Primul român cu atestat de flamenco este profesor de Teologie la un liceu auto

Miercuri, 02 Octombrie 2013 18:37

Un profesor de Teologie din Curtea de Argeș a devenit primul român cu atestat, din țară, de chitară flamenco. Cristi Matei, așa cum este cunoscut, spune că a fost mereu atras de chitară, motiv pentru care s-a înscris la Școala Populară de Artă. Deși a descoperit această pasiune abia la 20 ani, a mers până acolo încât s-a apucat să învețe chitara flamenco. La momentul respectiv nu exista niciun astfel de profesor la noi. Ceea ce a putut prinde, noțiunile de bază, a fost de la un amic de-al său. Ulterior, a mers în Italia, la Florența, unde a absolvit Academia de Chitară Flamenco, devenind astfel primul român cu un astfel de atestat. În prezent, au mai apărut alți doi, ne spune profesorul Matei.

Deschiderea oficială a stagiunii a VII-a a Filarmonicii Piteşti

Miercuri, 02 Octombrie 2013 18:35

Filarmonica Piteşti deschide oficial joi, 3 octombrie a. c., a şaptea stagiune. Orchestra instituţiei, dirijorul Cristian Oroşanu şi pianistul Andrei Licareţ (aflaţi, la cererea publicului, pentru prima oară la Piteşti) vor interpreta „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor op. 18” de Serghei Rachmaninov şi „Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36” de P. I. Ceaikovski. Concertul va avea loc, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, specializarea corn, Cristian Oroşanu a fost cinci ani membru al Orchestrei Naţionale Radio. În urma

 

Festivalul Enescu la Piteşti

Luni, 23 Septembrie 2013 00:00

Dacă Filarmonica Piteşti a fost prezentă, la Bucureşti, pe scena Festivalului Enescu, festivalul vine în oraşul filarmonicii prin Maxim Quartet. Joi, 26 septembrie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, patru muzicieni cu experienţă şi cariere de excepţie vor aduce în faţa publicului transcripţii şi aranjamente după lucrări de: Schubert, Ceaikovski, Glazunov, Stravinski, Liszt şi Dan Dediu.
Constituit în anul 2011, Maxim Quartet este format din pianistul Horia Maxim, flautista Mihaela Anica, acordeonistul Fernando Mihalache şi contrabasistul

Stradivarius si Guarneri, în „duel” la Filarmonica Pitești

Luni, 23 Septembrie 2013 00:00

Pentru a doua oară consecutiv, Filarmonica Piteşti organizează un duel al viorilor Stradivarius şi Guarneri, mânuite de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. Inaugurat acum doi ani, după un succes remarcabil pe scenele ţării,  „duelul” continuă şi anul acesta, în turneul naţional fiind inclusă şi Filarmonica Piteşti, care este partener cultural. 
Sâmbătă, 28 septembrie a.c., de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, iubitorii muzicii sunt aşteptaţi la acest recital cameral extraordinar, „arbitru” fiind, la pian, Horia Mihail.

 

Succes pe linie pentru Casa de Cultură din Bascov

Luni, 23 Septembrie 2013 00:00

Artiștii Casei de Cultură din Bascov s-au întors de la Festivalul Național "Lăutarul" din Drăgășani cu brațele doldora de premii. Astfel, aceștia au reușit să obțină trei premii întâi, la secțiunile: Cel mai bun  taraf - Taraful Doina Bascovului condus de Cătălin Iancu; Cel mai bun instrumentist - naistul Ionuț Cârstea; Cel mai bun solist vocal - Bogdan Oncioiu. “La Rapsozi Populari, casa de Cultură din Bascov a obținut cel de-al treilea loc, prin Florea Bloju”, spune tânăra directoare a intituției, Lorena Toma. Ana Luca

Vestigii vechi de câteva sute de ani la Mănăstirea Vieroş

Luni, 23 Septembrie 2013 00:00

Echipa de arheologi de la Muzeul Judeţean a descoperit vestigii vechi de câteva sute de ani la Mănăstirea Vieroş din Mioveni, operă a boierilor Goleşti datând din anii 1573-1575. Campania de anul trecut a fost reluată şi anul acesta, făcând parte din proiectul de restaurare conservare şi reabilitare a monumentului. Săpăturile finanţate de Consiliul Local Mioveni au fost demarate la 1 august şi vor continua atât cât vremea va fi prielnică.  Până acum, s-au pus în evidenţă urme ale unor construcţii din secolele XVI, XVIII şi XIX (anexe ale mănăstirii).

 

Festivalul ”Serile Lipatti”

Luni, 16 Septembrie 2013 12:12

# Evenimentul de va desfășura în perioada 17 septembrie – 2 noiembrie. Secțiunea de toamnă a Festivalului Serile Lipatti va debuta în data de 17 septembrie, la Conacul de la Fundățeanca, Ciolcești - Leordeni, cu recitalul pianistului Horia Maxim. Timp de 5 săptămâni, în fiecare marți (17, 24 septembrie, 1, 8, 15 octombrie) publicul meloman se va delecta ascultând muzică de calitate la Conacul ”Dinu Lipatti”. Ca o noutate, anul acesta festivalul aduce două nume de talie internațională - o celebritate în lumea pianisticii, rusul Nikolai Demidenko, precum și pe Alexandra Silocea, o pianistă româncă rezidentă în Marea Britanie.

Primul concert al toamnei 2013, primit cu aplauze şi căldură de publicul piteştean

Luni, 16 Septembrie 2013 12:02

Pe 12 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Filarmonica Piteşti a organizat primul concert al toamnei 2013. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Oprea, soprana Mediana Vlad şi baritonul Stefan Popov au încântat publicul meloman cu o seară de operetă: uverturi, arii şi duete din pagini muzicale celebre. Toamna muzicală a început, la Piteşti, cu Wagner - preludiu la actul III din „Lohengrin”, Strauss - uvertura şi aria Adelei din „Liliacul” şi aria Arsenei din „Voievodul ţiganilor”, Kalman - duetul „Bună ziua, fericire” din „Contesa Maritza”, Lehar - aria lui Danilo din „Văduva veselă” şi

 

Centru Cultural Educativ pentru locuitorii orașului Mioveni

Luni, 09 Septembrie 2013 12:35

Până la sfârşitul lunii septembrie, în Mioveni se va da în folosinţă Centrul Cultural Educativ (lângă Poliţie). Clădirea multifuncţională, cu 3 etaje, va avea sală de sport,  de sală de dans,  sală de spectacol, sală de consiliu, birouri, cabine actori, săli de curs, vestiare, depozite recuzită şi costume etc.

Prof. Costin Alexandrescu: “Oamenii de la sate reprezintă valorile spirituale ale acestui popor, valori care se dezvoltă cu sau fără noi!”

Luni, 09 Septembrie 2013 12:23

Cetăţean de onoare al judeţului Argeş, prof. Costin Alexandrescu,  autorul monografiei “30 de ediţii ale Festivalului de Folclor Carpaţi“,  lansată în august, cu prilejul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului,  este unul dintre fondatorii Galeriei de Artă Naivă de la Piteşti şi inițiatorul a zeci de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice judeţeane, interjudeţeane şi internaţionale, dar şi decanul de vârstă al directorilor centrelor creaţiei populare din ţară.
Supranumit părintele festivalurilor de prestigiu ale Argeșului, profesorul Costin Alexandrescu vorbeşte, cu modestie, despre şansa  pe care a avut-o, 

 

(H)Artiștii sunt (e) printre noi, mai ales la zile de comună

Luni, 09 Septembrie 2013 12:06

Doi artiști cunoscuți de muzică populară au ținut morțiș să rămână în memoria colectivă din Bascov printr-un gest pe care numai la cort îl mai poți întâlni cu succes. Este vorba despre interpreta Daniela Cernea și Valentin Grigorescu; ambii, pătrunși de marea de oameni prezenți la Ziua Comunei, au dorit să se facă remarcați cu riscul călcatului pe capete al celorlalți invitați în program.
Prin urmare, cântărețul a smuls un microfon de la un sunetist, a urcat pe scenă urmat de solista Doinei Argeșului, s-au prezentat singuri, cu motivația că

Primul concert al toamnei 2013. Filarmonica Piteşti, la a treia participare la Festivalul Naţional „George Enescu”

Luni, 09 Septembrie 2013 11:58

Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 septembrie a. c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul concert al toamnei 2013. Orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul Tiberiu Oprea, soprana Mediana Vlad şi baritonul Stefan Popov propun publicului meloman o seară de operetă: uverturi, arii şi duete din pagini muzicale celebre. În program: Wagner - preludiu la actul III din „Lohengrin”, Strauss - uvertura şi aria Adelei din „Liliacul” şi aria Arsenei din „Voievodul ţiganilor”, Kalman - duetul „Bună ziua, fericire” din „Contesa Maritza”, Lehar - aria lui Danilo din „Văduva veselă” şi valsul „Aur şi argint”, Offenbach - uvertura la „Orfeu în Infern”, Sieczynski - „Wien, Wien, nur du allein”, Verdi - uvertura la „Forţa destinului”, E de Curtis - „Non ti scordar di me”, Dendrino - duetul Calypso din „Lysistrata”. 

 

Proiect de promovare a personalităţilor argeşene

Luni, 02 Septembrie 2013 12:23

Sub titulatura “Argeseni - valori nationale”, Instituţia Prefectului va demara, începând cu 1 septembrie, un proiect de promovare a personalităţilor argeşene marcante care nu se mai află în viaţă şi care au influenţat destinul Romaniei de-a lungul timpului. Proiectul se va desfăşura în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Naţional şi Inspectoratul Şcolar şi îşi propune să readucă în conştiinţa cetăţenilor marile personalităţi argeşene ce au adus mândrie şi glorie României.

Corul Arhiepiscopiei, în vacanță forțată și nedeterminată

Luni, 02 Septembrie 2013 11:53

Preoții care cântă în corul „Iosif Naniescu” al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului habar n-au ce faptă bună au făcut de li s-a dat vacanță, începând cu a doua zi de Paște, anul curent. Ultimul concert pe care l-au dat a fost în prezența fanfarei reprezentative a M.A.P.N., de Paște, pe scena din Piața Milea din Pitești. Popii au fost trimiși în vacanță pe perioadă nedeterminată, dat fiind faptul că organizatorul evenimentului a fost atât de supărat din cauza faptului că s-a scurtat concertul cu o oră, încât a decis să nu mai vadă în ochi picior de corist sau de suflător până la noi ordine. Măsura a distrus și apariția viitorului

 

Abonamentele şi biletele noii stagiuni a Filarmonicii Pitești

Luni, 02 Septembrie 2013 11:53

Începând de luni, 2 septembrie a. c., de la ora 8.00, Filarmonica Piteşti pune în vânzare, la sediul său din strada Craiovei, Nr. 2, Bloc G1 Casa Cărţii parter, abonamentele pentru lunile septembrie-decembrie 2013 pentru stagiunea 2013-2014.
Conform HCL, preţurile abonamentelor noii stagiuni a instituţiei de concerte din subordinea Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Piteşti sunt următoarele: categoria A 100 de lei, categoria B, 70 de lei. Şi preţul biletelor diferă de la o categorie la alta: la categoria A un bilet este de 20 de lei, iar la

“Artă şi tradiţie populară românească - Meşteşugurile, o poartă spre viitor”

Miercuri, 28 August 2013 12:03

# Simona Şerban, directorul Centrului de Cultură „Brătianu”. Simona Şerban, directorul Centrului de Cultură „Brătianu” şi managerul proiectului “Artă şi tradiţie populară românească - Meşteşugurile, o poartă spre viitor” vorbeşte în interviul acordat ziarului nostru despre promovarea artei tradiţionale româneşti într-o manieră modernă şi aplicată.

 

Meşteşugurile Argeşului, puse în valoare de Şcoala Populară de Arte şi Meserii

Miercuri, 28 August 2013 11:43

În ciclul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului,  săptămâna trecută, complexul Turistic „Cornul Vânătorului” a găzduit Tabăra de Meșteșuguri a Școlii Populare de Arte şi Meserii  Piteşti.   Meșteri populari și  elevi ai secțiilor externe ale Școlii Populare de Arte și Meserii, dar şi invitaţi din America şi Turcia au făcut adevărate demonstraţii de măiestrie, iar creaţiile lor au putut fi admirate de iubitorii tradiţiilor populare, până vineri, 23 august. Micii vizitatori care nu s-au rezumat la a  privi lucrările  expozanţilor au putut lua, aici, lecţii de iniţiere în tainele meşteşugurilor tradiţionale. „Este o sărbătoare pentru întreg judeţul Argeş, iar ceea ce vedeţi aici, costume populare, războaie de ţesut, sculptură religioasă, împletituri de nuiele, pictură şi  nu numai reprezintă o valoare.Toate meşteşugurile judeţului sunt valorificate!”a explicat Gabriela Pendiuc,  director, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Cristina Stancu

Preoții din ”Haiducii Vlădicii” pregătesc un nou album

Miercuri, 28 August 2013 11:14

Haiducii Vlădicii muncesc de zor la un nou album, cu muzică populară, normal. Este vorba despre piese culese din manualele de folclor ale lui Rădulescu Codin sau din manualele de folclor din zona Argeș-Muscel. Și ca să păstreze laitmotivul  grupului, piesa-vedetă, din cele 14 care vor compune noul album, se numește „Dorul meu e numai dor”. Grupul vocal bărbătesc, format din preoți, condus de rapsodul Grațian Bădescu, din zona Topoloveni, speră ca totul să fie gata în toamnă, însă piesele sunt foarte grele, așa că, primăvara noului an este este cel mai sigur termen-limită al acestui nou proiect. Iar pe cont propriu, Grațian Bădescu a pus pe muzică Imnul Transfăgărășanului, dedicat împlinirii a celor 39 ani de  când celebrul drum a fost dat în folosință. Piesa a putut să fie ascultată în interpretarea copiilor de la Galeș, în cadrul unui eveniment organizat la Arefu. Ana Luca

 

Premii în bani oferite la Festivalul 3Fest

Luni, 19 August 2013 14:03

Cel mai haios festival internațional pentru tineri se va desfășura în Pitești, în perioada 26-27 august, în clubul Hush, începând cu ora 17.00. În urmă cu șase ediții, a plecat de la un festival de film de trei minute, pentru ca anul acesta să-și adauge deja alte trei domenii de concurs: teatru, fotografie și muzică. În acest an, tema este ”Hollywood” și se anunță cea mai tare ediție de până acum. 15 dintre invitați au confirmat prezența la secțiunea scurt-metraj, iar printre aceștia se numără tineri  din Anglia și Franța. La secțiunea Fotografie, vor fi concurenți din Pitești, Râmnicu Vâlcea și București, iar secțiunea Muzică vine cu o surpriză. E vorba despre trupa de rock franceză Agorphos (foto). Se anunță premii în bani oferite de Consiliul Județean Argeș, premii în tatuaje, ba chiar și premii oferite de public, anunță Ania Cazan, directorul festivalului.  Ana Luca

Artistul care umple încăperea cu vocea lui!

Luni, 19 August 2013 14:00

# Amza Angheluș cântă fără stație de amplificare și nici nu remarci acest lucru. O voce puternică, bărbătească, domină sala Casei de Cultură Bascov. Este unul dintre soliștii instituției, Amza Angheluș. Numele lui nu este cunoscut mai deloc pe scenele din țară, și nici din emisiunile de gen din media. Am aflat și de ce: un cunoscut realizator de emisiune de folclor i-a cerut, ca să-l promoveze, nu mai puțin de 10.000 lei. A făcut Școala Populară de Artă, iar în prezent are 37 de ani de activitate artistică. A fost unul dintre colaboratorii cunoscutului interpret și om de spectacol Constantin Tică Sorescu.

 

Pagina 114 din 129

«ÎnceputAnterior111112113114115116117118119120UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea