RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 14 Martie 2023 19:01

PENITENCIARUL MIOVENI

Condiţii grele se strâng

Şi deţiniţii se plâng:

Mai sunt şi multe insecte...

Arestate ca suspecte.

LA ŞTEFĂNEŞTI

Nu-s gaze, canalizări,

Dar sărbătorim femeia,

Că-i tradiţie ideea:

Cu broşe şi cu brăţări.

Pictoriţa piteşteancă Mihaela Viorela Martin va avea o expoziţie la Muzeul Luvru!

Luni, 13 Martie 2023 10:45

Argeşul va fi reprezentat, cu succes, la Paris! În luna iunie a acestui an, pictoriţa Mihaela Viorela Martin va expune la Muzeul Luvru, iar evenimentul se anunţă de excepţie. După ani de muncă, pictoriţa noastră va duce lucrările sale într-unul din cele mai mari muzee ale lumii.

Din nou vor trimfa culoarea, fantezia, bucuria care răzbat din pânzele artistei Mihaela Viorela Martin. Temele sunt calde şi preţioase, flori şi peisaje, atent zugrăvite pe pânzele proaspete. Harul cu care a fost înzestrată de Dumnezeu, precum şi truda neîntreruptă fac din doamna Martin, un nume care contează pe scena artiştilor plastici.

 

Comedie de zile mari la Topoloveni

Joi, 09 Martie 2023 07:41

Pe 10 martie, la ora 18:30, actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Paula Chirilă vă invită  la o comedie politică la nivel înalt: ”Cafeaua domnului ministru”.

”De fapt, vă invit să începem războiul. Războiul comediei împotriva prostiei, războiul râsului împotriva celor care ne vor triști. Personajele? Cât se poate de contemporane”, spune Bebe Cotimanis.

Biletele se pot achiziționa de la Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu " Topoloveni.

Prețul biletului : 50 RON.

Vă așteptăm să vă luați prin cultură doza de umor necesară pentru fiecare!

Memorialul Închisoarea Pitești - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști!

Miercuri, 08 Martie 2023 10:42

# Vizitarea va fi gratuită între orele 11:00 - 18:00

Pe 9 martie, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, întreaga ţară îi comemorează cu evlavie pe toţi deţinuţii politici anti-comunişti care s-au săvârşit în lagăre şi închisori sau care, deşi au fost eliberaţi, au purtat pe trupuri şi în suflete semne ale unor suferinţe de nedescris. Vorbim din păcate de o istorie care nu se învaţă la şcoală, dar pe care Memorialul Închisoarea Piteşti se luptă să o scoatăla lumină, pentru a arăta tinerei generaţii adevărul. Un adevăr dureros, despre suferinţă şi moarte, despre victime şi călăi, despre demoni şi sfinţi.

 

 

Biblioteca Județeană Argeș - 20 de ani în noul sediu

Marţi, 07 Martie 2023 18:36

În urmă cu 20 de ani, ziarele titrau cu litere mari o știre multașteptată de comunitatea culturală piteșteană. Noul sediu al Bibliotecii Județene Argeș  fusese inaugurat într-o zi cu rezonanță: 8 Martie.

Lucrare  începută în anul 1996, după proiectul arhitecților Maria și Alexandru Mulțescu, finanțată cu 45 miliarde lei în exclusivitate de Consiliul Județean Argeș, președinți, Florea Costache și Ion Mihăilescu, construcția clădirii de 5000 mp a fost încredințată societăților Socomar și Argecom.

Situată în centrul orașului, biblioteca se distinge  prin  monumentalitate: este acoperită cu bazalt roșu și este dotată cu  tâmplărie metalică și sticlă termopan. Măreția instituției care stă la baza cunoașterii este potențată la interior de  un vitraliu unicat în suprafață de 140 mp, opera artistului plastic piteștean Emanuel Zoe.

 

Expoziție omagială de Ziua Femeii la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 07 Martie 2023 07:50

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș celebrează Luna Femeii, printr-o expoziție inedită. ”Femei celebre din toate timpurile”, aduce în atenția publicului volume tipărite ce cuprind personalități și celebrități feminine din spațiul cultural, științific și artistic, ilustrând preocuparea și talentul celor pe care le sărbătorim în luna martie.

Expoziția documentară dedicată femeii și feminității cuprinde o serie amplă de cărți care prezintă și ilustrează puterea femeilor de a schimba lumea. Se regăsesc aici biografii ale unor ilustre personalități feminine care s-au impus intelectual în sfera literară, artistică, politică și în diferite domenii ale științei și care au avut o influență importantă în dezvoltarea culturii universale și a societății de-a lungul timpului.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 07 Martie 2023 07:39

PRIMARUL MANOLE

Şi incompatibil şi evaziune!

Ce zic cetăţenii de la Aninoasa?

Când au fost la urne, au făcut minune,

Justiţia poate, însă-avea şi...coasa!

MARTIE

Este luna cu candoarea

Dorinţei de început,

Este luna-n care floarea

Costă numai un sărut!

Clipa de literatură - „Destinul”

Miercuri, 01 Martie 2023 11:33

„Fiecare ființă perseverează în esența ei” – spune maxima unui filozof grec, dezvăluindu-ne astfel una dintre legile ființei.

Dar cum înțelegem, mai întâi, esența ființei umane, pentru ca apoi să vedem ce înseamnă a persevera în această esență, după cum spune grecul?

Dacă esența noastră este, pe de o parte, trupească, iar pe de altă parte, spirituală, înseamnă că maxima „Fiecare ființă perseverează în esența ei” trebuie înțeleasă în sensul că fiecare ființă perseverează atât dimensiunea ei trupească, cât și în dimensiunea sa spirituală.

 

 

Expoziție de artă decorativă la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 27 Februarie 2023 11:23

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, va găzdui expoziția de artă decorativă ce include pictură, creație vestimentară, tapiserie și accesorii intitulată ”Pasiune, creație și artă”, a artistei Rodica Venera Mihalache, fostă profesoară la Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu” din Pitești.

Vernisajul expoziției va avea loc în holul central al bibliotecii, miercuri, 1 martie 2023, la ora 1300, moderatoarea evenimentului fiind poeta Denisa Popescu, lucrările artistei putând fi admirate pe simeze până la finele lunii martie.

Expoziție de fotografie la Memorialul Închisoarea Pitești

Luni, 13 Februarie 2023 14:25

După 30 de ani trăiți la Paris, Marius Sminchișe revine în România pentru un al treilea proiect fotografic legat de Argeș: „Rugă spre lumină”, ce va avea vernisajul la Memorialul Închisoarea Pitești joi, 16 februarie, de la ora 15:30.

 

Expoziția fotografică are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Invitatul special al vernisajului este Sergiu Rizescu, fost deținut politic (inclusiv la Închisoarea Pitești) și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Printre invitați se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și fotograful Mircea Maieru, administrator și ambasador al grupului de fotografie „Canon Fan Group Romania”.

 

Ce facem cu bulling-ul în şcoli?

Luni, 06 Februarie 2023 12:34

În România, şcoala nu mai este un loc sigur pentru copiii noştri. Valurile de ştiri negative, care au în prim-plan bulling-ul, aduc o pată neagră pe întregul sistem, dar şi reale motive de îngrijorare pentru întreaga societate. Săptămâna trecută, un elev de liceu din Bacău şi-a bătut şi umilit doi dintre colegi. Agresorul a ajuns după gratii, dar astfel de cazuri sunt tot mai dese, iar legile prea blânde în astfel de cazuri. Nici Argeşul nu a fost scutit de incidente nedorite şi de puţine ori a ţinut prima pagină a ziarelor cu ştiri despre violenţa din şcoli.

 

”Te provoc să mă citești”, întâlnire cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit

Luni, 06 Februarie 2023 11:55

”Te provoc să mă citești” este denumirea proiectului cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș și coordonat de poeta Denisa Popescu.

În cadrul acestui proiect, Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni va găzdui marți, 7 februarie 2023, de la ora 930, o întâlnire literară cu scriitoarea Adriana Soare-Zăpăstrit. Astfel, elevii participanți la eveniment vor avea ocazia unui dialog mai mult decât amical cu invitata pe diverse teme literare de actualitate.

 

”Respirația orașelor” - Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 02 Februarie 2023 11:36

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”Respirația orașelor”, a pictorului spaniol Rafael Santiago Quiros Badillo. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 4 februarie, la ora 1200, în holul central al instituției, moderatoarea evenimentului fiind poeta Denisa Popescu.

Rafael Santiago Quiros Badillo, pictează de la o vârstă fragedă, însă cea mai mare parte a operei sale a fost dezvoltată în ultimele două decenii.

Și-a început ucenicia în atelierul unor artiști profesioniști în pictură, cu un prestigiu recunoscut, din cadrul Consiliului Municipal din Madrid, obținând Diploma de Excelență în Arte Plastice la CES Felipe II al Universității Complutense din Madrid.

Moștenire cu bucluc - la Topoloveni

Marţi, 31 Ianuarie 2023 22:48

Conducerea Casei de Cultură din Topoloveni anunță că în data de 3 februarie 2023, ora 18:30, așteptă publicul să petreacă  timp de calitate în compania piesei de teatru “Moștenire cu bucluc “.Va fi prezentată în sala  Casei de Cultură “Pr.Ion Ionescu” – centru, Topoloveni. Prețul biletului: 60 lei pentru adulți, 35 lei pentru copii

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 31 Ianuarie 2023 22:44

DUPĂ SĂRBĂTORI

După sărbători, se ştie:

Nimic nu ne mai desparte,

Că avem mereu ce scrie:

“Atitudini”…mai departe!

România educată! Dispar bursele de performanţă și cele de studiu din proiectul Legilor Educaţiei

Marţi, 31 Ianuarie 2023 08:52

Că tot s-a lăudat PNL-ul cu programul de ţară „România Educată”, avem o nouă controversă în Legile Educaţiei, care sunt girate de ministrul PNL, Ligia Deca. Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, bursele de performanță și cele de studiu dispar din proiectul legilor Educației.

În schimb, vor fi majorate bursele sociale şi cele de merit. Astfel, bursa socială ar crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent.  Bursele de performanţă şi de studiu se adresau, pe de-o parte elevilor cu rezultate deosebite la concursurile naţionale şi la olimpiadele şcolare, iar pe de altă parte, elevilor cu rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, care provin din familii modeste. Pentru ei, anul şcolar 2023-2024 vine fără burse.

 

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Luceafărul, batjocorit de către Mircea Cărtărescu

Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:53

Evaluarea poeziei lui Eminescu s-a petrecut adesea la limită, în sensul că ea a fost fie adulată, fie contestată. Și chiar dacă lista celor care contestă poezia lui Eminescu este mai mică decât lista adulatorilor, contestatarii nu trebuie neglijați de către istoria literară, ci se cer consemnați ca atare.

Printre denigratorii poeziei lui Eminescu nu se află numai Al. Grama, Alexandru Macedonski, Șerban Cioculescu, Virgil Nemoianu, ci și unii dintre poeții optezeciști.

De exemplu, Mircea Cărtărescu nu îl contestă pe Eminescu doar teoretic, în ancheta din revista Dilema, nr. 265 / 27 februarie – 5 martie 1998, ci și printr-un manifest sau protest poetic, mai precis prin poezia Poema chiuvetei, din volumul Totul (1985), în care poetul optzecist vorbește despre dragostea unei chiuvete pentru „o mică stea galbenă din colţul geamului de la bucătărie”, amintindu-ne astfel cel puțin de cea de a treia strofă din poezia Luceafărul:

Noi evenimente editoriale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 25 Ianuarie 2023 08:50

În această săptămână, alte două lansări de carte vor avea loc la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Astfel, joi, 26 ianuarie, începând cu ora 1700, în Sala de Conferințe, se va desfășura lansarea volumului ”Ghidul montaniardului începător”, autor Andrei Ioan Marinescu.

În vârstă de 25 de ani, Andrei Marinescu este profesor de geografie, ghid turistic și cartograf, iar această carte este rezultatul pasiunii sale pentru călătorii și explorări.

Apărut la Editura ”Ars Libri”, ”Ghidul montaniardului începător” este un manual util destinat pasionaților de drumeții și oferă informațiile elementare și totodată necesare, pe care orice montaniard autentic trebuie să le cunoască.

 

 

Ziua Culturii Naționale celebrată prin expoziția Academicieni: președinți și membri de onoare ai Academiei Române

Luni, 23 Ianuarie 2023 20:44

În perioada 12 ianuarie - 31 martie 2023, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în holul de la etajul al II-lea, poate fi vizionată expoziția intitulată ”Academicieni - președinți și membri de onoare ai Academiei Române”.

Expoziția este dedicată Zilei Culturii Naționale și totodată marchează cei 157 de ani de la înființarea prestigiosului for științifico-cultural român. Sunt expuse facsimile cu autografe ale personalităților din perioada 1866 - 1990, care se regăsesc în fondul de documente al secției Colecții Speciale, amintindu-l pe cel al lui Ion Heliade-Rădulescu - primul președinte al Academiei Române. Expoziția este realizată de bibliotecar, Ioniță-Roșoiu Maria Magdalena.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul Comunicare, Media, Evenimente Culturale și Editoriale

Lansare de carte la Muzeul Județean. Elena Nentwig Dumitrescu – Vinovată fără vină

Luni, 23 Ianuarie 2023 14:00

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, va fi gazda unei lansări de carte.

Autoarea, Elena Nentwig Dumitrescu, prezintă publicului, miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 14.00 – volumul „Vinovată fără vină”, apărut la Editura „Ordessos” a Muzeului Județean Argeș.

Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorilor Valentin Teodorian și Hero Lupescu. Este soprană lirică a cărei recunoaștere internațională a avut loc după anul 1970, imediat după plecarea sa în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel.

 

 

Pagina 9 din 124

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea