50 de ani de la moartea poetului câmpulungean Radu Gyr

Luni, 28 Aprilie 2025 11:44

”Dacă Iisus a spus că oricine întoarce pe cineva în numele Lui de pe o cale greşită, Apostol se va numi, oare cum se va numi Radu Gyr, care a scos atâtea suflete din disperare? De câte ori trebuie să se numească Apostol numai pentru acest fapt? Pentru că el a ajutat „n” număr („n” înseamnă infinitul în fond, un număr de necuprins cu imaginaţia). Un număr de necuprins de deţinuţi au aflat în poezia „Iisus în celulă” posibilitatea de a-şi găsi în palme urmele cuielor Lui. Oare puţin lucru este acesta?” – Aspazia Oţel Petrescu

Pe 29 aprilie se împlinesc 50 de ani de la plecarea în Veșnicie a poetului Radu Gyr – chip al grelelor pătimiri în închisorile comuniste. Un om cu totul remarcabil care a compus versuri tulburătoare în închisoare și pe care le-a memorat pentru că nu le putea scrie.

In memoriam Ion C. Brătianu și Gheorghe I.I.C. Brătianu

Luni, 28 Aprilie 2025 11:28

Se împlinesc, zilele acestea, 134 de ani de la trecerea în neființă a marelui om de stat Ion C. Brătianu și, totodată, 72 de ani de la uciderea, prin supunerea la regimul inuman de temniță, a nepotului acestuia, Gheorghe I.I.C. Brătianu. Două minți luminate ale acestei țări de care nu trebuie să uităm niciodată!

BRĂTIANU, Ion C.

(Pitești, Argeș, 2 iunie 1821 - Florica, Ștefănești, Muscel, 4 mai 1891). Membru de onoare al Academiei Române (19 martie 1885).

 

Decanul de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Politehnica București - Centrul Universitar Pitești, a predat în fața întregii țări

Miercuri, 16 Aprilie 2025 10:30

Săptămâna trecută, arheologul Constantin Bărbulescu, decan al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Politehnica București – Centrul Universitar Pitești a predat, în fața întregii țări, o lecție de istorie ancorată în prezent, mai precis în provocările cu care ne confruntăm astăzi.

Invitat la emisiunea Forța Ideilor, moderată de Mihaela Crăciun, pe TVR 2, Bărbulescu le-a vorbit liceenilor prezenți despre importanța educației și a cunoașterii istoriei:

Concert de Paște la Filarmonica Pitești

Miercuri, 16 Aprilie 2025 07:03

 

Joi, 17 aprilie, de la ora 19:00, la Filarmonica Pitești are loc evenimentul simfonic de Paște, susținut de orchestra de coarde a instituției, dirijor, Simon Edelmann, solist, Gruia Soare.

În program: G.Enescu – „Preludiu la unison”, J.S. Bach – „Concertul nr. 1 pentru pian în re minor” și F. Schubert, G. Mahler – „Moartea și Fata”.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe https://www.bilete.ro/concert-simfonic-de-paste.../ prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente., transmite instituția.

 

DESCOPERIREA DE LA FILIPPI

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

În 1965, în nord-vestul fostei provincii romane Macedonia, a fost scos la iveală, într-un sat de lângă anticul Filippi, epitaful unui soldat roman, ajuns veteran, retras proprietar rural, după pensionarea din armată. Numele său era Tiberius Claudius Maximus, originar din Dalmația, care, conform obiceiului, își poruncise epitaful încă de când se aflase în viață, să-i fie pus peste sarcofag, după moarte.

În partea de sus, în relief, epitaful reprezenta o scenă de luptă cu un călăreț în galop (de înțeles, răposatul titular), care se năpustește la atac, doborând la pământ un dușman, purtând ,,căciulă țuguiată cu vârf adus înainte” (evident un dac), căruia îi cade scutul.

Prin datele epigrafice găsite - în majoritate cu totul noi, față de cunoștiințele lacunare, puține, dar concrete, știute despre moartea ultimului rege dac, până atunci – se descoperea că Tiberius Claudius Maximus fusese soldatul care adusese la Ranisstorum, în nordul sau nord-estul Daciei, capul lui Decebal, să fie arătat trupelor romane.

80 de ani de la moartea lui Ion Pillat, nepotul lui Ion C. Brătianu

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

# A copilărit la Florica, iar opera sa a fost marcată de portretul bunicilor

Poetul Ion Pillat a copilărit la moșiile familiei de la Florica, iar în poemele sale nu a uitat Argeșul, și nici pe bunicul său din partea mamei, pe marele om politic Ion C. Brătianu. ”Pe Argeș în sus”, ”Odaia bunicului”, ”Odihna tatii”, ”Aci sosi pe vremuri” – sunt poeme care amintesc de copilăria la Florica.

Pillat a fost eseist, poet tradiționalist, antologist, editor și publicist, membru corespondent al Academiei Române. S-a născut la București casa din Calea Dorobanților 6. Tatăl său era moșier dintr-o veche familie de boieri de țară din ținutul Fălciului și parlamentar, iar mama sa, Maria Pillat, a fost a doua fiică a lui Ion C. Brătianu. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut la Florica, pe moșia bunicului. Aici a învățat în particular întreaga școală primară. Ulterior, a urmat cursurile școlii primare nr. 1 din Pitești, precum și primele trei clase ale cursului gimnazial, făcute la Pitești în particular.

 

Concursul Național de Lectură - Bătălia Cărților la a XII-a ediție

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

Cea de-a douăsprezecea ediție a Concursului Național de Lectură Bătălia Cărților a fost lansată cu entuziasm. Competiția organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, se va derula până în luna septembrie, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și va fi organizată în mai multe biblioteci publice din țară și la Chișinău, în Republica Moldova. Concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților.

ZIUA BIBLIOTECARULUI SĂRBĂTORITĂ PRIN DOUĂ NOI EXPOZIȚII, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

# ”Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate.” – Barbara Tuchman

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a ales să sărbătorească ziua de 23 Aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și Ziua Bibliotecarului din România, prin două noi expoziții de interes pentru publicul larg.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărții, a Drepturilor de Autor și a Zilei Bibliotecarului – 23 aprilie, publicul iubitor de carte este invitat pentru a consulta o selecție de publicații dedicate cărților, bibliotecarilor și lecturii. Prima expoziție ”AUTORI DE PE PATRU CONTINENTE - OMAGIU PRIN LECTURĂ” este organizată în vitrinele din holul central al instituției și reunește scriitori de pe patru continente (Europa, America, Africa și Asia).

 

Gala Galaction a tradus Sfânta Scriptură în limba română

Luni, 14 Aprilie 2025 12:30

# Defensor eclesiastic pentru eparhiile Râmnicului și Argeșului

”Trebuie învăţătură pentru toată lumea. După cum pâinea, haina, drumul de fier sunt pentru toată lumea, aşa să fie şi cartea şi biblioteca” – Gala Galaction.

Se împlinesc 146 de ani de la nașterea lui Gala Galaction, pe numele real Grigore Pișculescu, născut pe 16 aprilie 1879 în județul Teleorman. Tatăl său, de origine aromână, era arendașul Nicolae Pișculescu, iar mama sa - Chiriachia Ostreanu a fost fiica unui preot din Roșiorii de Vede. Gala Galaction a fost preot ortodox și chiar defensor eclesiastic pentru eparhiile Râmnicului și Argeșului în perioada 1909 – 1922.

La Filarmonică, Inteligența Artificială a fost lăsată pe mâna Inteligenței Umane

Marţi, 08 Aprilie 2025 10:07

Joia trecută, în Sala Multifuncțională s-a derulat primul episod dintr-o serie de prelegeri pe teme generale, numite „Dialogurile Filarmonicii Pitești”. Acest prim episod s-a purtat pe tema „Literatura și muzica, în era inteligenței artificiale”.

Invitații scriitorului Octavian Mihail Sachelarie au fost academicianul Gheorghe Păun și directorul Direcției Județene de Cultură Argeș, Cristian Cocea.

Sala a fost plină: foști și actuali bibliotecari, oameni de cultură din tot județul dar și o clasă de la Zinca Golescu, clasă coordonată de profesoara de limba și literatura română, Eugenia Zgreabăn. Elevii, din clasa a X-a, la curent cu tot ceea ce s-a dezbătut, s-au arătat realmente interesați. Semn că subiectul a fost unul de impact, iar invitații – de asemenea.

 

Facultatea de Istorie de la Pitești a făcut spectacol la Vâlcea!

Marţi, 08 Aprilie 2025 10:07

Săptămâna trecută, Facultatea de Teologie, Litere Istorie și Arte - POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești a organizat un eveniment de poveste la Consiliul Județean Vâlcea. Cu sprijinul Asociației Historia Renascita și a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, profesorii și studenții de la specializarea Istorie au predat o lecție interesantă despre mercenarii balcanici din timpurile domniilor fanariote.

Peste 350 de elevi și profesori de la colegiile și liceele din județul Vâlcea au avut parte de o conferință și o reconstituire istorică cu tema „Mercenari balcanici în slujba domnilor fanarioți: Arnăuții”.

Curiozități despre lalele

Luni, 07 Aprilie 2025 13:07

*Locul de origine al lalelelor se află în Munţii Himalaya. Turcii au fost primii care, acum 1000 de ani, le-au adus de acolo şi au început să le cultive ca plante ornamentale.

*Cuvântul tulipă (lalea) îşi are originea în persanul dulband din care se trage cuvântul tulbent (turban), care a condus apoi la denumirea botanică Tulipa gesneriana.

*Lalelele au fost aduse în Europa din Turcia la mijlocul secolului al XVI-lea. În 1593, Carolus Clusius, unul dintre cei mai reputaţi botanişti din Europa, a înfiinţat în Leiden (Olanda) o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracţii se numărau şi lalele aduse de la curtea Sultanului Suleiman Magnificul.

 

81 de ani de la moartea lui Ion Minulescu

Luni, 07 Aprilie 2025 13:07

Ion Minulescu, unul dintre cei mai importanți poeți simboliști, și-a legat numele de Pitești, unde a urmat școala primară și gimnaziul. ”În gimnaziul pe care l-am frecventat la Pitești am luat contact cu poeziile lui Eminescu” – spunea Minulescu.

S-a născut la București, pe 6 ianuarie 1881. Rămas orfan de tată chiar înainte de naștere, copilărește la Slatina, locul de baștină al mamei sale. A urmat școala primară și gimnaziul la Pitești, unde este de notorietate că a rămas corigent la limba română. Susține Bacalaureatul în anul 1989 la București și urmează doar un semestru Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anul 1990 pleacă la Paris unde gustă din plin viața literară a vremii, deși intenția lui era aceea de a studia Dreptul. Fascinat de scris, Minulescu începe un drum prolific.

Autografe valoroase, la Biblioteca Județeană, în noua donație a prof. univ. dr. Petre Popa

Luni, 07 Aprilie 2025 13:07

Prin generozitatea și bunăvoința dlui. prof. Petre Popa, o nouă donație de carte din partea domniei-sale a îmbogățit colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș. În lucrările donate regăsim autografe și dedicații adresate familiei Popa din partea unor importante personalități culturale românești: academicianul Eugen Simion, istoricul Constantin C. Giurescu, scriitorul Marin Preda, precum și ale unor personalități locale.

Petre Popa (n. 1935- ) este istoric, profesor universitar doctor, născut la 16 august 1935, în satul Bocșa, județul Vâlcea. Urmează Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, în perioada 1953-1958. În anul 1974 obține titlul doctoral, în urma susținerii tezei „Contribuții argeșene la principalele momente din istoria poporului român”. În anul 2000 obține titlul de profesor universitar al Catedrei de Istorie-Muzeografie din cadrul Universității din Pitești.

 

NUNTĂ DOMNEASCĂ CU PERIPEȚII

Marţi, 01 Aprilie 2025 10:03

 

Încă de când domnițele Stana și Ruxandra erau de o șchioapă, Neagoe al IV-lea Basarab hărăzise, la alegere, pe una din ele, să fie mireasă voievodului Ștefăniță al Moldovei, și el, pe atunci, un copil. După cum scrie Al. Alexianu, aranjamentul era ,,care-i va plăcea pe aceea să o ia, când îi va sosi vremea, cealaltă rămânând să devie soața unui gospodar muntean”.

Chipurile domnițelor, abia de o șchioapă, la acea vreme, ni se arată și astăzi în icoanele Sf. Nicolae, Sava și Simeon, sau pictura murală de la Argeș, ori broderia ,,Coborâtorii de pe cruce”.

Neagoe Vodă stăpânea Țara Românească, dar n-a putut să-și stăpânească soarta, trecând la cele veșnice în plină bărbăție. După moarte, fiul său, Teodosie Voievod este alungat din scaun, în luptele pentru domnie, la rândul său, găsindu-și sfârșitul, înțeleptele învățături scrise de părintele său domnesc nemaiavând cum să-i folosească.

 

”CĂLĂTORIND ÎN LUMEA POVEȘTILOR LUI ANDERSEN” - EXPOZIȚIA DE CARTE DEDICATĂ ZILEI INTERNAŢIONALE A CĂRŢII PENTRU COPII ŞI TINERET, DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 31 Martie 2025 11:39

 

Cărțile îi ajută pe copii să-și dezvolte creativitatea, imaginația, inteligența. Îi relaxează și îi fac fericiți. Îi ajută să-și explice lumea sau propriile sentimente. Îi ajută să fie mai sănătoși, ținându-i departe de ecrane și garantând un somn bun. Am putea scrie o zi întreagă despre beneficiile cititului, dar mai bine vă invităm la bibliotecă pentru a descoperi singuri.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret și împlinirii a 220 de ani de la nașterea scriitorului danez Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805 - 4 august 1875), Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a realizat o expoziție de carte intitulată ”CĂLĂTORIND ÎN LUMEA POVEȘTILOR LUI ANDERSEN”.

 

21 martie: ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI - WORLD POETRY DAY

Luni, 31 Martie 2025 11:35

 

La noi, dar și în întreaga lume, la 21 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Poeziei – World Poetry Day.

De-a lungul timpului, poezia a avut mai multe întruchipări, unele dintre ele fiind chiar împotrivite poeziei...

Ce este poezia? Întotdeauna am spus că poezia este o descărcare electrică a frumuseții: a frumuseții Prințesei și a lumii; și poate chiar a unui Duh de peste noi. Dar, ca să fi curentat de poezie trebuie să fii bun conducător de electricitate poetică, altfel poezia trece pe lângă tine. Poemele de mai jos fac parte din antologia de poezie universală Nu stingeți Duhul, la care lucrez de la 25 de ani și pe care sper să o închei spre sfârșitul acestui an... (Virgil Diaconu)

 

Joi, 3 aprilie, ora 15, la Filarmonica Pitești, un academician și doi oameni de cultură dezbat o temă de actualitate

Luni, 31 Martie 2025 11:32

# Literatura și muzica în era inteligenței artificiale.

Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești. niște minți luminate se întâlnesc să discute despre literatura și muzica în era inteligenței artificiale. Este vorba de academicianul Gheorghe Păun și de scriitorii Mihail Sachelarie și Cristian Cocea. O dezbatere interesantă, cu oameni interesanți.

Gabriel Niță, directorul instituției: ”Vom avea și dialoguri la Filarmonica Pitesti, instituție ce a devenit principalul punct de reper cultural al Piteștiului și Argeșului, indiferent că vorbim despre concerte, conferințe, dialoguri, proiecții de film! Și cine putea dezvolta mai bine acest nou proiect decât Octavian Sachelarie, sociolog, fost manager al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș?!

 

Adrian Nour, în premieră, solistul concertului de jazz de la Filarmonica Pitești

Miercuri, 26 Martie 2025 09:34

 

Concert extraordinar de jazz, la Filarmonica Pitești. Vineri, 28 martie, de la ora 19.00, Trio Jazz&Pop Pitești, chitaristul Ciprian Pop și solistul Adrian Nour vă dau întâlnire vineri la Centrul Multifuncțional.

În program: „L.O.V.E”, And I love her”, „Yesterday”, „My baby just care”, „La bohème”, „Blue Skies”, „Mona Lisa”, „Higher Ground” .

Absolvent al Facultății de Arte (secţia Actorie) de la Universitatea „Dunǎrea de Jos” din Galaţi, Adrian Nour este un artist complet, care s-a dedicat muzicii și dansului într-o manieră originală. Unul dintre cei mai activi interpreți de pe scena artistică românească, s-a remarcat la show-ul TV „Vocea României”, cântând, ulterior, alături de „Trio Zamfirescu” și „Cantaloop”. Dintre spectacolele în care a jucat menționăm: „My Fair Lady”, „Fantoma de la Operă”, „Carusel”, „Paris, mon amour”, „Necuvinte”, „Noi”, „Romeo și Julieta”, „Burghezul gentilom”. Este în premieră la Filarmonica Pitești.

„Afrodita”, la Filarmonica Pitești

Marţi, 25 Martie 2025 10:47

 

Joi, 27 martie, la Filarmonica Pitești are loc un eveniment de excepție - concertul simfonic „Afrodita”, susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijoare, în premieră, Maria Bazou (Grecia).

În program: Franz Liszt - Poemul simfonic „Prometeu”, Michalis Economou - „Concerto grosso”, Yannis Constantinidis - Suita nr. 1 „Dodecanesienne”, Calliope Tsoupaki - „Thin Air”, Nikos Skalkotas - „Cinci dansuri grecești” („Epirotikos”, „Kretikos”, „Tsamikos”, „Arkadikos”, „Kleftikos & Peloponnisiakos”).

 

Pagina 3 din 143

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea