DIN ISTORIA TURNULUI COLȚEI

Miercuri, 14 Februarie 2024 09:30

 

Ridicarea acestui adevărat colos pentru vremea lui, a început din râvna marelui spătar Mihai Cantacuzino, ctitor al mânăstirii, spitalului și școlii de la biserica Colțea. Construirea a durat multă vreme, din 1709 până în 1715, dar turnul n-avea să poarte niciodată numele ctitorului său, pentru că, la un an după terminare, marele spătar a murit în împrejurări tragice, executat de turci la Constantinopol, prins în mijlocul intrigilor și rivalităților vremii. A fost decapitat împreună cu domnitorul Ștefan Cantacuzino, fiul fratelui său, stolnicul Constantin Cantacuzino și Radu Dudescu, cumnatul domnitorului. Marele spătar fusese sfetnic domnesc, condusese oastea română în asediul Vienei la 1683, pe timpul domniei fratelui său, Șerban Cantacuzino, conducător de oști fiind și în timpul domniei nepotului său, martirul Constantin Brâncoveanu.

Biserica Domnească din Curtea de Argeș va fi restaurată

Marţi, 13 Februarie 2024 09:11

 

Biserica Domnească din Curtea de Argeș este una dintre cele mai reprezentative edificii medievale ale arhitecturii românești, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Construcția lăcașului a fost începută de domnitorul Basarab I (1310-1352), fiind continuată de Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Biserica a fost pictată în timpul lui Vlaicu Vodă (1364-1377). În cadrul proiectului vor fi refăcute și picturile murale interioare, deosebit de valoroase.

 

 

Donații de patrimoniu în colecțiile Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 13 Februarie 2024 08:34

 

De-a lungul secolelor a devenit o tradiție ca marile personalități locale și naționale să doneze, în beneficiul comunității, colecții personale de cărți și alte bunuri culturale.

Bibliotecile publice reflectă identitatea comunității pe care o deservesc, pentru că identifică documente relevante ale comunității locale care exprimă patrimoniul său în formă documentară, gestionează donații ale personalităților locale, organizează activități și evenimente de valorificare a moștenirii culturale locale. Colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș s-au îmbogățit de-a lungul timpului prin achiziții de documente românești și străine, și prin donații, acestea având o pondere însemnată în completarea fondurilor, numeroase documente fiind de mare valoare pentru memoria locală.

 

DUMITRU CONSTANTIN DULCAN CONFERENȚIAZĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 12 Februarie 2024 14:28

 

Joi, 15 februarie, începând cu ora 17:00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează în Sala de Conferințe, evenimentul intitulat ”PLEDOARIE PENTRU ALTRUISM”, care îl va avea ca invitat special pe reputatul profesor universitar doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN.

Neurolog, psihiatru, scriitor, profesor universitar, om de știință, cercetător în domeniul conştiinţei, DUMITRU CONSTANTIN DULCAN s-a născut în 6 noiembrie 1938, în comuna Mârghia - județul Argeş. A fost Şeful Catedrei de Neurologie a Spitalului Militar Central (1992-2005) şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică a Universităţii „Titu Maiorescu” Bucureşti (2005-2016).

 

 

Spectacol, cu intrarea liberă, la Casa de Cultură Bascov

Joi, 08 Februarie 2024 12:19

 

Vineri, 23 februarie, la Casa de Cultură din Bascov este spectacol. Cu participare frumoasă: Grupurile ”Rapsozii Bascovului”, ”Dor argeșean” și numeroși soliști vor veni să cânte și să încânte. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Tezaurul de la Recea, expus la Muzeul Județean Argeș

Joi, 08 Februarie 2024 07:20

 

Muzeul Județean Argeș expune în luna februarie, în cadrul microexpoziției ,,Exponatul lunii”, tezaurul de la Recea. Tezaurul a fost descoperit în anul în 1988 și recuperat de către autorități, cel mai probabil parțial, în decursul aceluiași an. Nu se cunosc alte detalii legate de locul descoperirii.

Aceasta conține 73 de monede identificate astfel: 10 lowentaleri olandezi, doi florini romano-germani emiși de Anton Gunther, 58 de piaștri turcești emisiuni ale sultanilor Ahmed al II-lea, Mustafa al II-lea, Ahmed al III-lea, Mahmud I, 13 zolta și două yarim zolta, emisiuni ale aceluiași Mahmud I (1730-1754).

 

 

Biblioteca Județeană Argeș. Edificii ecleziastice din România - expoziție de reproduceri fotografice

Miercuri, 07 Februarie 2024 16:09

 

”Gândul acesta că ceea ce faci este definitiv făcut, că opera scăpată din mâinile tale se duce de-a lungul veacurilor și umple lumea de răsunetul vieții și bătăilor inimii tale, are ceva din solemnitate și fiorul judecății supreme a Sfintei Scripturi.”

Alexandru Vlahuță – „Onestitatea în artă”

În Secția de Presă și Legislație a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, se păstreză o colecție de reviste vechi românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Din aceste reviste, am selectat imagini care au ca temă biserica, simbol al credinței,al tradiției, al veșniciei, al iubirii, și le-am unit într-o expoziție ce este deschisă publicului cititor până la sfârșitul lunii martie a.c, la etajul al II-lea, în holul central al instituției noastre.

Elevii cer să aibă mai puţine ore la şcoală!

Miercuri, 07 Februarie 2024 14:31

 

Mai multe asociații ale elevilor cer Ministerului Educaţiei să modifice noul Statut al elevului, în sensul în care elevii să petreacă mai puţine ore la şcoală. Astfel, se pune problema ca elevii de gimnaziu să nu petreacă mai mult de 5 ore pe zi la școală, și cei de liceu, cel mult 6 ore. Potrivit Edupedu.ro, care citează documentul redactat de elevi, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite:

a) pentru învățământul primar: 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal și tehnologic: 6 ore pe zi.

În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.

 

 

”CALEA SPRE SUCCES” - O NOUĂ EXPOZIȚIE TEMATICĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Miercuri, 07 Februarie 2024 14:19

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a pregătit o microexpoziție interesantă pentru cei dornici de dezvoltare personală. Expoziția se numește ”CALEA SPRE SUCCES” și vă propune câteva titluri atractive, menite să vă îmbunătățească comunicarea la nivel personal și profesional, să aplanați conflictele și să îmbunătățiți relațiile cu ceilalți, să vă atingeți scopurile propuse și să aveți o viață fericită și echilibrată.

Aceste cărți, care vă vor orienta în călătoria vieții, conțin numeroase sfaturi ce au trecut testul timpului și pe care le puteți pune oricând în practică.

 

Eveniment la Biblioteca Județeană. Oameni în memoria Argeșului - aventurile lui Dinicu Golescu în Europa

Luni, 05 Februarie 2024 14:16

Personalitate plurivalentă, Dinicu Golescu a realizat, pentru prima dată în istoria tehnicii românești, o sinteză de mari proporții a studiului metrologiei. Raportul metrologic a fost semnat la data de 2 august 1830 de Dinicu Golescu, acesta reușind să definească unitățile de măsură din Țara Românească specifice anului 1830. Muzeul Golești și Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu", organizează evenimentul ”Aventurile lui Dinicu Golescu în Europa”, la împlinirea a 247 de ani de la nașterea primului român modern.

 

”INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII” - EXPOZIȚIA LUNII FEBRUARIE DE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Joi, 01 Februarie 2024 08:13

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o nouă expoziție de interes pentru publicul larg intitulată ”INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII”. Vernisajul va avea loc în holul central al instituției, vineri, 2 februarie, ora 13:00, evenimentul fiind curatoriat de poeta și realizatoarea TV - Denisa Popescu-Martin.

Expoziția de artă plastică oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira piese de pictură realizate de elevii clasei a XI-a B de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești - Secția Pictură, sub îndrumarea și coordonarea artistului plastic - profesor Daniel Preduț - președintele Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția va fi deschisă și poate fi admirată pe simeze până la sfârșitul lunii februarie. Intrarea este liberă.

ADRIAN COMAN

 

 

 

EUROPEANUL DUMITRU BRĂTIANU

Miercuri, 31 Ianuarie 2024 08:53

 

Aproape că nu există moment important, din istoria noastră modernă, în care să nu fie implicat vreun membru al celebrei familii Brătianu. Unul dintre aceștia este Dumitru (Dimitrie) Brătianu, fratele cel mare al mult mai mediatizatului Ion C. Brătianu. S-a născut la Pitești, în 1818, ca fiu al stolnicului Constantin (Dincă) Brătianu și al Anei Brătianu (n. Tigveanu). Își definitivează studiile la Paris, unde dă bacalaureatul și absolvă Facultatea de Drept.

 

 

Memorialul Închisoarea Pitești, expoziție la Brukenthal

Marţi, 30 Ianuarie 2024 15:35

 

# Expoziția mai poate fi vizitată până pe 27 februarie

Fenomenul Piteşti - Expoziție itinerantă la Brukental! Prima expoziție itinerantă bilingvă despre Fenomenul Piteşti, a fost deschisă la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal, pe 28 noiembrie 2023 şi a avut, în mai puțin de două luni, în jur de 2800 de vizitatori. Expoziția mai poate fi vizitată până pe 27 februarie.

 

Muzeul Județean începe să își arate frumusețea, după renovare

Marţi, 30 Ianuarie 2024 07:45

 

 

Lucrările continuă la Muzeul Județean Argeș! La fosta clădire a Prefecturii Argeș, stadiul lucrărilor este avansat. Sunt foarte multe lucrări de restaurare care au fost constatate pe parcursul investiției. Aceste lucrări au scos în evidență picturi sau lucrări de artă care au fost ascunse de-a lungul anilor de straturi noi de tencuială sau zugrăveală.

Marius Nicolaescu, vicepreședinte CJ Argeș: ”Proiectul este finanțat din fonduri europene și are o valoare totală de 23.432.867,59 lei din care 2.399.794,24 lei este contribuția Consiliului Județean Argeș. Vom putea reda Piteștiului și Argeșului această bijuterie arhitectonică. Pentru noi este esențial că această clădire va găzdui expoziții importante ale Muzeului.”

 

 

 

Biblioteca Județeană și Liceul Teoretic Costești - activitate culturală la 165 de ani de la Mica Unire

Luni, 29 Ianuarie 2024 20:28

 

 

Liceul Teoretic Costești a găzduit, în 23 ianuarie, activitatea cultural-educativă Societatea românească în perioada Micii Uniri, activitate dedicată împlinirii a 165 de ani de la unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859). A fost o încercare de a zugrăvi un tablou al societății din perioada respectivă, societate care, sub influența celor două revoluții (a lui Tudor Vladimirescu și pașoptistă), favorizată internațional și de războiul ruso-turc (cunoscut ca războiul Crimeei, 1853-1856), în urma căruia s-a recunoscut de facto independența administrativă a celor două principate, tinde spre valorile occidentale.

 

Donatori de prestigiu în fondul de memorie locală al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș

Luni, 29 Ianuarie 2024 12:32

 

Donațiile de carte care aparțin personalităților locale, profesori, scriitori, oameni de cultură, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și conservarea fondului de memorie locală, fond unic, specific fiecărei biblioteci publice, reprezentativ pentru istoria culturală și științifică a fiecărei comunități.

Donațiile reprezintă surse documentare autentice în cadrul comunităților, în care regăsim dedicații, autografe, însemnări, ex-libris-uri și ștampile, fotografii, diplome, manuscrise și alte documente care stau mărturie a istoriei și memoriei locale, acestea fiind accesibile tuturor categoriilor de public interesat de studiul și cercetarea evoluției culturale atât pe plan local cât și național.

 

 

UN REGE SUEDEZ LA PITEȘTI

Joi, 25 Ianuarie 2024 07:18

 

După victoriile din 1700 de la Copenhaga și Navara, la începutul Marelui Război Nordic, prin care Danemarca și Rusia au fost scoase din luptă pentru o vreme, regele Carol al XII-lea, al Suediei, nu s-a priceput să tranșeze soarta conflictului în favoarea sa, fiindu-i necesari nu mai puțin de încă 6 ani ca să-l învingă și pe Augustus al II-lea, regele Saxoniei și Poloniei, ultimul combatant rămas în luptă.

În felul acesta, Petru I, țarul Rusiei, a avut un nesperat răgaz să-și reorganizeze armata pe principii moderne, punând bază în special pe o infanterie dotată cu arme de ultimă generație și, în plus, să fondeze orașul Sankt Petersburg în Ingria, chiar pe teritoriu suedez, dobândind astfel un mare capital de imagine.

 

Mihaela Stănciulescu, invitată la o dezbatere despre inteligența artificială și globalizare

Miercuri, 24 Ianuarie 2024 13:08

 

Joi, 25 ianuarie, de la ora 14:00, în Sala Ars Nova de la Centrul Cultural Pitești, se va desfășura dezbaterea cu tema „Drepturile și libertățile omului în contextul inteligenței artificiale, al globalizării și al ideologiei postumanismului”. Manifestarea este coordonată de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Faculatea de Drept din Pitești, și o va avea ca invitată pe dr. Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator la Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului.

 

 

Stronger Together - Centre Digitale pentru Femei în biblioteci

Marţi, 23 Ianuarie 2024 12:28

 

Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș a câștigat un nou proiect, de data aceasta în cadrul apelului lansat de Fundația Grupului Orange, prin Programul Centre Digitale pentru Femei (“Women´s Digital Centers”). În cadrul aplicației câștigătoare: Stronger Together-Centre Digitale pentru Femei, patru Centre Digitale pentru Femei vor functiona in patru biblioteci publice din localitatile: Pitesti, Câmpulung, Topoloveni și Merisani. Derulat pe parcursul unui an proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor digitale, antreprenoriale și financiare a femeilor și la dotarea bibliotecilor din cadrul proiectului cu echipamente IT.

 

CULTURAL. AUTENTIC. EMOȚIONAL

Marţi, 23 Ianuarie 2024 12:00

 

La Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, evenimentul cultural se străduiește să țină sus steagul victoriei, care este, de fapt, steagul valorii. Am simțit nevoia acestei precizări, pentru că văd cum, din păcate, continuăm să ne măsurăm eficiența în funcție de cantitate și nu de profunzime, nu de calitate. Ne place – și folosesc o sintagmă de care românii nu se rușinează, ba dimpotrivă - să trăim la grămadă. Grămada ne dă satisfacție. Grămada – fie că e vorba despre suflete, despre ideile, atitudinile, acțiunile acelor suflete – ne legitimează.

 

 

Pagina 3 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea