ROMÂNIA DE POVESTE. CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:11

Pentru că România rămâne, indiferent unde ne poartă soarta și pașii, patria din sângele nostru, în holul central al Bibliotecii Județene Argeș, a fost organizată expoziția dedicată celor mai frumoase obiective turistice pe care le avem. Au fost expuse dicționare, enciclopedii, cărți din colecțiile Bibliotecii, care valorizează frumusețile acestui spațiu binecuvântat de Dumnezeu.

„Profil de autor – Sorin Mazilescu”, în cadrul proiectului „Gânduri, rostiri, scrieri” cu Denisa Popescu

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:11

Pentru perioada 23 - 30 noiembrie, Centrul Cultural Pitești pregătește noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial. Unul dintre ele este „Profil de autor – Sorin Mazilescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, de la Universitatea Pitești.

 

Volumul ”Pitești 630. Memento” este în librării

Luni, 23 Noiembrie 2020 15:10

Un tom de peste 600 de pagini, plin cu pastile de istorie locală și națională. Se recomantă tratamentul cu cu cât mai multe, fără rețetă! Se găsește în librării dar se poate comanda și on-line!
Cartea prezintă, cronologic, din cele mai vechi timpuri, până astăzi, fără conotații partizane, numeroase realizări umane și evenimente citadine, specifice geografiei noastre comunitare, notifică multiple informații demografice și din domeniul ocrotirii sănătății, comentează indicatori productivi, particularități arhitecturale, constructive, edilitare, enunță aspecte religioase, juridice, militare, artistice, sportive, financiare, tipografice, intersectează modalitatea adaptării la provocările generaliste, naționale sau continentale. Așadar, de citit!

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 16 Noiembrie 2020 23:22

POLIŢIST DIN BÂRLA

De cinste fără habar,
Din prostie făcu vină,
Falsificând un dosar,
Iepurele e...găină!

TENTATIVĂ DE OMOR

Greu mai este de crezut!
Tentativa lui e crudă
Şi acum aşa-i văzut:
Ca paroh pe post de…Iudă!

ECHIPA P.E.R.

Nu vor biserici închise,
Şcolile le vor deschise
Şi ne lasă fără mască...
Sper că nu vor s-avem…cască!

POLIŢIA LOCALĂ FACE ANGAJĂRI

Vrea s-aducă alţii noi,
Eu nu stau să îi adun,
Dacă umblă câte doi
Vor face cât unul bun!

RECONFIRMAT

La Bradu umblăm “negoi”,
E un fapt adevărat,
Viceprimar pentru noi,
Gheorghe fu...reconfirmat!

ÎNOT LA MIOVENI

Ai pământ, te-nveţi cu sapa,
Eu mă gândesc la beţivi:
Să ştie aceşti nativi,
De Bazin...te-nveţi cu apa!

STADIONUL

Ce speranţe s-avem noi?
Vină au virusul, gripa?
Se pun scaunele noi…
Dar echipa?!

CONSTANTIN MÎNDRUŢĂ

(“Atitudine în Argeş Nr. 637)

 

227 de ani de la înființarea Episcopiei Argeșului

Luni, 16 Noiembrie 2020 21:09

# Episcopia este, astăzi, „Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului“, iar episcopul ei, PS Calinic, a fost ridicat, la aceeași dată, de 26 septembrie 2009,  în rang de arhiepiscop

La 17 noiembrie 1793 s-a înfiinţat Episcopia Ortodoxă a Argeşului, având sediul administrativ eparhial, Cancelaria şi importante proprietăţi la Piteşti. Evenimentul s-a petrecut  în timpul domniei lui Alexandru Moruzi, s-a realizat ca urmare a anaforalei făcute de mitropolitul Dositei către divanul ţării. Episcopia urma să aibă în subordonare eparhiile din judeţele Argeş şi Olt şi sediul la mănăstirea de la Curtea de Argeş, însă pentru perioada de început şi-a avut sediul în spaţiile de la Schitul Buliga din Piteşti.

 

A văzut lumina tiparului volumul PITEȘTI 630. MEMENTO (2018)

Marţi, 10 Noiembrie 2020 19:03

Ajunsă, iată, la cea de-a treia ediție, cartea prezintă, cronologic, din cele mai vechi timpuri, până astăzi, fără conotații partizane, numeroase realizări umane și evenimente citadine, specifice geografiei noastre comunitare, notifică multiple informații demografice și din domeniul ocrotirii sănătății, comentează indicatori productivi, particularități arhitecturale, constructive, edilitare, enunță aspecte religioase, juridice, militare, artistice, sportive, financiare, tipografice, intersectează modalitatea adaptării la provocările generaliste, naționale sau continentale.

 

Au trecut 104 ani de la bombardarea Piteștiului de către aviația germană

Luni, 09 Noiembrie 2020 22:26

# Documente referitoare la evenimentul din timpul Primului Război Mondial

Se împlinesc, zilele acestea, 104 ani de când orașul de reședință al județului intra, nepregătit, în focul bombardierelor germane. Proaspăt intrată în război, de partea Antantei, după doi ani de neutralitate. România intră în vizorul austro-ungarilor și al nemților. Armata română va suferi în toamna anului 1916 o serie de înfrângeri zdrobitoare, ceea ce va forța autoritățile statului să se refugieze în Moldova, permițând inamicului să ocupe două treimi din teritoriul național, inclusiv capitala București.
Nici capitala județului Argeș nu scapă de represiunile astfel declanșate.

JURNAL ATEMPORAL - un nou volum de versuri al Michaelei Predescu Valmar

Marţi, 03 Noiembrie 2020 22:24

Motto: Oferă un strop de zâmbet și Universului care îți dăruiește necondiționat atâtea miracole!

Ne aflăm în față celei de-a treia cărți a Michaelei Predescu Valmar.  ,,JURNAL ATEMPORAL" vine să întregească gândurile primelor două (”Icoane pe Septembrii”-1996, ”Gânduri printre petale-de la poezii la aforisme”, 2018).

 

ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Duminică, 01 Noiembrie 2020 09:04

Biblioteca Județeană Argeș a ținut să celebreze, printr-o expoziție de cărți, dicționare și enciclopedii, Ziua Mondială a Filosofiei, marcată, începând cu anul 2002, în fiecare a treia zi de joi din luna noiembrie. Inițiativa a aparținut Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
În expoziție, își găsesc locul binemeritat gânditori care au amprentat secole: Thales din Milet, Anaximandru, Anaximene, Pitagora, Parmenide, Socrate, Platon, Aristotel, Epicur, Epictet, Thomas Hobbes, John Locke, Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russell, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Lucian Blaga, Constantin Noica ș.a.m.d.

”Îngerul meu antiglonț”, cel mai nou volum de poezie al Denisei Popescu

Luni, 26 Octombrie 2020 23:59

”Îngerul meu antiglonț”, titlul celui mai proaspăt volum de poezie al Denisei Popescu, îmi pare la fel de inspirat, dar poate mai insolit, prin accentuarea tehnică a funcției protectoare a îngerului, decât unele dintre titlurile cărților precedente, fiecare fiind bogat intuitiv și complex ca o memă: ”Dincolo de ochii mei” (1999), ”Scheletul meu de muselină” (2005), ”Cele mai frumoase depresii” (2007), ”Buzele unui om singur” (2013), ”Roaba lui Dumnezeu, Denisa” (2016).

Autoarea are darul rar de a găsi titluri inspirate, în care concentrează ideea unui întreg ciclu poetic și care ar putea deveni în sine teme de eseu, dacă ne-am pune mintea să le dezvrăjească. Prefer acest termen în locul altora mai pretențioși precum „înțelegere”, întrucât îmi pare că poezia și jocul cu ea - numit poate naiv școlărește „interpretare” de profesorii docți, care n-au căpătat harul versificării și nici nu cunosc reverența înaintea misterului acesteia - este de fapt o relație de tip vrăjire - dezvrăjire a limbii.

 

IN MEMORIAM. 13 ani de la dispariția celui mai mare fotbalist argeșean

Luni, 26 Octombrie 2020 23:36

# Ceaușescu a refuzat transferul lui Nicolae Dobrin la Real Madrid

Nicolae Dobrin (n. 26 august 1947, Pitești - d. 26 octombrie 2007, Pitești), cunoscut și ca Gâscanul sau Prințul din Trivale, este reținut de istorie ca pe unul din cei mai mari fotbaliști români, un maestru al driblingului și al fentei, un model în executarea paselor și a loviturilor libere.  A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 și 1971.

IN MEMORIAM. Dr. Ion Crăciun - 26 octombrie 1933 - 87 de ani de la nașterea marelui chirurg

Luni, 26 Octombrie 2020 23:33

Medic, chirurg de excepție ce și-a dedicat aproape întreaga viață și putere de muncă ridicării și dezvoltării Spitalului din Călinești.
Studii primare și medii la Călinești și Pitești, studii superioare la București, unde obține și doctoratul în științe medicale, în 1975. Primele instituții în care și-a desfășurat activitatea au fost: Sanatoriul Valea Iașului și Spitalul Clinic Fundeni. Din 1963, se întoarce în comuna natală, Călinești, unde face istorie.  Acesta a activat ca medic și director aici, între 1963 și 1996.

 

IN MEMORIAM

Luni, 19 Octombrie 2020 12:51

Alexandru Davila - 91 de ani de la dispariția dramaturgului ce a dat numele Teatrului din Pitești

Alexandru Davila s-a născut la Golești, la data de  12 februarie 1862 și a  decedat la  19 octombrie 1929. Dramaturg și om de teatru, fiul doctorului Carol Davila. A debutat cu poezii. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902), una dintre operele de bază ale repertoriului dramatic românesc. Alexandru Davila a fost, ca director al Teatrului Național din București (între 1905 și 1908, apoi între 1912 și 1914) și în calitate de regizor al companiei de teatru (1909), un militant pentru afirmarea dramaturgiei naționale, precum și a celei universale. Pe 5 aprilie 1915 a fost victima unui atentat care l-a imobilizat timp de 14 ani. Alexandru Davila a înființat prima companie particulară de teatru Compania Davila. Teatrul din Pitești poartă numele său.

*** *** ***

Alexandru Mulțescu -  78 de ani de la nașterea arhitectului unor clădiri de referință din Argeș

# A proiectat  Biblioteca Județeană, Spitalul de Pediatrie și Catedrala din Mioveni

Arhitectul Mulțescu s-a născut în București, la 24 octombrie 1942 și s-a stins din viață la Pitești, Argeș, la 22 iulie 2016. Cariera arhitectului Alexandru Mulțescu, se va defini, după 1967, la Institutul de Proiectare Pitești. Proiecte finalizate: sediul Institutului de Proiectare/SC Proiect Argeș SA (1977-1978); Spitalul de Pediatrie Pitești (1984); extinderea Muzeului Județean Argeș (2000); Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș (2003); Planetariul și Observatorul Astronomic Pitești (2004). Adăugăm: Spitalul de Pediatrie Marie Sklodowska Curie București; Biblioteca Municipală Râmnicu-Vâlcea; Catedrala Ortodoxă Mioveni (Argeș); cartiere, unități școlare, spații ambientale.
Semnătura lui Alexandru I. Mulțescu a garantat viabilitatea proiectelor elaborate în scopul salvării și reabilitării: complexelor monastice Negru Vodă (Câmpulung), Glavacioc (Ștefan cel Mare), Vieroși (Mioveni), Râncăciov (Călinești); bisericilor ortodoxe Beștelei și Maica Precista (Pitești),  Marina și Sfântul Gheorghe – Olari (Câmpulung), Drujești (Curtea de Argeș); conacelor Bilcești (Valea Mare-Pravăț) și Merișani; stăreției Mănăstirii Cotmeana; culei din Budeasa. Enumerarea poate continua!
Apogeul insistențelor privind cunoașterea vestigiilor medievale s-a regăsit în exercitarea funcției de conservator, apoi director al Direcției Argeș pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național (1998-2006).

(Fragmente din ”Pitești. Portrete postume pentru prieteni”, Petre Popa, Ed. Paralela 45, Pitești, 2018)

*** *** ***

17 ani de la dispariția lui Constantin Voinescu, juristul muscelean ce a făcut carieră la București

S-a născut în Călineşti, Muscel, 21 iulie 1926, decedat în aceeași localitate, 24 octombrie 2003). Jurist, înalt funcţionar de stat, publicist. Activitate specializată: consilier juridic, Sfatul Popular al raioanelor Topoloveni (1951-1960) şi Găeşti, Dâmboviţa (1960-1961); expert, Secretariatul General, Consiliul de Miniştri, Bucureşti (1961-1962); director, Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, Bucureşti (1962-1987). Volume importante (în colaborare): Index şi colecţie legislativă pentru uzul comitetelor executive ale consiliilor populare, I, II (1971); Index legislativ şi alte acte normative de bază în activitatea consiliilor populare (1980); Dreptul administrativ. Partea generală (1992). Numeroase studii, articole, comunicări, rapoarte, reuniuni tematice naţionale şi internaţionale. Preocupări didactice, universităţi particulare din Capitală.

36 de ani de la reinaugurarea Mausoleului (Memorialul de Război) Mateiaș

Luni, 19 Octombrie 2020 12:48

# La aceeași dată a văzut lumina tiparului și Cartea Eroilor – format uriaș, unicat în materie

MEMORIALUL DE RĂZBOI MATEIAŞ (1935 ~)

Ansamblu monumental, dedicat eroilor din perioada participării României la prima conflagraţie mondială (1916-1918), Valea Mare-Pravăţ, secţie a Muzeului Municipal, Câmpulung, Argeş. Iniţial (1928-1935): Mausoleul Mateiaş, ridicat de Societatea Cultul Eroilor, Filiala Muscel, demersurile coloneilor Grigore  Grecescu, Florian Nicolescu; arhitecţi, Dumitru Ionescu-Berechet, State Baloşin. În interiorul Mausoleului, în 31 cripte, sunt depuse osemintele a 2300 ostași români morți pentru apărarea Pasului Bran-Rucăr- Muscel de invazia armatelor austro- ungare. Ulterior (1978-1984): ample lucrări de consolidare, reabilitare, extindere, amenajare interioară şi exterioară, căpătând înfățișarea unui impunător complex monumental.

 

Memorialul Închisoarea Pitești - eveniment ce încheie expoziția BINOM+1

Luni, 12 Octombrie 2020 13:36

# Doritorii pot vizita Memorialul după eveniment, respectând condițiile de distanțare

Joi, 15 octombrie 2020, Memorialul Închisoarea Pitești vă invită la un eveniment deosebit ce încheie expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19.
De la ora 18:00 Nina Moica, fostă deținută politic, este invitată să ne vorbească despre experiența detenției din perioada comunistă, despre cum a reușit o adolescentă arestată la 15 ani să reziste în închisoare și despre viața de după eliberare. Va urma un moment dedicat poeziei detenției în care recită Theodor Dumbravă, pe fundalul unui soundscape de Andrei Bălan și Dan Adrian Ionescu. Evenimentul se încheie cu un performance de Andrei Mușat, pentru o reflecție la zi asupra istoriei recente.

Dirijorul Horia Andreescu revine la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Octombrie 2020 13:35

Filarmonica Pitești organizează joi, 15 octombrie  de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, primul concert simfonic extraordinar al stagiunii, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești revin dirijorul Horia Andreescu și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu. În program: Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 în re minor și Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 4.

 

Marin Cazacu și „Violoncellissimo” la Filarmonica Pitești

Luni, 12 Octombrie 2020 13:33

Filarmonica Pitești organizează vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, concertul cameral Clasic la puterea a treia, susținut de violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Concertul este inclus în turneul național pe care maestrul Cazacu și ansamblul îl susțin în mai multe orașe din țară: Timișoara, Deva, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, București.

Tango simfonic cu Analia Selis la Filarmonica Pitești

Luni, 05 Octombrie 2020 21:23

Filarmonica Pitești organizează joi, 8 octombrie  de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un noul concert simfonic.  Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Tiberiu Dragoș Oprea, revine, ca solistă, Analia Selis. În program: Matos Rodríguez - La Cumparsita, Aníbal Troilo - Toda mi vida, Desencuentro, Romance de barrio și La última curda, Sebastían Piana - Paisaje, Gherase Dendrino - Ce faci astă seară, tu?,  Astor Piazzolla - Libertango și Milonga de la anunciación, Eladia Blázquez - El Corazón al sur, Ángel Villoldo - El Choclo, Pedro Laurenz - Milonga de misamores, Ionel Fernic - Nunuțo, Virgilio Expósito - Absurdo și Naranjo en Flor, Ion Vasilescu - Habar n-ai tu, Mariano Mores - El firulete, Sebastián Piana - Arrabalera.

 

Câștigătorii Concursului de Fotografie „Piteștiul Meu”, ediția a V-a

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:27

În perioada 4 - 18 septembrie, s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Concursului de Fotografie Piteștiul Meu, cu tema Toamna Piteșteană. Organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, evenimentul are ca obiective încurajarea artei fotografice și obținerea de imagini artistice, spre a fi utilizate pentru promovarea imaginii municipiului Pitești.
Juriul format din Ion Sănduloiu (președinte), Alexandru Nicolae Văduva (artist fotograf) și Adrian Jean Furduescu (editor imagine) i-a desemnat pe câștigători, pe baza criteriilor de selecție. Astfel, Premiul I nu a fost acordat, Premiul II i-a revenit lui Daniel Gabrian, pentru lucrarea cu titlul „Biserica Sfânta Vineri” (foto); Premiul III a fost obținut de Mihaela Pui, pentru lucrarea „Trecut și Prezent în Simbioză”, iar Mențiune a primit Vlad Gabriel Dulică, pentru lucrarea cu titlul „Spre Infinit”.

Au început înscrierile la concursul Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST

Miercuri, 30 Septembrie 2020 23:24

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești organizează pe data de 24 octombrie, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST.
Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare, susținute de consacrați ai genului.
Concursul se desfășoară pe două categorii de vârstă: 10 – 18 ani și 18 – 45 de ani. Concurenții se pot prezenta individual sau în grupuri formate din maximum 5 persoane și vor susține câte două piese muzicale astfel: Concurenții care fac parte din prima secțiune, cu vârsta cuprinsă între 10 - 18 ani vor prezenta două piese din repertoriul soliștilor consacrați sau din compoziții proprii; concurenții care fac parte din a doua secțiune, cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 ani vor prezenta  două piese din compoziții proprii.

 

Pagina 2 din 97

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea