Digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”

Marţi, 11 Aprilie 2023 07:29

Anul 2023 este definit ca ”Anul digitalizării”. Muzeul Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, și-a propus digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, un proiect esențial pentru valorificarea patrimoniului, facilitarea accesului la cultură și încurajarea consumului cultural pentru toate categoriile de public.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Aprilie 2023 20:07

ŞOFERII

Benzina, cât s-a scumpit,

Şoferi, şi de-amenzi luaţi act,

Că dacă nu vi le-aţi plătit...

Rămâne cheia în contact!

SJU PITEŞTI ŞI CONTABILA

Traiul, iar şi-arată chinul,

Ce nivel să-i comentez?!

 

Ziua internaţională a cărţii pentru copii - celebrată la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 10 Aprilie 2023 09:43

 

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data naşterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale fermecătoare ca ”Degețica”, ”Hainele cele noi ale împăratului”, ”Mica Sirenă” sau ”Rățușca cea urâtă”, este marcată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile de acest gen.

Marcarea acestei zile este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanţă naţională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii, transmite https://www.ibby.org/. Statul sponsor alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărţile şi cititul, prin întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activităţi şi evenimente în şcoli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

PREMIERE EDITORIALE la BIBLIOTECĂ. ”Antidisforii. Rătăcirile unui om de graniță” - primul volum de poezii semnat de Radu Alexandru Dincă

Joi, 06 Aprilie 2023 08:33

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc lansarea volumului de poezie apărut la Editura Art Creativ, intitulat ”Antidisforii. Rătăcirile unui om de graniță”, autor Radu-Alexandru Dincă.

În vârstă de 22 de ani, actualmente student la master (MBA - Master in Business Administration la Universitatea București), Radu-Alexandru Dincă a terminat studiile liceale la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești, fiind președintele mai multor organizații: Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ”Zinca Golescu”, Consiliul Județean al Elevilor Argeș și Interact Club Pitești.

 

„Războiul spionilor”, la Memorialul Închisoarea Pitești

Miercuri, 05 Aprilie 2023 08:13

Joi, 6 aprilie, de la ora 17:00, la Memorialul Închisoarea Pitești va avea loc lansarea volumului „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile, publicată recent la Editura Corint.

Alături de autor, la eveniment va participa Sergiu Rizescu, fost deținut politic, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului. Lansarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Memorialului.

 

Centrul Cultural Mioveni face noi înscrieri pentru cursul de dans popular

Marţi, 04 Aprilie 2023 08:17

Dacă ai peste 14 ani, îți place dansul popular și vrei să înveți dansuri populare și jocuri din diverse zone ale țării, atunci acum e momentul să faci parte din ansamblul folcloric Plai de Dor.

„Vino în echipa noastră, a Ansamblului folcloric Plai de Dor și poți călători și dansa pe marile scene ale lumii. Înscrie-te acum la cursurile de dans popular, la sediul instituției Centrului Cultural Mioveni”, au transmis reprezentanții ansamblului folcloric.

Informații suplimentare la numărul de telefon: 0348.445.856.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 04 Aprilie 2023 07:15

PRIMARUL GENTEA

Numai cin` nu vrea nu poate,

Oamenii adevăraţi,

Când le termină pe toate,

Se ocupă de...drogaţi.

Expoziție de icoane bizantine la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 03 Aprilie 2023 16:59

Așa cum ne-a obișnuit, în fiecare lună, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, organizează o nouă expoziție tematică destinată publicului larg.

Sfintele Paști, fundamentala sărbătoare a Creștinătății, este un bun prilej pentru o inedită expoziție de icoane bizantine, care propune publicului argeșean un periplu vizual de excepție. Astfel, începând cu 3 aprilie, la Biblioteca Județeană Argeș va putea fi vizionată expoziția intitulată ”Contemplativ”, a pictorului iconar și restaurator, Vasile Macovei. Expoziția este rodul unui demers de introspecție și de creație, profunde și laborioase, în spiritul tradițiilor artei românești a icoanelor. Sunt expuse 32 de piese, pe trei dimensiuni, pictate pe lemn de tei cu pene și pe MDF, în culori tempera cu emulsie de ou și acrilic, mare parte dintre acestea poleite cu aur de 22k.

 

 

Ștefan Bănică Jr. va cânta la Simfonia Lalelelor

Luni, 03 Aprilie 2023 11:03

# Municipalitatea pregătește și alte surprize

Încălzirea rapidă prognozată pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai a schimbat data organizării celei de-a 46-a ediție a festivalului Simfonia Lalelelor.

Deși anunțată inițial la începutul lunii mai, Simfonia Lalelelor se va desfășura între 21 și 23 aprilie, la o săptămână după sărbătoarea ortodoxă a Sfintelor Paști. Primăria municipiului Pitești pregătește, în acest sens, mai multe surprize.

La mulți ani, Pitești!

Vineri, 31 Martie 2023 12:22

# 1 aprilie 1510 – 1 aprilie 2023 - 513 ani de atestare documentară ca oraș

Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor”. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlad cel Tânăr. Acest domn al Ţării Româneşti (1510-1512),  emitea un hrisov special, în care apare, pentru prima oară, denumirea ”oraşul Piteşti”.

 

 

Marius Andreescu - dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 30 Martie 2023 08:11

Renumitul magistrat Marius Andreescu, fost judecător la Curtea de Apel Pitești, doctor în drept și conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universității din Piteşti, autor al mai multor cărți de drept constituțional și despre instituțiile publice, dar și al foarte multor cursuri universitare și a sute de studii de specialitate publicate în reviste din țară, SUA și Canada (New York, Boston, Montreal), erudit autor de studii filosofice și religioase, își va lansa, vineri, 31 martie, începând cu ora 14:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, alte două noi volume.

Este vorba despre ”Valori creștine, culturale și juridice - studii, eseuri, cugetări” și ”Supremația constituției. Controlul de constituționalitate al legilor. Doctrină și jurisprudență”. Evenimentul va fi coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu. Intrarea este liberă.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul - Evenimente Culturale și Editoriale

Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 28 Martie 2023 08:16

Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită, în întreaga lume, pe data de 21 martie. Declarată de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii creativi în sfera poetică din întreaga lume contribuie la rafinarea cunoașterii și sensibilității universale, aceasta urmărește să susțină creația poetică și să promoveze poezia ca artă deschisă.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat simpozionul intitulat ”Poezia - vorbe pentru suflet”. La această activitate au participat elevi ai Școlii Gimaziale Hârsești, sub îndrumarea profesoarei Loredana Costache - directorul Căminului Cultural al comunei Hârsești.

 

 

Hai-hui prin lumea largă! Un argeșean își lansează jurnalul de călătorii

Luni, 27 Martie 2023 10:00

Luni, 27 martie, de la ora 18.00, va avea loc, la Filarmonica Pitești, lansarea cărții de călătorie ”Hai-hui prin lumea largă. Jurnalul unui voluntar călător” a globetrotterului Bogdan Veselovski.

Originar din Mioveni, Bogdan Veselovski a străbătut, de peste zece ani, patru continente cu autostopul, a vizitat mai mult de 70 de țări și a parcurs mai bine de jumătate din distanța de la Pământ la Lună. Pe lângă primele aventuri cu ”ia-mă nene”, în carte sunt descrise o parte din experiențele sale ca voluntar în diferite locuri incredibile: în cea mai săracă țară din Africa - Malawi (2014-2015), în Siberia (2015; 2019), în jungla amazoniană din Ecuador, alături de indigeni (2015-2016), deasupra Cercului Polar și în Laponia finlandeză (2018-2019).

”Madame, de anul acesta, să mărturisim lumina!” - un nou volum de poezii semnat de Maria-Alexandra Iliescu

Miercuri, 22 Martie 2023 09:55

Proiectul cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș ~ ”Te provoc să mă citești”, aduce o nouă rundă. De această dată, este vorba despre lansarea noului volum de poezii, cu traducere în limbile franceză, engleză și germană, intitulat ”Madame, de anul acesta, să mărturisim lumina!”, apărut la Editura Art Creativ, autoare Maria-Alexandra Iliescu.

Formată pe când era elevă, la Școala de Literatură de la Pitești a regretatului scriitor Marin Ioniță - cel care i-a fost mentor, Maria-Alexandra Iliescu este licențiată în Drept și în Științele Comunicării, actualmente fiind profesoară și traducătoare. De asemenea, a lucrat și în televiziune.

 

Surprize mari, la Budeasa Festival! Au fost anunțați primii artiști

Marţi, 21 Martie 2023 13:52

Folk In Festival devine din acest an Budeasa Festival. Ediția din 2023 va avea loc într-un nou format care va aduce împreună atât fanii muzicii folk, cât și pe cei care iubesc rock-ul. Festivalul va avea loc în perioada 16-17 iunie 2023, pe plaja din Budeasa.  Evenimentul este organizat de Primăria comunei Budeasa.

Zilele acestea au fost stabiliți primii artiști care vor lua parte la eveniment. Ducu Bertzi, Dinu Olărașu, Antract și Dan Helciug vor încânta publicul la festivalul de suflet al iubitorilor de muzică bună. Urmează ca, în perioada următoare, să fie anunțați și ceilalți artiști.

 

Expoziţia „Când nu se intâmplă nimic”, semnată Alexandru Rădvan, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea

Marţi, 21 Martie 2023 07:57

Marţi, 21 martie 2023, ora 18:00 va avea loc, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea – Str. Armand Călinescu, nr. 2, Piteşti,  vernisajul expoziţiei personale „Când nu se întâmplă nimic” semnată de Alexandru Rădvan, curator Diana Dochia. Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 21 martie – 30 aprilie 2023, de luni până vineri între 10:00 – 19:00, sâmbătă între orele 10:00 – 17:00. Proiectul expoziţional este susţinut de Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea în parteneriat cu Anaid Art Gallery.

 

 

Expoziţie muzeală la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul UPIT!

Luni, 20 Martie 2023 21:54

Iubitorii de istorie au şansa să descopere artefacte care au aparţinut civilizației dacice și romane, în cadrul unei expoziţii permanente care are loc la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, din cadrul Universităţii din Piteşti. Accesul este permis elevilor, studenţilor, dar şi tuturor iubitorilor de istorie.

„Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte în parteneriat cu Asociația Historia Renascita a deschis o primă Expoziție Muzeală cu caracter permanent (bazată pe reconstituire de artefacte istorice). Expoziția aduce în prim-planul studenților, elevilor și tuturor celor interesați artefacte aparținând civilizației dacice și romane.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 20 Martie 2023 20:53

PODUL CĂTEASCA

Să-l foloseşti, nu e voie

Sau să-l repari nu se poate,

N-o mai fi de el nevoie,

Că oamenii ştiu să-noate…

SECŢIA DE BOB - CS MUSCEL

CJ Argeş o va sprijini,

Iniţiativă bravă!

Până banii vor veni,

Să nu fie bob... zăbavă.

 

Ziua Internaţională a Francofoniei - sărbătorită la Biblioteca Judeţeană Argeș

Luni, 20 Martie 2023 11:33

 

La data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei.

Termenul ”francofonie” a fost introdus în anul 1880, când geograful francez Onésime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

Filmul ”PHOENIX - Povestea”, proiecție specială la Pitești

Vineri, 17 Martie 2023 08:03

În urma succesului premierei de gală, ce a avut loc la Sala Palatului în data de 16 octombrie 2022 și care a reunit întreaga familie Phoenix, turneul național al filmului „PHEONIX – Povestea” continuă și în 2023. În luna aprilie va ajunge și la Pitești.

În data de 2 aprilie, de la ora 19.00, la Cinematograful București, din cadrul Filarmoniciii Pitești, va avea loc o proiecțe specială a filmului documentar „PHOENIX – Povestea”. La eveniment vor fi prezenți Nicu Covaci, fondatorul trupei, precum și membri ai echipei filmului. Prețul unui bilet este de 25 de lei. Biletele sunt limitate și pot fi cumpărate de pe www.bilete.ro și de la Filarmonica Pitești.

 

Pagina 8 din 124

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea