Apare un nou număr al revistei „Cafeneaua literară”

Marţi, 18 Octombrie 2022 20:52

Revista „Cafeneaua literară” a Centrului Cultural Pitești, redactată de un grup de scriitori din Pitești, este în curs de apariție.

În ea puteți citi:

- ANCHETA Poezia lui Eminescu și poezia contemporană - răspund Ana ARDELEANU, Radu ULMEANU, Grid MODORCEA;

- CRONICI LITERARE semnate de Gh. GRIGURCU, Ionel BOTA, Iulian CHIVU, Ana DOBRE, Elisabeta BOGATAN, Liliana RUS;

- Rubrica ATITUDINI, semnată de Jean DUMITRAȘCU;

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 18 Octombrie 2022 20:47

FOSA SEPTICĂ

Au sistem de epurare,

Trebuie să îl declare,

Guvernul s-a ocupat,

Deci se ţine de...rahat!

 

Pe 20 octombrie, la Biblioteca Județeană, se desfășoară marea finală a concursului „Bătălia Cărților”

Marţi, 18 Octombrie 2022 08:51

Concursul Național de Lectură "Bătălia Cărților" și -a desemnat finaliștii la categoria 14-18 ani. Cei cinci finaliști sunt: Ioana-Elisabeta Puiu – Școala Gimnazială Merișani, Cristiana Martin – Liceul de Arte „Dinu Lipati” Pitești, Alexia-Cristiana Manea – Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, Bianca Ana-Maria Răduț – Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești, Alexandra-Maria Cîrstea – Colegiul Național „Alexandru Odobescu” Pitești.

Sunteți așteptați joi, 20 octombrie 2022, începând cu orele 13.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Argeș să îi susțineți. Concursul Național de Lectură ”Bătălia Cărților are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și al adolescenților. Felicitări finaliștilor și mult succes în continuare! Și nu uitați, lectura vă face învingători!

 

Șapte trupe s-au înscris la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“

Marţi, 11 Octombrie 2022 10:38

Iubitorii de teatru sunt așteptați, în perioada 14-16 octombrie, la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“. Evenimentul devenit deja tradiţie şi ajuns anul acesta la ediţia a XVIII-a este organizat de Centrul Cultural Mioveni, Consiliul Local și Primăria oraşului Mioveni. În acest an se va sărbători majoratul.

La festival s-au înscris mai multe trupe, din mai multe localități din țară: Acting Up (București), Ad Hoc (Pitești), Amprente (Brașov), Atelierul de Teatru (Botoșani), Eden (Bughea de Jos), Protha (Panciu) și Victory of Art (București).

 

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea deschide o nouă expoziție realizată de maestrul Mircia Dumitrescu

Marţi, 11 Octombrie 2022 08:58

# La vernisaj va participa Călin Dan, critic și istoric de artă, director al Muzeului Național de Artă Contemporană

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată maestrului Mircia Dumitrescu începând cu data de 13 octombrie 2022.

Mircia Dumitrescu (n. 1941, Căscioarele, România) este grafician, pictor și sculptor român, membru al Uniunii Artișrilor Plastici din România, Doctor în Arte Vizuale, Profesor universitar al Academiei de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", membru corespondent al Academiei Române (din 2013).

 

Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Fundație pune în prim plan cartea-obiect intitulată ,,Nichita azi”.

Scriitoarea şi solista lirică Cristiana Eso, o româncă celebră în Franța, vine la Pitești. Haideți să o descoperim împreună!

Marţi, 11 Octombrie 2022 07:48

# Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Argeș

Cristiana Eso, absolventă a Facultății de Litere din Nancy și a Conservatorului din Limoges - Secția Canto, se întoarce acasă, la Pitești. O țin de mână dorul și toate amintirile. A plecat din România la nici 16 ani. A sperat că Franța va deveni a doua ei patrie și a ajuns să trăiască ce a sperat. Astăzi, Cristiana este poetă, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România, artistă lirică, a jucat în filme muzicale de televiziune, cântă în Corul Operei din Limoges.  Vă așteptăm miercuri, 12 octombrie, la ora 1700, la Biblioteca Județeană Argeș, s-o cunoașteți, s-o îmbrățișați și să citim împreună din volumul ei cel nou, ”Artizanii Invizibilului”, ne transmite poeta Denisa Popescu, cea care va fi moderatoarea evenimentului.

Adrian Coman, bibliotecar

 

 

Tipăritură din 1826 expusă la Muzeul Județean Argeș: „PSALTIREA ÎMPĂRATULUI ŞI PROOROCULUI DAVID”

Luni, 10 Octombrie 2022 20:58

Muzeul Județean Argeș prezintă publicului, în luna octombrie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, PSALTIREA ÎMPĂRATULUI ŞI PROOROCULUI DAVID, exemplar restaurat în cadrul laboratorului de restaurare al Muzeului Județean Argeș în cursul anului 2018.

Psaltirea a fost tipărită la Sibiu, în anul 1826, în tipografia lui Ioan Bart, având 115 pagini, fiind a doua ediție a traducerii efectuate de episcopul Gherasim Adamovici.

Prima ediție a fost tipărită în tipografia Petru Bart din Sibiu, în anul 1791. Ambele ediții au fost destinate clerului român din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, cartea având o circulație mică în spațiul extracarpatic. Cartea nu constituie în sine un obiect de lux, podoabele textului reducându-se la viniete și inițiale, la care se adaugă chenarul tipografic al paginii de titlu.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Octombrie 2022 17:57

AVOCAT IONEL ILIE

Ioane, tu, Ioane,

Nu toată lumea doarme,

Ai pretins ceva bănet,

În Barou eşti cam “defect”!

PRIMĂRIŢA ELENA LASCONI

Accesează împrumut,

Bagă într-un mod latent,

(Ce-a avut şi ce-a pierdut!)

Câmpulungu-n faliment…

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 03 Octombrie 2022 19:48

CASA DE PENSII

Pierde în instanţă

Cu recalcularea,

Pierde prin prestanţă

Cu pensionarea.

ACCIDENT RUTIER

Românul e inventiv:

Iată, că pune la cale

Şi un accident fictiv

Pentru despăgubiri ilegale!

IN MEMORIAM. 130 de ani de la nașterea istoricului muscelean premiat de Academia Română - preotul Ioan Răuțescu

Luni, 03 Octombrie 2022 12:29

S-au împlinit, iată, 130 de ani de la nașterea preotului muscelean Ioan Răuțescu, o minte luminată, autor de monografii, studii, articole, traduceri etc.

Istoricul, preotul, cercetătorul și folcloristul Ioan I. Răuțescu  s-a născut la 1 octombrie 1892, în Dragoslavele, județul Muscel.  Școala primară în comuna natală, Seminarul „Central” din București (1905-1913) și Facultatea de Teologie din București. Hirotonit diacon la 26 ianuarie 1914 și preot la 27 ianuarie 1914; la 1 februarie numit preot ajutător la Biserica „Înălțarea Domnului” din Dragoslavele, iar la 1 octombrie 1920, paroh.

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Destinul

Miercuri, 28 Septembrie 2022 20:39

„Fiecare ființă perseverează în esența ei” – spune maxima unui filozof grec, dezvăluindu-ne astfel una dintre legile ființei.

Dar cum înțelegem, mai întâi, esența ființei umane, pentru ca apoi să vedem ce înseamnă a persevera în această esență?

Dacă esența noastră este, pe de o parte, trupească, iar pe de altă parte, spirituală, înseamnă că maxima „Fiecare ființă perseverează în esența ei” trebuie înțeleasă în sensul că atât dimensiunea trupească a ființei noastre, cât și dimensiunea spirituală, trebuie să persevereze în ființa lor.

Începe o nouă ediție a Festivalul de C’ARTE. Cinci zile dedicate iubitorilor de carte și de lectură

Miercuri, 28 Septembrie 2022 07:41

Timp de cinci zile, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2022, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești, organizează Festivalul de C’ARTE, Pitești, ediția a V-a - manifestare culturală dedicată tuturor iubitorilor de carte și lectură.

În zona pietonală din faţa Bibliotecii Judeţene ”Dinicu Golescu” Argeș va fi organizat un complex expozițional, unde vor fi amenajate 6 corturi, în care îşi vor prezenta oferta de carte, 14 edituri de prestigiu din România, două dintre acestea fiind locale. Editurile partipante sunt: Arc Press, Grup Editorial All, Arthur, Bookzone, Corint, Curtea Veche, Diana Press, Ecou Transilvan, Girasol, Nemira, Niculescu, Nomina, Paralela 45 și Polirom.

 

Prof. univ. dr. Petre Popa – o nouă donație către Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 27 Septembrie 2022 09:38

Secția de Colecții Speciale din cadrul  Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a primit recent, din partea istoricului Petre Popa, două mape cu facsimile de presă, unde au fost salvate  articole adunate pe durata câtorva zeci de ani. Domeniile relatate aici sunt diverse, cu o aplecare – desigur – spre zona de istorie. Regăsim aici, spre exemplu, prima cronică despre Istoria Municipiului Pitești (ed. Academiei Române, 1988), un material de la inaugurarea Casei Sindicatelor, materiale de la inaugurarea Casei Lipatti etc. Cele două mape (format de ziar) sunt, de fapt, fotografii ale istoriei trăite aici, în Argeș, de Petre Popa. Mai arată, în același timp, meticulozitatea unui istoric ce a dăruit - și dăruie – atât de multe Cetății.

 

CLIPA DE LITERATURĂ. Două romane de ficțiune și refacerea celulei ”Albaștrii”

Miercuri, 21 Septembrie 2022 14:00

Tot mai rare lansările de carte reușite, adică a acelora susținute critic în fața unui public. Recenta prezentare-lansare (13 septembrie) a celor două cărți de proză ale lui Ion Toma Ionescu, de la Biblioteca Județeană Argeș, a stricat însă regula lansărilor leneșe pentru că evenimentul, coordonat de poeta Denisa Popescu, a fost reușit atât în partea sa critică, cât și a efectului obținut.
Despre cele două cărți de proză ale scriitorului din Pitești, Casa roșie și Tobârlanii, apărute în colecția Jurnalul cărților esențiale, a Editurii HOFFMAN (2021), fără sediu, după cum vedem în datele tehnice ale volumelor, au vorbit Denisa Popescu, Magda Grigore, Allora Albulescu Șerp, Liana Popa și, din barca ascultătorilor, Aurel Sibiceanu.

 

„Școala de altădată”, o expoziție inedită de manuale vechi la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 20 Septembrie 2022 20:41

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul cultural „Școala de altădată”, o expoziție inedită de manuale din secolul al XIX-lea și  din perioada interbelică, ce se regăsesc în colecțiile de documente ale bibliotecii.  Expoziția poate fi vizitată de către public în holul principal al instituției, în perioada 12-26 septembrie 2022.   
Din cadrul secției Colecții Speciale amintim câteva exemplare valoroase de carte bibliofilă expuse în vitrinele expoziției: “Manual de anatomie descriptivă”, autor Nicolae Kretzulescu (Bucureşti, Tipografia lui Eliade, 1843); “Manual de pravila bisericească sau culegere din canoanele sfinţilor Apostoli şi dintr-ale sfinţilor Soboare precum şi din cele coprinse în pravila bisericească veche”, autor D.D. Nifon (Bucureşti, Tipografia bisericească din Sfînta Mitropolie, 1854, cu autograf);

Varujan Vosganian și fiica sa vor fi prezenți la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 20 Septembrie 2022 08:29

Pe 23 septembrie, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș se va desfășura, de la ora 13.30, un eveniment dedicat Zilei Naționale a Armeniei. Cu această ocazie, la Pitești vor fi prezenți Varujan Vosganian și fiica sa, Armine Vosganian.

Sub numele „Dragoste și Dor”, în sala de conferințe a bibliotecii va avea loc prezentarea romanului „Patimile după Godel”, de Varujan Vosganian. Evenimentul va fi urmat de proiecția filmului „Legătura de leuștean”, de Armine Vosganian și a filmului documentar „Noravank”, de Florin Kevorkian. Nu va lipsi nici un microrecital, care va fi susținut de soprana Armine Khachatryan.

Evenimentele vor fi moderate de poeta Denisa Popescu, avându-l ca amfitrion pe dr. Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" din Pitești.

 

Lansare de carte, prezentare de costume populare și spectacol folcloric, la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 14 Septembrie 2022 07:44

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” organizează vineri, 16 septembrie, de la ora 17.00, în sala de conferințe, o lansare de carte, o prezentare de costume populare și un spectacol folcloric, sub genericul „Carte și Tradiții Românești”. Este vorba despre lansarea volumului de versuri „Bucăți de Dumnezeu”, a autoarei Maria Pană. Apoi vor fi prezentate mai multe costume populare autentice din Argeș, Gorj, Sibiu. Va avea loc și un spectacol folcloric, prezentat de realizatoarea TV Ioana Anton, care va fi susținut de Daniela Cernea, Alin Gabriel Matei, Clara Marinescu, Angelica Stănescu, Daniela Toma, Lorena Potărcă, Simona Mariana Roșu, Corina Turcu, Cristina Constantinescu, Nicu Sianu.

 

Centrul Cultural a dat startul înscrierilor pentru Festivalul Național de Teatru “LUDICUS” Mioveni – 2022

Luni, 12 Septembrie 2022 12:42

S-a dat startul înscrierilor! Iubitorii de teatru sunt așteptați, în perioada 14-16 octombrie, la „Festivalul Național de Teatru Ludicus“.Evenimentul devenit deja tradiţie şi ajuns anul acesta la ediţia a XVIII-a este organizat de Centrul Cultural Mioveni, Consiliul Local și Primăria oraşului Mioveni. În acest an se va sărbători majoratul.

Înscrierile se pot face doar până pe 19 septembrie 2021. „Start înscrieri! Hai cu trupa la festival! Vor fi trei zile de teatru, ateliere de improvizaţii, şi un super party pentru că anul acesta ne serbăm majoratul!Te poţi înscrie până pe data de 19 septembrie!”, informează organizatorii.

Vă puteți înscrie accesând: shorturl.at/BDR15

 

Trupa Proconsul a sărbătorit 23 de ani de existență la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Septembrie 2022 10:38

 

Filarmonica Pitești a organizat, săptămâna trecută, un concert rock-simfonic a îndrăgitei trupe Proconsul. A fost atmosferă de sărbătoare în Sala "Simfonia", iar momentul a coincis cu împlinirea a 23 de ani de existență a trupei. Concertul susținut de orchestra Filarmonicii Pitești, alături de dirijorul Iulian Rusu și de Proconsul a smuls ropote de aplauze!

Bodo i-a ridicat în picioare pe spectatori, i-a făcut să aplaude și să cânte alături de el melodiile: „Pentru tine”, „Aici cu mine”, „Mi-ai luat inima”, „Visele care nu dorm”, „Ascultă-mi inima”, „Arunci cu umbra”, „Tu”, „Un om mai bun”, „Altceva”, „Tu mă poți schimba” și „Cerul”. Cel mai așteptat moment al serii a fost în timpul îndrăgitei melodii „Cerul”. I-ar publicul s-a ridicat la înălțime!

S-au pus în vânzare abonamentele la Filarmonica Pitești

Luni, 05 Septembrie 2022 22:43

De luni, 5 septembrie, Filarmonica Pitești a pus în vânzare, la sediul din Calea București nr. 2, abonamentele pentru perioada 15 septembrie – 22 decembrie 2022. Preţul unui abonament este 350 de lei la categoria A, respectiv 300 de lei la categoria B. Abonamentele sunt valabile la concertele simfonice şi concertele camerale susţinute de orchestra Filarmonicii Piteşti în cadrul programului de stagiune aprobat.

Accesul la spectacole se face pe baza biletelor de intrare. Pentru aceeași perioadă tarifele sunt:

Preț bilet concert categoria A – 40 lei;

Preţ bilet concert loc categoria B – 30 lei;

Preţ bilet concert extraordinar loc categoria A – 50 lei;

 

Pagina 2 din 114

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea