CAVALERII DANUBIENI

Marţi, 24 Decembrie 2024 10:06

Una dintre cele mai necunoscute perioade de istorie, este cea a cavalerilor danubieni, cei despre care cercetători renumiți, precum Dumitru Tudor, spun că învingeau întotdeauna în lupte. Aceștia având credință în puterile plumbului, metalul magiei și infernului, cifrei trei - cifra sacră, prânzului sacru cu pâine, pește, lapte, miere, fructe, și în ceremoniile din care nu trebuiau să lipsească opaițele, pumnalele, vasele, craniile umane, costumele ciudate, dar mai ales măștile.

Cum scrieri antice despre cultul cavalerilor danubieni sunt aproape inexistente, istoria acestora a fost deslușită prin studierea unor tăblițe încrustate în piatră, plăci de bronz, de proveniență necunoscută, reprezentând simboluri ale cultului, dar și prin observarea celor 88 de basoreliefuri cu figurație religioasă, turnate în plumb.

OMUL-CARTE

Marţi, 24 Decembrie 2024 10:06

 

Deși viața noastră este adesea prozaică, metaforele umblă libere printre noi... De pildă, în imaginarul colectiv oamenii sunt asemuiți cu o carte... Astfel, despre viața unui om s-a spus că este „un roman” și că el poate fi citit ca o carte deschisă; sau că, din contră, un om poate fi o carte închisă, pe care nu o poți citi nicicum... După cum vedeți, metaforele umblă libere printre noi...

Dar viața unui om poate fi și altceva decât un roman. Viața lui poate fi o carte de povești, o comedie, o carte polițistă sau o dramă; sau poate fi o carte tehnică, de epigrame, o carte de benzi desenate, un romance sau, mai rar, o carte de dragoste. Sau, și mai rar, viața cuiva poate fi o carte de poezie... Deși trebuie să recunoaștem că, în orașul nostru, ca în oricare altul, poeții autentici sunt mai rari decât bisericile... Iar lumea nu prea mai merge la biserică.

 

 

O STRĂINĂ ROMÂNIZATĂ

Marţi, 17 Decembrie 2024 10:27

Când membrii Guvernului Provizoriu de la 1848 erau în primejdie, la chemarea lui C. A. Rosetti, au fost trase clopote de alarmă în tot Bucureștiul și, ,,ca într-o clipită”, mulțimea a sărit în ajutor, fără să bănuiască complotul pus la cale de coloneii Odobescu și Solomon, trecuți de partea armatei otomane, sosită deja în Țara Românească, să înăbușe revoluția.

Un corespondent al ,,Gazetei Transilvaniei”, relata că, la ordinul lui Solomon, soldații din subordine au înconjurat palatul unde se aflau revoluționarii și, când mulțimea s-a apropiat, au început să tragă, fără să producă victime. Mânios, colonelului a ordonat: ,,În carne” și imediat au apărut rănirile, unele chiar mortale. Oamenii adunați s-au încurajat, însă, văzând că printre ei erau și bucureșteni cu arme.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Marţi, 17 Decembrie 2024 10:27

DE LA 01.01.2025

Nimic azi nu ne mai miră,

Ne-or rămâne casele,

Impozitul iar expiră

... Dar se măresc taxele!

 

Elevii de la Palatul Copiilor – concert de poveste în centrul Piteștiului

Miercuri, 11 Decembrie 2024 12:17

 

În această seară, elevii de la Palatul Copiilor vor încânta publicul la Târgul de Crăciun Pitești! Timp de două ore, de la 17:00 la 19:00, vor evolua pe scena din Piața Primăriei, alături de micii artiști formați la școala de talente „Musicando con Adina Sima”!

Bucuria, emoția și energia vor crea un spectacol de neuitat.

AURUL DACIEI

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

Istorici români, dar și străini, în dorința de a răspunde curiozității multora, au fost interesați să evalueze tezaurul dacilor, luat de romani, cele mai multe calcule plecând de la studiul metopelor Columnei lui Traian, care, printre altele, reprezintă și bogății ale Daciei plecate spre Roma.

Francezul Jerome Carcopino a ajuns la o sumă de aproximativ 165 tone aur și 331 tone de argint, însă recunoaște că în secolul al VI-lea, scriitorul bizantin Johannes Lydos, pe baza lucrării ,,Getica” scrisă de Criton, stabilise cantități mult mai mari. Constantin Daicoviciu și Hadrian Daicoviciu susțin calculul profesorului francez, însă Ovidiu Maieru este de părere că ,,stabilirea valorii tezaurului dacilor din vremea lui Decebal, în special la aur, pare încă discutabilă și necorespunzătoare marilor resurse de care dispunea Dacia la acea vreme”, aceste resurse fiind principalul motiv pentru care romanii au început războaiele de cucerire.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

DE LA 01.01.2025

Asta-i treaba cu mașina,

N-am volan, n-a vrut destinul,

Să se scumpească benzina,

Însă nu la fel și...vinul!

Exponatul lunii decembrie la Muzeul Județean Argeș: STRACHINĂ, SEC. XVI

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

Muzeul Județean Argeș are plăcerea de a prezenta exponatul lunii decembrie 2024: o strachină din secolul al XVI-lea, o piesă remarcabilă din ceramică, descoperită în cadrul săpăturilor arheologice din situl medieval de la Câmpulung, Negru Vodă, în campania din 2022.

Încă din timpul lui Vladislav I Vlaicu, respectiv în 1368, în Câmpulung se făcea comerț cu brașovenii, cărora li se acordă o serie de privilegii , bine-cunoscute medieviștilor, vor fi reînnoite și în următoarele secole, inclusiv în timpul lui Mircea cel Bătrân (6-25 august 1413).

 

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan vine la Filarmonica Pitești

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

Sâmbătă, 7 decembrie, Filarmonica Pitești este gazda unui eveniment de excepție! Profesorul Dumitru Constantin Dulcan este invitatul omului de radio Mihai Morar, alături de care va purta un dialog despre iubirea aproapelui. Publicul se va bucura și de un recital de Colinde și psalmi, în interpretarea Mariei Coman, iar moderatorul promite și un invitat surpriză.

”Vă chem la o seară a iubirii aproapelui. Ultima conferință Fain & Simplu din acest an e o întâlnire a recunoștinței. Recunoștința mea de a vă avea aproape în acest proiect personal, care de 4 ani de zile mi-a arătat cine îmi e aproape. Și recunoștința fiecăruia dintre voi de a avea aproape oameni buni și oameni dragi.”, a anunțat Mihai Morar, pe pagina sa de Facebook.


”CULTURA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ” - noua expoziție de carte care promovează datinile etnofolclorice ale poporului român, de la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

„Sărbătoarea Nașterii Domnului este mereu prilej de reculegere și înălțare sufletească. Tradiția noastră numește Crăciunul „sărbătoarea creației”, căci de nu s-ar fi născut Domnul, nu s-ar fi săvârșit botezul, răstignirea, învierea, înălțarea… Nu este fără sens a spune că datinile ce se desfășoară de Crăciun ca produse populare cuprind în întinderea lor nu numai actul întrupării, ci toată viața Mîntuitorului Hristos, pentru că nașterea Domnului este izvorul tuturor sărbătorilor creștine”. (Voichița Nemeș Andreica)

 

IN MEMORIAM. Patru ani fără artistul de suflet al Piteștiului, Augustin Lucici!

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

ARGEȘ - FILE DE ISTORIE, eveniment de marcă dedicat ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, în parteneriat cu Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”Basarab I” Pitești, a organizat joi, 21 noiembrie 2024, în Sala ”Colecții Speciale”, o manifestare cultural-educativă intitulată generic ”ARGEȘ - FILE DE ISTORIE. ARGEȘENI ÎN SLUJBA ȚĂRII”.

În deschiderea alocuțiunii, doamna bibliotecar Magdalena Ioniță-Roșoiu, cea care a conferențiat manifestarea, a mulțumit conducerii celor două instituții partenere, respectiv, doamnei Mihaela Voinicu - managerul Bibliotecii Județene Argeș și domnului colonel Cătălin Gabriel Cîțulete - comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”Basarab I”, pentru sprijinul acordat în acest proiect.

 

CRUCIADA COPIILOR

Miercuri, 04 Decembrie 2024 11:12

În luna mai 1212, pe timpul papei Inocențiu III, Etienne, mic păstor francez de 12 ani și Klaus, băiatul unor țărani germani, tot de o vârstă cu el, aproape în același timp, lansau tuturor copiilor chemarea pornirii la eliberarea Locurilor Sfinte căzute în mâinile musulmanilor. Și, până la urmă, cei doi mici ,,predicatori”, reușesc să strângă 50.000 de adepți care, pe drumuri diferite, își propun ajungerea la Marea Mediterană, convinși că apele acesteia se vor despica în două, lăsându-le culoar de trecere, pentru un drum mai departe.

O poveste de iubire într-o atmosferă vieneză, la Filarmonica Pitești

Miercuri, 04 Decembrie 2024 08:55

 

 

Mâine, 5 decembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica Pitești are loc primul concert simfonic al lunii cadourilor, o poveste de iubire într-o atmosferă vieneză. Personajele poveștii sunt Oana Bélier (soprana Oana Berbec) și Stephan Cossack (violoncelistul Ștefan Cazacu).

În program: Friedrich Gulda - „Concertul vienez pentru violoncel” și arii și valsuri celebre vieneze. Concertul se desfășoară cu casa închisă.

 

De 1 decembrie, concert la Filarmonica Pitești! Intrarea este liberă

Vineri, 29 Noiembrie 2024 08:12

 

Duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, de la ora 19:00, Filarmonica Pitești va organiza concertul cameral „Recital pentru România”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Publicul va fi încântat de soprana Ștefania Rădulescu-Dumitrache, baritonul Marius Bălan, pianistul Abel Corban și violonista Sofia Butaru (invitat special).

Transformarea digitală, un catalizator al schimbărilor

Miercuri, 27 Noiembrie 2024 11:05

Tehnologiile digitale schimbă viețile oamenilor – de la modul în care comunicăm până la modul în care trăim și lucrăm. Digitalizarea are potențialul de a oferi soluții pentru multe dintre provocările cu care se confruntă Europa și oferă oportunități cum ar fi: crearea de locuri de muncă, promovarea educației, stimularea competitivității și a inovării, combaterea schimbărilor climatice și facilitarea unei tranziții verzi.

În acest sens, Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat o sesiune de informare cu privire la transformările universului digital în contextul evoluției inteligenței artificiale, care s-a adresat bibliotecarilor și multiplicatorilor de informație europeană din județul Argeș.

 

RĂMĂȘAGUL LUI VODĂ CARAGEA!

Miercuri, 27 Noiembrie 2024 11:05

Era iunie 1818. Domnia lui Ioan Vodă Caragea ajungea pe sfârșite, după ce, în 1812, începuse cu mari ghinioane. De cum a sosit la București, după o perioadă de administrație rusească, chiar în prima noapte, Curtea domnească din Dealul Spirii (Curtea Nouă) a fost mistuită de un incendiu de mare violență. Și, pentru ca nenorocirea să fie mai grea, la scurt timp, unul dintre soldații turci care-l însoțise, s-a îmbolnăvit de ciumă, contaminat la Istanbul, unde molima făcea ravagii. Răspândită de la soldat, în mai puțin de un an, ciuma ,,moartea neagră” cum i se mai spunea a cuprins toată țara, devenind una dintre cele mai devastatoare epidemii din istoria noastră.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Miercuri, 27 Noiembrie 2024 11:05

ALEGERI DE-ACUM 100 DE ANI. MILCOVEANU – AVERESCU

Să fiu ales eu ader,

Chiar cu garagațe,

Pus în dosul la șofer,

Între două țațe.

 

Festivalul Zavaidoc are loc în week-end la Pitești!

Miercuri, 20 Noiembrie 2024 15:35

 

În acest weekend, la Pitești are loc a XVII-a ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche. Municipalitatea anunță că sâmbătă, 23 noiembrie, și duminică, 24 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești va avea loc o nouă ediție a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” – eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești.

Biletele sunt puse în vânzare la Centrul Cultural Pitești – imobilul Casa Cărții, Strada Craiovei nr. 2, Bl. G1, Sc. C, municipiul Pitești, județul Argeș, și pe platforma www.bilete.ro.

Solista Dalma Kovács revine într-un concert jazz, la Filarmonica Pitești

Miercuri, 20 Noiembrie 2024 10:35

 

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Pitești are loc concertul de jazz, susținut de Trio Jazz&Pop Pitești (pianistul Victor Buștean, chitaristul Alexandru Iordache și percuționistul Gabriel Barani) și solista Dalma Kovács.

În program: Etta James – „At Last”, „Ce bine că ești”, Dalma Kovács – „Coffee With Jazz”, Ella Fitzgerald – „Cheek To Cheek” și „Volare”, Aura Urziceanu – „Dor de viață” și „Septembrie”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbată seara”, „La vie én rose”, Postmodern Jukebox – „All About That Bass”, Fairground Attraction – „Perfect”, Rod Stewart – „Have I Told You Lately”, Fever/Peggy Lee – „Fly me to the moon”, „Dream a little dream of me” și Josh Groban – „Try To Remember”.

 

Pagina 8 din 143

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea