Expoziție online de icoane la Centrul Cultural Județean Argeș

Luni, 21 Decembrie 2020 21:52

Centrul Cultural Județean Argeș în parteneriat cu C.C.P.C.T. Vâlcea vă invită în perioada 15 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 să vă bucurați sufletul cu icoanele pe sticlă ale iconarilor vâlceni Monahia Ioanichia, Mioara Comănescu, Dana Elena Ghigeanu, Mariana Bălescu, Diana Maria Mitulescu.
Deschiderea acestei expoziții online în perioada sărbătorilor de iarnă creionează o nouă fereastră spre Dumnezeu, spre nădejde și dragoste. Categorie a artei populare, icoanele pe sticlă expuse transpun în imagine cu caracter religios rugăciunea iconarului, îndemnând la rugăciune și bucurie.
Icoanele expuse pot fi achiziționate, constituind un binecuvântat cadou de Crăciun. Mai multe detalii pot fi obținute la tel. 0749.953.863.
Sărbători binecuvântate!

Telescop și alte instrumente astronomice noi, la Muzeul Județean Argeș

Luni, 21 Decembrie 2020 15:12

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, a fost dotat cu noi instrumente pentru observații astronomice de ultimă generație. Este vorba de:
#Telescop reflector newtonian Dobson 400mm Flextube SynScan GOTO Sky-Watcher - Instrumentul beneficiază de ultima tehnologie de urmarire și căutare automată a obiectelor pe cer. Astfel, sistemul permite găsirea automată și urmarirea oricărui obiect pe cer aflat în baza de date a controllerului, ce conține 42900 de obiecte cerești: stele, planetele, luna, nebuloase, galaxii, roiuri de stele, stele duble.

 

In memoriam Constantin N. Stroe

Luni, 14 Decembrie 2020 22:45

Născut la 20 martie 1942, STROE  N. Constantin, după finalizarea Gimnaziului Unic Hulubești, urmează Școala Medie Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, regiunea Ploiești, iar la absolvire (1962), primea acceptul Cancelariei profesorale, pentru studii superioare.

ÎNCĂ DIN 1968, CONSTANTIN STROE A PARIAT PE UZINA DACIA

Tânărul inginer mecanic, ajungea, spre finalul toamnei 1967, salariatul Uzinei din Teleajen, integrată, tradițional, peisajului prahovean, consolidat încă din secolul XIX.
Dar, ținta rămânea Intreprinderea de Autoturisme din Colibași, Argeș. Obținerea transferului mult dorit (1968) a stimulat, vizibil, preocupările inginerului Constantin STROE, personalitate care s-a dedicat, aproape o jumătate de veac (1969-2016), consolidării Platformei Industriale Pitești-Est.

Mii de piteșteni au trecut, în decembrie 1989, prin sediul Prefecturii

Luni, 14 Decembrie 2020 22:43

# Se împlinesc, zilele acestea, 31 de ani de la manifestările revoluționare din Pitești

Acţiunile protestatare de stradă au început la Piteşti, efectiv, în ziua de 22 decembrie 1989, în jurul orei 13, fiind direct determinate de cele întâmplate în Bucureşti.
Un impact deosebit asupra stării de spirit şi a atitudinii făţişă împotriva conducerii superioare a Partidului Comunist Român l-au avut: eşecul mitingului din Capitală, sinuciderea generalului Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, originar din Lereşti-Argeş, emisiunile posturilor naţionale de radio şi, mai ales, cele ale Televiziunii Române.

 

107 ani de la aprinderea iluminatului public în Pitești

Luni, 14 Decembrie 2020 22:41

Preocupările pentru iluminatul public, aici, sunt mai vechi. În cadrul procesului de modernizare a oraşului, Primăria Piteşti încheie în 4 noiembrie 1901 un contract cu firma "Vilhelm Pittner" din Viena pentru dotarea cu felinare pentru iluminat. Potrivit documentului, Primăria Piteşti solicita câte 33 de felinare pătrate şi 33 de lămpi de tip "Pittner".
Din punctul de vedere al iluminatului public, oraşul era mult rămas în urmă faţă de alte localităţi urbane. Ca urmare a insistenţei multor orăşeni, a ofertelor unor firme şi a exemplului altor oraşe, consiliul comunal, în şedinţa sa extraordinară din 28 aprilie 1911, a hotărât, în principiu, introducerea iluminatului cu electricitate.

Proiectul de reabilitare a casei Elisabetei Rizea de la Nucșoara, în linie dreaptă

Miercuri, 09 Decembrie 2020 10:42

Casa din comuna argeşeană Nucşoara, unde a trăit Elisabeta Rizea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste, va fi transformată în muzeu. Lucrările de reabilitare au început în această vară, iar în acest moment au fost realizate lucări de infrastructură în jurul casei.
„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și am finalizat la început de iarnă lucrările de infrastructură efectuate în jurul casei memoriale și al anexei de bucătărie. Astfel, apele meteorice - care se scurg de pe acoperiș (care nu are streașină și burlane) sau din zona superioară a grădinii - vor fi captate prin intermediul unor șanțuri săpate perimetral și umplute cu piatră și direcționate spre zona inferioară, astfel încât umiditatea să nu mai constituie o problemă în zona fundațiilor.

 

ROMÂNIA DE POVESTE. CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:11

Pentru că România rămâne, indiferent unde ne poartă soarta și pașii, patria din sângele nostru, în holul central al Bibliotecii Județene Argeș, a fost organizată expoziția dedicată celor mai frumoase obiective turistice pe care le avem. Au fost expuse dicționare, enciclopedii, cărți din colecțiile Bibliotecii, care valorizează frumusețile acestui spațiu binecuvântat de Dumnezeu.

„Profil de autor – Sorin Mazilescu”, în cadrul proiectului „Gânduri, rostiri, scrieri” cu Denisa Popescu

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:11

Pentru perioada 23 - 30 noiembrie, Centrul Cultural Pitești pregătește noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial. Unul dintre ele este „Profil de autor – Sorin Mazilescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, de la Universitatea Pitești.

 

Volumul ”Pitești 630. Memento” este în librării

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:10

Un tom de peste 600 de pagini, plin cu pastile de istorie locală și națională. Se recomantă tratamentul cu cu cât mai multe, fără rețetă! Se găsește în librării dar se poate comanda și on-line!
Cartea prezintă, cronologic, din cele mai vechi timpuri, până astăzi, fără conotații partizane, numeroase realizări umane și evenimente citadine, specifice geografiei noastre comunitare, notifică multiple informații demografice și din domeniul ocrotirii sănătății, comentează indicatori productivi, particularități arhitecturale, constructive, edilitare, enunță aspecte religioase, juridice, militare, artistice, sportive, financiare, tipografice, intersectează modalitatea adaptării la provocările generaliste, naționale sau continentale. Așadar, de citit!

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 16 Noiembrie 2020 23:22

POLIŢIST DIN BÂRLA

De cinste fără habar,
Din prostie făcu vină,
Falsificând un dosar,
Iepurele e...găină!

TENTATIVĂ DE OMOR

Greu mai este de crezut!
Tentativa lui e crudă
Şi acum aşa-i văzut:
Ca paroh pe post de…Iudă!

ECHIPA P.E.R.

Nu vor biserici închise,
Şcolile le vor deschise
Şi ne lasă fără mască...
Sper că nu vor s-avem…cască!

POLIŢIA LOCALĂ FACE ANGAJĂRI

Vrea s-aducă alţii noi,
Eu nu stau să îi adun,
Dacă umblă câte doi
Vor face cât unul bun!

RECONFIRMAT

La Bradu umblăm “negoi”,
E un fapt adevărat,
Viceprimar pentru noi,
Gheorghe fu...reconfirmat!

ÎNOT LA MIOVENI

Ai pământ, te-nveţi cu sapa,
Eu mă gândesc la beţivi:
Să ştie aceşti nativi,
De Bazin...te-nveţi cu apa!

STADIONUL

Ce speranţe s-avem noi?
Vină au virusul, gripa?
Se pun scaunele noi…
Dar echipa?!

CONSTANTIN MÎNDRUŢĂ

(“Atitudine în Argeş Nr. 637)

 

227 de ani de la înființarea Episcopiei Argeșului

Luni, 16 Noiembrie 2020 21:09

# Episcopia este, astăzi, „Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului“, iar episcopul ei, PS Calinic, a fost ridicat, la aceeași dată, de 26 septembrie 2009,  în rang de arhiepiscop

La 17 noiembrie 1793 s-a înfiinţat Episcopia Ortodoxă a Argeşului, având sediul administrativ eparhial, Cancelaria şi importante proprietăţi la Piteşti. Evenimentul s-a petrecut  în timpul domniei lui Alexandru Moruzi, s-a realizat ca urmare a anaforalei făcute de mitropolitul Dositei către divanul ţării. Episcopia urma să aibă în subordonare eparhiile din judeţele Argeş şi Olt şi sediul la mănăstirea de la Curtea de Argeş, însă pentru perioada de început şi-a avut sediul în spaţiile de la Schitul Buliga din Piteşti.

 

A văzut lumina tiparului volumul PITEȘTI 630. MEMENTO (2018)

Marţi, 10 Noiembrie 2020 19:03

Ajunsă, iată, la cea de-a treia ediție, cartea prezintă, cronologic, din cele mai vechi timpuri, până astăzi, fără conotații partizane, numeroase realizări umane și evenimente citadine, specifice geografiei noastre comunitare, notifică multiple informații demografice și din domeniul ocrotirii sănătății, comentează indicatori productivi, particularități arhitecturale, constructive, edilitare, enunță aspecte religioase, juridice, militare, artistice, sportive, financiare, tipografice, intersectează modalitatea adaptării la provocările generaliste, naționale sau continentale.

 

Au trecut 104 ani de la bombardarea Piteștiului de către aviația germană

Luni, 09 Noiembrie 2020 22:26

# Documente referitoare la evenimentul din timpul Primului Război Mondial

Se împlinesc, zilele acestea, 104 ani de când orașul de reședință al județului intra, nepregătit, în focul bombardierelor germane. Proaspăt intrată în război, de partea Antantei, după doi ani de neutralitate. România intră în vizorul austro-ungarilor și al nemților. Armata română va suferi în toamna anului 1916 o serie de înfrângeri zdrobitoare, ceea ce va forța autoritățile statului să se refugieze în Moldova, permițând inamicului să ocupe două treimi din teritoriul național, inclusiv capitala București.
Nici capitala județului Argeș nu scapă de represiunile astfel declanșate.

JURNAL ATEMPORAL - un nou volum de versuri al Michaelei Predescu Valmar

Marţi, 03 Noiembrie 2020 22:24

Motto: Oferă un strop de zâmbet și Universului care îți dăruiește necondiționat atâtea miracole!

Ne aflăm în față celei de-a treia cărți a Michaelei Predescu Valmar.  ,,JURNAL ATEMPORAL" vine să întregească gândurile primelor două (”Icoane pe Septembrii”-1996, ”Gânduri printre petale-de la poezii la aforisme”, 2018).

 

ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Duminică, 01 Noiembrie 2020 09:04

Biblioteca Județeană Argeș a ținut să celebreze, printr-o expoziție de cărți, dicționare și enciclopedii, Ziua Mondială a Filosofiei, marcată, începând cu anul 2002, în fiecare a treia zi de joi din luna noiembrie. Inițiativa a aparținut Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
În expoziție, își găsesc locul binemeritat gânditori care au amprentat secole: Thales din Milet, Anaximandru, Anaximene, Pitagora, Parmenide, Socrate, Platon, Aristotel, Epicur, Epictet, Thomas Hobbes, John Locke, Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russell, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Lucian Blaga, Constantin Noica ș.a.m.d.

”Îngerul meu antiglonț”, cel mai nou volum de poezie al Denisei Popescu

Luni, 26 Octombrie 2020 23:59

”Îngerul meu antiglonț”, titlul celui mai proaspăt volum de poezie al Denisei Popescu, îmi pare la fel de inspirat, dar poate mai insolit, prin accentuarea tehnică a funcției protectoare a îngerului, decât unele dintre titlurile cărților precedente, fiecare fiind bogat intuitiv și complex ca o memă: ”Dincolo de ochii mei” (1999), ”Scheletul meu de muselină” (2005), ”Cele mai frumoase depresii” (2007), ”Buzele unui om singur” (2013), ”Roaba lui Dumnezeu, Denisa” (2016).

Autoarea are darul rar de a găsi titluri inspirate, în care concentrează ideea unui întreg ciclu poetic și care ar putea deveni în sine teme de eseu, dacă ne-am pune mintea să le dezvrăjească. Prefer acest termen în locul altora mai pretențioși precum „înțelegere”, întrucât îmi pare că poezia și jocul cu ea - numit poate naiv școlărește „interpretare” de profesorii docți, care n-au căpătat harul versificării și nici nu cunosc reverența înaintea misterului acesteia - este de fapt o relație de tip vrăjire - dezvrăjire a limbii.

 

IN MEMORIAM. 13 ani de la dispariția celui mai mare fotbalist argeșean

Luni, 26 Octombrie 2020 23:36

# Ceaușescu a refuzat transferul lui Nicolae Dobrin la Real Madrid

Nicolae Dobrin (n. 26 august 1947, Pitești - d. 26 octombrie 2007, Pitești), cunoscut și ca Gâscanul sau Prințul din Trivale, este reținut de istorie ca pe unul din cei mai mari fotbaliști români, un maestru al driblingului și al fentei, un model în executarea paselor și a loviturilor libere.  A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 și 1971.

IN MEMORIAM. Dr. Ion Crăciun - 26 octombrie 1933 - 87 de ani de la nașterea marelui chirurg

Luni, 26 Octombrie 2020 23:33

Medic, chirurg de excepție ce și-a dedicat aproape întreaga viață și putere de muncă ridicării și dezvoltării Spitalului din Călinești.
Studii primare și medii la Călinești și Pitești, studii superioare la București, unde obține și doctoratul în științe medicale, în 1975. Primele instituții în care și-a desfășurat activitatea au fost: Sanatoriul Valea Iașului și Spitalul Clinic Fundeni. Din 1963, se întoarce în comuna natală, Călinești, unde face istorie.  Acesta a activat ca medic și director aici, între 1963 și 1996.

 

IN MEMORIAM

Luni, 19 Octombrie 2020 12:51

Alexandru Davila - 91 de ani de la dispariția dramaturgului ce a dat numele Teatrului din Pitești

Alexandru Davila s-a născut la Golești, la data de  12 februarie 1862 și a  decedat la  19 octombrie 1929. Dramaturg și om de teatru, fiul doctorului Carol Davila. A debutat cu poezii. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902), una dintre operele de bază ale repertoriului dramatic românesc. Alexandru Davila a fost, ca director al Teatrului Național din București (între 1905 și 1908, apoi între 1912 și 1914) și în calitate de regizor al companiei de teatru (1909), un militant pentru afirmarea dramaturgiei naționale, precum și a celei universale. Pe 5 aprilie 1915 a fost victima unui atentat care l-a imobilizat timp de 14 ani. Alexandru Davila a înființat prima companie particulară de teatru Compania Davila. Teatrul din Pitești poartă numele său.

*** *** ***

Alexandru Mulțescu -  78 de ani de la nașterea arhitectului unor clădiri de referință din Argeș

# A proiectat  Biblioteca Județeană, Spitalul de Pediatrie și Catedrala din Mioveni

Arhitectul Mulțescu s-a născut în București, la 24 octombrie 1942 și s-a stins din viață la Pitești, Argeș, la 22 iulie 2016. Cariera arhitectului Alexandru Mulțescu, se va defini, după 1967, la Institutul de Proiectare Pitești. Proiecte finalizate: sediul Institutului de Proiectare/SC Proiect Argeș SA (1977-1978); Spitalul de Pediatrie Pitești (1984); extinderea Muzeului Județean Argeș (2000); Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș (2003); Planetariul și Observatorul Astronomic Pitești (2004). Adăugăm: Spitalul de Pediatrie Marie Sklodowska Curie București; Biblioteca Municipală Râmnicu-Vâlcea; Catedrala Ortodoxă Mioveni (Argeș); cartiere, unități școlare, spații ambientale.
Semnătura lui Alexandru I. Mulțescu a garantat viabilitatea proiectelor elaborate în scopul salvării și reabilitării: complexelor monastice Negru Vodă (Câmpulung), Glavacioc (Ștefan cel Mare), Vieroși (Mioveni), Râncăciov (Călinești); bisericilor ortodoxe Beștelei și Maica Precista (Pitești),  Marina și Sfântul Gheorghe – Olari (Câmpulung), Drujești (Curtea de Argeș); conacelor Bilcești (Valea Mare-Pravăț) și Merișani; stăreției Mănăstirii Cotmeana; culei din Budeasa. Enumerarea poate continua!
Apogeul insistențelor privind cunoașterea vestigiilor medievale s-a regăsit în exercitarea funcției de conservator, apoi director al Direcției Argeș pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național (1998-2006).

(Fragmente din ”Pitești. Portrete postume pentru prieteni”, Petre Popa, Ed. Paralela 45, Pitești, 2018)

*** *** ***

17 ani de la dispariția lui Constantin Voinescu, juristul muscelean ce a făcut carieră la București

S-a născut în Călineşti, Muscel, 21 iulie 1926, decedat în aceeași localitate, 24 octombrie 2003). Jurist, înalt funcţionar de stat, publicist. Activitate specializată: consilier juridic, Sfatul Popular al raioanelor Topoloveni (1951-1960) şi Găeşti, Dâmboviţa (1960-1961); expert, Secretariatul General, Consiliul de Miniştri, Bucureşti (1961-1962); director, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, Bucureşti (1962-1987). Volume importante (în colaborare): Index şi colecţie legislativă pentru uzul comitetelor executive ale consiliilor populare, I, II (1971); Index legislativ şi alte acte normative de bază în activitatea consiliilor populare (1980); Dreptul administrativ. Partea generală (1992). Numeroase studii, articole, comunicări, rapoarte, reuniuni tematice naţionale şi internaţionale. Preocupări didactice, universităţi particulare din Capitală.

36 de ani de la reinaugurarea Mausoleului (Memorialul de Război) Mateiaș

Luni, 19 Octombrie 2020 12:48

# La aceeași dată a văzut lumina tiparului și Cartea Eroilor – format uriaș, unicat în materie

MEMORIALUL DE RĂZBOI MATEIAŞ (1935 ~)

Ansamblu monumental, dedicat eroilor din perioada participării României la prima conflagraţie mondială (1916-1918), Valea Mare-Pravăţ, secţie a Muzeului Municipal, Câmpulung, Argeş. Iniţial (1928-1935): Mausoleul Mateiaş, ridicat de Societatea Cultul Eroilor, Filiala Muscel, demersurile coloneilor Grigore  Grecescu, Florian Nicolescu; arhitecţi, Dumitru Ionescu-Berechet, State Baloşin. În interiorul Mausoleului, în 31 cripte, sunt depuse osemintele a 2300 ostași români morți pentru apărarea Pasului Bran-Rucăr- Muscel de invazia armatelor austro- ungare. Ulterior (1978-1984): ample lucrări de consolidare, reabilitare, extindere, amenajare interioară şi exterioară, căpătând înfățișarea unui impunător complex monumental.

 

Pagina 9 din 105

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea