 și vineri 08.30 - 14.00, sau online, de pe site-ul www.mystage.ro.

 

 

Clipa de literatură

Marţi, 05 Aprilie 2022 13:37

Pagina de istorie

Încă o zi îngropată în discursurile electorale

care mă golesc de tot misterul picioarelor lungi şi de piersică

ce au trecut pe la mine aseară.

 

 

Nicolae al României își lansează, la Pitești, volumul „Bunicul meu, Regele Mihai”

Marţi, 05 Aprilie 2022 08:07

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Argeș și de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Editura Vremea.

Albumul „Bunicul meu Regele Mihai” va fi prezentat joi, 7 aprilie, începând cu ora 18:00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județeane „Dinicu Golescu” Argeș.  Accesul este liber și va fi permis în limita locurilor disponibile, iar cartea va putea fi achiziționată de la standul Editurii Vremea, situat la intrare.

Cartea Bunicul meu, Regele Mihai a apărut în anul 2021, în onoarea împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Fotografiile incluse în acest volum-album au fost alese de Nicolae al României, iar conținutul reprezintă o veritabilă incursiune în viața de familiei a Majestății Sale, prezentat în postura de bunic și cap al familiei.

 

Pagina 6 din 114

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea