Ziua Culturii Naționale celebrată prin expoziția Academicieni: președinți și membri de onoare ai Academiei Române

Luni, 23 Ianuarie 2023 20:44

În perioada 12 ianuarie - 31 martie 2023, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în holul de la etajul al II-lea, poate fi vizionată expoziția intitulată ”Academicieni - președinți și membri de onoare ai Academiei Române”.

Expoziția este dedicată Zilei Culturii Naționale și totodată marchează cei 157 de ani de la înființarea prestigiosului for științifico-cultural român. Sunt expuse facsimile cu autografe ale personalităților din perioada 1866 - 1990, care se regăsesc în fondul de documente al secției Colecții Speciale, amintindu-l pe cel al lui Ion Heliade-Rădulescu - primul președinte al Academiei Române. Expoziția este realizată de bibliotecar, Ioniță-Roșoiu Maria Magdalena.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul Comunicare, Media, Evenimente Culturale și Editoriale

Lansare de carte la Muzeul Județean. Elena Nentwig Dumitrescu – Vinovată fără vină

Luni, 23 Ianuarie 2023 14:00

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, va fi gazda unei lansări de carte.

Autoarea, Elena Nentwig Dumitrescu, prezintă publicului, miercuri, 25 ianuarie 2023, de la ora 14.00 – volumul „Vinovată fără vină”, apărut la Editura „Ordessos” a Muzeului Județean Argeș.

Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorilor Valentin Teodorian și Hero Lupescu. Este soprană lirică a cărei recunoaștere internațională a avut loc după anul 1970, imediat după plecarea sa în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel.

 

 

Mica Unire, la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 23 Ianuarie 2023 13:47

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș și al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Traian” Pitești, a organizat vineri, 20 ianuarie 2023, în Sala de Conferințe, o manifestare cultural-educativă intitulată ”24 IANUARIE 1859 – «Mica Unire», primul pas spre România”.

Acțiunea a avut menirea să cinstească amintirea unuia dintre cele mai îndrăgite momente din istoria românilor: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Invitații de marcă ai evenimentului au fost: profesorul Dragoș Cornel și corul de elevi ai Colegiului Național ”Zinca Golescu” Pitești, Puiu Mărgescu - actor la Teatrul ”Alexandru Davila” Pitești, precum și elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, care au oferit școlarilor participanți momente artistice, după care aceștia au putut viziona o proiecție de film documentar despre ”Mica Unire”.

 

”Foaia oficială românească” - Expoziție inedită la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 16 Ianuarie 2023 14:09

Publicarea actelor de guvernământ și administrative a început în țările române în anul 1829, când I. Eliade Rădulescu scoate la București primul număr din Curierul românesc (8 aprilie 1829). Albina Românească, gazetă politică și administrativ-literară, scoasă de Gh. Asachi la 1 iunie 1829, la Iași, va face același oficiu pentru Moldova.

La 8/20 decembrie 1832 apare Nr. 1 din Buletin gazetă administrativă publicând un program semnat de I. Eliad Redactorul Buletinului Statului, pe prima pagină. Prezidentul plenipotențiar al divanurilor, generalul adjutant Kisseleff, a dat aprobarea pentru tipărirea Buletinului Oficial.

Caracterul oficial al Buletinului este afirmat, mai precis, în Nr. 3 din ziua de 22 decembrie, când se schimbă titlul în Buletin gazetă oficială și i se adaugă stema țării.

 

 

Artistul plastic Mihaela Viorela Martin - vernisaj de suflet la Muzeul Golești!

Luni, 16 Ianuarie 2023 14:08

„De fapt, eu pictez povești! Sunt artist plastic amator. Pictez cu sufletul și îmi doresc să mă perfecționez în fiecare zi.” – se descrie Mihaela Viorela Martin, o prezență nouă în peisajul artistic argeșean, dar atât de caldă și inspirată, purtătoarea unui talent nativ, care trăiește în joaca nesfârșită a culorilor. Am întâlnit-o, săptămâna trecută, la Muzeul Golești, la vernisajul expoziției de pictură „Aerul culorilor mele” și ne-a molipsit cu bucuria sa nesfârșită de a se dărui lucrărilor sale. Arta sa e nu doar un dar divin, ci și o trudă nesfârșită, din copilărie la maturitate, spre nevoia de desăvârșire.

 

„Foaia oficială românească” - Expoziție inedită de documente la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 29 Decembrie 2022 16:27

Începând cu 3 ianuarie 2023 și până la sfârșitul lunii martie, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în holul de la etajul al II-lea, va putea fi vizionată expoziția intitulată ”Foaia oficială românească”.

Sunt expuse documente și reproduceri fotografice din volumul aniversar ”Monitorul Oficial - 110 de ani (1832-1932)”, ce aparțin fondului secției Presă și legislație al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.

 

Filarmonica Pitești: „Abonamentul anual, mai ieftin, dar și cu acces gratuit la scena virtuală!”

Joi, 29 Decembrie 2022 16:14

 

Începând de luni, 9 ianuarie, de la ora 08:00, Filarmonica Pitești va pune la vânzare abonamentele pentru cea de-a doua parte a stagiunii 16, dar și abonamentele pentru 2023, de anul următor, în cadrul instituției fiind introdus în premieră “Abonamentul anual”. Prețul acestuia va fi de 900 de lei, abonamentul fiind valabil întreg anul.

Abonamentele sunt valabile la evenimentele susținute de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, la concertele camerale, dar și pentru acces la scena virtuală a Filarmonicii.

Altfel, preţul unui abonament în perioada ianuarie – iunie va fi de 700 de lei la categoria A, respectiv 600 de lei la categoria B.

Deputatul de Argeș, Mircia Chelaru, lansare de carte cu sala plină

Luni, 19 Decembrie 2022 14:32

Sala ”Ars Nova” a Centrului Cultural Pitești a fost neîncăpătoare vineri, la orele amiezii, când generalul (rez.) Mircia Chelaru și-a lansat ultima carte, ”Napoleon Bonaparte în două sute de maxime comentate”. Semn de sănătate intelectuală, semn că nu numai maneliștii reușesc să umple săli.

Deputatului (scriitor) de Argeș i-au fost alături numeroase personalități ale județului. Au vorbit despre volum academicianul Gheorghe Păun, sociologul Octavian Sachelarie și istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimar al municipiului Curtea de Argeș.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 19 Decembrie 2022 13:28

ORAŞUL SPORTULUI

Gentea poate fi şi naşul,

Că reînvie mândria:

Piteştiul va fi oraşul

Sportului, în România!

Expoziție de metaloplastie la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 13 Decembrie 2022 22:50

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, găzduiește expoziția de metaloplastie intitulată ”ARHETIPURI”. Sunt expuse 13 lucrări executate în cupru, printre acestea fiind reprezentate chipul lui Iisus Hristos și cel al Sfântului Gheorghe, figuri emblematice ale Creștinismului. Lucrările sunt realizate de către artistul piteștean Emilian Budan, care este de profesie inginer horticultor, actualmente pensionar, în vârstă de 72 de ani. Expoziţia va putea fi admirată pe simezele din holul bibliotecii, la etajul I, începând cu data de 9 decembrie și până la finele anului 2022.

Adrian Coman, biliotecar

 

 

Octavian Sachelarie - 43 de ani în slujba Bibliotecii Județene Argeș!

Marţi, 13 Decembrie 2022 12:54

Moment emoționant organizat, săptămâna trecută,  la Consiliul Județean Argeș. După 43 de ani din viață petrecuți în Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”, dintre care 18 ani ca manager, Mihail Octavian Sachelarie a ieșit la pensie.  Cu ocazia evenimentului, Mihail Octavian Sachelarie a primit felicitările și mulțumirile președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintelui Adrian Dumitru Bughiu, directorului Direcției Cultură, Turism și Tineret, Roxana Stoenescu, și directorilor instituțiilor de cultură.

Expoziție de icoane contemporane românești la Muzeul Județean Argeș

Marţi, 13 Decembrie 2022 08:47

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, vă invită miercuri, 14 decembrie, ora 10.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, unde va avea loc vernisajul expoziției temporare de icoane contemporane românești „Artă și iubire de Dumnezeu”. Veți putea admira lucrări din colecția de artă a muzeului, semnate de artiști iconari valoroși: Camelia Darie, Micu Cristian,  Emilia Burlacu, Mihai Ionescu, Mihaela Ghiță și mulți alții. Expoziția va putea fi vizitată până la 15 ianuarie 2023, de luni până duminică, în intervalul 9.00 – 19.00.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 13 Decembrie 2022 07:43

LA BRADU

Chiar de ziua trage-a ploaie,

Îndemnând să iei paharul,

Iată,  Moşul Nicolae

A venit cu...patinoarul!

Decernarea premiilor pentru cercetare științifică în domeniile istorie și biologie, la Muzeul Județean Argeș

Luni, 12 Decembrie 2022 11:57

 

Muzeul Judeţean Argeş organizează marți, 13 decembrie, ora 12.00, festivitatea de decernare a premiilor pentru cercetare științifică în domeniile istorie și biologie.

În semn de preţuire a celor care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică, Consiliul Ştiinţific al Muzeului Judeţean Argeş a instituit în anul 2011 premiile pentru cercetare ştiinţifică.

Se vor acorda următoarele premii:

 

Muzeul Goleşti a fost gazda Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice

Luni, 12 Decembrie 2022 11:18

 

 

La Muzeul Goleşti s-a desfăşurat, între 8-9 decembrie, cea de-a 51–a Sesiune Naţională de Comunicări Ştiinţifice, la care au participat manageri şi specialişti din muzee din toată ţara. În cadrul sesiunii s-au prezentat noutăţi din domeniile conservare, restaurare patrimoniu, istorie, pedagogie muzeală şi etno-horticultură. La eveniment au fost prezenți manageri a opt muzee din țară, printre care amintim Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, al cărei manager, Ramona Mocanu, este și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România, Muzeul Național Bran, al cărui manager, Mihail Gorgoi este consilier al ministrului Culturii Lucian Romașcanu, care a debutat la Muzeul Golești și a fost profesor pentru mulți muzeografi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (manager Gabriel Rustoiu), Muzeul Județean Buzău (manager Daniel Costache), Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu (manager Gabriel Dumitru), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Croitoru), Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (manager Alexandru Oprea), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Emilian Croitoru) și desigur, Muzeul Județean Argeș, prin managerul Cornel Popescu.

După 18 ani petrecuți în funcție, managerul Bibliotecii Județene Argeș a ieșit la pensie

Joi, 08 Decembrie 2022 12:30

 

Moment emoționant la Consiliul Județean Argeș! După 43 de ani din viață petrecuți în Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”, dintre care 18 ani ca manager, Mihail Octavian Sachelarie a ieșit la pensie. În locul său a fost numit ca manager interimar Mihaela Voinicu, actualul director adjunct al instituției.

Octavian Sachelarie a primit de la președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, “PLACHETA DE EXCELENȚĂ” pentru întreaga activitate pusă în slujba Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu”, a culturii argeșene și naționale. Momentul a fost marcat miercuri, 7 decembrie, la Consiliul Județean Argeș.

 

Centrul Cultural Pitești: Cum e să scrii versuri în două limbi?

Marţi, 06 Decembrie 2022 14:03

Centrul Cultural Pitești organizează dialogul cu tema „Cum e să scrii versuri în două limbi?”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre/Christine Bernadette Rousseau, miercuri, 7 decembrie de la ora 13.00, la Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De această dată am invitat-o pe poeta Cristina Onofre, mai cunoscută în Franța decât la Pitești. Ce-i drept, acolo, sub pseudonimul Christine Bernadette Rousseau. Cristina a obținut premiul «Poétes sans frontiers» la Paris, pentru cartea «Le poéme dela haute demoiselle» («Poema ‘naltei domnișoare»). Alt premiu câștigat este «Prix de la Francophonie» (Paris) desemnat de către Societatea Poeților Francezi pentru proiectul «Mon Général».

„Drumul Luminii” - un nou film la Planetariul Muzeului Județean

Marţi, 06 Decembrie 2022 13:21

Muzeul Județean Argeș a venit, pe sfârșit de an, cu o surpriză pentru numeroșii vizitatori ai Planetariului. Este vorba despre achiziționarea unui nou film. „Drumul luminii” este o producție 2022 și prezintă povestea celei mai importante descoperiri a omenirii. Săptămâna trecută, la premieră, au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, și managerul Muzeului, Cornel Popescu. Vă reamintim că la Planetariul Muzeului Județean Argeș spectatorii se pot bucura de calitatea celui mai modern sistem de proiecție 4K din țară. De asemenea, în cadrul Muzeului funcționează și un club al pasionaților de astronomie.

 

Petre Țuțea, comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 05 Decembrie 2022 15:45

„Definiția mea este Petre Țuțea - românul. Că de n-aș fi român, n-aș fi nimic. Sunt român prin vocație. Tot ce gândesc devine românesc. Am apărat interesele României în mod  eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință.”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 28 noiembrie 2022, evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni. Activitatea face parte din proiectul “Pași în lumea culturii și a creației”, pe care Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”Argeș îl derulează împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, proiect în cadrul căruia elevii participă la bibliotecă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

IN MEMORIAM. Argeșul este mai sărac, de doi ani, cu Augustin Lucici!

Luni, 05 Decembrie 2022 12:42

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

 

 

Pagina 10 din 124

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea