„Golden Tulip” - concurs internațional de muzică, pentru copii și tineri, la Pitești!

Joi, 05 Octombrie 2023 10:10

 

Laleaua de Aur - o tradiție a Piteștiului uitată – fuzionează cu cel mai prolific organizator de concursuri de muzică pentru copii - Musicando con Adina Sima – pentru a da naștere unui eveniment de brand al orașului nostru: „Golden Tulip” Pitești International Music Contest! Concursul internațional de muzică pentru copii și tineri „Golden Tulip”, ediția 2023, va avea loc în perioada 19 – 21 octombrie, având participanți din numeroase țări.

Juriul internațional va oferi premii importante celor mai buni dintre concurenți, iar publicul se va bucura atât de talentul copiilor participanți în concurs, cât și de recitaluri de neuitat, oferite de nume cunoscute ale lumii muzicale!

 

HAIDUCII DUNĂRII

Miercuri, 04 Octombrie 2023 10:31

 

# Catalogați, în documentele otomane oficiale, drept ,,pirați tâlhari”, în realitate haiducii de pe Dunăre erau adevărați luptători împotriva stăpânirii Înaltei Porți

După ce lipcanul, cu straja lui de beșlii călări, a sosit pe negândite, la curtea lui vodă Lăpușneanu din capitala Moldovei, forfotă, precum cea din ziua de 20 august 1565, rar se mai văzuse. Porunca trimisă urgent de padișahul Înaltei Porți stârnise multă îngrijorare, după ce se aflase că acesta îi scria răspicat domnitorului: ,,Îți poruncesc să te ocupi personal de această afacere și să înarmezi toate caicele aflătoare la schela Galați, urcând pe ele oameni destoinici, care să cerceteze toate locurile cunoscute ca puțin sigure sau primejdioase. Dacă se va afla acolo urme de refugiu sau ascunzișuri de hoți, să poruncești să se facă cel mai serioase cercetări, pentru a găsi pe răzvrătiții care jefuiesc negustorii, supără raiaua și tulbură satele și orașele”.

 

 

LECTURĂ PUBLICĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 03 Octombrie 2023 07:06

 

Joi, 28 septembrie, la ora 12:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a ”Clubului de lectură”, ce a avut-o în prim plan, ca invitată specială, pe poeta Simona Vasilescu.

Într-o atmosferă intimă, dar destinsă, propice familiei culturale, preț de o oră, au recitat din creațiile proprii – publicate sau în curs de apariție – poeții: Silvia Giurgiu, Maria Giurgiu, Ovidiu Ștefan Ciucă, Constantin Teodor Craifăleanu și – chitară și voce – Octavian Dârmănescu. Manifestarea culturală a fost curatoriată de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin.

ADRIAN COMAN

 

Poeta Ana Blandiana a venit în Argeş la expoziția aniversară a Memorialului Sighet, “Trei decenii de memorie”

Luni, 02 Octombrie 2023 21:08

 

Miercurea trecută, poeta Ana Blandiana a participat la expoziția aniversară a Memorialului Sighet, “Trei decenii de memorie”, care s-a desfăşurat în comuna Domneşti. În aceeaşi zi, poeta a vizitat casa eroinei anticomuniste Elisabetei Rizea din Nucşoara.

“Ana Blandiana. Un om care emană gingășie sufletească și forță de caracter, demnitate și curaj. Am primit vizita unui OM care a făcut istorie în această țară, un OM care a ales dintotdeauna calea Demnității, a Onoarei, a Curajului, a Adevărului.

 

 

Evenimente remarcabile, cu sala plină, la Sinagoga din Pitești!

Luni, 02 Octombrie 2023 12:49

# Pe 6 octombrie va avea loc spectacolul „Trei tenori argeșeni”

 

Sinagoga din Pitești - un spațiu public special, încărcat de istorie și semnificație culturală, unde oamenii s-au adunat, întotdeauna, pentru rugăciune, reflecție și pentru a împărtăși tradiții și valori – a găzduit, vineri, 29 septembrie 2023, o manifestare deosebită. A avut loc, cu sala plină, spectacolul de muzică și poezie „Cioburi de oglindă”, în care, cap de afiș, a fost cunoscuta actriță Maia Morgenstern.

Evenimente noi la Muzeul Golești

Luni, 02 Octombrie 2023 11:13

 

 

Haideți la Târgul de meșteșuguri și produse tradiționale - ROD CU SPOR, ediția a II-a, la Muzeul Golești între 6 și 8 octombrie. Zeci de producători din Argeș și din județele învecinate vin cu fructe, legume și cele mai bune produse din carne și lactate. Nu vor lipsi meșterii populari din domenii precum țesut, cusut, olărit, sculptură, păpuși, pictură pe sticlă. Culori, arome și gusturi, bunătăți de toamnă și voie bună!

 

PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA „CAFENEAUA LITERARĂ” în anul 2023

Miercuri, 27 Septembrie 2023 14:57

 

 

Revista Cafeneaua literară a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic și istoric literar, Oradea) – Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filosof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filosofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător, România și Franța) – Premiul pentru Poezie, pentru volumul de poezie bilingv Vântul şi Pescăruşul. The Wind and the Seagull. La Mouette et le Vent..., Editura Eikon, 2022, care reprezintă debutul în poezie.

 

SABIE DE ONOARE PENTRU CUZA

Miercuri, 27 Septembrie 2023 11:23

 

În 1973 la Arhivele Statului Pitești, a fost descoperit un document care a produs multă emoție arhivarilor de acolo. Era o dovadă a marii popularități de care s-a bucurat Domnitorul Unirii în rândul mușcelenilor, după ce își manifestaseră adeziunea față de reformele înfăptuite de acesta în cadrul politicii sale novatoare.

Documentul, un proces-verbal din 26 septembrie 1864, dovedea că 2500 locuitori ai județului semnaseră o petiție prin care își exprimau hotărârea să ofere lui Alexandru Ioan Cuza o sabie de onoare cu inscripția: ,,Pentru proiectele de lege electorală și de lege rurală prezentate de ministrul Mihail Kogălniceanu în lunile martie și aprilie respinse de Camerele desființate. Județul Mușcel și orașul Câmpulung recunoscători”.

 

LUMEA IMAGINARĂ A LUI CHRISTIAN TCHIERSKE

Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:05

 

Joi, 21 septembrie, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, a fost vernisată expoziția de pictură și fotografie intitulată ”Lumea imaginară a lui Christian Tschierske. În mijlocul munților, florilor și păsărilor multicolore”.

Originar din regiunea Halle - Leipzig (Germania), Christian Tschierske aduce în prim-plan o pictură stilizată, care se sprijină pe curentul Food Painting și pe arta naivă. Expoziția de la Pitești face parte din turneul său de promovare, început la Florența și continuat cu Palermo, Milano, Angouleme, Paris, Cannes, Londra, Bremen, Curtea de Argeș.

 

S-a lansat proiectul de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”

Luni, 25 Septembrie 2023 22:07

 

Un număr de 150 de capodopere ale artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș vor reveni în atenția publicului, grație unui proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, a fost prezent vineri, 22 septembrie, la lansarea proiectului de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.

 

 

DOINA RUȘTI S-A ÎNTÂLNIT CU ELEVII DE LA ”ZINCA GOLESCU”

Luni, 25 Septembrie 2023 22:03

 

 

Miercurea trecută, scriitoarea Doina Ruști, un exemplu de cum să te repliezi la vreme de năpastă culturală, a răspuns invitației de a se întâlni, de a se cunoaște, de a sta la taclale, invitație adresată de elevii de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești. Motivul întâlnirii? Echipa de liceeni, coordonată de prof. Cristian Hoaghea, participantă, anul acesta, la Festivalul Internațional de Book-trailere – BOOVIE - de la Brașov, a fost premiată pentru scurtmetrajul de promovare a romanului ei, ”Paturi oculte”.

 

Filmul „Experimentul Pitești” va fi proiectat în mai multe țări din America de Sud

Luni, 25 Septembrie 2023 11:48

Filmul Experimentul Pitești, care vorbește despre unul dintre cele mai îngrozitoare experimente de reeducare prin tortură impuse de regimul comunist, va ajunge în America Latină. În această toamnă, timp de o lună, regizoarea Victoria Baltag va participa în mai multe țări din America de Sud unde va fi proiectat lungmetrajul său.

Experimentul Pitești este o producţie independentă, fiind un proiect cu zero buget. De asemenea, a fost și ultimul film în care și-a făcut apariția maestrul Ion Caramitru. Lungmetrajul a putut fi văzut și în această vară la Cinematograful București din cadrul „Filarmonicii Pitești”.

 

„O CALE CĂTRE NOI”, prima carte lansată de Liliana Finta

Miercuri, 20 Septembrie 2023 12:45

 

Colaboratoarea noastră, Liliana FINTA, și-a lansat prima ei carte, O cale către Noi, săptămâna trecută, în cadrul emisiunii Alături de tine, la televiziunea a7tv. Am asistat la un dialog interesant între autoare și prezentatoarea Alina ILIOI – MUREȘAN, despre descoperirea sinelui și a liniștii interioare, pentru că aceasta este tema, mare, a cărții. S-a încercat o limpezire a acestei complicate problematici și chiar descrierea unor tehnici și metode utile pentru toți cei care vor să dea atenție acestui proces de autocunoaștere. În fond, Liliana FINTA este, un experimentat terapeut.

 

Hai la concert, în aer liber, la Mioveni!

Miercuri, 20 Septembrie 2023 12:35

 

# Platoul Făget, intrarea liberă!

Pe 22 și 23 Septembrie, simte vibrația muzicii la CFMOTO DAY – ADVENTURE FEST, alături de Andia, Alina Eremia, Aza, Blanco, Dorian Popa, Macanache, Mario Fresh, Nicole Cherry, Paraziții, Petre Ștefan, Smiley, Vescan și MC Hype Fox!

Organizatorii au pregătit zonă de food, expoziții, activități interactive, lasere, spectacole live, surprize care îți vor tăia respirația și momente care vor rămâne în inimi pentru mult timp!

Locația evenimentului este în Platoul Făget din Mioveni, organizator fiind ATVRom, în colaborare cu Primăria Mioveni. Intrarea este liberă!

 

 

PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA CAFENEAUA LITERARĂ în anul 2023

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:37

 

Revista Cafeneaua literară, editată de Centrul Cultural Pitești, care apare sub egida Consiliului Local Pitești şi a Primăriei municipiului Pitești, a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au publicat în paginile ei și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic literar, Oradea) - Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filozof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filozofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător) - Premiul pentru Poezie.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:32

 

JUDECĂTORIA TOPOLOVENI

Pensionat sau plecat

Nu se găsesc vinovaţi

Şi nu e caz izolat,

Judecătorii-s…delegaţi.

 

Doina Ruști vorbește despre film și literatură la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 19 Septembrie 2023 11:02

 

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 13:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Doina Ruști despre film și literatură. Va fi un dialog pe marginea filmului realizat de elevii de la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, coordonați de prof. Cristian Hoaghea, având ca temă de inspirație romanul Doinei Ruști, Paturi oculte. Filmul a participat la Festivalul-concurs de book-trailere - BOOVIE 2023. Moderatoarea evenimentului, desfășurat la Biblioteca Județeană, este poeta Denisa Popescu.

 

Evenimentul toamnei la Sinagoga Pitești: spectacolul „Cioburi de Oglindă”, cu actrița Maia Morgenstern

Joi, 14 Septembrie 2023 09:59

 

 

Vineri, 29 septembrie, la Sinagoga Pitești, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Cioburi de oglindă”, un concert-confesiune cu actrița Maia Morgenstern. Locurile la spectacol sunt limitate, așa că grăbiți-vă!

Sinagoga Pitești este transformată, încet dar sigur, într-un spațiu cultural aparte. Spectacole inedite, care de care mai interesante, urmează a se susține în clădirea veche de un secol. Pe 29 septembrie, la Sinagogă, va avea loc spectacolul de muzică și poezie„Cioburi de Oglindă”, care îi va avea în prim-plan pe actorii Maia Morgenstern și Marius Călugărița, mezzosoprana Antonela Bârnat, clarinetistul Mihai Pintenaru, pianistul Mihai Murariu și Corina Băjenaru, care va interpreta „Ecoul”. Va fi o experiență intensă, în sala Sinagogii din Pitești, dată și de faptul că artiștii vor sta foarte aproape de public.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 13 Septembrie 2023 13:45

 

TRASEIST USR - BĂDESCU

A lăsat locul de muncă,

Având ochii după şuncă

Şi-a trecut la PNL...

Gorghiu ştie de ce.

Corespondență din Birmingham. JOHNNY DEPP ARTIST

Marţi, 05 Septembrie 2023 14:05

 

Îl cunoașteți pe Johnny Depp ca actor și ca muzician. Vi-l arăt aici pe Johnny Depp pictorul.

„Întotdeauna am folosit arta pentru a mă exprima și pentru a reflecta ceea ce contează cel mai mult pentru mine”, ne spune Johnny Depp.

Johnny Depp are întotdeauna la el un caiet de schițe. Pictează artiști pe care-i cunoaște, care-i sunt prieteni și care l-au inspirat prin personalitatea lor. Arta sa este o îmbinare între Pop Art și Street Art. Pictura originală este ulei pe pânză. Apoi, el obține mai multe exemplare prin serigrafie.

 

 

Pagina 7 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea