Cea mai recentă carte a Denisei Popescu, ”Îngerul meu antiglonț”, prezentată la Topoloveni
Miercuri, 13 Aprilie 2022 07:22
Denisa Popescu - poetă, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Ziariștilor Independenți din România și-a prezentat, marțea trecută, la Liceul Ion Mihalache din Topoloveni, volumul de versuri Îngerul meu antiglonț. Cartea a apărut la Editura Art Creativ (București), într-o excelentă condiție tipografică, însoțită de o prefață scrisă de Vianu Mureșan și de o referință pe coperta a patra, semnată de scriitorul Varujan Vosganian.
Denisa Popescu: ”Îngerul meu n-a avut nevoie de protecție antiglonț, miercuri, la Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni. N-a avut nevoie, pentru că s-a îndrăgostit de clasa a IX-a C, de prof. Mironela Zuluf, de prof. George Badea, de prof. Maria Nedelcu, de toți cei prezenți la întâlnirea cu poezia și cu amintirile mele cele mai vechi. Să ne revedem cu bine în luna mai, când caravana BIBLIOTECA TE CITEȘTE va poposi din nou la Topoloveni.”
Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Atelier Corneliu Baba”
Marţi, 12 Aprilie 2022 06:16
# Invitați - curatorul Maria Albani și istoricul de artă Vladimir Bulat
Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată Maestrului Corneliu Baba începând cu data de 12 Aprilie 2022. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări ale Maestrului Baba, printre care va fi expusă o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.
Despre expoziție, istoricul de artă Vladimir Bulat: „În esență expoziția aceasta, camerală și profund chibzuită, este un omagiu adus mâinii pictorului Corneliu Baba, de fapt, membrelor sale, care ne-au lăsat drept moștenire – ajutate de mintea pătrunzătoare, scormonitoare și hâtră a artistului – o operă vastă, polivalentă, recunoscută ca proiecție a vremii sale, și pe care urmează să o redescoperim și după editarea celor patru volume ale amplului proiect „Confesiuni și Jurnale”, editate de doamna Maria Albani.
„O vioară fermecată și o muzică pentru suflet” – concert al tinerei soliste Sofia Butaru
Vineri, 08 Aprilie 2022 17:50
Concert extraordinar la Teatrul Alexandru Davila din Pitești! Miercuri, 13 aprilie, va avea loc în Sala Mare a instituției, de la ora 19.00, spectacolul „O vioară fermecată și o muzică pentru suflet”.
Evenimentul este organizat de Clubul Rotary Pitești, iar intrarea se face pe bază de invitație. Tânăra și talentata violonistă Sofia Butaru va încânta publicul alături de profesorii săi, Florin Negreanu și Daniela Colceriu, de familia sa, Florentin Lăutaru Butaru – tatăl și Iulian Butaru – bunicul, dar și de prietenii Flavia Nițu și Cristian Mirea.
„Hai Hui printre stele” - la Centrul Cultural Mioveni
Joi, 07 Aprilie 2022 07:03
Au fost puse în vânzare biletele pentru piesa de teatru „Hai Hui printre stele”, ce se va juca în data de 17 aprilie 2022, ora 18.00, la Centrul Cultural Mioveni.
Acestea pot fi achiziționate de la sediul instituției, str. Înv. Alexandru Popescu nr. 5, de luni până vineri în intervalul orar 08.30 -16.00 și vineri 08.30 - 14.00, sau online, de pe site-ul www.mystage.ro.
Clipa de literatură
Marţi, 05 Aprilie 2022 13:37
Pagina de istorie
Încă o zi îngropată în discursurile electorale
care mă golesc de tot misterul picioarelor lungi şi de piersică
ce au trecut pe la mine aseară.
Nicolae al României își lansează, la Pitești, volumul „Bunicul meu, Regele Mihai”
Marţi, 05 Aprilie 2022 08:07
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Argeș și de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Editura Vremea.
Albumul „Bunicul meu Regele Mihai” va fi prezentat joi, 7 aprilie, începând cu ora 18:00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județeane „Dinicu Golescu” Argeș. Accesul este liber și va fi permis în limita locurilor disponibile, iar cartea va putea fi achiziționată de la standul Editurii Vremea, situat la intrare.
Cartea Bunicul meu, Regele Mihai a apărut în anul 2021, în onoarea împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Fotografiile incluse în acest volum-album au fost alese de Nicolae al României, iar conținutul reprezintă o veritabilă incursiune în viața de familiei a Majestății Sale, prezentat în postura de bunic și cap al familiei.Sandra N, fata fostului primar de la Albeștii de Muscel, pregătește o nouă melodie
Luni, 04 Aprilie 2022 19:05
Alexandra Năftănăilă, pe numele de scenă Sandra N, le pregătește fanilor o surpriză muzicală. Cântăreața a filmat un nou videoclip și a postat pe pagina sa de socializare o imagine fermecătoare, dar și un mesaj în care a anunțat titlul piesei care va fura inimile ascultătorilor.
„Tocmai am terminat filmările pentru noua mea melodie #LIONHEART și pur și simplu ador acest proiect muzical!”, a scris artista, pe pagina sa de Facebook.
Sandra N, fiica fostului primar de la Albeștii de Muscel, Ion Năftănăilă, este una dintre artistele din România care se bucură de succes internaţional. Hit-urile Sandrei N. au depăşit 500 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Daria Porumbel, fetița-talent de la „Dinu Lipatti”- expoziție de grafică și pictură, la Biblioteca Județeană Argeș!
Luni, 04 Aprilie 2022 18:00
Daria Porumbel este elevă la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, iar povestea ei, despre un talent uriaș, a fost publicată pe site-ul Edupedu.ro. De la începutul lunii martie, artista are propria expoziție de grafică și pictură, la Biblioteca Județeană Argeș „Dinicu Golescu” – „Poveștile fabuloase ale Dariei”. Lucrările ei depășesc cu mult vârsta unui copil, căci debordează de o maturitate izbitoare.
Pentru că la „Dinu Lipatti” nu există secție de desen mai devreme de clasa a V-a, Daria Porumbel studiază pianul, dar mărturisește că de anul viitor va studia desenul. În prezent face cursuri particulare și desenează și acasă.
Conducere nouă la Teatrul Davila
Luni, 04 Aprilie 2022 10:12
Începând de vineri, 1 aprilie 2022, conducerea Teatrului Alexandru Davila este asigurată de Mihaela Nină, care va ocupa funcția de manager interimar până la încredințarea managementului prin concurs, și de Dan-Marius Zarafescu care va ocupa funcția de director general adjunct.
Absolventă a ASE, Mihaela Nină ocupă funcția de contabil șef al Teatrului Alexandru Davila din noiembrie 2021. A fost contabil șef al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș și al Centrului Cultural Județean Argeș.
Dan-Marius Zarafescu este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, actuala UNATC, specializarea Teatrologie și doctor în teoria şi estetica teatrului.Orașul Pitești împlinește 512 ani!
Joi, 31 Martie 2022 13:36
Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor”. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.
Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui Vlad cel Tânăr. Acest domn al Ţării Româneşti (1510-1512), emitea un hrisov special, în care apare, pentru prima oară, denumirea oraşul Piteşti.
Apare în Argeș o nouă instituție de cultură, de la 1 aprilie
Miercuri, 30 Martie 2022 13:30

În această săptămână, pe 1 aprilie, se înființează Centrul Județean de Cultură şi Arte Argeș, prin contopirea Centrului Cultural Judeţean Argeş cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Noua instituție de cultură va fi condusă de Elena Iagăr (foto).
Instituția este în subordinea Consiliului Județean Argeș și va fi finanțată din venituri proprii și din subvenții de la bugetul local al județului. Sediul acesteia va fi situat în Municipiul Pitești, B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 141 - clădirea fostului Cinema „Lumina”, cu punct de lucru în municipiul Pitești, B.dul Republicii, Nr. 66 (sediul Școlii Populare de Arte).
Moment muzical coral, la Casa de Cultură Topoloveni
Miercuri, 30 Martie 2022 07:32
În data de 9 aprilie 2022, ora 18:00, Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu" Topoloveni, vă invită să luați parte la un moment muzical coral oferit de către corurile din județul Argeș. Intrarea este liberă!
Schimbări la Teatrul Davila. Instituția va avea, din nou, un director adjunct
Marţi, 29 Martie 2022 11:19
Din aprilie sunt anunțate schimbări importante la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. În locul lui Felix Goldbach, al cărui contract va înceta la 1 aprilie, urmează să fie numit un nou manager de către Consiliul Județean Argeș. Zvonurile tind a indica un manager din afara județului Argeș.
De asemenea, noul manager va face echipă și cu un director adjunct. În ședința Consiliului Județean Argeș, din 28 martie, s-a înființat, din nou, după o scurtă pauză în organigramă, postul de director general adjunct.
Eveniment editorial la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș
Marţi, 29 Martie 2022 10:34
Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Fundația Literară ”Liviu Rebreanu” Pitești, organizează lansarea trilogiei ”LINDA” (Vol I. Linda - comedie dramatică; Vol. II Oglinzi - thriller psihologic; Vol. III Lea - romance-policier), a autorului Ion Ladner. Născut în Pitești, Ion Ladner este absolvent al Universității Politehnice din București, Facultatea de Autovehicule Rutiere și membru al Fundației Literare Liviu Rebreanu Pitești. A mai publicat volumul de versuri ”Universul din ibric” şi romanul-thriller ”Scorpionul de sub pălărie”. Evenimentul editorial, coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu, se va desfășura joi, 31 martie, de la ora 1700, în Sala de conferințe a instituției. O invitaţie incitantă şi un prilej care nu ar trebui ratat de oamenii de cultură argeşeni!
Adrian Coman, bibliotecar
Poezia din trecutul viitor
Luni, 28 Martie 2022 18:48
”Trecutul viitor”*, cartea de versuri semnată de către Spiridon Voinescu, a apărut recent la Editura InfoRapArt, Galați, cu o pertinentă prefață semnată de Nicolae Mecu și cu un cuvânt de bun sosit pe coperta a patra, al lui Petre Rău. Placheta iese pe piață la o distanță de 20 de ani față de cea precedentă, ”Buget redus”, 2002.
Spiridon Voinescu se află în căutarea emoției pe care poezia o exprimă. Pentru aceasta, autorul are la dispoziție un limbaj cult uzual, transparent, și o fantezie care pune în scenă imagini uneori stranii, construcții speculative, cioburi dintr-o realitate pe care se străduiește să o construiască altfel, mai precis într-un mod inedit, poetic.
Ministerul Culturii a achiziționat 5 manuscrise ale lui Emil Cioran și Mircea Eliade
Luni, 28 Martie 2022 15:37
Ministerul Culturii a achiziționat, prin dreptul de preempţiune şi negociere, cinci manuscrise care sunt clasate în patrimoniul cultural naţional - categoria juridică "Tezaur". Acestea au fost scoase la vânzare prin Casa de Licitaţii Historic. După cumpărare, manuscrisele vor fi date în custodia Bibliotecii Naţionale a României.
Aceste manuscrise sunt:
- manuscrisul original - 154 pagini - intitulat "Aveux et anathemes", autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
- manuscrisul original - 25 file - intitulat "Note pentru 1935 - 1936", Mircea Eliade, datare 1935 - 1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul "Problema răului în filosofia indiană";RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ
Luni, 28 Martie 2022 13:30
BOUREANU
În Italia-i lumina,
Cu modele fel de fel…
El a luat-o pe Cristina
…Sau Cristina e cu el!
„Trecutul viitor” – noua carte de poezii a jurnalistului Spiridon Voinescu
Vineri, 25 Martie 2022 11:49
Poetul și jurnalistul Spiridon Voinescu a lansat, în ajunul Bunei Vestiri, a patra sa carte de poezii „Trecutul viitor”. Un volum, după cum mărturisește scriitorul Petre Rău, „cu versuri grăitor de autentice care te atrag ca un magnet”, care exprimă „gânduri și reflecții care te mângâie și îți alină din amărăciune”. O carte scrisă cu sufletul, în care poetul trăiește trecutul și viitorul în prezent.
La acest eveniment au dat curs invitației oameni de cultură din județul Argeș, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prieteni și cunoștințe ale autorului.
Poetul Dan Rotaru - mai sărac cu 333 de sonete… dar mai bogat cu o carte!
Miercuri, 23 Martie 2022 12:18
Cunoscutul poet Dan Rotaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, traversează o perioadă de tinerețe prin creație. Cu jumătate din cele 43 de cărți scrise în ultimii ani, Dan Rotaru demonstrează că Dumnezeu îi dictează poemele, așa cum a afirmat chiar Domnia Sa.
Iată că poetul mai are un motiv de bucurie: cel de-al 44-lea tom a fost expediat spre tipografie. Și cum să marchezi mai frumos rotunda cifră (44!) decât cu… 333 de poeme!
Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986)
Marţi, 22 Martie 2022 14:21
Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul cultural Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986), expoziție de cărți, enciclopedii și dicționare din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea marelui scriitor și filosof român. Expoziția a putut fi vizitată de către public în holul principal al instituției, în perioada 15-30 martie 2022.
Mircea Eliade a fost un spirit enciclopedic, renascentist, care a dat naștere unei vaste și variate opere, lăsând în urma sa discipoli ce i-au continuat ideile, făcând un pas mai departe pe noua cărare deschisă de gânditorul român.
Mai multe articole..
Pagina 11 din 118
«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»