PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA „CAFENEAUA LITERARĂ” în anul 2023

Miercuri, 27 Septembrie 2023 14:57

 

 

Revista Cafeneaua literară a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic și istoric literar, Oradea) – Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filosof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filosofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător, România și Franța) – Premiul pentru Poezie, pentru volumul de poezie bilingv Vântul şi Pescăruşul. The Wind and the Seagull. La Mouette et le Vent..., Editura Eikon, 2022, care reprezintă debutul în poezie.

 

SABIE DE ONOARE PENTRU CUZA

Miercuri, 27 Septembrie 2023 11:23

 

În 1973 la Arhivele Statului Pitești, a fost descoperit un document care a produs multă emoție arhivarilor de acolo. Era o dovadă a marii popularități de care s-a bucurat Domnitorul Unirii în rândul mușcelenilor, după ce își manifestaseră adeziunea față de reformele înfăptuite de acesta în cadrul politicii sale novatoare.

Documentul, un proces-verbal din 26 septembrie 1864, dovedea că 2500 locuitori ai județului semnaseră o petiție prin care își exprimau hotărârea să ofere lui Alexandru Ioan Cuza o sabie de onoare cu inscripția: ,,Pentru proiectele de lege electorală și de lege rurală prezentate de ministrul Mihail Kogălniceanu în lunile martie și aprilie respinse de Camerele desființate. Județul Mușcel și orașul Câmpulung recunoscători”.

 

LUMEA IMAGINARĂ A LUI CHRISTIAN TCHIERSKE

Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:05

 

Joi, 21 septembrie, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, a fost vernisată expoziția de pictură și fotografie intitulată ”Lumea imaginară a lui Christian Tschierske. În mijlocul munților, florilor și păsărilor multicolore”.

Originar din regiunea Halle - Leipzig (Germania), Christian Tschierske aduce în prim-plan o pictură stilizată, care se sprijină pe curentul Food Painting și pe arta naivă. Expoziția de la Pitești face parte din turneul său de promovare, început la Florența și continuat cu Palermo, Milano, Angouleme, Paris, Cannes, Londra, Bremen, Curtea de Argeș.

 

S-a lansat proiectul de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”

Luni, 25 Septembrie 2023 22:07

 

Un număr de 150 de capodopere ale artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș vor reveni în atenția publicului, grație unui proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, a fost prezent vineri, 22 septembrie, la lansarea proiectului de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.

 

 

DOINA RUȘTI S-A ÎNTÂLNIT CU ELEVII DE LA ”ZINCA GOLESCU”

Luni, 25 Septembrie 2023 22:03

 

 

Miercurea trecută, scriitoarea Doina Ruști, un exemplu de cum să te repliezi la vreme de năpastă culturală, a răspuns invitației de a se întâlni, de a se cunoaște, de a sta la taclale, invitație adresată de elevii de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești. Motivul întâlnirii? Echipa de liceeni, coordonată de prof. Cristian Hoaghea, participantă, anul acesta, la Festivalul Internațional de Book-trailere – BOOVIE - de la Brașov, a fost premiată pentru scurtmetrajul de promovare a romanului ei, ”Paturi oculte”.

 

Filmul „Experimentul Pitești” va fi proiectat în mai multe țări din America de Sud

Luni, 25 Septembrie 2023 11:48

Filmul Experimentul Pitești, care vorbește despre unul dintre cele mai îngrozitoare experimente de reeducare prin tortură impuse de regimul comunist, va ajunge în America Latină. În această toamnă, timp de o lună, regizoarea Victoria Baltag va participa în mai multe țări din America de Sud unde va fi proiectat lungmetrajul său.

Experimentul Pitești este o producţie independentă, fiind un proiect cu zero buget. De asemenea, a fost și ultimul film în care și-a făcut apariția maestrul Ion Caramitru. Lungmetrajul a putut fi văzut și în această vară la Cinematograful București din cadrul „Filarmonicii Pitești”.

 

„O CALE CĂTRE NOI”, prima carte lansată de Liliana Finta

Miercuri, 20 Septembrie 2023 12:45

 

Colaboratoarea noastră, Liliana FINTA, și-a lansat prima ei carte, O cale către Noi, săptămâna trecută, în cadrul emisiunii Alături de tine, la televiziunea a7tv. Am asistat la un dialog interesant între autoare și prezentatoarea Alina ILIOI – MUREȘAN, despre descoperirea sinelui și a liniștii interioare, pentru că aceasta este tema, mare, a cărții. S-a încercat o limpezire a acestei complicate problematici și chiar descrierea unor tehnici și metode utile pentru toți cei care vor să dea atenție acestui proces de autocunoaștere. În fond, Liliana FINTA este, un experimentat terapeut.

 

Hai la concert, în aer liber, la Mioveni!

Miercuri, 20 Septembrie 2023 12:35

 

# Platoul Făget, intrarea liberă!

Pe 22 și 23 Septembrie, simte vibrația muzicii la CFMOTO DAY – ADVENTURE FEST, alături de Andia, Alina Eremia, Aza, Blanco, Dorian Popa, Macanache, Mario Fresh, Nicole Cherry, Paraziții, Petre Ștefan, Smiley, Vescan și MC Hype Fox!

Organizatorii au pregătit zonă de food, expoziții, activități interactive, lasere, spectacole live, surprize care îți vor tăia respirația și momente care vor rămâne în inimi pentru mult timp!

Locația evenimentului este în Platoul Făget din Mioveni, organizator fiind ATVRom, în colaborare cu Primăria Mioveni. Intrarea este liberă!

 

 

PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA CAFENEAUA LITERARĂ în anul 2023

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:37

 

Revista Cafeneaua literară, editată de Centrul Cultural Pitești, care apare sub egida Consiliului Local Pitești şi a Primăriei municipiului Pitești, a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au publicat în paginile ei și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic literar, Oradea) - Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filozof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filozofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător) - Premiul pentru Poezie.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:32

 

JUDECĂTORIA TOPOLOVENI

Pensionat sau plecat

Nu se găsesc vinovaţi

Şi nu e caz izolat,

Judecătorii-s…delegaţi.

 

Doina Ruști vorbește despre film și literatură la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 19 Septembrie 2023 11:02

 

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 13:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Doina Ruști despre film și literatură. Va fi un dialog pe marginea filmului realizat de elevii de la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, coordonați de prof. Cristian Hoaghea, având ca temă de inspirație romanul Doinei Ruști, Paturi oculte. Filmul a participat la Festivalul-concurs de book-trailere - BOOVIE 2023. Moderatoarea evenimentului, desfășurat la Biblioteca Județeană, este poeta Denisa Popescu.

 

Evenimentul toamnei la Sinagoga Pitești: spectacolul „Cioburi de Oglindă”, cu actrița Maia Morgenstern

Joi, 14 Septembrie 2023 09:59

 

 

Vineri, 29 septembrie, la Sinagoga Pitești, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Cioburi de oglindă”, un concert-confesiune cu actrița Maia Morgenstern. Locurile la spectacol sunt limitate, așa că grăbiți-vă!

Sinagoga Pitești este transformată, încet dar sigur, într-un spațiu cultural aparte. Spectacole inedite, care de care mai interesante, urmează a se susține în clădirea veche de un secol. Pe 29 septembrie, la Sinagogă, va avea loc spectacolul de muzică și poezie„Cioburi de Oglindă”, care îi va avea în prim-plan pe actorii Maia Morgenstern și Marius Călugărița, mezzosoprana Antonela Bârnat, clarinetistul Mihai Pintenaru, pianistul Mihai Murariu și Corina Băjenaru, care va interpreta „Ecoul”. Va fi o experiență intensă, în sala Sinagogii din Pitești, dată și de faptul că artiștii vor sta foarte aproape de public.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 13 Septembrie 2023 13:45

 

TRASEIST USR - BĂDESCU

A lăsat locul de muncă,

Având ochii după şuncă

Şi-a trecut la PNL...

Gorghiu ştie de ce.

Corespondență din Birmingham. JOHNNY DEPP ARTIST

Marţi, 05 Septembrie 2023 14:05

 

Îl cunoașteți pe Johnny Depp ca actor și ca muzician. Vi-l arăt aici pe Johnny Depp pictorul.

„Întotdeauna am folosit arta pentru a mă exprima și pentru a reflecta ceea ce contează cel mai mult pentru mine”, ne spune Johnny Depp.

Johnny Depp are întotdeauna la el un caiet de schițe. Pictează artiști pe care-i cunoaște, care-i sunt prieteni și care l-au inspirat prin personalitatea lor. Arta sa este o îmbinare între Pop Art și Street Art. Pictura originală este ulei pe pânză. Apoi, el obține mai multe exemplare prin serigrafie.

 

 

Analogue Festival 2023, Mioveni - succes pe toate liniile!

Marţi, 05 Septembrie 2023 12:08

 

A doua ediție a Analogue Festival s-a încheiat. Succes pe toată linia, artiști mari, muzică bună, locație și organizare de top. Vremea a ținut, de data aceasta, cu organizatorii și cu vizitatorii. A fost cald, dar a fost și bere rece. Totul a fost foarte bine!

 

 

Alin Călinescu, directorul festivalului: ”Am închis vara la Analogue Festival cu peste 35.000 de participanți de toate vârstele și cu momente de neuitat. Ne-am relaxat în natură, am dansat cât ne-au ținut picioarele, am prins apusuri fabuloase de la înălțime și am creat cele mai frumoase amintiri cu oamenii dragi. Suntem recunoscători pentru toți oamenii care au contribuit la succesul acestei ediții, precum artiști, sponsori, parteneri, vendori, voluntari și o întreagă echipă de profesioniști implicați în organizarea evenimentului.

 

 

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Județean Argeș. Leon Goldstein, „Tânără romană” (ulei pe pânză)

Marţi, 05 Septembrie 2023 08:03

 

Muzeul Județean Argeș propune publicului, o nouă prezentare din patrimoniul său, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”. Luna aceasta vizitatorii pot admira ultima achiziție de artă a instituției noastre, și anume lucrarea de pictură ,,Tânără romană”, semnată Leon Goldstein.

„Tânără romană”, semnată Leon Goldstein, poartă amprenta școlii moderne românești de pictură. Lucrarea a participat la expoziția artiștilor în viață, pe 9 mai 1881, în ajunul încoronării lui Carol I.

 

 

Distracție și fapte bune la festivalul „Livada cu Stele” de la Nucșoara. Cu banii obținuți se va contrui o grădiniță

Miercuri, 30 August 2023 11:09

 

 

Festivalul caritabil „Livada cu stele” va avea loc în comuna argeșeană Nucșoara, în perioada 1-3 septembrie. Vor fi trei zile de muzică, recreere în natură și fapte bune. Peste 20 de trupe și artiști s-au oferit să susțină pro-bono construirea Grădiniței Bune pentru copiii vulnerabili din Ferentari.

Programul festivalului este împărțit pe parcursul a trei zile. Vineri, 1 septembrie 2023, publicul va putea să îi urmărească live pe Stema, Ada Milea, Ana Coman, Taxi, Rockabella, Mădălina Pavăl Orchestra și Luna Amară.

In memoriam! Gheorghe Gomoiu, unul din marii dirijori ai Argeșului

Marţi, 29 August 2023 21:03

# A înființat și condus, timp de 36 de ani, corul ”Ars Nova”, o revelație a muzicii corale românești

# Topoloveni, Muscel, 22 iulie 1939 – Călinești, Argeș, 30 august 2016

Pe 30 august se împlinesc șapte ani de la trecerea în lumea drepților a emblematicului dirijor, compozitor și profesor de muzică, Gheorghe Gomoiu. Profesor, gradul I, muzică, dirijor, cor și orchestră, memorialist. Liceul Teoretic Topoloveni (1956), Facultatea de Muzică, București (1966), Conservatorul Ciprian Porumbescu, Bucuresti (1977).

 

 

Lesicon románescu-látinescu-ungurescu-nemțescu, Buda, 1825 - primul dicționar modern al limbii române

Marţi, 29 August 2023 11:00

 

La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX- lea se tipăreau cărți în limba română, în centrele aflate în spațiul românesc, însă producția de carte era inferioară celei din secolul al XVII-lea. Astfel, cărturarii români încep să tipărească tot mai mult în centre din Europa, cel de la Buda ocupând un loc important în producția de carte românească. Înființată de către episcopul catolic Telegdi Miklos, sub tutelă iezuită, la Tyrnavia (Sâmbăta Mare), în anul 1577, tipografia a fost mutată în anul 1777 la Universitatea din Buda, sub tutela statului.

 

„Secolul martirilor” - expoziție internațională, la Memorialul Închisoarea Pitești

Marţi, 29 August 2023 10:59

 

Expoziția despre figuri de martiri care s-au confruntat cu persecuții în secolul trecut, la nivel mondial, a fost lansată miercuri, 23 august 2023, la Memorialul Închisoarea Pitești, în cadrul unui eveniment la care au participat, pe lângă publicul larg, reprezentanți ai municipalității și ai presei locale, ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și ai altor instituții care susțin proiectele culturale menite să păstreze vie istoria recentă în conștiința colectivă a umanității.

 

 

Pagina 8 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea