Ziua Regalității - marcată la Muzeul Județean Argeș

Luni, 15 Mai 2023 11:46

Pe 10 mai, de Ziua Regalității, la Muzeul Județean Argeș a fost vernisată expoziția temporară “Casa Regală a României”. Au fost prezentate fotografii, medalii, tablouri și alte obiecte inedite din patrimoniul Muzeului Județean care, împreună, reușesc să spună povești interesante despre regii și reginele României.

Prezent la eveniment, Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, a apreciat eforturile conducerii Muzeului de a readuce în prim-plan prin activitățile sale momentele importante din istoria României, printre acestea numărându-se și obiectivele istorice atinse în perioada regalității.

 

EUROPA TINERILOR DIN PITEȘTI

Luni, 15 Mai 2023 11:27

Ziua Europei a fost sărbătorită, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, pe limba tinereții și în ritmul generației care crește sub ochii noștri – rapid, curajoasă, voluntară, străduindu-se să țină pasul cu tot ceea ce înseamnă, la ora actuală, provocare planetară.

Centrul Europe Direct Argeș a organizat, în Anul European al Competențelor, un eveniment impecabil. ”Cariere Europene” și-a propus să sublinieze, pe de o parte, importanța debutului în viața profesională și de creație, pe de altă parte - felul în care perspectivele și viziunile noi, indiferent de domeniul în care se manifestă, reușesc să se integreze în această societate extrem de fluidă, confuză și anomică.

 

”Salutări din Europa” și ”Integrativ” - două noi expoziții la Biblioteca Județeană Argeș

Joi, 11 Mai 2023 15:52

 

În această săptămână, două noi expoziții de interes pentru publicul larg au fost organizate la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș.

Prima expoziție, denumită ”Salutări din Europa”, poate fi vizionată în holul de la etajul al II-lea al Bibliotecii Județene Argeș, începând cu data de 8 mai și până la finele lunii iunie. Sunt expuse facsimile după cartea poștală veche din fondul Colecțiilor Speciale al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, cu imagini ale celor mai cunoscute atracții turistice europene, așa cum erau promovate la sfârșitul secolului al XIX- lea și la începutul secolului XX. Expoziția este realizată de bibliotecar, Ioniță-Roșoiu Maria Magdalena.

Pitești. Pagini de istorie culturală - 635 de ani de la prima atestare documentară

Marţi, 09 Mai 2023 07:57

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat expoziția  „Pitești. Pagini de istorie culturală - 635 de ani de la prima atestare documentară”, cu documente din colecțiile bibliotecii, dedicată Sărbătorii Zilelor Municipiului Pitești. Expoziția poate fi vizitată de către public în perioada  3-20 mai 2023,  în holul principal al instituției.

În data de 20 mai 2023 se împlinesc 635 de ani de la prima atestare documentară a orașului Pitești. În lucrarea „Istoria Municipiului Pitești”  (București, Editura Academiei, 1988), cei trei autori Petre Popa, Paul Dicu, Silvestru D.Voinescu afirmă că: „este atestată documentar, printr-un act oficial, localitatea noastră medievală, la această dată, Mircea cel Bătrân/ Mircea cel Mare, domnul Țării Românești (1386-1418), dăruind Mănăstirii Cozia (Vâlcea), printre alte proprietăți și o moară în hotarul Piteștilor”.

 

Premiul special la Olimpiada Interdisciplinară ”Cultură și spiritualitate românească”, pentru eleva Ioana Raluca Dinu, din Pitești

Luni, 08 Mai 2023 21:04

Avem și noi câștigători. Eleva Ioana Raluca Dinu, din clasa a VI-a B, de la Școala Gimnazială N. Bălcescu din Pitești, a obținut la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească”, gimnaziu, etapa națională, care a avut loc la Alba Iulia în perioada 26-30 aprilie, PREMIUL SPECIAL. Succesul Ralucăi s-a datorat și profesorilor Mihaela Burcea, limba și literatura română, și Silvia Neagoe, religie ortodoxă, care au pregătit-o în mod special pentru acest concurs.

Olimpiada de la Alba Iulia, desfășurată sub președinția conf. univ. dr. Vasile Timiș, a reunit peste 300 de elevi de gimnaziu și liceu din toată țara. Dintre aceștia, elevii argeșeni au obținut rezultate notabile. Iată că școala românească ne atrage atenția și prin performanțele la învățătură ale unor elevi remarcabili, în antiteză cu ceea ce mass-media prezintă în ultimele săptămâni – violență școlară, bulliyng, consum de droguri, absenteism și analfabetism funcțional.

Virgil DIACONU

 

CLIPA DE LITERATURĂ

Vineri, 05 Mai 2023 08:36

„Călătorie spre sine”

O evocare a Gabrielei Negreanu, pe contul de Facebook al Cleopatrei Lorințiu, de la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, m-a făcut să îmi aduc aminte de o „scenă editorială” și de publicarea cărții mele de poezie la Editura Albatros.

Într-una din zile, am fost martor în biroul Gabrielei de la editură la un dialog între criticul Laurențiu Ulici și poeta Gabriela Negreanu, redactorul de poezie. De fapt, criticul făcea presiuni pentru editarea unor volume de poezie ale promoției 80, pentru care se simțea probabil răspunzător… Era prin 1980.

„Nu pot să fie tipăriți în acest an, pentru că sunt poeți care așteaptă de ani de zile. Și câștigătorii de la concurs s-au stabilit deja”, a spus Gabriela, printre altele.

 

 

635 de ani de la prima atestare documentară! Pitești Fest - Zilele Municipiului Pitești, 19 - 21 mai 2023!

Joi, 04 Mai 2023 21:43

În mai puțin de o lună, comunitatea piteșteană va fi, din nou, în sărbătoare: timp de trei zile, orașul va celebra Zilele Piteștiului! Organizațiile care activează în domeniul cultural-educativ sunt invitate să se alăture evenimentului Zilele Piteștiului - Pitești Fest 2023, ce va avea loc în perioada 19 – 21 mai, și să îmbogățească experiența piteștenilor, prin evenimentele și activitățile lor.

 

Folk și rock la Budeasa Festival!

Joi, 04 Mai 2023 21:31

Cei mai tari artiști vor fi prezenți pe plaja din Budeasa în perioada 16-17 iunie 2023! Să fie folk și să fie rock! Să fie vară și muzică bună! Pe toate le găsiți la Budeasa Festival, timp de două zile. Haideți și voi!

Vor încinge atmosfera următorii artiști:

- în data de 16 iunie - Claudia Serdan&Marius Keseri, Ducu Bertzi, Antract, Mircea Vintilă și Vama;

- în data de 17 iunie - Cristi Dumitrașcu&Planul B, Dinu Olărașu, Mircea Baniciu&Band, Dan Helciug, Lupii lui Calancea și Cargo.

Luați-vă biletele din timp: https://www.ambilet.ro/tc-events/budeasa-festival-2023/.

 

Cele trei echipe din România - printre care şi elevii de la „Zinca Golescu” - premiate în SUA nu primesc niciun leu de la Ministerul Educaţiei!

Marţi, 02 Mai 2023 10:18

Săptămâna trecută, trei echipe de elevi de liceu au participat la Campionatul mondial de robotică ”First Tech Challenge” 2023 din orașul Houston, Texas, Statele Unite, unde au luat premii importante. Câştigătorii din acest an care au reprezentat România sunt: echipa ”Peppers” de la Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași, echipa TehnoZ de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești și echipa Ro2D2 a Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești.

 

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș: ”Negustorul de antichități” de Stelian Tănase

Marţi, 02 Mai 2023 09:41

Seria evenimentelor derulate sub marca proiectului cultural-educativ demarat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș - ”Te provoc să mă citești”, deschide o nouă filă. De această dată este vorba despre lansarea celui de-al zecelea volum de ficțiune intitulat ”Negustorul de antichități”, apărut la Editura Corint, al unuia dintre cei mai apreciați autori contemporani, Stelian Tănase.

Născut la București în 1952, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, realizator de televiziune, doctor în Sociologie Politică (1996) și profesor universitar la Universitatea București. Absolvent al Facultății de Filosofie din București în 1977, a participat activ la evenimentele din decembrie 1989, devenind o personalitate de referință a societății civile românești.

 

Serbare câmpenească, în acest weekend, la Mioveni!

Miercuri, 26 Aprilie 2023 16:34

Ziua Muncii va fi sărbătorită la Mioveni, printr-o tradițională serbare câmpenească, în mijlocul naturii, în zona de picnic Făget!

În perioada 28 - 30 aprilie, Primăria Orașului, Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni organizează o serie de manifestări cultural-artistice prilejuite de ediția din acest an a evenimentului „Sărbătoarea Primăverii, Muncii și Bucuriei.”

Bucurați-vă de o primăvară însorită și haideți să petrecem clipe de neuitat alături de artiștii Veronica Dinu, Adrian și Andrei Tase, Cristina Turcu Preda, Taraful Cornel Bucuroiu, Emilia Ghinescu, Florin Vasilică și Ansamblul Teleorman, Ansamblul Folcloric “Plai de Dor”, Ansamblul Dorulețul, cursanții Centrului Cultural Mioveni, Clubul Copiilor și Centrul Județean De Cultură și Arte Argeș.

Pregătiți chitara și haideți la Budeasa Festival!

Miercuri, 26 Aprilie 2023 11:26

Cei mai tari artiști vor fi prezenți pe plaja din Budeasa în perioada 16-17 iunie 2023! Să fie folk și să fie rock! Să fie vară și muzică bună! Pe toate le găsiți la Budeasa Festival, timp de două zile. Haideți și voi!  Vor încinge atmosfera următorii artiști:

- în data de 16 iunie - Claudia Serdan&Marius Keseri, Ducu Bertzi, Antract, Mircea Vintilă și Vama;

- în data de 17 iunie - Cristi Dumitrașcu&Planul B, Dinu Olărașu, Mircea Baniciu&Band, Dan Helciug, Lupii lui Calancea și Cargo.

Luați-vă biletele din timp: https://www.ambilet.ro/tc-events/budeasa-festival-2023/.

 

CONCURSUL NAŢIONAL DE POEZIE DE DRAGOSTE: „Leoaică tânără, iubirea...”

Marţi, 25 Aprilie 2023 15:34

# Ediţia a XXIII-a, 2 mai – 26 mai 2023

1. La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare.

2. Concurenţii vor trimite pe adresa organizatorului 7 poezii de dragoste, creaţii originale, într-un singur document, corp 16, cu extensia .doc, .rtf, 16, Times New Roman, aliniat stânga, fiecare poezie fiind printată sau dactilografiată pe câte o singură pagină, semnată cu numele real al autorului şi având indicat nr. de telefon şi adresa de e-mail.

 

Bătălia Cărților - un proiect ajuns la cea de-a X-a ediție

Marţi, 25 Aprilie 2023 08:50

Vă anunțăm cu bucurie că am lansat cea de-a zece ediție a Concursului Național de Lectură Bătălia Cărților. Organizat de Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Biblioteca Județeană Octavian Goga Cluj, concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților.

Se va derula în perioada aprilie-octombrie 2023 și va cuprinde două categorii de vârste: 11-13 ani și 14-18 ani. Astfel, prin acesta, vor fi popularizate cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, se va pune accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

 

 

Şcoala Altfel la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 11 Aprilie 2023 11:12

Ca în fiecare an, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a venit în întâmpinarea unităților de învățământ din județ cu o amplă și variată ofertă de activități pentru toate grupele de vârstă (3-13 ani), dedicată programului național Școala altfel, bibliotecarii întâmpinând, zilnic, grupuri de elevi participanți la diferite activităţi.

Pe întreg parcursul lunii martie, prin intermediul vizitelor organizate, au trecut pragul bibliotecii un număr impresionant de peste 1.300 elevi, din Pitești și din diferite localități ale județului Argeș, precum: Ștefănești, Mărăcineni, Corbeni și Albeștii de Jos. Totodată, peste 700 de elevi au participat la 24 de activități dedicate lor, organizate de Secția pentru Copii și Tineret, numărul școlilor participante în cadrul activităților fiind de 12.

 

Digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”

Marţi, 11 Aprilie 2023 07:29

Anul 2023 este definit ca ”Anul digitalizării”. Muzeul Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, și-a propus digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, un proiect esențial pentru valorificarea patrimoniului, facilitarea accesului la cultură și încurajarea consumului cultural pentru toate categoriile de public.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 10 Aprilie 2023 20:07

ŞOFERII

Benzina, cât s-a scumpit,

Şoferi, şi de-amenzi luaţi act,

Că dacă nu vi le-aţi plătit...

Rămâne cheia în contact!

SJU PITEŞTI ŞI CONTABILA

Traiul, iar şi-arată chinul,

Ce nivel să-i comentez?!

Ziua internaţională a cărţii pentru copii - celebrată la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 10 Aprilie 2023 09:43

 

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data naşterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale fermecătoare ca ”Degețica”, ”Hainele cele noi ale împăratului”, ”Mica Sirenă” sau ”Rățușca cea urâtă”, este marcată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile de acest gen.

Marcarea acestei zile este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanţă naţională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii, transmite https://www.ibby.org/. Statul sponsor alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărţile şi cititul, prin întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activităţi şi evenimente în şcoli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

 

PREMIERE EDITORIALE la BIBLIOTECĂ. ”Antidisforii. Rătăcirile unui om de graniță” - primul volum de poezii semnat de Radu Alexandru Dincă

Joi, 06 Aprilie 2023 08:33

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, începând cu ora 13:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc lansarea volumului de poezie apărut la Editura Art Creativ, intitulat ”Antidisforii. Rătăcirile unui om de graniță”, autor Radu-Alexandru Dincă.

În vârstă de 22 de ani, actualmente student la master (MBA - Master in Business Administration la Universitatea București), Radu-Alexandru Dincă a terminat studiile liceale la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești, fiind președintele mai multor organizații: Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național ”Zinca Golescu”, Consiliul Județean al Elevilor Argeș și Interact Club Pitești.

„Războiul spionilor”, la Memorialul Închisoarea Pitești

Miercuri, 05 Aprilie 2023 08:13

Joi, 6 aprilie, de la ora 17:00, la Memorialul Închisoarea Pitești va avea loc lansarea volumului „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile, publicată recent la Editura Corint.

Alături de autor, la eveniment va participa Sergiu Rizescu, fost deținut politic, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Discuția va fi moderată de Maria Axinte, fondatoarea Memorialului. Lansarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Memorialului.

 

 

Pagina 11 din 128

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea