Eveniment editorial la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș
Marţi, 29 Martie 2022 10:34
Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Fundația Literară ”Liviu Rebreanu” Pitești, organizează lansarea trilogiei ”LINDA” (Vol I. Linda - comedie dramatică; Vol. II Oglinzi - thriller psihologic; Vol. III Lea - romance-policier), a autorului Ion Ladner. Născut în Pitești, Ion Ladner este absolvent al Universității Politehnice din București, Facultatea de Autovehicule Rutiere și membru al Fundației Literare Liviu Rebreanu Pitești. A mai publicat volumul de versuri ”Universul din ibric” şi romanul-thriller ”Scorpionul de sub pălărie”. Evenimentul editorial, coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu, se va desfășura joi, 31 martie, de la ora 1700, în Sala de conferințe a instituției. O invitaţie incitantă şi un prilej care nu ar trebui ratat de oamenii de cultură argeşeni!
Adrian Coman, bibliotecar
Poezia din trecutul viitor
Luni, 28 Martie 2022 18:48
”Trecutul viitor”*, cartea de versuri semnată de către Spiridon Voinescu, a apărut recent la Editura InfoRapArt, Galați, cu o pertinentă prefață semnată de Nicolae Mecu și cu un cuvânt de bun sosit pe coperta a patra, al lui Petre Rău. Placheta iese pe piață la o distanță de 20 de ani față de cea precedentă, ”Buget redus”, 2002.
Spiridon Voinescu se află în căutarea emoției pe care poezia o exprimă. Pentru aceasta, autorul are la dispoziție un limbaj cult uzual, transparent, și o fantezie care pune în scenă imagini uneori stranii, construcții speculative, cioburi dintr-o realitate pe care se străduiește să o construiască altfel, mai precis într-un mod inedit, poetic.
Ministerul Culturii a achiziționat 5 manuscrise ale lui Emil Cioran și Mircea Eliade
Luni, 28 Martie 2022 15:37
Ministerul Culturii a achiziționat, prin dreptul de preempţiune şi negociere, cinci manuscrise care sunt clasate în patrimoniul cultural naţional - categoria juridică "Tezaur". Acestea au fost scoase la vânzare prin Casa de Licitaţii Historic. După cumpărare, manuscrisele vor fi date în custodia Bibliotecii Naţionale a României.
Aceste manuscrise sunt:
- manuscrisul original - 154 pagini - intitulat "Aveux et anathemes", autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
- manuscrisul original - 25 file - intitulat "Note pentru 1935 - 1936", Mircea Eliade, datare 1935 - 1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul "Problema răului în filosofia indiană";RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ
Luni, 28 Martie 2022 13:30
BOUREANU
În Italia-i lumina,
Cu modele fel de fel…
El a luat-o pe Cristina
…Sau Cristina e cu el!
„Trecutul viitor” – noua carte de poezii a jurnalistului Spiridon Voinescu
Vineri, 25 Martie 2022 11:49
Poetul și jurnalistul Spiridon Voinescu a lansat, în ajunul Bunei Vestiri, a patra sa carte de poezii „Trecutul viitor”. Un volum, după cum mărturisește scriitorul Petre Rău, „cu versuri grăitor de autentice care te atrag ca un magnet”, care exprimă „gânduri și reflecții care te mângâie și îți alină din amărăciune”. O carte scrisă cu sufletul, în care poetul trăiește trecutul și viitorul în prezent.
La acest eveniment au dat curs invitației oameni de cultură din județul Argeș, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prieteni și cunoștințe ale autorului.
Poetul Dan Rotaru - mai sărac cu 333 de sonete… dar mai bogat cu o carte!
Miercuri, 23 Martie 2022 12:18
Cunoscutul poet Dan Rotaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, traversează o perioadă de tinerețe prin creație. Cu jumătate din cele 43 de cărți scrise în ultimii ani, Dan Rotaru demonstrează că Dumnezeu îi dictează poemele, așa cum a afirmat chiar Domnia Sa.
Iată că poetul mai are un motiv de bucurie: cel de-al 44-lea tom a fost expediat spre tipografie. Și cum să marchezi mai frumos rotunda cifră (44!) decât cu… 333 de poeme!
Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986)
Marţi, 22 Martie 2022 14:21
Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul cultural Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986), expoziție de cărți, enciclopedii și dicționare din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea marelui scriitor și filosof român. Expoziția a putut fi vizitată de către public în holul principal al instituției, în perioada 15-30 martie 2022.
Mircea Eliade a fost un spirit enciclopedic, renascentist, care a dat naștere unei vaste și variate opere, lăsând în urma sa discipoli ce i-au continuat ideile, făcând un pas mai departe pe noua cărare deschisă de gânditorul român.
21 martie: Ziua Internațională a Poeziei
Luni, 21 Martie 2022 14:10
În data de 21 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Poeziei. Ea este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. (sursa: Wikipedia).
Publicăm mai jos câteva poeme din creația poeților orașului nostru.
Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor
Luni, 21 Martie 2022 11:16
Dragi iubitori de literatură, luni, 21 martie 2022, va avea loc la Muzeul Golești cea de-a patra ediție a evenimentului Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor. Acesta va începe la ora 12:00 și se va desfășura sub forma unui cenaclu literar, cu lecturi publice, evocări ale unor importanți poeți români și lansarea cărții “Poezia optzecistă” a scriitorului Mircea Bârsilă.
Spectacolul “Hai Hui printre stele”, la Centrul Cultural Mioveni
Joi, 17 Martie 2022 12:24
Duminică, 20 martie, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Mioveni va avea loc premierea spectacolului “Hai Hui printre stele”.
Viceprimarul de la Curtea de Argeș - prelegere despre „Războiul în Europa”
Miercuri, 16 Martie 2022 07:22
Istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, va susține vineri, 18 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții din Pitești o prelegere cu tema “Război în Europa”.
“Sfârșitul Războiului Rece a creat speranța în inimile cetățenilor din Europa că nu va mai fi război vreodată. Dar nici nu s-a uscat cerneala pe tratatele sauînțelegerile de la Malta și războaiele au izbucnit în spațiul Iugoslaviei și al Uniunii Sovietice. Deși în acest an se vor împlini 33 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, Europa nu a fost deloc scutită de război în această perioadă. Despre războaiele din acești 33 de ani din Europa vom vorbi la noua noastră întâlnire”, spune Ștefan Dumitrache.
CLIPA DE LITERATURĂ
Marţi, 15 Martie 2022 13:17
Clipa mirifică
Sunt un băiat. Merg pe Strada Mare,
pe unde lumea se plimbă în voie.
Ninge. Forfota străzii, casele, copacii ninși.
Aerul rece. Lumina.
Cele două fete care au trecut pe lângă mine
tocmai m-au atins cu râsetele lor.
„FEMEIA, SUSPINUL LUTULUI MEU! ”- noul volum de poezii al lui George Baciu
Marţi, 15 Martie 2022 08:20
Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește joi, 17 martie, începând cu ora 17:00, în Sala de conferințe, lansarea volumului ”Femeia, suspinul lutului meu!”, al autorului George Baciu.
Născut în șase noiembrie 1962, în comuna Corbi, sat Stănești, județul Argeș, absolvent al Facultăţii de Filozofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1987, este profesor, doctor în istorie, poet, eseist, romancier, publicist, redactor-șef al revistei Suflet românesc, coordonator al clubului cu același nume Suflet românesc de la Curtea de Argeș, și coordonator, ani buni, împreună cu regretatul Ion Hîru, al revistei Pietrele Doamnei. Debutul ca publicist îl face în anul 1979 la revista şcolară Sânziana a Liceului „Zinca Golescu” Piteşti, iar în poezie debutează la revista Amfiteatru, nr. 11, în anul 1983.
Expozițiile Muzeului Golești și ale Muzeului Județean
Luni, 14 Martie 2022 15:21
Muzeul Golești și Muzeul Județean Argeș desfășoară în această perioadă mai multe evenimente. Expozițiile temporare organizate de Muzeul Golești sunt:
- Expoziție temporară de artă contemporană-artist Mihai Chițu.
- Expoziție temporară – La fotograf…doamnele și domnișoarele Golescu – în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul Municipal Curtea de Argeș.
- Expoziție temporară organizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung - Furca de tors…tradiție, artă, meșteșug
Felix Goldbach: „Urez succes celui care va prelua conducerea teatrului”
Luni, 14 Martie 2022 15:11
Contractul de manager la Teatrul Alexandru Davila al lui Felix Goldbach va înceta de la 1 aprilie, cu acordul părților. Divergența de opinii dintre conducerea Consiliului Județean Argeș și managerul teatrului piteștean a fost rezolvată, în cele din urmă, prin încetarea contractului.
La finalul lunii februarie, Goldbach ar fi transmis o solicitare de încheiere a contractului de management cu acordul părților, întrucât acesta va fi implicat în anumite proiecte personale, tot, pe zona de cultură, și care la moment dat s-ar putea intersecta cu activitățile culturale ale Consiliului Județean.
IN MEMORIAM - 89 de ani de la nașterea profesorului CONSTANTIN FULGEANU
Luni, 14 Martie 2022 12:17
S-au împlinit, pe 14 martie, 89 de ani de la nașterea celebrului profesor al Piteștiului, Constantin Fulgeanu (14 martie 1933 – 26 august 2005) . Iubit, temut, respectat, a școlit zeci de generații de elevi la catedra de la Brătianu (Bălcescu). Întreaga viață a format talente, a îndrumat caractere, a cercetat – inclusiv istoria instituției în care a activat o viață, a publicat. Un om al Cetății de care își amintesc, cu duioșie, mii de foști învățăcei.
În toamna anului 1962, Constantin Fulgeanu devenea titularul Liceului Nicolae Bălcescu Pitești, instituție școlară etalon pentru Argeș, finalizată anterior, ca elev (1952).
Spectacolul “Opt femei”, în acest weekend, la Teatrul “Alexandru Davila”
Vineri, 11 Martie 2022 20:12
Sâmbătă, 12 martie, și duminică, 13 martie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Alexandru Davila din Pitești va fi comedie. Iubitorii de teatru vor putea viziona spectacolul ”Opt femei”, în regia lui Constantin Cotimanis.
”Opt femei” este o comedie a autorului și regizorului francez Robert Thomas, care urmează firul clasic al romanelor poliţiste. Un bărbat a murit în condiții necunoscute, iar cele opt femei prezente în casă încearcă să descopere singure cine a fost ucigașul, care, se pare că poate fi una dintre ele.
CLIPA DE LITERATURĂ
Marţi, 08 Martie 2022 08:50
Biserica
Când eram copil, vorbeam cu Tine ca un copil.
Doamne, spuneam, mâine când vin la biserică
să-mi spui dacă îți plac pantofii mei noi...
Și acum, când am lăsat în urmă copilăria,
aprind lumânări și Te caut în întunericul bisericii.
Personalitatea lui Ion Mihalache evocată la Topoloveni, la 140 de ani de la naștere
Marţi, 08 Martie 2022 08:07
Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Topoloveni, precum și a Centrului Diplomației Culturale din București, a ziarului DREPTATEA și a publicației online EPOCA.ro a organizat, vinerea trecută, o conferință pe teme cultural-istorice, dedicată evocării personalității marelui muscelean Ion Mihalache, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa.
S-au alăturat acestui demers și Liceul Teoretic ”Ion Mihalache”, Liceul Tehnologic din Topoloveni, Asociația ”Mișcarea Musceleană” din Câmpulung Muscel, precum și conferențiari de la alte instituții culturale din județul Argeș.
IN MEMORIAM. 99 de ani de la trecerea în neființă a genialului constructor Dimitrie Dima
Luni, 07 Martie 2022 13:19
# Acesta a ocupat și funcția de Prefect al Argeșului între 1920 și 1921
Inginer constructor, înalt funcționar de stat și antreprenor, Dimitrie Dima s-a născut la Pitești, la 9 august 1877. Moare în același oraș, la 6 martie 1923. Studii liceale, Zürich, Elveția (1895), Universitatea Tehnică Ducală, Darmstadt, Germania (1899). Președinte, Asociația Studenților de Origine Latină din Germania (1895-1899). Fondator: Societatea de Construcții Beton si Fier, Pitești (1908); Banca Tehnică Argeșeană (1920), capital social inițial, 5.000.000 lei.
Mai multe articole..
Pagina 10 din 117
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»