Istoria, prin intermediul familiei Brătienilor

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:43

Pentru judeţul Argeş, evenimentul cultural al săptămânii trecute  a fost, fără doar şi poate, lansarea, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“, a volumului omagial ”Constantin Bălăceanu-Stolnici, la 90 de ani”. Evenimentul a fost organizat la trei săptămâni de la aniversarea (6 iulie) omului de știință român,  medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească.

Alex Andrei Pîrvu, premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional Delfinul de Aur

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:38

Piteşteanul Alex Andrei Pîrvu, în vârstă de 10 ani, elev al Liceului de Artă Dinu Lipatti şi al Şcolii Populare de Arte, ne-a reprezentat cu succes în această perioadă la  trei  importante festivaluri destinate copiilor și tinerilor, festivaluri care s-au desfășurat la malul mării.
În cadrul Festivalului Internaţional Delfinul de Aur, care a avut loc la Năvodari , Alex a obţinut premiul al II-lea şi premiul pentru cea mai bună interpretare, melodia interpretată - ” You raise me up” fiind cea cu care a fost desemnat şi câştigator în luna mai al Trofeului de Platină al Festivalului Ursuleţul de Aur – Baia Mare. Preşedintele juriului a fost domnul Horia Moculescu.

 

Prelucrarea lemnului, promovată la Muzeul Golești

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:29

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti organizează, în perioada 22 iulie – 26 iulie 2013, tabăra de creaţie populară Arta prelucrării lemnului, ediţia a III-a, sub coordonarea meşterului popular Ioan Rodoş, din Nucşoara, judeţul Argeş.  Ţăranul român a ştiut, cu mijloace tehnice rudimentare, să creeze obiecte necesare traiului, remarcabile prin frumuseţea lor simplă.
Experienţa milenară în arta lemnului i-a învăţat pe meşteri să întrebuinţeze adecvat fiecare esenţă lemnoasă. Astfel, bradul şi stejarul au fost folosite la construcţii, fagul

Arta icoanelor pe sticlă

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:28

Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti organizează, în perioada 22 iulie – 2 august 2013, atelierul de creaţie  Arta icoanelor pe sticlă, ediţia a III-a, sub coordonarea creatoarei populare Elena Băniceru din Galaţi.
Icoana, esenţa credinţei creştin – ortodoxe, a reprezentat pentru români, de-a lungul încercatei lor istorii, o adevărată fortăreaţă sufletească, un element de speranţă în perioade deprimante, devenind o veritabilă forţă creatoare a spiritualităţii acestei naţiuni.

 

A doua ediție a Taberei de dezvoltare a lucrului manual la copii

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:27

În perioada 22 - 28 iulie 2013, Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură  “Brătianu”, va organiza a doua  ediție a Taberei de dezvoltare a lucrului manual la copii, care se va desfășura  la Vila Florica din Ștefănești, în zilele mai sus amintite, între orele 10-13.
Taberele tematice ajută la dezvoltarea abilităților și a talentului prin activități de grup și de dezvoltare personală. Astfel, pe lângă activitățile  de joacă și recreere, copiii vor fi implicați în acțiuni orientate spre descoperirea talentelor.

“O mână întinsă Artei”, la a doua ediție

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:27

Deși poate părea neobișnuit, mai există și oameni care susțin cultura, chiar și pe căi dubioase, așa cum le-ar categorisi unii. Sabina Laibăr este o tânără care și-a propus să le asigure artiștilor din toata țara posibilitatea să se exprime și să-și facă știută arta. Prin urmare, pe 10 august va avea loc cea de-a doua ediție a evenimentului “O mână întinsă Artei”, în cadrul complexului expozitional Casa Cărții a Centrului Cultural Pitești. La fiecare etaj va fi amenajat câte un stand destinat uneia dintre cele șase arte, însă va fi prezent și un DJ care va mixa live pe toată durata expoziției. Invitați, în cadrul acestui eveniment, vor fi:

 

Teatrul argeșean va ajunge pe cărări de munte

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:25

Teatrul a ajuns chiar și pe ulițele satului, în Argeș, așa cum pe vremuri, artiștii ambulanți își făceau reclamă mergând cu caravana din sat în sat. Actorul coordonator al acestui proiect este Andrei Pătru, angajat al Casei de Cultură Bascov, care s-a gândit că teatrul ar fi mult mai bine primit chiar la spectatori acasă. A mers învestmântat în Țepeș Vodă la Valea Danului, acolo unde nu numai că a pus în scenă câteva piese de teatru istoric, gen „Punga cu galbeni”, “Judecata lui Vodă-pământul” și “Judecata lui Vodă-datoria”. Acesta a și fost prezentatorul concursurilor organizate, spre exemplu cel de cărat nevasta, sau chiar să joace în horă alături de dansatori. Spectacolul este itinerant și se va muta la Arefu și Cicănești.    Ana Luca

Atelierul de pictură pe sticlă ,,Icoana din sufletul copilului’’- ediţia a IV-a

Miercuri, 24 Iulie 2013 12:23

Săptămâna trecută s-a încheiat tabăra de pictură pentru copii  organizată de Şcoala Gimnazială ,,Dumitru Udrescu” din Săpata, în colaborare cu  Primăria Săpata, primarul Laurențiu Micu asigurându-le micuţilor artişti toate materialele necesare pentru pictură.
Proiectul numit ,,Icoana din Sufletul Copilului”, aflat la a  IV – a ediţie, se bucură de un adevărat progres de la an la an, atât din punct de vedere al numărului de participanţi, cât şi din punct de vedere al calităţii picturilor. Numărul copiilor înscrişi în această tabără a crescut de la an la an. Dacă la prima ediţie au participat 24 de copii,

 

Vunk cântă la Sunrise Beach pe 3 august

Luni, 15 Iulie 2013 13:47

Sunrise Beach, cel mai mare complex de agrement din Argeş, îşi deschide porţile pentru publicul larg pe data 03.08.2013, cu un concert excepţional al trupei Vunk. Incendiarul eveniment va găzdui şi o prezentare de modă. Manechinele vor purta costume de baie, creaţie Avangarde Boutique. Petrecerea va lua startul la ora 17.00, cu un program special de DJ, care va încinge atmosfera până când membrii renumitei trupe Vunk vor încânta audienţa cu hiturile verii „Doi somnambuli” şi „Așa, și?”.
Organizatorii evenimentului promit o zi întreagă de distracţie, relaxare la marginea piscinei, concursuri cu premii şi multe surprize.

11 „Gaițe” fac larmă ca să strângă bani pentru un angiograf

Luni, 15 Iulie 2013 13:46

Casa de Cultură din Bascov subscrie inițiativei de strângere de fonduri  pentru achiziționarea acelui angiograf atât de necesar Spitalului Județean Argeș, destinat persoanelor cu probleme cardiace. Nume cunoscute ale județului s-au aliat în această cauză de ceva timp și a venit timpul și celor de la Bascov să se ralieze acestei cauze nobile. În acest sens, pe 15 noiembrie, ora 17.00, Casa de Cultură Bascov va pune în scenă un spectacol cu titlul “Gaițele”; adaptare după piesa omonimă semnată de

 

”Plai de Dor” la Festivalul Internațional de la Riga - Letonia

Luni, 15 Iulie 2013 13:45

Anasamblul folcloric “Plai de Dor” al Centrului Cultural Mioveni a participat, în perioada 30.06 – 7.07.2013, la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans din capitala Letoniei, Riga, cunoscută ca şi oraşul chihlimbarului. Festivalul este organizat o dată la 5 ani, dar este unul de excepţie. 1600 de grupuri folclorice şi corale din 20 de ţări au participat la manifestarea ajunsă la ediţia cu numărul XXV, “Plai de Dor” susţinând două reprezentaţii în centrul vechi al oraşului, în parcul Esplanade şi la Centrul Cultural, iar

Tabără de pictat icoane pe sticlă la Vila Florica

Luni, 08 Iulie 2013 12:49

Săptămâna trecută., Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură  “Brătianu”,  a desfășurat  a VI - a ediție a Taberei de pictat icoane pe sticlă, care a avut loc  la Vila Florica din Ștefănești. Participanții au făcut parte din toate categoriile de vârstă și au beneficiat de cunoștințele și îndrumarea Cameliei Darie, pictor iconar. Persoanele participante au căpătat abilități de a stăpâni meșteșugul tradițional al picturii pe sticlă și au deprins respectarea canonului în realizarea icoanei.
Lucrările vor fi expuse în cadrul Sărbătorilor Argeșului și Mușcelului într-o expoziție dedicată acestei tabere.

 

TABĂRA DE CREAŢIE „LEMN ŞI CREATIVITATE LA MIOVENI"

Luni, 01 Iulie 2013 00:00

Oraşul Mioveni şi Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni, organizează, în perioada 2 – 4 august 2013, TABĂRA DE CREAŢIE „LEMN ŞI CREATIVITATE LA MIOVENI”, ediţia I, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.) şi cofinanţat de Centrul Cultural Mioveni.
Tabara se adreseaza elevilor claselor I – VIII. Data limită pentru primirea fişelor de înscriere este 22 iulie 2013. Pe fişa de înscriere se va completa fiecare cerinţă, fişa urmând a fi trimisă pe email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , sau la tel/fax: 0348.445.856.
Toate ustensilele necesare atelierului de sculptură sunt asigurate de organizatori, la fel şi masa şi cazarea participanţilor care nu locuiesc în oraşul Mioveni. Cele mai reuşite creaţii vor fi premiate de organizatori şi vor participa la expoziţia finală a taberei. Toţi participanţii şi coordonatorii acestora vor primi diplome de participare. Premiile totale însumează 5000 de lei.

Ansamblul „Plai de dor" al Centrului Cultural Mioveni va participa la Festivalul Dansului și Cântecului Leton!!!

Luni, 01 Iulie 2013 00:00

Festivalul Dansului și Cântecului Leton, programat în perioada 2-7 iulie 2013, va reuni ansabluri de dans și muzică din mai multe țări și se va desfășura în orașul Jelgava, Letonia. Înfiinţat în anul 2005 sub conducerea Consiliului Local Mioveni, Ansamblul Plai de Dor, activează în cadrul Centrului Cultural din anul 2007, fiind coordonat de coregraful Cătălin Oancea. Plai de Dor este un ansamblu tânăr care cuprinde 40 de membri cu vârste între 16 şi 24 de ani, dar a participat la foarte multe concursuri şi

 

Ovidiu Stancu, medicul bolnav de poezie

Miercuri, 26 Iunie 2013 12:16

# “Nietzche spunea că este cu neputință să fii artist fără a fi bolnav. Oare n-aș putea să trec de cealaltă parte a baricadei, să fiu și eu puțin bolnav pentru a putea fi poet?” Îi place să „citească” sufletele oamenilor, îl impresionează solidaritatea umană și-l emoționează recunoștința. Doctorul  Ovidiu Stancu, deşi implicat trup şi suflet într-o activitate care îl ține conectat la realitate, aceea de medic de familie, specialist în medicină generală, găseşte întotdeauna timp şi pentru marile sale pasiuni - şahul şi poezia. Versurie sale apar, alături de cele semnate de tatăl său, regretatul avocat Nicu Stancu, în două volume comune.

“Pictorul iernii” a împlinit 82 ani

Miercuri, 26 Iunie 2013 11:45

Un profesor de fizică și-a făcut un sat al lui, în care obiceiurile să rămână așa cum le știe din moși strămoși. Ion Păuna are acum 82 ani, iar Biblioteca Județeană Argeș i-a găzduit expoziția aniversară, care ar fi trebuit să fie vernisată în urmă cu 10 ani.  Din varii motive, evenimentul a avut loc săptămîna trecută în prezența membrilor familiei, oamenilor de cultură și a prietenilor artistului. Ion Păuna este originar din Retevoiești-Pietroșani, iar lucrările sale aduc satul și obiceiurile printre orășeni, într-o manieră atât de subtilă și de plăcută încât te cuprinde nostalgia după soba cu plită a bunicii pe care frigea mămăligă sau după mirosul de fum ieșit pe hornurile caselor, iarna. Nici babele

 

"Carpaţi" – de la un festival de provincie, la unul internaţional, înscris în calendarul manifestărilor UNESCO

Miercuri, 26 Iunie 2013 11:38

# Costin Alexandrescu, Leonte Socaciu, Corneliu Lamba şi Toma Biolan – patru dintre numele de care festivalul îşi leagă istoria. Deşi a devenit o tradiţie ca, an de an, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeş să ne bucure cu veselia şi culoarea unui festival internaţional de folclor, puţină lume ştie cum a luat el fiinţă şi la fel de puţină lume cunoaşte faptul că este singura manifestare din judeţul Argeş afiliată C.I.O.F.F.  (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts).

Ania Cazan și Luminița Borta și-au adjudecat premiile “Ludicus”

Miercuri, 26 Iunie 2013 11:34

Deși nu are decât 23 ani, Ania, fiica actriței Luminița Borta și a speologului Gabi Cazan, și-a adjudecat, cu trupa de actori coordonată de ea, cea de-a XI-a ediție a trofeului „Ludicus”, de la Mioveni. Este vorba despre un festival anual și național de teatru la care s-au înscris 18 trupe din Mioveni, Pitești, Giurgiu, Plopeni, Ploiești, București și Vâlcea. Piesa câștigătoare, la categoria de vârstă 10-14 ani, a fost “Scufița roșie”, după un scenariu semnat tot Ania Cazan. Și cum nu se putea  ca doar fiica să plece acasă cu un trofeu, premiul I, la categoria 15-18 ani, în cadrul aceluiași festival, a fost adjudecat de către trupa Katharsis, coordonată de către Luminița Borta, cu piesa

 

Ansamblul Dorulețul a reprezentat orașul Mioveni la festivalul de la Balș

Miercuri, 26 Iunie 2013 11:29

Primăria oraşului Balş a organizat ediţia jubiliară a Festivalului “Pomul vieţii”, la care, în ultimii ani, Mioveniul a fost reprezentat de Ansamblul “Doruleţul” al Centrului Cultural Mioveni. Ediţia a XX-a a festivalului a avut drept participanţi, grupuri folclorice şi ansambluri din Topoloveni - Argeş, Băbeni, Govora, Horezu - Vâlcea, Bălileşti - Dolj. Cele 25 de membre ale ansamblului “Doruleţul” au încântat, ca de fiecare dată, audienţa şi au plecat cu amintiri frumoase de la Balş.

,,Icoana din sufletul copilului’’, atelier de pictură pe sticlă la Săpata

Miercuri, 26 Iunie 2013 11:28

Şcoala  Gimnazială ,,Dumitru Udrescu” Săpata în colaborare cu  Primăria Săpata  vă invită să luaţi parte la ATELIERUL DE PICTURĂ PE STICLĂ ,,Icoana din sufletul copilului’’- ediţia a IV-a. Atelierul se va desfăşura în perioada 08 - 19 iulie 2013 la Şcoala Gimnazială ,,Dumitru Udrescu” Săpata. Vor participa preşcolarii şi elevii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani din comuna noastră şi elevii din localităţile învecinate, însoţiţi de cadre didactice.   Programul zilnic de activitate se va desfăşura între orele 9 – 12, de luni până vineri. Festivitatea de deschidere a atelierului va avea loc luni, 08 iulie, la şcoala sus-numită, iar festivitatea de premiere se va desfăşura în data de 19 iulie 2013. Elevii se vor deplasa  zilnic de la domiciliu către tabără cu mijloace proprii şi vor fi supravegheaţi de cadrele didactice responsabile ale grupurilor din care ei fac parte.
Pentru înscrieri şi detalii, a se contacta
Prof. Înv. primar Truţă Cristina- Cornelia, Şcoala Primară Găinuşa - Săpata, tel. 0766.516339
Prof. Înv. primar  Neacşu Ioana- Mihaela, Şcoala Gimnazială ,,Dumitru Udrescu”Săpata, tel. 0724.342108

 

 

Pagina 115 din 128

«ÎnceputAnterior111112113114115116117118119120UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea