„Câmpulung - tezaur de cultură” - expoziție itinerantă de artă plastică la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 01 Aprilie 2024 11:10

Luni, 1 aprilie 2024, la ora 14:00, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, va avea loc vernisajul expoziției itinerante de artă plastică ”CÂMPULUNG - TEZAUR DE CULTURĂ”, curatoriat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa Popescu-Martin.

Sub egida Asociației de Arte Vizuale ”I.D. NEGULICI” din Câmpulung Muscel - fondată în anul 2022 și recunoscută ca entitate cu personalitate juridică, expoziția reunește o serie de lucrări grupate, în număr de 38 piese, într-un dialog cromatic, lucrări ce pun în valoare stiluri diferite ale 22 artiști vizuali:

SFÂRȘTUL LUI TUDOR VLADIMIRESCU

Joi, 28 Martie 2024 08:27

 

Din nefericire, din cauza potopului de intrigi boierești sau ale eteriștilor, după ce, la 21 martie 1821, ajunsese în București cu cei 25000 de panduri și se proclamase domn prin voința poporului, Tudor Vladimirescu, cu 4000 de panduri, a fost nevoit, la 15 mai 1821, să înceapă retragerea spre Pitești, unde rânduise între 19 ianuarie - 7 martire 1821, centrul de rezistență militară al triunghiului strategic Pitești-Câmpulung-Mușcel-Târgoviște, condus de Simion Mehedințeanu, care avea sub comandă 100 de panduri călări. Între cele două detașamente de panduri, însă, cu viclenie, prin jurământ de credință necinstit, s-au alăturat mulți arnăuți, care, în nădejdea că vina va cădea doar asupra pandurilor, s-au pus pe tot felul de jafuri din vetrele oamenilor întâlnite pe drum.

 

 

Provocările și Beneficiile Inteligenței Artificiale: Curs pentru bibliotecari la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 27 Martie 2024 13:35

 

În cadrul unui curs captivant organizat la Biblioteca Județeană Argeș, Ana Stamatescu a adus în prim-plan discuții importante despre provocările și beneficiile inteligenței artificiale pentru bibliotecarii din comunitatea locală.

S-au abordat subiecte complexe precum etica și impactul social al inteligenței artificiale, oferind bibliotecarilor o viziune cuprinzătoare asupra acestei tehnologii emergente. În timp ce a discutat provocările și dilemele asociate cu utilizarea inteligenței artificiale în domeniul biblioteconomiei, Ana Stamatescu a subliniat și beneficiile pe care această tehnologie le poate aduce, încurajând bibliotecarii să fie deschiși la adoptarea tehnologiei și să exploreze modalități creative de integrare a inteligenței artificiale în activitățile lor zilnice.

Workshop de Improvizație la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 27 Martie 2024 07:33

 

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în colaborare cu Universitatea din Pitești, se pregătește să găzduiască un eveniment deosebit pentru pasionații de teatru și creativitate. Joi, 28 martie, de la orele 11,00, în sala de conferințe a Bibliotecii, va avea loc un workshop de Improvizație, un moment ce promite să aducă noi perspective asupra artei interpretative.

Acest workshop, adresat în special studenților, va fi susținut de Bogdan GRIGORE un nume cunoscut în lumea teatrului și improvizației. Cu o vastă experiență în domeniu, Bogdan Grigore va împărtăși participanților secretele și tehnicile necesare pentru a excela în arta improvizației, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și spontaneitatea scenic.

 

 

Teatru la Mioveni. Intrarea este liberă

Marţi, 26 Martie 2024 12:48

 

Tinerii actori ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București vă invită la teatru! Cu ocazia zilei mondiale a teatrului, pe 27 Martie, UNATC în parteneriat cu Primăria Mioveni și Clubul Copiilor Mioveni vă oferă o spumoasă comedie, care se adresează tuturor vârstelor.

Spectacolul de teatru se va juca pe scena Centrului Cultural Mioveni, în două reprezentații, cu începere de la ora 13:00, respectiv, ora 17:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

 

Caravana cu Lilieci: Ateliere de Robotică pentru Copii la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 26 Martie 2024 08:37

 

În cadrul eforturilor continue de a stimula interesul pentru tehnologie și inovație în rândul copiilor, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș a găzduit recent Caravana cu Lilieci, o serie captivantă de ateliere de robotică, coordonate de Ana Stamatescu.

Numele Caravanei cu Lilieci evocă atât farmecul copilăriei, cât și spiritul aventuros al explorării tehnologice. Sub îndrumarea atentă a Anei Stamatescu, copiii au avut privilegiul de a se aventura în lumea fascinantă a liliecilor, dar și a ozoboților și a programării.

 

 

„Poezia - Vorbe pentru Suflet”: Biblioteca Județeană Argeș a sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei alături de creatori ai cuvântului

Luni, 25 Martie 2024 15:38

 

În spiritul celebrării valorii și influenței poeziei în cultura universală, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a fost gazda unui eveniment special în onoarea Zilei Internaționale a Poeziei, care a avut loc joi, 21 martie, în sala de conferințe a instituției. Sub titlul sugestiv “Poezia – vorbe pentru suflet”, această manifestare a adus în prim-plan doi poeți argeșeni de excepție, Maria PANĂ și Spiridon VOINESCU.

Într-o atmosferă plină de reverie și inspirație, participanții au fost încântați de lecturile și interpretările poeziilor oferite de cei doi creatori ai cuvântului. Maria Pană a împărtășit din versurile sale încărcate de sensibilitate și emoție, captivând publicul prin profunzimea mesajelor sale.

 

Site (www.soringomoiu.ro) pentru creație muzicală personalizată

Luni, 25 Martie 2024 09:11

 

# Pe acest site, inteligența artificială este folosită pentru servicii muzicale unice

S-a lansat, recent, platforma online www.soringomoiu.ro, un loc unde iubitorii de muzică își pot transforma visul muzical în realitate.

Creație Muzicală Personalizată

Fiecare melodie, fiecare text spun o poveste unică. Cu ajutorul specialiștilor de aici, oricine poate să-și transpună în sunete orice emoție, gând sau vis. Indiferent dacă este vorba despre muzică ambientală, coloane sonore sau chiar spoturi publicitare, ideile oricui se pot transforma în realitate sonoră.

 

In memoriam Oana Anca Preda (20 oct. 1975 - 5 nov. 2021)

Miercuri, 20 Martie 2024 07:19

 

Noaptea poetului cerșetor

Pe zidul pătat de lumina lampionului

se prefiră umbra cerșetorului,

a poetului ce umblă pe străzi

cu petale de flori în glas,

își adusese cu el luna,

sac în care strecori cioburi

de stele și câteva trucuri

 

EXPOZIȚIE DE CARTE ÎN CINSTEA ZILEI INTERNAȚIONALE A FRANCOFONIEI, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 18 Martie 2024 14:26

 

În data de 20 martie, în fiecare an, se celebrează, în întreaga lume, Ziua Internațională a Francofoniei. Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia). Aceștia au identificat în factorul lingvistic un potențial important de dezvoltare pentru societățile lor, dar și pentru dialogul intercultural.

 

 

Olimpică la română din Topoloveni - recenzie la un volum recent lansat, recenzie demnă de un critic cu vechime

Luni, 18 Martie 2024 13:28

# Romanul ”Stela”, al Simonei Goșu, văzut prin ochii unui adolescent cu preocupări literare

Citind romanul "Stela", al Simonei Goșu, am simțit că acesta provine dintr-o înțelegere profundă a galeriilor interioare ale ființei umane. Am remarcat, mai întâi, sensibilitatea în construirea personajului principal, unul tridimensional, aparent obișnuit, însă de o mare complexitate latentă, cu dorința crescândă, mistuitoare a unei transfigurări, cu voința de a urma firul propriului destin în care și-ar atinge adevăratul potențial. Mi s-a părut la fel de profundă și construirea universului exterior, în care Stela pătrunde și pe care încearcă să îl înțeleagă, deși aflată în freamătul continuu al doritei evoluții.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI MARCATĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 18 Martie 2024 13:24

Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită, în întreaga lume, pe data de 21 martie. Declarată de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii creativi în sfera poetică din întreaga lume contribuie la rafinarea cunoașterii și sensibilității universale, aceasta urmărește să susțină creația poetică și să promoveze poezia ca artă deschisă.

 

100 de ani de la nașterea pictoriței Aurelia Păunescu-repere biografice

Joi, 14 Martie 2024 19:37

 

”Cred că forța mea interioară își trage sevele din apetitul cu care publicul îmi savurează lucrările!”

La 15 martie 1924 s-a născut în comuna Mașloc din județul Timiș pictorița Aurelia Păunescu. Mediul intelectual deosebit de prielnic în care și-a petrecut adolescența, vizitele la galerii și discuțiile cu Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu, Lucian Grigorescu, Henry Catargi, i-au canalizat pașii către artele plastice. Este absolventă a Școlii Centrale și a Academiei de Arte Frumoase din București unde a studiat cu Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Corneliu Medrea, Eustațiu Stoenescu și G. Naum. După căsătoria cu inginerul hidroenergetic Nicolae Păunescu, și-a urmat soțul pe șantiere (Mangalia, București, Bicaz) de unde își alegea subiectele.

 

TITUS DUNKA - UN CAVALER AL LIBERTĂȚII

Miercuri, 13 Martie 2024 19:31

 

La 14 octombrie 1903, murea la Pitești, unde ajunsese administrator de spital, unul dintre cei mai aventuroși români trăitori în secolul 19, nimeni altul decât inginerul Titus Dunka, cel care, în momentele de răscruce ale europenilor acelui secol, vreme de douăzeci de ani, alergase fără să pregete, acolo unde libertatea și forțele progresiste erau amenințate, simțindu-se solidar cu acestea.

Și-a descris singur viața - memoriile fiindu-i găsite și studiate de Tiberiu Avramescu, memorii care nu pot să te ducă decât la admirația față de un cavaler rătăcitor pe drumurile libertății în momente cruciale din istoria Europei secolului al XIX-lea.

 

 

Filantroape care au pus bazele Bibliotecii publice din Pitești

Miercuri, 13 Martie 2024 09:39

 

De-a lungul timpului, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș s-a dezvoltat constant, ajungând la un fond de peste 500.000 documente, numeroase evenimente cultural-educative organizate anual, o infrastructură IT modernă, servicii și proiecte dezvoltate pentru a corespunde nevoilor comunității locale.

Însă, puțini cunosc că înființarea unei biblioteci publice în Pitești se datorează voinței unei doamne din înalta societate a urbei, Paraschiva Ștefu (1814 -1869). Acesta, în anul 1869, a lăsat prin testament primăriei Pitești 200 de galbeni austrieci cu scopul de a se construi în localitate o bibliotecă publică ce să poarte numele soțului său, Ștefu Nicolae.

 

”ALEXANDRU MACEDONSKI ȘI EUGEN IONESCU - PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE” - LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Marţi, 12 Martie 2024 08:45

 

 

În perioada 1 – 17 martie, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, propune o nouă expoziție de interes pentru publicul larg, intitulată ”PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE”.

Expoziția de carte este dedicată celor două mari personalități ale culturii române, ALEXANDRU MACEDONSKI (14 martie 1854 – 24 noiembrie 1920) - prilejuită de împlinirea a 170 ani de la nașterea sa, și EUGEN IONESCU (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994) - prilejuită de împlinirea a 30 de ani de la moartea sa. Alexandru Macedonski s-a născut în 14 martie 1854 la Craiova (Țara Românească), fiind al treilea fiu al lui Al. D. Macedonski, general şi ministru de Război în timpul domniei lui Cuza. A fost poet, prozator, dramaturg și publicist.

 

 

Întâlnire cu Simona Goșu la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 11 Martie 2024 14:48

Marți, 12 martie, ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ,,Dinicu Golescu” Argeș (Str. Victoriei, nr. 18, Pitești), Simona Goșu va intra în dialog cu Adriana Briceag și Marius Motreanu, pornind de la romanul Stela, apărut în colecția ”Ego. Proză”.

„Simona Goșu trece cu dexteritate la roman, păstrându-și interesul pentru spațiul domestic și pentru momente de tensiune familială, rezolvate surprinzător, deseori cu violență. Stela, personajul care centrează acțiunea romanului, o fostă contabilă ajunsă menajeră, bovarică după o casă pierdută prin retrocedare, îi dă autoarei ocazia să intre în diverse familii, aparent fericite, și să creioneze portrete din tușe rapide.

Expoziția Mărțișoarele Primăverii la Biblioteca Județeană

Luni, 11 Martie 2024 14:42

 

 

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș continuă și în anul 2024 proiectul de parteneriat educațional intitulat Pași în lumea culturii și a creației cu Școala Gimnazială Petre Țuțea din Boteni, în cadrul căruia s-au desfășurat de-a lungul anilor expoziții și activități interesante și frumoase, unde elevii și-au dovedit măiestria și talentul, și-au îmbogățit universul cunoașterii, au pătruns în tainele lecturii și ale bibliotecii.

Până la sfârșitul acestei luni, în holul principal al instituției este organizată expoziția 1 Martie – Mărțișoarele primăverii, dedicată lunii martie și începutului de primăvară, cu felicitări, mărțișoare, coșulețe și buchete cu flori, obiecte ce sunt confecționate manual de către elevii Școlii Gimnaziale Petre Țuțea din Boteni.

 

 

Centrul Cultural Pitești - Concurs Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”

Joi, 07 Martie 2024 08:08

 

Centrul Cultural Pitești prin revistele de cultură „Argeș” și „Cafeneaua literară” organizează a XXIV-a ediție a Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”, în perioada 26 februarie – 26 aprilie 2024.

La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare. Pot participa și scriitori străini.

 

Stârcul roșu - exponatul lunii martie la Muzeul Județean Argeș

Miercuri, 06 Martie 2024 09:46

 

Muzeul Județean Argeș expune, în luna martie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Stârcul roșu (Ardea purpurea Linnaeus, 1758).

Pasăre relativ mare, 70-90 cm lungime, 525-1218 g greutate medie și anvergura aripilor cuprinsă între 120-138 cm. Aparține familiei stârcilor și berzelor, numite și picioroange, păsări cu gât lung și subțire, cioc relativ lung și drept și picioare de asemenea lungi. Zborul este asemănător celorlalte specii de stârci, cu gâtul ținut strâns în forma de „S”. Specia cuibărește în regiunile temperate ale Palearticului, din Spania și până în Asia Centrală, precum și în Orientul îndepărtat (China).

 

 

Pagina 3 din 130

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea