Vernisajul ”Vis de primăvară” al Loretei Din, la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 15 Februarie 2021 18:59

Joi, 18 februarie, la ora 17.00, va avea loc, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, vernisajul expoziției de minipicturi și lumânări cu tematică florală ”Vis de primăvară”, al artistei Loreta Din, piteșteancă la origini, însă, stabilită de 26 de ani, în Grecia, la Atena.
De menționat este faptul că, artista pictează de 16 ani, iar în pandemie, Loreta Din a participat la expoziții organizate on-line, expoziții naționale și internaționale, și a obținut distincții onorabile.

Ansamblurile Plai de Dor și Plăieșii - la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 15 Februarie 2021 18:51

Centrul Cultural Mioveni invită toate reprezentantele sexului frumos, dar și pe domni, să participe la două spectacole de excepție. Astfel, duminică, 28 februarie, începând cu ora 19.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni vor susține un concert plin de energie Emilia Dorobanțu și Ansamblul Etnofolcloric “Plăieșii“, iar invitat special va fi Ansamblul folcloric "Plai de Dor" al Centrului Cultural Mioveni.
Prețul unui bilet va fi de 50 de lei.

 

Cupluri Vintage - la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 08 Februarie 2021 14:55

Începând cu 8 februarie și până la finele lunii martie, în holul etajului doi al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va putea fi vizionată expoziția intitulată ,,Cupluri Vintage".
Vor fi expuse facsimile după corespondența de dragoste din perioada 1900 – 1940, acestea aparținând fondului de documente ale secției Colecții speciale, pentru a le arăta celor din tânăra generație, cum își exprimau iubirea bunicii și străbunicii lor, expoziția fiind dedicată sărbătorilor care celebrează dragostea, femeia, frumosul.
Expoziția este realizată de bibliotecar, Ioniță-Roșoiu Magdalena.
Coman Adrian, bibliotecar

Dublă lansare de carte, joi, la Biblioteca Județeană

Luni, 08 Februarie 2021 14:53

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește joi, 11 februarie, începând cu ora 13, în sala de conferințe, lansarea volumelor polițiste „Dante” și ”Mademoiselle Poirot pentru o zi”, autoare Mara Onel.
Mara Onel este elevă în clasa a X-a, la Colegiul Național ”I.C. Brătianu” din Pitești. La doar 13 ani, a debutat cu policierul „O adolescentă la Paris”, devenind astfel cea mai tânără autoare de cărţi poliţiste din România şi una dintre cele mai tinere din lume.

 

Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană

Luni, 01 Februarie 2021 13:45

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de pictură intitulată ”OMAGIU REGINEI  MARIA” a artistului Mircea Bârloiu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, fără însă a genera un eveniment cu public la vernisarea acesteia, pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2. Expoziția poate fi admirată în holul bibliotecii, în perioada 1 - 17 februarie 2021, lucrările fiind cu vânzare.
Coman Adrian, biliotecar

Ziua Culturii Naționale - marcată frumos la Bradu

Luni, 01 Februarie 2021 13:44

La 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, la Bradu, a fost organizată  Ziua Culturii Naționale de Biblioteca Comunală Bradu în parteneriat cu Căminul Cultural Bradu. Ziua Culturii a fost sărbătorită de elevii de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” - Secția de Pictură a Căminului Cultural Bradu - profesor Camelia Munteanu și Cristina Ionete, director al Căminului Cultural.

 

Poetul Virgil Diaconu - Premiul Internațional pentru Poezie, Oravița, 2021

Luni, 25 Ianuarie 2021 18:00

Semne bune anul are. Pe 15 ianuarie, VIRGIL DIACONU a fost distins cu  PREMIUL INTERNAȚIONAL PENTRU POEZIE, premiu acordat la Festivalul „Eminescu la Oravița”, ediția 2021. Scriitorul, poetul, publicistul și criticul  literar Virgil Diaconu s-a  născut  în 1948 la Râmnicu Sărat.  În anul 1952 întreaga familie se stabilește în orașul Pitești. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România începând din anul 1990. A fondat, în Capitala Argeșului, mai multe reviste literare, mai cunoscute fiind Săgetătorul, suplimentul literar săptămânal al cotidianului „Argeșul” (ianuarie 1997), revista Cafeneaua literară (ianuarie 2003), editată de Centrul Cultural Pitești, pe care o conduce.  Din 2003 conduce Clubul Cafeneaua literară, pe care l-a înființat în cadrul Centrului Cultural Pitești, unde lucrează.

Picturile copiilor de la Muzeul Golești - prezentate la Muzeul Curtea de Argeș

Luni, 25 Ianuarie 2021 13:58

De pe tărâmul fermecat al Muzeului Golești au plecat poveștile colorate create de copiii de la Tabăra de Pictură coodornată de profesorul artist Elena Stoica, spre Muzeul Municipal de la Curtea de Argeș. S-au așezat frumos în Sala Basarabilor pentru a le povesti celor care vin să le vadă cum era lumea de odinioară, cum erau satul românesc și podoabele lui. Vernisajul expoziției ”Povești Colorate din Muzeul Golești” are loc pe data de 27 ianuarie la ora 13.

 

O NOUĂ EXPOZIȚIE, ÎN LUNA IANUARIE 2021, LA MUZEUL NAȚIONAL BRĂTIANU!

Luni, 25 Ianuarie 2021 13:57

Din luna ianuarie 2021, printre cărți vechi și alte documente, puteți vedea la Muzeul Național Brătianu:
- Diploma de Bacalaureat în Litere și Științe, emisă pe numele lui Constantin (Dinu) Brătianu, în numele Majestății Sale, Regele Carol I
- Brevetul de sublocotenent eliberat lui Dinu Brătianu, prin "Ministerul de Resbel"
- Diploma de inginer civil de mine, emisă pe numele lui Dinu Brătianu de "Ecole Nationale Superieure de Mines", Paris, 1891.

Expoziție tematică la Biblioteca Județeană Argeș. Literatura și arta românească, la sfârșitul secolului al XIX-lea

Luni, 18 Ianuarie 2021 15:13

Dezvoltarea literaturii și artei românești în a doua jumătate a secolului 19 este marcată și de apariția revistelor culturale editate în această perioadă.
Secția de Presă și Legislație din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș a  deschis expoziția de reproduceri fotografice Literatura și arta românească, la sfârșitul secolului al 19-lea, din revistele Arhiva Societății Științifice și Literare din Iassy (1894, 1895, 1897) și din Revista Nouă (1887, 1888, 1889).
În cuprinsul Arhivei Societății Științifice și Literare din Iassy, studii de istorie,  învățământ, religie, filozofie, literatură, pedagogie, biologie, geografie erau semnate de A.C. Cuza, A.D. Xenopol, Șt. O. Iosif, Gh. Ghibănescu, I.G. Sbiera, Gr. Alexandrescu, Calistrat Hogaș, N. Iorga, Principele G. Bibescu, V. Alecsandri, Mihail Kogălniceanu.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 18 Ianuarie 2021 15:04

(selectate din Atitudine în Argeş nr.645)

AVERI LA NOII PARLAMENTARI

Ei se fac perechi,
Chiar de ar fi roi,
Averile-s vechi,
Dar ei nu-s ca noi!

Un sfert de veac de la începerea proiectului noii clădiri a Bibliotecii Județene Argeș

Luni, 18 Ianuarie 2021 11:40

Au trecut 25 de ani de când a fost înfipt, în mod simbolic, primul țăruș pe șantierul de construcție al noii Biblioteci Județene Argeș. Locație: centrul orașului Pitești, director (1964-2004), Silvestru D. Voinescu, arhitecți, Alexandru Mulțescu, Maria Mulțescu, prefect, Constantin Nicolescu, primar, Tudor Pendiuc, preşedintele Consiliului Judeţean, Florea Costache. Lucrările s-au întins pe o perioadă de șapte ani, fiind finalizate în 2003. Mutarea din vechiul sediu, actuala Curte de Apel, s-a făcut în numai câteva luni, cărțile fiind mutate chiar și cu brațul de angajații instituției

 

O Doamnă a învățământului românesc - Profesoara Livia Popa (04.07.1936 – 23.01.2001)

Luni, 18 Ianuarie 2021 11:40

Lumina coboară din cerul amintirii spre a rămâne undeva, statornic, într-o intensitate pe care o descoperim uimiți atunci când cel în jurul căreia s-a format pășește pe drumul străbunilor
Pentru profesorul de limbă și literatură română, Livia Popa, fost director la Liceul/Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, fost inspector școlar de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Calea Robilor s-a deschis într-o zi de iarnă, pe 23 ianuarie 2001, când a plecat cu florile zăpezii pe sufletul prea larg pentru o lume imprevizibilă, căreia ne este greu să ne adaptăm, dar pe care trebuie să o înțelegem.

Mioveni: 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale - sărbătorită la 171 de ani de la naşterea lui Eminescu

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

Împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu a fost marcată, vineri, 15 ianuarie 2021, de către Centrul Cultural Mioveni printr-o serie de manifestări:
• Simpozion online ”171 de ani de Mihai Eminescu” dedicat cadrelor didactice cu tema «Omagiu Culturii Naționale »
• Eveniment desfășurat online, pe pagina de facebook a Centrului Cultural Mioveni care a cuprins  materiale video cu lecturile unor texte literare, recitarea unor poezii, dar și picturi din creațiile eminesciene.

 

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - eveniment marcat de Muzeul Județean Argeș

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

De Ziua Culturii Naționale și în ziua când s-au împlinit 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie 2021, la Muzeul Județean Argeș a avut loc un eveniment omagial dedicat poetului, o expoziție temporară cu lucrări de metaloplastie înfățișându-l pe Mihai Eminescu dar și pe Veronica Micle, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă și Alexandru Vlahuță. Lucrările aparțin sculptorului Constantin Samoilă.  
Totodată pe pagina de  facebook a muzeului a fost atașat și un filmuleț care prezintă obiecte din patrimoniul instituției și care au aparținut  marelui poet (bastonul lui Mihai Eminescu) și medalii comemorative.

Eminescu este viu

Luni, 18 Ianuarie 2021 10:45

Oricât am încercat să-l ”înving” pe Eminescu, în citit, mai ales, nu am reușit să-i parcurg întreaga operă, lăsată Neamului Românesc și culturii mondiale, ca tezaur nemuritor.
Așa cum poeții și scriitorii lumii au lăsat, la râdul lor, averi spirituale, Eminescu este Unicul, Uriașul și Genialul Român, care, prin scrisul său prolific, nu poate fi întrecut de nimeni, niciodată.
George Călinescu, în Viața lui Eminescu, a reușit să-l cuprindă, oarecum, spre a-l arăta lumii așa cum a fost el, cu adevărat, iar în capodopera sa, Istoria Literaturii Române, același genial poet este prezentat în așa fel, încât, și dacă ai vrea, nu poți să-l mai uiți niciodată.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 11 Ianuarie 2021 14:09

(selectate din Atitudine în Argeş nr.644)

ÎN LOC DE BURSE ŞCOLARE

Ce atâtea burse?
Pentru minte-s curse!
Mai bine te-nvaţă
O tarabă-n piaţă...

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 28 Decembrie 2020 14:46

(selectate din Atitudine în Argeş nr. 643)

LUPTĂTORI CU ROL DETERMINANT...

Nu afirm riscant,
Mulţi au fost “micimea”,
Rol determinant
A avut mulţimea!

 

Cu mască – la Muzeul Golești!

Duminică, 27 Decembrie 2020 14:15

# Muzeul Golești vă invită să intrați lumea fantastică a măștilor tradiționale
Măștile provin din lumea precreștină și nu sunt doar simple accesorii, ci reprezintă o lume fantastică în care masca și dansul aveau rol de purificare a spațiului sătesc, simbolizând în același timp fertilitatea. Prin măști și dansuri ritualice, o lume veche se încheia pentru a lăsa loc unei lumi noi, plină de speranțe.
Muzeul Golești vă invită să intrați lumea fantastică a măștilor tradiționale, reunită în expoziția temporară denumită – Masca populară. Tradiții de iarnă la români.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 21 Decembrie 2020 22:07

MEDICUL GINECOLOG

Este pus pe sechestrat,
“Învăţat” de Hipocrate,
Doctorii nu-s doctorate,
Aşa e...privatizat!

 

Pagina 8 din 105

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea