Graurul este exponatul lunii iulie la Muzeul Județean Argeș

Luni, 10 Iulie 2023 17:54

 

Muzeul Județean Argeș expune, în luna iulie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, una dintre cele mai des întâlnite păsări de la noi graurul, Sturnus vulgaris (Linnaeus, 1758).

Întâlnit în efective foarte mari în România, sosește la sfârșitul lunii februarie și pleacă toamna târziu. Se recunoaște după culoarea neagră, împestrițată cu pete albe, mai intense iarna.

Vara are ciocul galben și culoarea mai vie, toamna are ciocul cenușiu și culoarea este mai mată. Se află tot timpul în mișcare, în căutare de insecte, fructe, semințe etc. Cântecul său este compus din fluierături, combinate cu foarte multe sunete imitate.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Iulie 2023 17:51

 

POIANA LACULUI

Acest pod mă face trist,

Termenul e optimist,

La un gând el mă îndeamnă:

De ce pod, dacă-i poiană?!

PROMOVABILITATE

10 e locul pe ţară

Şi 5 la medii de 10,

 

Concursul Național Studențesc de Poezie „Juventus” 2023

Marţi, 04 Iulie 2023 18:33

 

Casa de Cultură a Studenților (CCS) Pitești lansează luni ediția din acest an a Concursului Național Studențesc de Poezie „Juventus”. Evenimentul este organizat în perioada 3 iulie – 1 august 2023, pentru tinerii și studenții inventivi cu vârste între 15 – 35 ani.

Concursul este organizat pe o secțiune: poezie. Concurenții pot trimite maximum 3 poezii. Participanții vor avea ocazia de a-și publica creațiile în revista Juventus a CCS Pitești.

A început înscrierea! Tabere de vară, pentru copii, la Muzeul Golești

Marţi, 04 Iulie 2023 16:05

 

 

1,2…3- Start înscrieri în taberele de vară ”Vacanța de vară la țară” de la Muzeul Golești! Este cel mai bun prilej pentru copii de a-și dezvolta imaginația, creativitatea, agerimea minții, gustul pentru bun și frumos, gândirea și planificarea strategică, de a cunoaște alți copii, de a face mișcare în aer liber, într-un mediu sănătos și sigur.

A fost declarată deschisă ”Vacanța de vară la țară”, pe 3 iulie 2023 cu ”Arta cusăturilor” și ”Obiecte decorative din iută”. Programul începe la ora 8.30 și se încheie la ora 16.00, timp în care copiii vor învața lucruri noi în mod distractiv, se vor juca și vor intra în lumea magică a poveștilor de la Golești.

Înscrieri la tel 0248/ 266 364. Taberele organizate pot fi consultate pe site-ul Muzeului: Muzeul Golesti: https://muzeulgolesti.ro/.../programe-de-creatie-vacanta.../

 

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 03 Iulie 2023 22:11

 

 

SPITALUL JUDEŢEAN ARGEŞ

Adică, tot nu ne-am convins,

Că nu avem justiţie?!

Infirmiera e de prins,

Iar doctorii…prescripţie.

SFINŢII APOSTOLI

Sfântul Pavel cu scrisoare,

Un nou concert coral la Sinagoga Pitești

Luni, 03 Iulie 2023 13:09

Vineri, 7 iulie 2023, de la ora 19:00, la Sinagoga Pitesti va avea loc „Kiriac Festival Day”. Este vorba despre un concert coral susținut de Corala Kiriac, Corul „Ars Nova” Pitești și soliștii Daniela Hodojeu, Antonia Caramelea, Dan Luțescu, Marian Coman și Rareș Zănescu, dirijori fiind Radu Titi și Silviu Deaconescu.

De asemenea, în cadrul evenimentului, va avea loc Contravernisajul expoziției CRONOS - Ana Roșoga & Marius Cristea, printr-un performance al artistului vizual Marius Cristea.

 

Portul popular românesc în fotografia lui Alexandru Bellu

Miercuri, 28 Iunie 2023 10:56

 

Baronul Alexandru Bellu (1850-1921), descendent al familiei care a donat terenul pentru cimitirul Bellu din Bucureşti, a fost un pionier al artei fotografice româneşti. Până la vârsta de 10 ani locuiește cu mama sa Eliza, fiica domnitorului Barbu Știrbei, în Elveția. Ulterior, este trimis la Paris de către unchiul său, doctorul și colecționarul de artă, Georges de Bellio. Cât timp a studiat dreptul la Paris, a pătruns în mediile intelectualilor și artiștilor impresioniști precum: Alfred Sisley, Claude Monet sau Nadar, prietenii unchiului său. Începând din anul 1875, în cursul călătoriilor pe care le face la Paris, Florența și Veneția, Alexandru Bellu achiziționează toată aparatura fotografică de care are nevoie.

S-au pus în vânzare biletele la cel mai mare festival din Argeș

Miercuri, 28 Iunie 2023 10:55

 

Începând din data de 21 Iunie, vă puteți achiziționa biletele la festivalul vostru preferat, Analogue Festival și de la sediul instituției Centrului Cultural Mioveni. Biletele le puteți cumpăra conform programului de lucru al instituției: luni, miercuri în intervalul orar 08.00 - 16.00, marți, joi 08.00 - 17.00 și vineri 08.00 - 14.00. De asemenea, le puteți găsi și online pe platformele iaBilet.ro, Bilete.ro și Entertix.

AnalogueFestival este despre evadare în natură, alături de o varietate de artiști de la noi și de peste hotare, care aduc la un loc toți iubitorii de muzică bună. Iar Platoul Făget din Mioveni este locul perfect în care să te deconectezi de agitația urbană și să te reconectezi cu oamenii care sunt pe același vibe cu tine. Vă așteptăm!!!

 

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 27 Iunie 2023 22:47

 

ALINA GORGHIU

Ajunsă-n Justiţie,

Conduce cu instanţă,

Are premoniţie:

Simte şi speranţă...

Festival rock la Mioveni pe 24 iunie!

Joi, 22 Iunie 2023 11:24

 

# Paradă moto și formații celebre precum Altar și Trooper

Puneți-vă casca, urcați pe motocicletă și turați motoarele spre Mioveni! Rock'N'Ride Fest Mioveni, revine în acest an cu ediția a IV-a, pe 24 iunie, la Făget. Aici, participanții vor avea parte de o serie de concursuri, demonstrații de îndemânare moto, bere rece, grătare încinse și mai multe spectacole susținute de trupele Trooper, Altar, Ultimul Tren, Fără Vise, Rana, Myst și 7 Tears Ago.

Festivalul va debuta cu tradiționala paradă moto prin centrul orașului și va continua până la miezul nopții, în zona de Picnic Făget. Intrarea și camparea sunt gratis. Evenimentul este organizat de Storm Riders RC Mioveni și Centrul Cultural Mioveni, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mioveni.

 

 

Pitești. Spectacolul de folclor ia, tezaur românesc

Miercuri, 21 Iunie 2023 18:29

 

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, organizează spectacolul de folclor intitulat IA, TEZAUR ROMÂNESC, sâmbătă, 24 iunie 2023, de la ora 17:00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, dedicat Zilei Universale a Iei, va fi susținut de îndrăgiți interpreți ai cântecului popular: Mariana Ionescu Căpitănescu, Polina Gheorghe – care va fi și animator, și prezentator, Valentin Grigorescu, Simona Dinescu, Alin Gabriel Matei, Maria Beatrice Băndoiu, Ilinca Din, Diandra Popaiacu. Acompaniază Taraful „Adrian Grigoraș”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Manifestarea reprezintă un omagiu adus portului popular românesc, în contextul în care cămașa cu altiță, ia românească, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO din anul 2022.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 20 Iunie 2023 19:20

 

COMASAREA

Politehnica Bucureşti

Şi Univ. Piteşti -

Învăţământul se uneşte:

Unde-s doi, puterea creşte!

 

Elevii cu rezultate deosebite din Topoloveni au fost premiați sub privirile celebrului Dumitru Constantin Dulcan

Marţi, 20 Iunie 2023 09:06

 

La 602 ani de atestare documentară, orașul Topoloveni a găzduit o serie de evenimente remarcabile. Unul din acestea, întâmplat în seara zilei de vineri, la Casa de Cultură, merită remarcat. Pentru că orașul a primit o vizită de seamă, pe cea a renumitului neurolog dar și autor de literatură filozofică și metafizică, Dumitru Constantin Dulcan.

De profesie medic militar, cu specializările neurologie și psihiatrie, Dulcan și-a legat numele de Spitalul Militar Central din București, unde a condus secția de neuropsihiatrie, apoi clinica de neurologie, având gradul militar de general de brigadă începând cu 1993.

 

”Cartea de vacanță”, expoziție la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 19 Iunie 2023 16:28

 

# Dacă ai naufragia pe o insulă pustie, ce cărți ai lua cu tine? Sau, dacă ai pleca într-un voiaj mai lung, la ce autori te-ai gândi?

Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș propune iubitorilor de carte expoziția “Cartea de vacanță”, cu titluri variate, din diferite domenii, care cuprinde cărți de călătorie și ghiduri turistice, lecturi captivante şi interesante pentru toate categoriile de vârstă. Inedita expoziție aflată în holul central al Bibliotecii Județene Argeș, poate fi vizitată zilnic, în perioada 15 iunie – 3 iulie. Cei care doresc să consulte sau să împrumute publicațiile expuse sunt invitați să se adreseze bibliotecarelor de la compartimentul Bibliografic și Catalog electronic. Expoziția este realizată de bibliotecara Dumitru Sabina.

Vă dorim o vacanță frumoasă și lectură plăcută tuturor!

ADRIAN COMAN

 

 

Super trupe de muzică vin, în august, la Mioveni

Joi, 15 Iunie 2023 09:00

 

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

Această ediție a festivalului are pe afiș nume cu rezonanță în peisajul muzical al anului 2023, precum B.U.G. Mafia, Delia, John Newman, Selah Sue, Subcarpați, Tinie Tempah, Asian Dub Foundation, IAN, Kadebostany, Spike, Șatra B.E.N.Z., Vița de Vie, Byron, HVNDS, IDK, R.O.A., The Mono Jacks și Valeria Stoica.

”Cronicile bătrânului sefist” - o nouă carte ce poartă semnătura lui Cristian Cocea

Marţi, 13 Iunie 2023 09:07

# Tomul a fost lansat vinerea trecută și poate fi comandat pe net sau în librării

Vineri, la Galeriile Ilfoveanu, la ceas de seară, multă lume bună din județ a dorit să îi fie alături autorului, Cristi Cocea, cu ocazia lansării noii sale cărți, ”Cronicile bătrânului sefist”. Printre aceștia, academicianul Gheorghe Păun, fostul director al Bibliotecii Județene Argeș, scriitorul Octavian Sachelarie, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache, politicieni (Mihai Coteț, Cătălin Andrei, Bogdan Ivan etc.), afaceriști (Dragoș Dorcioman – DFS, Ionuț Costache – Clinicile Stomatologice Costache etc.), mulți iubitori ai genului.

 

Începe Budeasa Festival! Peste 2.000 de persoane sunt așteptate

Marţi, 13 Iunie 2023 09:06

 

Cei mai tari artiști vor fi prezenți pe plaja din Budeasa, în perioada 16-17 iunie 2023! Anul acesta o sa ne bucurăm pe lângă muzica folk și de acordurile chitarelor rock.  Pe toate le găsiți la Budeasa Festival, timp de două zile. Haideți și voi!

Vor încinge atmosfera următorii artiști:

- în data de 16 iunie - Claudia Serdan&Marius Keseri, Ducu Bertzi, Antract, Mircea Vintilă și Vama;

-  în data de 17 iunie - Cristi Dumitrașcu&Planul B, Dinu Olărașu, Mircea Baniciu&Band, Dan Helciug, Lupii lui Calancea și Cargo.

Dacă nu v-ați luat încă bilet, vă reamintim că acestea se găsesc pe AmBilet.ro: https://www.ambilet.ro/tc-events/budeasa-festival-2023/.

Muzeul Golești a împlinit 84 de ani de la înființare!

Luni, 12 Iunie 2023 10:24

Muzeul Golești, numit inițial după numele cărturarului Dinicu Golescu, a fost fondat în anul 1939, cu scopul de a conserva și promova patrimoniul și memoria istorică a uneia dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească, cea a Goleștilor.

 

De-a lungul anilor, muzeul a devenit un loc emblematic în care istoria, arta și tradițiile se întâlnesc și se păstrează cu grijă. Aici și-au găsit locul numeroase colecții și exponate de mare valoare, ce oferă ocazia vizitatorului de a-și plimba privirea fascinantă în trecutul bogat al națiunii române, de a explora tradiții și obiceiuri care ne conferă identitate.

 

Surprize multe, de Ziua Internațională a Copilului, la Pitești!

Miercuri, 31 Mai 2023 10:07

De 1 iunie, în ziua dedicată celor mai mici piteșteni, aceștia se vor putea bucura de surprizele plăcute organizate de către Primăria Pitești: spectacole de muzică și dans, ateliere de creație, desene pe asfalt și atracții pentru toate vârstele.

Programul este următorul:

Parcul ,,Lunca Argeșului”:

- 11:00 – 13:00: Spectacol muzical-artistic susținut de Ansamblul Folcloric de Copii ZAVAIDOC (coordonator - prof. de canto popular Valentin Grigorescu), Grupul Folk P620 (coordonator - chitaristul Andrei Bulf), Clubul „Total Dance” (coordonator - coregraful și arbitrul internațional de dans sportiv Alfred Schieb);

Comuna Stolnici a fost gazda celei de-a XXXIII-a ediţii a „Festivalului Căluşului Argeşean”

Marţi, 30 Mai 2023 19:53

Joi, de Înălțarea Domnului, a avut loc, la Stolnici, o nouă ediţie a Festivalului Căluşului Argeşean. La eveniment au luat parte formaţii de dans din judeţul nostru, dar şi din judeţul Olt, fiind o adevărată sărbătoare. Sufletul acestui eveniment a fost, ca de fiecare dată, primarul Sevastian Pupăză Roşu, cel care anual face toate demersurile necesare pentru a păstra tradiţia şi a organiza acest minunat obicei.

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a fost prezent în mijlocul cetățenilor alături de vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu și de administratorul public al județului, Cristian Puiu. La eveniment au fost prezenți și subprefectul Bogdan Minciunescu și primari din localitățile limitrofe.

 

Pagina 10 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea