Noul program de vizitare al Muzeului Județean Argeș și al unităților subordonate

Luni, 10 Mai 2021 13:04

A fost stabilit noul program de vizitare al Muzeului Județean Argeș, dar și al unităților subordonate instituției, după cum urmează:
# Expoziţia Flori de mină - Comorile adâncurilor
Sediul Central, Corpul B
Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: luni-duminică, 9.00-19.00.
Preţuri bilete: adulţi - 7 lei, elevi/studenţi/pensionari - 3  lei

 

365 de ani de la sfințirea Bisericii Domnești din centrul Piteștiului

Luni, 10 Mai 2021 12:44

Ctitorie a domnitorului Ţării Româneşti - Constantin Şerban (1654-1658) şi a soţiei sale - Doamna Bălaşa - Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost înălțată în anul 1656. Ea prezintă o arhitectură aparte, care oglindeşte rafinamentul la care ajunsese arta construcţiei în Ţara Românească, la mijlocul secolului al XVII-lea. Sfințirea vechii biserici s-a făcut la 13 mai 1656. În această săptămână se împlinesc 365 de ani de la acest eveniment.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Mai 2021 12:35

ARGEŞ:… ADUNĂTURI!...

Partide în viaţa creştină
Şi cu aşa “conducători”,
Nici că mai avem lumină,
Chiar de avem sărbători...

Oficial. Cum vor fi organizate slujbele în perioada 27 aprilie - 7 mai 2021

Luni, 26 Aprilie 2021 22:51

Îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, privind slujbele care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie – 7 mai 2021), în condițiile stării de alertă. Având în vedere că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 432/8 aprilie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 369 din 9 aprilie 2021, starea de alertă a fost prelungită pe întreg teritoriul țării pentru o nouă perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021,

 

59 de ani de la decizia demolării Bisericii Sf. ”Nicolae” din centrul Piteștiului

Luni, 26 Aprilie 2021 22:46

# Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, preşedintele Gh. Maurer a semnat pentru scoaterea de pe lista monumentelor istorice
Biserica Sf. Nicolae (cu ceas), amplasată în centrul orașului (acum, Strada Victoriei), a căzut pradă, acum 59 de ani, dorințelor de sistematizare a urbei.
Biserica a fost construită de mahalagiii piteşteni în anul 1812, pe locul unei vechi biserici datând din secolul al XVIII-lea, care s-a dărâmat în urma cutremurului din anul 1802.

Concurs Europe Direct Argeș: Europa Verde

Luni, 26 Aprilie 2021 22:44

Sub egida Zilei Europei, Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș lansează concursul Europa Verde.
Dacă ești din județul Argeș și îți place să reciclezi și să dai viață obiectelor vechi sau uzate, Europe Direct Argeș te invită la concurs! Împreună, vom organiza un târg expozițional online cu produse din materiale reciclabile.
Așa că dă de știre persoanelor care se pricep la transformarea materialelor reciclabile (coji de nuci, cutii de carton, cheițe de la diferite doze sau conserve, capsulele folosite de la cafea, dopuri de la sticle, suluri de hârtie, CD-uri, materiale din plastic etc.) în ceva frumos ce poate fi

 

La 45 de ani de la inaugurarea turnului Muntenia II, hotelul este închis de circa doi ani!

Luni, 26 Aprilie 2021 22:42

Hotelul Muntenia, din zona ultracentrală a orașului, a fost construit pe locul unde se aflau, odată, Hotelul Splendid și Tipografia Ștefan Voiculescu. Anterior, pentru sistematizare, în imediata vecinătate a actualei structuri de primire a turiștilor, a fost demolată Biserica Sf. Nicoae (cu ceas).
Primul corp de clădire, cel cu patru etaje, a fost finalizat la 20 noiembrie 1970. La 30 aprilie 1976 era inaugurat  Hotelului Muntenia II/Turnul, din Piteşti, arhitect, Nicolae Ernst, proiect de rezistenţă, Eugeniu Dumitrache (inginer), executant, Trustul de Construcţii Argeş, director, Constantin Olteanu, şeful şantierului, Ion Vasiliu, beneficiar, Oficiul Judeţean de Turism Argeş, director, Ion Coman, primar, Valeriu Nicolescu

Piteștiul are, de 110 ani, lumină!

Luni, 26 Aprilie 2021 22:37

Din punctul de vedere al iluminatului public, oraşul era mult rămas în urmă faţă de alte localităţi urbane. Ca urmare a insistenţei multor orăşeni, a ofertelor unor firme şi a exemplului altor oraşe, consiliul comunal, în şedinţa sa extraordinară din 28 aprilie 1911, a hotărât, în principiu, introducerea iluminatului cu electricitate. Primarul, Ion Marinescu, recunoştea, la 16 iunie 1911, că “modul de iluminat al oraşului nostru este foarte defectuos, ca să nu zic cu desăvârşire primitiv, faţă de multe oraşe cu venituri inferioare nouă şi chiar mai mici ca populaţiune”.

 

Poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba lumea, la Memorialul Închisoarea Pitești

Marţi, 20 Aprilie 2021 22:27

# Expoziția în aer liber poate fi vizitată în perioada 22 aprilie – 30 iunie
Joi, 22 aprilie, de la ora 17:00 Memorialul Închisoarea Pitești și Institutul Polonez din București vă invită să cunoașteți poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba lumea.
Protagonistele expoziției – 17 poloneze și 17 românce – s-au remarcat în lupta lor pentru libertate, independență sau drepturile femeilor, precum și pentru pionierat în domeniul științei sau al sportului.

Poetul Dan Rotaru - 500 de sonete, în al 42-lea volum!

Marţi, 20 Aprilie 2021 12:26

Dan Rotaru este un adevărat fenomen. Muncește ca un rob pe tărâmul fermecat al poeziei, zi de vară până-n seară. Poezie pe care o împarte, apoi, virtual, cu prietenii. La intervale tot mai scurte, duce creațiile către o editură, apoi către o tipografie. Și a făcut demersul de 42 de ori. Cei care au avut privilegiul să intre în posesia unor astfel de volume au, deja, colțul de bibliotecă  ”Dan Rotaru”. Ne-a declarat, odată: ”Dimineața devreme, imediat ce mă așez la masa de scris, Dumnezeu vine și îmi dictează poezia.”

 

„Instrumente utile în comunicarea europeană” – eveniment online, la Biblioteca Județeană

Marţi, 20 Aprilie 2021 11:24

În data de 21 aprilie 2021, începând cu ora 10.00, Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș va organiza evenimentul online „Instrumente utile în comunicarea europeană”, un training dedicat multiplicatorilor de informații europene din județul Argeș cu scopul de a crește încrederea cetățenilor argeșeni în folosirea serviciilor digitale.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui atelier online, pe platforma Webex, va conține informații despre obiectivele digitale europene pentru 2030, exemple de bune practici în utilizarea serviciilor digitale și exerciții interactive folosind instrumente utile pentru colectări de date sau chiar posibile consultări publice.

Interviu cu Octavian Mihail Sachelarie: „Biblioteca a pierdut un pic din aura ei de agora!”

Miercuri, 14 Aprilie 2021 13:58

# „Enciclopedia Argeșului și Muscelului va fi una dintre cele mai mari lucrări pe care a dat-o județul”, a mai precizat directorul Bibliotecii Județene.

Cultura în vreme de pandemie! Ce se întâmplă cu biblioteca, cu instituțiile de cultură în această perioadă incertă? Cât de mult sunt ele afectate? La aceste întrebări, precum și la altele, ne-a răspuns sociologul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
# Domnule director, s-a împlinit mai bine de un an de când lumea a devenit mai precaută și pe alocuri temătoare. Cum v-a afectat pandemia de COVID activitatea la Biblioteca Județeană Argeș?

 

Simpozion dedicat ornamentelor de pe construcțiile țărănești, la Muzeul Golești

Luni, 12 Aprilie 2021 22:41

Muzeul Goleşti organizează marţi, 13 aprilie 2021, simpozionul dedicat poveştilor populare din spatele ornamentelor sculptate, crestate sau incizate de pe construcțiile țărănești. „În lumea profundă a satului românesc decoraţiunile, întâlnite peste tot, pe case, pe biserici, pe obiecte de uz casnic, pe costumul popular şi chiar pe unelte, nu aveau doar rostul de a înfrumuseţa aceste obiecte, căci lumea satului românesc avea o profunzime deosebită şi totul era legat de lumea de aici, de cea din ceruri şi de cea de dincolo”, spun organizatorii.

Marea handbalistă Narcisa Lecușanu și-a lansat cartea autobiografică la Universitatea din Pitești

Luni, 12 Aprilie 2021 22:38

Una dintre cele mai valoroase handbaliste din istoria sportului românesc și-a lansat, săptămâna trecută, la Universitatea din Pitești cartea autobiografică ”Povestea vieții mele”. Evenimentul s-a desfășurat într-un spațiu inedit, pe terenul bazei sportive a campusului Universităţii. La lansarea autobiografiei au fost prezente personalităţi din lumea sportului, din mediul academic şi din administraţia publică locală şi argeşeană, studenți și copii pasionați de handbal, curioși să afle povestea unui campion.

 

Campania umanitară, la Filarmonica Pitești! “Fă Rai din ce ai...!”

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

Filarmonica Pitești organizează, în această perioadă, campania umanitară denumită “Fă Rai din ce ai...!”. Cei interesați sunt așteptați la Filarmonica Pitești, de luni până joi în intervalul orar 8.00 – 16.00, respectiv vineri între orele 8.00 – 13.00. Doritorii pot sprijini campania cu rechizite, produse alimentare, haine etc. Campania se derulează în perioada 9 aprilie – 23 aprilie 2021. Ajutoarele vor fi distribuite de Paști, unor familii nevoiașe din Pitești. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 0248.220.111.

Bătălia cărților - concurs de lectură

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

Concursul se derulează în perioada aprilie-septembrie 2021, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi va fi organizat în mai multe biblioteci publice din ţară. Finala va avea loc în luna octombrie 2021.
La concurs, pot participa copiii de 11-13 ani şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani care au Permis de intrare la bibliotecă.
Se vor acorda premii pentru:

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 12 Aprilie 2021 22:13

SERVICIUL DE AMBULANŢĂ

De intervine Instanţa,
Ca să vă vindece buba,
Mai bine cu ambulanţa,
...Decât cu duba.

Expoziție de pictură și grafică la Biblioteca Județeană Argeș. ”O perspectivă asupra Îngerilor”

Marţi, 30 Martie 2021 12:47

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de pictură și grafică intitulată ”O perspectivă asupra Îngerilor”, a artistei Lavinia Elena Vieru, profesoară la Liceul ”Dinu Lipatti” din Pitești, doctor în Istorie, licențiată a Universității Naționale de Arte din București – Specializarea Artă Murală, fără însă a genera un

 

511 ani de când Piteștiul este menționat ca oraș

Luni, 29 Martie 2021 22:48

Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri. Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlăduț.

Cotimanis rămâne la conducerea teatrului Davila. Mandatul său a fost prelungit

Miercuri, 24 Martie 2021 13:53

 

Renumitul actor Constantin Cotimanis rămâne, în continuare, manager al teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. Conducerea Consiliului Județean Argeș i-a prelungit mandatul cu 60 de zile, urmând ca, după această perioadă, să se organizeze concurs.

După ce s-a vehiculat că apreciatul actor Constantin Cotimanis ar putea fi schimbat din funcţie, în spațiul public s-a manifestat un val de revoltă din partea angajaţilor de la Teatrul Al. Davila. Mai mult, a fost lansată inclusiv o petiţie online: “Teatrul ,,Davila” este al piteștenilor, nu al politicienilor! Bebe Cotimanis nu pleacă!”, de către susţinătorii actorului. În cele din urmă, petiția a fost semnată și de întreaga conducere a Consiliului Judeţean Argeş.

 

Miercuri, 24 martie, CJ Argeș a organizat o conferință de presă la sediul Teatrului ”Alexandru Davila” Pitești, la care a luat parte Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, Adrian Bughiu –vicepreședinte CJ Argeș și Constantin Cotimanis. La eveniment au participat și actorii teatrului.

 

Pagina 6 din 105

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea