Memorialul Închisoarea Pitești - eveniment ce încheie expoziția BINOM+1

Luni, 12 Octombrie 2020 13:36

# Doritorii pot vizita Memorialul după eveniment, respectând condițiile de distanțare

Joi, 15 octombrie 2020, Memorialul Închisoarea Pitești vă invită la un eveniment deosebit ce încheie expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19.
De la ora 18:00 Nina Moica, fostă deținută politic, este invitată să ne vorbească despre experiența detenției din perioada comunistă, despre cum a reușit o adolescentă arestată la 15 ani să reziste în închisoare și despre viața de după eliberare. Va urma un moment dedicat poeziei detenției în care recită Theodor Dumbravă, pe fundalul unui soundscape de Andrei Bălan și Dan Adrian Ionescu. Evenimentul se încheie cu un performance de Andrei Mușat, pentru o reflecție la zi asupra istoriei recente.

Dirijorul Horia Andreescu revine la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Octombrie 2020 13:35

Filarmonica Pitești organizează joi, 15 octombrie  de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, primul concert simfonic extraordinar al stagiunii, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești revin dirijorul Horia Andreescu și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu. În program: Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 în re minor și Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 4.

 

Marin Cazacu și „Violoncellissimo” la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Octombrie 2020 13:33

Filarmonica Pitești organizează vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, concertul cameral Clasic la puterea a treia, susținut de violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Concertul este inclus în turneul național pe care maestrul Cazacu și ansamblul îl susțin în mai multe orașe din țară: Timișoara, Deva, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, București.

Tango simfonic cu Analia Selis la Filarmonica Pitești

Luni, 05 Octombrie 2020 21:23

Filarmonica Pitești organizează joi, 8 octombrie  de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un noul concert simfonic.  Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Tiberiu Dragoș Oprea, revine, ca solistă, Analia Selis. În program: Matos Rodríguez - La Cumparsita, Aníbal Troilo - Toda mi vida, Desencuentro, Romance de barrio și La última curda, Sebastían Piana - Paisaje, Gherase Dendrino - Ce faci astă seară, tu?,  Astor Piazzolla - Libertango și Milonga de la anunciación, Eladia Blázquez - El Corazón al sur, Ángel Villoldo - El Choclo, Pedro Laurenz - Milonga de misamores, Ionel Fernic - Nunuțo, Virgilio Expósito - Absurdo și Naranjo en Flor, Ion Vasilescu - Habar n-ai tu, Mariano Mores - El firulete, Sebastián Piana - Arrabalera.

 

Câștigătorii Concursului de Fotografie „Piteștiul Meu”, ediția a V-a

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:27

În perioada 4 - 18 septembrie, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului de Fotografie Piteștiul Meu, cu tema Toamna Piteșteană. Organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, evenimentul are ca obiective încurajarea artei fotografice și obținerea de imagini artistice, spre a fi utilizate pentru promovarea imaginii municipiului Pitești.
Juriul format din Ion Sănduloiu (președinte), Alexandru Nicolae Văduva (artist fotograf) și Adrian Jean Furduescu (editor imagine) i-a desemnat pe câștigători, pe baza criteriilor de selecție. Astfel, Premiul I nu a fost acordat, Premiul II i-a revenit lui Daniel Gabrian, pentru lucrarea cu titlul „Biserica Sfânta Vineri” (foto); Premiul III a fost obținut de Mihaela Pui, pentru lucrarea „Trecut și Prezent în Simbioză”, iar Mențiune a primit Vlad Gabriel Dulică, pentru lucrarea cu titlul „Spre Infinit”.

Au început înscrierile la concursul Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:24

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești organizează pe data de 24 octombrie, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST.
Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare, susținute de consacrați ai genului.
Concursul se desfășoară pe două categorii de vârstă: 10 – 18 ani și 18 – 45 de ani. Concurenții se pot prezenta individual sau în grupuri formate din maximum 5 persoane și vor susține câte două piese muzicale astfel: Concurenții care fac parte din prima secțiune, cu vârsta cuprinsă între 10 - 18 ani vor prezenta două piese din repertoriul soliștilor consacrați sau din compoziții proprii; concurenții care fac parte din a doua secțiune, cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 ani vor prezenta  două piese din compoziții proprii.

 

Dan Rotaru - cel de-al 40-lea volum de poezii, cuprinzând 444 de creații inedite, a plecat spre tipografie

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:23

Poetul Dan Rotaru se află în fața unor rezultate  atât de rotunde și frumoase, încât felicitările și admirația noastră sunt sincere: 40 de cărți de poezie (în curând!), cea de-a 40 carte conținând 444 de sonete de dragoste.
Dan Rotaru:” Încă o etapă din viața mea se încheie: curând, grație ajutorului prietenei și colegei Cristina Miliare (fără de care poemele mele nu s-ar aduna în carte, ci, nefiind păstrate scrise pe o coală de hârtie, s-ar pierde probabil pe rețelele de socializare pe care sunt postate), "ELIXIR", cel de-al 40-lea tom cuprinzând  444 sonete inedite, va fi încredințat, spre publicare, editurii.

Bucurie în mijoc de septembrie

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:05

Să participi la două expoziții de pictură în două zile consecutiv și-n două colțuri ale țării, nu e de colea. Pentru ea, pictura a fost, încă din copilărie, dragoste la prima vedere. Numai că viața a făcut în așa fel încât să se realizeze mai întâi ca om, soție, mamă, și apoi ca artist.
Inițial timid, apoi din ce în ce mai intens. A început să picteze din nou acum doi ani. Când s-a înscris, fără șirea nimănui, la cursurile de pictură de la Școala Populară de Artă Pitești. Aici a întâlnit-o pe Elena Zavulovici, pictoriță consacrată, profesoară, dar și un om deschis, cu suflet mare.

 

În curând în librării! ”Pitești 630. Memento” - un nou volum marca PETRE POPA

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:04

În curând, în librării, un nou volum al profesorului universitar doctor Petre Popa. Un tom cu fotografii, în scris, din istoria Cetății.
La 20 mai 2018, am evocat 630 de ani, care amintesc atestarea documentară medievală certă a localității Pitești (20 mai 1388), hrisov datorat voievodului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418), evenimentul secular fiind integrat, special, programului activităților consacrate sărbătoririi Centenarului unirii tuturor provinciilor autohtone tradiționale (1918-2018), precum și consemnării Semicentenarului acordării prerogativelor municipale, pentru reședința Argeșului contemporan (1968-2018).

Începe o nouă ediție a „Sărbătorii Recoltei pe Valea Argeșelului” la Mioveni!

Miercuri, 30 Septembrie 2020 22:58

Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti este marcată anual pe 10 octombrie. Cu această ocazie, Primăria orașului, Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni organizează în perioada 1 - 4 octombrie 2020, Sărbătoarea Recoltei pe Valea Argeșelului - Târgul Meșterilor Populari.

 

1 octombrie 1892 - 19 mai 1974: 128 de ani de la nașterea istoricului muscelean premiat de Academia Română - preotul Ioan Răuțescu

Miercuri, 30 Septembrie 2020 22:48

Se împlinesc, iată, 128 de ani de la nașterea, preotului muscelean Ioan Răuțescu, o minte luminată, autor de monografii, studii, articole, traduceri, etc. Istoricul, preotul, cercetătorul și folcloristul Ioan I. Răuțescu  s-a născut la 1 octombrie 1892, în Dragoslavele, județul Muscel.  Școala primară în comuna natală, Seminarul „Central” din București (1905-1913) și Facultatea de Teologie din București. Hirotonit diacon la 26 ianuarie 1914 și preot la 27 ianuarie 1914; la 1 februarie numit preot ajutător la Biserica „Înălțarea Domnului” din Dragoslavele, iar la 1 octombrie 1920, paroh.

Ansamblul Murgulețul, din Popești, se pregătește, marți, să fie văzut şi aplaudat de o țară întreagă

Luni, 21 Septembrie 2020 14:33

Administrația locală din Popești a înțeles de multă vreme că un popor ale cărui tradiții și obiceiuri sunt stinse, nu mai există.  A mai înțeles că nu vine nimeni din afara ca să te promoveze și atunci eforturile se fac pe plan local, iar rezultatele au început deja să apară.
Ansamblul ”Murgulețul”, care a adus multe momente de mândrie locală și a făcut multă promovare comunei Popești, se pregătește să participe la emisiunea Românii au talent.

 

Târg de carte în fața Bibliotecii Județene

Luni, 21 Septembrie 2020 14:32

În perioada 22 – 25 septembrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează – în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și cu Primăria Municipiului Pitești, cea de-a II-a ediție a Târgului de Carte TRIUNGHIUL CUNOAȘTERII: CARTE, LECTURĂ, BIBLIOTECĂ. Târgul le este dedicat tuturor celor pentru care cartea reprezintă, în continuare, suport și miez al cunoașterii.

Cinci argeșeni executați, fără judecată, drept răzbunare!

Luni, 21 Septembrie 2020 14:31

# Să nu uităm! S-au împlinit 81 de ani de la un gest extrem

S-au împlinit, pe 22 septembrie, 81 de ani de la un gest extrem, un gest brutal și nemilos, care a inclus județele Argeș - și, pe atunci, Muscel. Este vorba de executarea a cinci oameni, din aceste zone geografice, pentru simplul fapt că erau legionari și, cu o zi în urmă, membri ai  aceleiași grupări îl asasinaseră, la București,  pe Armand Călinescu (foto).

 

Se împlinesc 94 de ani de la inaugurarea Porții Eroilor din Trivale

Luni, 21 Septembrie 2020 14:31

# Monumentul, ridicat pentru cinstirea numelui şi faptelor celor peste 1100 de militari căzuţi la datorie din județ

Pe 26 septembrie, se împlinesc 94 de ani de la inaugurarea Porții Eroilor, din Trivale, monument evocator semnificativ pentru viața Cetății. Este ridicat din iniţiativa colonelului Barbu Pârâianu, în memoria ostaşilor Regimentului Nr. 4 Dorobanţi, căzuţi la datorie în timpul participării României la Primul Război Mondial (1916-1918). Monumentul este construit sub forma unei tradiţionale porţi româneşti, fiind lucrat din zidărie, pe fundaţii şi soclu din piatră, cu acoperiş din ţiglă. Sugerează, prin construcţie şi imagine artistică, sensurile arcului de triumf. Deschiderea bolţii are şase metri.

Vătaful de căluș Petre Măsală, din Stolnici - Tezaur Uman Viu!

Luni, 14 Septembrie 2020 23:47

Prin programul TEZAUR UMAN VIU, implementat de Ministerul Culturii s-a urmărit identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale. Iată că, de anul acesta, printre cei 11 identificați se află și un argeșean.
Sorin Mazilescu, cercetător: ”De astăzi și Argeșul are un Tezaur Uman Viu! După o muncă de luni de zile, am reușit! Petre Măsală, vătaful nostru de căluș din Stolnici, a fost declarat de Comisia Natională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, Tezaur Uman Viu!”

 

 

Program integral Dvořák la Filarmonica Pitești

Luni, 14 Septembrie 2020 23:41

Filarmonica Pitești organizează joi, 17 septembrie,  de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, al doilea concert simfonic al stagiunii, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Astfel, se vor respecta hotărârea C.J.S.U. nr. 34/31 august 2020 și Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Culturii, publicul așezându-se doar pe locurile marcate.

Tabără de ceramică la Muzeul Golești

Luni, 07 Septembrie 2020 23:23

Legendele românești  spun că olarii și-au dobândit meșteșugul de la Dumnezeu, numai că, neavând suflare divină, au pus vasele la ars pentru a dăinui.
La Muzeul Golești, pe data de 8 septembrie , începe tabăra de ceramică coordonată de  artiștii platistici Nicoleta și Ion Mitroi.
Tabăra se desfășoară în aer liber, în condiții maxime de siguranță.
Înscrierile se fac, de luni până vineri, între orele 08.00 - 14.00, la telefon 0248/266 364.

 

In memoriam Marcel Mihail D. Ghibernea

Luni, 31 August 2020 09:12

# Brașov, 5 septembrie 1924 – București, 12 decembrie 2009

Viitorul diplomat și om de cultură, Marcel Mihail Ghibernea (5 septembrie 1924-12 decembrie 2009), s-a născut la Brașov. După absolvirea, în Pitești, a Școlii Primare de Băieți (1935), devenea elevul Liceului Militar Dimitrie A. Sturdza, din Craiova.  În toamna anului 1945, Marcel Mihail Ghibernea devenea studentul Universității București. Marcel Mihail Ghibernea optează, inspirat, pentru Facultatea de Limbi Germanice, Secția Engleză-Română.

Festivitatea de Premiere a Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea....”

Luni, 24 August 2020 20:12

Pentru ediţia a XX-a a Concursului Naţional de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”, organizat de către Centrul Cultural Piteşti, prin revista de cultură Cafeneaua literară, în perioada 14 iulie – 28 august 2020, au trimis manuscrise 34 de poeți din toată țara, îndeosebi din județele Suceava (elevi ai Liceului Petru Rareș din Suceava) Constanța și Iași (studenți ai Universității Al. Ioan Cuza).

 

Pagina 10 din 105

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea