Sevastian Tudor a lansat un volum despre istoria Clubului Sportiv Mioveni

Luni, 24 Ianuarie 2022 11:04

 

 

# La eveniment au fost prezente numeroase personalități

Joia trecută, la Centrul Cultural Mioveni a fost lansată cartea ”CS Mioveni, trecut și prezent în istoria sportului românesc”.

Volumul, scris de publicistul Sevastian Tudor, cuprinde toată istoria clubului, cu cele patru secții pe care le are în componență acum, respectiv fotbal, judo, tenis de masă, box, de la înființare și până în prezent. Sunt cuprinse de asemenea momentele cheie din istoria fiecărei secții, de la câștigare de titluri individuale, promovări la titluri naționale la sporturile de echipă.

„Împărat slăvit e codrul”- recital de versuri din creația eminesciană

Luni, 24 Ianuarie 2022 10:26

Seria de manifestări consacrate evocării celui supranumit poetul nepereche continuă la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș. Pe 25 ianuarie, va avea loc o prelegere și un recital de versuri din creația eminesciană, susținute de scriitoarea Paula Romanescu.

Consacrarea zilei nașterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naționale, formează axa identitară a națiunii române. Poetul Mihai Eminescu este un simbol național, o emblemă culturală. Astfel, marți, 25 ianuarie, începând cu ora 1200, în Sala de conferințe, va avea loc evenimentul ”Împărat slăvit e codrul”, unde scriitoarea argeșeancă Paula Romanescu, va susține prelegeri și recital de versuri din creația eminesciană.

Paula Romanescu s-a născut la 20 octombrie 1942 în localitatea Țuțulești, județul Argeș. Este licențiată a Universității din București, Facultatea de Limbi Romanice și Clasice (1967) și De L’Académie Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts Paris - Sorbonne (Franța).

 

Pe 20 ianuarie, va fi lansată o carte document despre CS Mioveni

Miercuri, 19 Ianuarie 2022 08:37

Joi, 20 ianuarie, de la ora 11,00, la Centrul Cultural Mioveni va avea loc lansarea cărții „CS Mioveni, trecut și prezent în istoria sportului românesc”. Un eveniment editorial de excepție pentru Mioveni și pentru istoria CS Mioveni.

Cartea este scrisă de publicistul și istoricul Sevastian Tudor și reprezintă o radiografie a fenomenului fotbalistic profesionist din Mioveni, începând cu anul 1954 și până în 2021. Volumul biografic al Clubului Sportiv Mioveni este o istorie completă de la înființarea clubului, o trecere prin epoca

Expoziția "Iarna în arta naivă", la Muzeul Județean Argeș

Marţi, 18 Ianuarie 2022 15:32

La Muzeul Județean Argeş, la Galeria Națională de Artă Naivă, a avut loc marți, 18 ianuarie, vernisajul expoziției "Iarna în arta naivă". Printre cei prezenți la această manifestare culturală au fost și Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Roxana Stoenescu, director executiv în cadrul Consiliului Județean Argeș și consilierul Dorin Bărbuceanu, președintele comisiei de cultură a Consiliului Județean Argeș.

Expoziția reunește 28 de lucrări semnate de 22 de artiști care încearcă să readucă în prim plan atmosfera specifică anotimpului de iarnă din zona rurală, cu sărbători, obiceiuri și activități cotidiene și poate fi vizitată în perioada 18 ianuarie – 18 februarie 2022, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00.  

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 17 Ianuarie 2022 16:18

ŞEFA PNL LOCAL

A crescut cu mănăstirea,

Mi se umezeşte geana,

Că-n politică, iubirea

E ca Manole cu Ana...

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), poetul național al românilor

Luni, 17 Ianuarie 2022 16:17

Sub semnul Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a organizat evenimentul cultural Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850- 15 iunie 1889), expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, dedicată marelui poet național. În vitrinele expoziției regăsim manuscrisele operei eminesciene, fotografii și corespondență.

Manuscrisele poetului  Mihai Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu și donate Academiei Române în ședința din 25 ianuarie1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă și fără o ordine tematică.

 

Dor de... Eminescu. Expoziție bibliofilă dedicată marelui poet național

Luni, 17 Ianuarie 2022 16:14

Începând cu 14 ianuarie 2022 și până la finele lunii, la secția Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, de la etajul al II-lea, va putea fi vizionată expoziția intitulată ”Dor de... Eminescu” - expoziție bibliofilă dedicată marelui poet național, realizată în contextul Zilei Culturii Naționale.

Vor fi expuse documente ce aparțin fondului Colecții Speciale al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș:

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 12 Ianuarie 2022 08:14

Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, a fost declarată începând cu data de 7 decembrie 2010, prin Legea nr. 238/2010, drept Ziua Culturii Naționale. Această sărbătoare națională are scopul de a promova cultura, arta și efortul academic românesc, atât în țară cât și în lume.

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, sărbătorește Ziua Culturii Naționale.

 

Casa ”Liviu Rebreanu” de la Ștefănești este renovată!

Marţi, 11 Ianuarie 2022 11:19

În sfârșit, se mișcă ceva! Fosta locuință din Argeș a lui Liviu Rebreanu a intrat în renovare. Era și timpul, pentru că pereții nu ar mai fi rezistat mult. Anii, dar mai ales neglijarea sa în timpul perioadei comuniste au fost aproape să o dărâme. În timpul vieții scriitorului, imobilul a fost reparat și renovat de mai multe ori. După moartea acestuia, casa a fost vândută doctorului Ierbaşu din Piteşti. Trecută în fondul de stat – prin naționalizare -  în perioada 1948/1950, a purtat o vreme firma unui dispensar veterinar. Mai târziu, clădirea a fost restaurată, devenind casă memorială (1964). Din 2009  a fost retrocedată familiei Erbaşu.

EXPOZIȚIE DE SĂRBĂTOARE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Joi, 30 Decembrie 2021 12:10

Sărbătorile de iarnă au fost dintotdeauna prilej de expoziții, la Bibliotecă. Este vorba despre expoziții tematice, prin intermediul cărora sunt onorate și cartea, și sufletul românesc.

De la Crăciun și până pe 12 ianuarie, vă așteaptă în vitrine, în holul central, o serie de lucrări, care dau măsura cugetului și simțirii noastre. Între ele - ”Etnologie românească – Tradiție, cultură, civilizație”, volum publicat sub egida Academiei Române (coordonatoare - Sabina Ispas și Nicoleta Coatu), ”Tradiții religioase” (coordonatori – Vasile Panțîru, Constantin Stancu, Gheorghe Ion Păun), ”Colinde și obiceiuri de iarnă din Argeș-Muscel” (coordonatori – Adriana Rujan, Costin Alexandrescu), ”Sărbătorile la români” (autor – Tudor Pamfile), ”Datinile și credințele poporului român” (autoare – Elena Niculiță-Voronca), dicționarul ”Obiceiuri populare de peste an” (autor – Ion Ghinoiu). Nu au fost uitați copiii, pe care îi așteaptă vitrine separate, cu basme, povestiri, romane consacrate și alte surprize.

 

Se reiau orele de agrement la Bazinul de înot Mioveni

Luni, 20 Decembrie 2021 19:59

Vă aducem la cunoștință că Bazinul de înot Mioveni își reia activitatea pentru orele de AGREMENT, după următorul program:

# Luni: 20.00 - 21.00

# Marți: 09.00 - 12.00 și 20.00 - 21.00

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 20 Decembrie 2021 18:38

MÎNZÎNĂ, DUPĂ 5 ANI ÎN FRUNTEA CJ ARGEŞ

Laudă-mă gură:

Cinci ani de alergătură,

Să dau vina pe natură,

C-am proastă...infrastructură!

 

Teatrul Așchiuță - ”Minunea lui Moș Nicolae”

Marţi, 14 Decembrie 2021 15:02

# Spectacolul va fi reluat în data de 19 decembrie 2021

 

Secția pentru copii și tineret Așchiuță a Teatrului Alexandru Davila Pitești a fost plină de bucurie și emoție. Spectacolul “Minunea lui Moș Nicolae” s-a  bucurat de trei reprezentații alături de copii, părinți și bunici nerăbdători în a afla legenda lui Moș Nicolae, povestită de către spiridușul Lușu - George SLĂTIOREANU, ajutat de spiridușul Șușu - Aura FLOROIU și Mușu - Gabriela ROȘU, alături de Moș Nicolae - Ionuț OANȚĂ, văcuța Mu - Cristina DUMITRU, tatăl - Mihai SAVU, Fata cea mare - Olga PODARU, Fata cea mijlocie - Cristina MUSCALU, Fata cea mică - Andreea BOTESCU BOȚÎRCĂ, Ginerii: Bogdan SIMION, Dragoș PĂTRĂNOIU, Mihai CĂLIN și Spiridușii Nineta MANEA, Dani  SLĂTIOREANU, Lorena SANDU, Ruxandra TOMESCU, Vlad SANDU, Valentin DOBRIȚĂ, totul sub bagheta magică a regizorului Gabriel APOSTOL și a scenografei Clara DĂRÂNGĂ.

108 ani de la aprinderea iluminatului public în Pitești

Luni, 13 Decembrie 2021 13:08

# Uzina Electrică a fost ridicată sub conducerea inginerului Dimitrie Dima

Preocupările pentru iluminatul public, aici, sunt mai vechi. În cadrul procesului de modernizare a oraşului, Primăria Piteşti încheie, în 4 noiembrie 1901 un contract cu firma “Vilhelm Pittner” din Viena pentru dotarea cu felinare pentru iluminat. Potrivit documentului, Primăria Piteşti solicita câte 33 de felinare pătrate şi 33 de lămpi de tip “Pittner”.

 

A intrat la tipar ”Umbre albe” - al 43-lea tom al poetului Dan Rotaru

Marţi, 30 Noiembrie 2021 13:19

Ultimii câțiva ani au fost, pentru poetul Dan ROTARU, plini de putere artistică. Sute de poeme – cele mai multe de dragoste – au apărut  la edituri din întreaga țară. Câteva volume pe an – o performanță uluitoare, atinsă de Dan Rotaru cu gingășia unei petale de trandafir. Poetul iubirii publică, zilele acestea, ”Umbre albe”. Al 43-lea volum apare la prestigioasa editură Alana din Slatina.

Centrul Cultural Judeţean Argeş nu se mai desfiinţează! DEOCAMDATĂ...

Luni, 29 Noiembrie 2021 11:33

# Pe 2 decembrie se decide soarta instituției

Proiectul de hotărâre care priveşte desființarea Centrului Cultural Județean Argeş a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CJ.

Deocamdată, directoarea Araxi Negoşanu a scăpat ca prin minune de mazilire, dar s-a anunţat că proiectul va face obiectul unei şedinţe viitoare, când va fi reintrodus pe ordinea de zi. Până atunci sunt așteptate propuneri de organizare a instituției.

 

”Brâncuși, mon amour!” deschide Festivalul Teatrului de Studio InterFest Pitești, ediția a XXV-a

Luni, 22 Noiembrie 2021 14:42

Duminică, 28 noiembrie 2021, ora 19.00, pe scena TeatruluiAlexandru Davila Pitești, va fi prezentată premiera spectacolului multimedia Brâncuși, mon amour!, autor Claudia Motea, regia artistică Alina Hiristea care va deschide Festivalul Internațional al Teatrului de Studio InterFest Pitești, 2021, ediția a XXV-a, o ediție aniversară.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 22 Noiembrie 2021 14:40

POLITICĂ CU PROFEŢI

În politică-s profeţi

Cum cireada are boi,

Că îţi vine să te-mbeţi,

Aşa cum o ducem noi!

 

Expoziție de pictură (cu vânzare) la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 22 Noiembrie 2021 11:27

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de pictură intitulată Cerul din noi. Cerul de deasupra noastră, a artistului Gabriel Marinescu, fără însă a genera un eveniment cu public la vernisarea acesteia, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Gabriel Marinescu are 21 ani și desenează de la vârsta de 5 ani. Primele lecții de desen i-au fost predate de d.na profesor Elena Zavulovici, la Centrul de Cultură Pitești, unde s-a remarcat pentru originalitate.

O lucrare semnată de Alexandru Ciucurencu a ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Argeș

Luni, 22 Noiembrie 2021 10:45

# Tabloul a fost achiziționat din veniturile proprii ale instituției de cultură

Muzeul Județean Argeș și-a îmbogățit patrimoniul prin achiziția unui tablou semnat de Alexandru Ciucurencu. Lucrarea, intitulată “Pe pervaz” , este realizată în ulei pe hârtie lipită pe pânză și provine dintr-o colecție privată. Opera a fost achiziționată de la Artmark, fiind însoțită și de un certificat de autenticitate și o evaluare făcut de un evaluator autorizat de către Ministerul Culturii.

 

Pagina 6 din 111

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea