30-31 mai, Parcul Ștrand. Festivalul Internațional de Canto pentru Copii și Tineret GOLDEN TULIP

Luni, 26 Mai 2025 12:20

În week-endul următor va fi Festivalul Internațional de Canto pentru Copii și Tineret GOLDEN TULIP, eveniment care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai, la Teatrul de Vară „Gheorghe Zamfir” din Parcul Ștrand, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, în parteneriat cu Asociația „Musicando con Adina Sima”, coordonat de mezzosoprana și profesoara de canto Adina Sima.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

 

ARGEȘ. FILE DE ISTORIE

Luni, 26 Mai 2025 12:12

Proiectul cultural-educativ intitulat generic ”ARGEȘ. FILE DE ISTORIE”, demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”Basarab I” Pitești, a derulat o nouă filă.

Marți, 20 mai 2025, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș, s-a desfășurat activitatea ”Obiective culturale din orașul Pitești și din sudul județului Argeș”, dedicată împlinirii a 637 de ani de la prima atestare documentară a orașului Pitești. Evenimentul a avut ca scop promovarea principalelor obiective de interes istoric și cultural ale Piteștiului și împrejurimilor sale.

 

Istorii neconvenționale. Maria Bălan - Mata Hari a României

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

Dacă Mata Hari s-ar fi născut în România, iar Maria Bălan în Olanda, titlul ar fi fost Mata Hari – Maria Bălan a Olandei. Tot așa cum, dacă Eminescu s-ar fi născut la Metz, în Franța, iar Paul Verlaine la Botoșani, notorietatea acestuia din urmă ar fi fost alta. Despre Mata Hari s-au scris cărți, s-au făcut filme în timp ce despre Maria Bălan se știu foarte puține lucruri. Acest fapt cred că puteți să-l confirmați și dumneavoastră. Cu toate acestea, Maria Bălan i-a dat clasă lui Mata Hari la mai toate capitolele, în special la frumusețe și pragmatism, capitol foarte important despre care vom discuta la momentul potrivit.

S-a născut în familia preotului român Ioan Bălan, în localitatea Vărșeț, Banatul de Sud. Cum era de așteptat, a primit de mică o educație religioasă plină de rigoare, dar se va vedea în curând că Mariei i-a plăcut mai mult partea cu liberul arbitru.

Festivalul Internațional de Literatură „LITERATURĂ ÎN STRADĂ” (FILSTREET) - Ediția a III-a - PITEȘTI, 23 - 25 mai 2025

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

Consiliul Local al Municipiului Piteşti şi Primăria Municipiului Piteşti, prin Centrul Cultural Piteşti și Editura ROCART, organizează Festivalul Internaţional de Literatură LITERATURA ÎN STRADĂ – FILSTREET, ediția a III-a.

FILSTREET se adresează unui public larg de cititori, juniori și seniori, și va cuprinde recitaluri de texte literare în stradă, dezbateri și lansări de carte, profilându-se, deja, ca un reper unic în literatura română de azi și în viața culturală a municipiului Pitești și a județului Argeș.

 

CRONICA UNUI EVENIMENT ÎN PREMIERĂ. TÂRGUL DE OFERTE EDUCAȚIONALE DE LA PITEȘTI

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

Ziua Europei, 9 mai, a fost la Pitești Ziua Târgului de Oferte Educaționale, o premieră la nivel de municipiu și de județ, organizată de Centrul Erurope Direct Argeș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, onorată la deschidere de oficialitățile locale, prin discursuri încurajatoare. Este vorba despre vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, domnul Adrian Dumitru Bughiu, și despre directoarea executivă a Direcției Cultură, Turism și Tineret, doamna Roxana Stoenescu. Se apropie startul admiterii în învățământul superior, prin urmare toți cei implicați – viitorii studenți, părinții și profesorii lor, pe de o parte, universitățile care au înțeles că, pentru a fi competitive, trebuie să se adapteze viitorului deja existent în prezent, pe de altă parte – au participat la această manifestare cu miză mare.

111 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

„În timpul detenţiei, am trecut de multe ori pe lângă moarte. Acest lucru îţi dă o linişte, o seninătate spirituală şi o înarmare cu o rezistenţă absolut inexpugnabilă, după ce defilezi prin toată gama de torţionari. Dacă reuşeşti să le supravieţuieşti, ajungi la un moment dat la un nivel la care rezistenţa este maximă şi nu poate fi afectată în nici un fel de fenomene exterioare.” - Corneliu Coposu.

Se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, supranumit președintele moral al României. Abia ieșiți din valurile dictaturii, românii nu au știut să-și aleagă conducătorul, iar Coposu a fost hulit de propriul popor. La moartea sa, românii (treziți parcă dintr-un somn greu) l-au jelit ca pe unul de-al lor. Era târziu... Anii au trecut, dar amintirea lui Corneliu Coposu e tot mai vie, într-o țară dezbinată de ură din rațiuni politice și sociale.

 

”PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ” și ”PERSONALITĂȚILE LUNII MAI”, două noi expoziții de carte, la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

În perioada 19 – 31 mai 2025, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș propune două expoziții de interes pentru publicul larg, organizate în vitrinele din holul central al instituției și realizate de doamna bibliotecar Sabina DUMITRU.

Prima expoziție intitulată ”PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ”, este dedicată Zilelor Municipiului Pitești, marcând cei 637 ani de atestare documentară a orașului Pitești - unul dintre cele mai vechi orașe din Țara Românească, alături de Curtea de Argeș, Câmpulung, Brăila și Roșiorii de Vede. Atestarea documentară a Piteștiului datează din vremea lui Mircea cel Bătrân, în data de 20 mai 1388.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Marţi, 20 Mai 2025 10:11

FOSTUL PRIMAR INCENDIATOR

A luat lumină

De la lumânare,

Procesul să revină

Cu o...amânare!

 

Concurentul local al Palatului Cotroceni se pregătește de redeschidere!

Luni, 12 Mai 2025 13:14

După o perioadă de multe luni în care a fost închis pentru renovări serioase, fosta Prefectură Argeș - actualul Muzeu Județean Argeș - a primit un nou aspect. Interioarele fabuloase duc cu gândul către sălile Palatului Cotroceni. Toată lumea așteaptă marea deschidere!

Muzeul Județean Argeș este instituția muzeală argeșeană proeminentă care tezaurizează colecții de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizației argeșene și românești.

Clădirea muzeului - monument istoric de interes național – a fost restaurată și consolidată printr-un amplu proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Județean Argeș. Astfel, s-a redat muzeului splendoarea de altădată, oferindu-i în același timp o nouă viață, adaptată nevoilor culturale moderne.

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea deschide o nouă expoziție realizată de Maestrul Constantin Cioc, în perioada 13 mai – 30 iulie 2025

Luni, 12 Mai 2025 12:58

# Curator: Cristina Bogdan – Conf. Dr. la Facultatea de Litere a Universității din București

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției ,,Omul firesc” începând cu data de 13 Mai 2025.

Născut la Reghin în 1965, absolvent al secţiei de Pictură a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Constantin Cioc a fost, între 1995 și 2003, asistentul mentorului său din anii de studenție, profesorul Sorin Ilfoveanu, iar din 1997 a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din România.

 

 

Lucian Blaga (9.05.1895 – 6.05.1961) - 130 de ani de la nașterea filosofului din Lancrăm

Luni, 12 Mai 2025 12:50

 

La 130 de ani de la naștere, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș îl omagiază pe Lucian Blaga, poet, dramaturg, filosof, traducător, academician și diplomat român, născut la data de 9 mai 1895, fiind considerat una dintre cele mai importante figuri ale culturii româneşti, ce s-a remarcat printr-o vocație intelectuală de excepție.

În fondul Colecțiilor Speciale din cadrul Bibliotecii se află lucrări deosebit de valoroase din opera poetului Lucian Blaga: Poemele luminii, București, Editura Cartea Românească, 1919; Pașii profetului: Poezii, Cluj, Editura Ardealul, 1921;

Un pas spre Cartea Recordurilor, în Argeș! Orașul Mioveni găzduiește cea mai mare paradă de port popular din România!

Miercuri, 07 Mai 2025 10:10

Duminică, 11 mai 2025, începând cu ora 16:00, orașul Mioveni va deveni capitala portului tradițional românesc, găzduind cea mai amplă paradă de costum popular din România – o inițiativă ce urmărește omologarea unui record în Cartea Recordurilor – Guinness World Records.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Argeș, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Primăria Orașului Mioveni și Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Peste 3.000 de participanți sunt așteptați să defileze pe traseul: Bulevardul Dacia (DN73D), de la blocul H (zona Racovița), până în Centrul Civic – platoul din fața Casei de Cultură.

 

Program Gershwin și Bernstein, la Filarmonica Pitești

Marţi, 06 Mai 2025 08:12

 

Joi, 8 mai, de la ora 19.00, la Filarmonica Pitești va avea loc concertul simfonic susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijor, Hermann Szabolcs, solist, pianistul Răzvan Dragnea.

În program: G. Gershwin – „Un american la Paris” și „Rapsodia albastră pentru pian și orchestră” și L. Bernstein – „Dansuri din West Side Story”.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe https://www.bilete.ro/.../concert-simfonic-dansuri-din.../ prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente.

In memoriam Constantin Gogu

Luni, 05 Mai 2025 14:10

# (Câmpulung, Muscel, 30 mai 1854 – Craiova, 30 ianuarie 1897). Membru corespondent al Academiei Române (3 aprilie 1889). # Matematician, astronom, profesor universitar

Încă din clasele primare pe care le-a urmat la Câmpulung, Constantin Gogu a dovedit înclinații deosebite pentru matematică. Fără îndoială că aplecarea spre științele exacte a moștenit-o din familie, mama sa, din două căsătorii, având patru copii, toți matematicieni. Liceul Matei Basarab, Bucureşti (1873), Facultatea de Matematică, Sorbona (1878), Şcoala de Astronomie, Observatorul din Paris (1881).

Aici este remarcat de profesorul Felix Tisserand, directorul Observatorului. Doctorat, matematici, astronomie, Sorbona, Franța (1882); specializare aprofundată, mecanică celestă. Teza sa de doctorat, susținută, așadar, la Sorbona (7 februarie 1882), a tratat studiul inegalităților de lungă perioadă în mișcarea Lunii, datorită acțiunilor perturbatoare ale lui Marte.

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE STUDIO - ÎN CURÂND PE SCENA TEATRULUI DAVILA!

Miercuri, 30 Aprilie 2025 10:19

Teatrul „Alexandru Davila”, instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș, organizează, în perioada 9-18 mai 2025, o nouă ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio, eveniment care reface tradiția unor manifestări de profil găzduite de acest teatru de-a lungul timpului.

Potrivit Doinei Papp, directorul festivalului și cunoscut critic de teatru, „Tema celei de-a XXVIII-a ediții este Fragilitate, considerând potrivit să vorbim în zilele noastre despre vulnerabilitățile omului contemporan, prins între zbaterile planetei și eforturile sale de adaptare. Spectacolele alese, fie că se referă la universul intim al ființei fragilizată de contextul vieții nesigure și agitate de azi, fie la inserția socială și relațiile interumane pe care le generează, sunt tot atâtea prilejuri de meditație asupra actualității.

LIBERTATEA PRESEI: PIATRA DE TEMELIE A DREPTURILOR OMULUI

Miercuri, 30 Aprilie 2025 10:19

# 3 MAI – ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI – EXPOZIȚIE DE ZIARE INTERNAȚIONALE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

”ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂŢII PRESEI” se intitulează noua expoziție tematică pe care Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat-o cu acest prilej în holul central, ce include o serie de ziare internaționale, care valorizează importanța libertății și a pluralismului media, elemente componente ale libertății de exprimare și ale liberului acces la informație, esențiale pentru consolidarea democrației și pentru funcționarea statului de drept. Expoziția poate fi vizitată în perioada 28 aprilie - 9 mai 2025 și este realizată de domnul bibliotecar Liviu MUȘUROI.

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

 

Un violonist de succes se alătură orchestrei Filarmonicii Pitești

Miercuri, 30 Aprilie 2025 07:26

 

Pentru prima dată de la înființare, Filarmonica Pitești va avea un șef partidă V1. Violonistul Aron Cavassi are studii la Berlin și numeroase premii și reprezentații în lume.

”Bun venit în echipă lui Aron Cavassi un violonist cu un CV impresionant: reprezintă a cincea generație de muzicieni din familia sa, născut la Freiburg, în Germania, absolvent al Universității de Arte din Berlin, cu un masterat la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa profesorului Gabriel Croitoru.

Noul nostru violonist a câstigat premii naționale și internaționale în concursuri încă de mic, a avut colaborări cu TVR, Trinitas TV, Radio România Muzical și Institutul Cultural Român din Berlin, Graz și Paris, și a concertat în Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, iar în România la filarmonicile din București, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște și Pitești!

Mult succes!

Deși postul așa se numește, sunt convins că Aron va fi, de fapt, un lider!”, a scris managerul Filarmonicii, Gabriel Niță, pe pagina sa de socializare.

 

Istorii neconvenționale. Masacrul de la Fântâna Albă

Marţi, 29 Aprilie 2025 10:19

În sfârșit, după decembrie 1989 este aniversată cum se cuvine ziua de 27 martie 1918 când, în condiții catastrofale pentru țara noastră, Basarabia s-a unit cu România.

Atenția oarecum suspectă acordată acestei aniversări în acest an nu poate decât, paradoxal, să ne îngrijoreze, evidențiind o schimbare de atitudine în problema relațiilor dintre România și Moldova. Dezvelirea unei statui a reginei Maria la Chișinău făcută și în prezența a numeroase oficialități din stânga Prutului, dar în absența Maiei Sandu, deranjată se pare de faptul că regina ține în mână o Biblie, fapt ce nu ar corespunde cu filosofia de viață a președintei, influențată mai mult de noile ideologii ale stăpânilor de la Bruxelles decât de tradiția poporului român, a reprezentat o inițiativă mai mult decât lăudabilă.

Însă ea se înscrie pe linia tot mai evidentă a intențiilor unioniste care însă nu par a avea același izvor ca acum mai bine de o sută de ani. Sincer, mie îmi cam miroase a sânge și mă rog la Dumnezeu să nu fie așa. O unire a Basarabiei cu România ca urmare a intrării acesteia în Uniunea Europeană ar duce granița N.A.T.O. cu Rusia pe Nistru și s-ar schimba toate datele problemei.

 

E IARĂŞI ÎNVIERE

Marţi, 29 Aprilie 2025 10:19

Sunt dintre noi ce-aşteaptă Învierea

Că nici nu ştim cine e viu sau mort,

Nu poţi să n-ai de Biblie părerea

Că în credinţă-i singurul suport.


N-avem pe Fiul Omului la masă,

Nu-i mulţumim lui Dumnezeu mâncând

Şi se întâmplă trist în câte-o casă,

Să fie unul decât altul mai flămând.


A fost astfel de masă creştinească,

Iisus ştia care-i va fi urmarea,

El a plecat pe toţi să ne iubească

Și să primim prin fapte îndurarea.

 

Că noi vorbim mereu de Înviere,

Dar asta-nseamnă moartea unor miei

Şi-atunci Iisus trei zile numai, piere,

De tot ce facem noi ca şi mişei.

 

În Vinerea Mare, părintele Constantin Necula – în dialog cu Maria Axinte, fondatoarea Memorialului „Închisoarea Pitești”

Luni, 28 Aprilie 2025 11:46

În Vinerea Mare, părintele profesor Constantin Necula a avut-o invitată pe Maria Axinte, fondatoarea Memorialului „Închisoarea Pitești” la un interviu difuzat pe Doxologia.ro. Și nu întâmplător acest dialog a avut loc în cea mai neagră zi a creștinătății, căci subiectul discuției a fost despre foștii deținuți politici care au trecut de la moarte la viață, prin temnițele ororilor de nedescris. Maria Axinte a vorbit despre înființarea Memorialului „Închisoarea Pitești”, dar și despre cel mai recent proiect - Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în România, unde istoria totalitarismului este explicată celor mici cu blândețe, curaj și inteligență pedagogică.

”Maria Axinte a devenit una dintre cele mai importante voci care readuc la lumină una dintre cele mai întunecate pagini din istoria recentă a României: Experimentul Pitești — reeducarea prin tortură desfășurată între 1949 și 1951 în fostul penitenciar din Pitești.”, a explicat părintele Constantin Necula.

 

Pagina 2 din 143

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea