ÎPS Calinic al Argeşului - eveniment important la Academia Română!

Luni, 27 Septembrie 2021 15:00

# A fost lansat albumul-carte „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”

Pe 22 septembrie, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului a participat la un eveniment deosebit, organizat la Academia Română, acolo unde a avut loc sesiunea ştiinţifică „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte”.

 

Festival de C'ARTE la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 27 Septembrie 2021 12:17

În perioada 30 septembrie - 3 octombrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești, organizează Festivalul de C’ARTE, Pitești, ediția a IV-a și Târgul de carte „Triunghiul cunoașterii - carte, lectură, bibliotecă” Pitești, ediția a III-a - manifestare culturală dedicată tuturor iubitorilor de carte și lectură.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 27 Septembrie 2021 11:15

TRANSPORT PENTRU ELEVI

Ei n-au dat nici un ghiozdan

Şi iar umblă cu promisul,

Elevii şi-n acest an

Vor fi transportaţi cu...visul!

SEDIUL LUI “AŞCHIUŢĂ”

Pentru reabilitare,

Că tot e pentru pitici,

Linia de finanţare

Să-l schimbe în... “CIUFULICI”!

Evenimentele săptămânii la Centrul Cultural Pitești

Luni, 27 Septembrie 2021 10:12

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2021 noi evenimente cultural-educative, care pot fi fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul official. Acestea sunt următoarele:

- Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Marina Pantazi, eveniment care se va desășura luni, 27 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții;

 

Sevastian Tudor a lansat o nouă carte

Luni, 27 Septembrie 2021 09:56

 

 

Joia trecută, la Muzeul Judeţean Argeş, omul de cultură Sevastian Tudor, fost director al Teatrului Alexandru Davila din Piteşti, şi-a lansat volumul „Judeţele Argeş şi Muscel în perioada celui de-al doilea Război Mondial (1939-1945)”.

La eveniment, au fost prezente personalităţi din politică şi administraţie: primarul Piteştiului, Cristian Gentea, vicepreşedintele CJ, Adrian Bughiu, fostul prefect Emilian Dragnea, fostul lider al CJ Argeş Florin Tecău, fostul deputat PSD Ion Burnei, deputatul PSD Nicolae Pavelescu, conf. univ. dr. Sorin Mazilescu de la Universitatea Pitești, liberalul Cristian Mitrofan dar şi Lucreţiu Tudor, administratorul public al Piteştiului şi fiul autorului.

Să nu uităm! Se împlinesc 82 de ani de la un gest extrem. Cinci argeșeni executați, fără judecată, drept răzbunare!

Miercuri, 22 Septembrie 2021 12:13

Se împlinesc, pe 22 septembrie, 82 de ani de la un gest extrem, un gest brutal și nemilos, care a inclus județele Argeș - și, pe atunci, Muscel. Este vorba de executarea a cinci oameni, din aceste zone geografice, pentru simplul fapt că erau legionari și, cu o zi în urmă, membri ai  aceleiași grupări îl asasinaseră, la București,  pe Armand Călinescu (foto).

Armand Călinescu s-a născut la Pitești, a urmat școala și Liceul „Ion C. Brătianu” în localitatea natală, fiind un elev eminent. În 1918 a fost numit judecător de pace în județul Argeș, iar în anul următor a intrat în politică, în Partidul Țărănesc al lui Ion Mihalache și Virgil Madgearu, care avea mai târziu să devină prin fuziune Partidul Național Țărănesc.

A fost ales deputat în parlament în 1926.  Un imbold pentru cariera sa l-a constituit venirea la putere a PNȚ în 1928, Armand Călinescu fiind numit prefect de Argeș, prin Decretul regal nr. 2.786 din 11 noiembrie 1928, apoi subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii și Domeniilor. În 1930 devine subsecretar de stat la Ministerul de Interne.

 

Expoziție de carte veche românească și autografe argeșene celebre la Muzeul Județean Argeș

Luni, 20 Septembrie 2021 14:45

# Vernisajul expoziției – miercuri, ora 13

Eveniment de excepție – miercuri, 22 septembrie, la Muzeul Județean Argeș, la ora 13.00.  Este vorba despre vernisajul expoziției „Valori bibliofile. Expoziție de carte veche românească și autografe argeșene celebre“, expoziție organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș, în colaborare cu Muzeul Județean Argeș.  Derulată sub auspiciile anului în care sărbătorim 500 de ani de la primul document scris în limba română („Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung“), expoziția „Valori bibliofile.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 20 Septembrie 2021 14:07

DRUMURILE

Drumurile, drumuri nu-s,

Însă asta nu contează,

Au ajuns ele de plâns...

Ca şi cei care votează.

FIDELITATEA

Să fie o critică?

Se referă la putere?

Fidelitatea-n politică

E-o serie de…adultere!

 

Evenimentele săptămânii la Centrul Cultural Pitești

Luni, 20 Septembrie 2021 11:43

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 20-24 septembrie 2021 noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Bogdana Simionescu, luni, 20 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Vătaful de căluș Petre Măsală, din Stolnici, a fost declarat, acum un an, Tezaur Uman Viu!

Luni, 13 Septembrie 2021 21:34

Prin programul TEZAUR UMAN VIU, implementat de Ministerul Culturii s-a urmărit identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale. De anul trecut, printre cei 11 identificați se află și un argeșean.

Sorin Mazilescu (foto stânga), cercetător: ”Și Argeșul are un Tezaur Uman Viu! După o muncă de luni de zile, am reușit! Petre Măsală, vătaful nostru de căluș din Stolnici, a fost declarat de Comisia Natională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, Tezaur Uman Viu!”

 

„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, la Centrul Cultural Pitești

Luni, 13 Septembrie 2021 21:29

Miercuri, 15 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești. Va avea loc un dublu eveniment editorial și recital muzical, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, artistul plastic, cantautorul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi.

“Ordessos Fest” revine la Mioveni

Luni, 13 Septembrie 2021 21:26

Istoria prinde viață la Mioveni! “Ordessos Fest” revine la Mioveni, cu inedite lecții de istorie și civilizație antică, predate live, chiar sub ochii dumneavoastră! Festivalul va fi organizat de către Asociația Historia Renascita în parteneriat cu Centrul Cultural și Consiliul Local Mioveni, în perioada 17-19 septembrie, pe platoul Făget. Anul acesta ”Ordessos fest” se va bucura de prezența unor asociații cu bogată experiență – Garda Apulum, Terra Dacica Aeterna, Omnis Barbaria și Nimfele Dace.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 13 Septembrie 2021 14:36

SFÂNTĂ MARIA MICĂ

Eu o spun fără de frică:

Mare printre sărbători

E Sfântă Maria Mică,

Dar nu e pentru minori?!

NAŞTEREA MAICII DOMNULUI

Am să te iubesc, Marie,

Vreau să fii şi lângă mine,

Cu privirile senine

Tu aduci doar bucurie!

În cunună ani să fie,

Nu cu rele, ci cu bine,

Am să te iubesc, Marie,

Vreau să fii şi lângă mine.

Dragostea nu e târzie,

Drumul meu spre Tine vine

Şi iubirea Ta e vie

Şi credinţa e făclie,

Şi eu te iubesc, Marie!

Secția ”Revistă” a Teatrului Al. Davila susține un spectacol muzical, gratuit, în Parcul Ștrand

Joi, 09 Septembrie 2021 15:42

 

Argeșenii sunt așteptați vineri, 11 septembrie, de la ora 19.00,  în Parcul Ștrand, la „Teatrul de Vară” pentru un spectacol organizat de Teatrul Alexandru Davila.

Secția ”Revistă” a teatrului piteștean va susține un spectacol muzical, gratuit, la care vor participa artiștii secției și alți invitați.

 

Este vorba despre spectacolul „Revista… În aer liber!”. Intrarea este gratuită.

 

 

 

A început concursul Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”

Miercuri, 08 Septembrie 2021 10:18

Centrul Cultural Piteşti, prin revistele de cultură Cafeneaua literară și Argeș, organizează ediţia a XXI-a a Concursului Naţional de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”, în perioada 7 septembrie – 29 octombrie 2021.

La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare.

Textele vor fi expediate fie la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ., fie poştal, pe adresa Centrul Cultural Piteşti, Str. Calea Craiovei nr. 2, Casa Cărţii, Bloc G1, Sc. C, et. I, cod 110013, Piteşti, jud. Argeş, fie se vor depune direct la sediul Centrului Cultural Piteşti, până la data de 14 octombrie 2021, telefon 0248 219976.

Cursuri la Centrul Cultural Pitești

Luni, 06 Septembrie 2021 18:21

Centrul Cultural Pitești organizează și găzduiește în imobilul Casa Cărții o serie de cursuri de cultivare a aptitudinilor artistice și intelectuale:

Curs de Șah, orele 16.30 -18.00; Coordonator: instructor Andrei Rădulescu (Sala Multifuncțională) (luni);

Curs de Șah, orele 16.00-18.00; Coordonator: dr. Ovidiu Stancu (Sala Multifuncțională) (marți);

Curs de Șah, orele 16.30 - 20.00. Coordonator: instructor Mihail Șerban (Sala Multifuncțională) (miercuri);

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 06 Septembrie 2021 18:11

“DEGUSTĂTORI”

Se întâmplă cu adulţii

La unele “bătături”:

Sunt degustători de funcţii,

Cum sunt şi de băuturi!

Concert aniversar: 100 de ani de existență a Sinagogii din Pitești

Luni, 06 Septembrie 2021 14:04

 

Pe 9 septembrie va fi făcut un pas important pentru integrarea în circuitul cultural și turistic al Piteștiului a unui lăcaș de cult emblematic pe vremuri.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de existență, la Sinegoga din Pitești  se va desfășura joi seara, începând cu ora 19.00 un concert special. Pentru cei care nu știu, Sinagoga din Pitești este localizată pe Eroilor nr. 1, în imediata vecinătate a Grădinii Publice (Parcul „1907”).

Evenimentul va coincide și cu începerea stagiunii cultural-artistică 2021-2022 a Coralei bărbătești „Dumitru Georgescu Kiriac” din Pitești.

 

Zilele Culturii Palestiniene, la Pitești

Luni, 06 Septembrie 2021 12:06

# Vezi programul evenimentelor

Ambasada Statului Palestina la București în colaborare cu Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish” organizează la Pitești „Zilele Culturii Palestiniene”, eveniment care se va desfășura în Piața Primăriei Municipiului Pitești, sâmbătă, 11 septembrie și duminică, 12 septembrie.

“Prima ediție a în municipiul Pitești va aduce muzică, expoziţii de fotografie, dansuri tradiţionale, prezentare a costumelor tradiţionale palestiniene, prezentare a turismului, literatură palestiniană şi gastronomie autentică.

Iris și Timpuri Noi vin să cânte, în septembrie, la Topoloveni

Marţi, 31 August 2021 15:42

2020. Septembrie. Pandemie. Restricții. Se organiza la Topoloveni, cu multe eforturi şi responsabilitate, singurul festival moto&rock din România. Archangels MC Topoloveni scria atunci cel de al doilea capitol din povestea ARCHANGELS MOTOR FEST.

Ne revedem în curând! 10-12 septembrie 2021! La Topoloveni! Şi nu oricum... ARCHANGELS MOTOR FEST 2021. Ne aşteaptă:

 

Pagina 8 din 111

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea