Adrian Cioroianu – conferință dedicată Zilei Culturii Naționale și lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 10 Ianuarie 2024 11:18

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu” Argeș organizează luni, 15 ianuarie, de la ora 12:00, în Sala de Conferințe, o întâlnire dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE cu istoricul ADRIAN CIOROIANU - fost ambasador al României la UNESCO, fost ministru de Externe, scriitor și publicist apreciat, care își va prezenta cu acest prilej cartea ”Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută anul trecut la Editura ”Curtea Veche Publishing”.

Istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, ministru al Afacerilor Externe în perioada 2007-2008, în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României și membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România.

Sute de colindători vor concerta în centrul orașului Mioveni și la catedrală

Joi, 21 Decembrie 2023 08:12

 

Dintre toate obiceiurile românești, cel care a ajuns să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul, iar în orașul Mioveni tradiția se păstrează în fiecare an.

Astfel, sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 17.00, sute de colindători din Mioveni, însoțiți de preoții slujitori de la bisericile din oraș, vor pleca la colindat pentru a vesti bucuria Nașterii Domnului. Aceștia vor pleca de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” și vor parcurge Bulevardul Central al orașului în sunetul înălțător al colindelor tradiționale.

 

 

Trupa preoților din Topoloveni va cânta, de Crăciun, la TVR 1

Joi, 21 Decembrie 2023 07:21

 

Haiducii Vlădicii, formație alcătuită, majoritar, din preoți ai zonei Topoloveni, primesc, în sfârșit, recunoșterea pe care o merită.

La jumătatea lunii decembrie, aceștia au fost invitați la TVR1 și au înregistrat, în zona Conacului Brăncovenesc, o serie de cântece (colinde), care vor fi difuzate, pe post, în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, la ora 21.

Așadar, în seara dinaintea Crăciunului, la TVR 1, la 21, Haiducii Vlădicii!

 

DIN CRONICA FAMILIEI PAVEL ZĂGĂNESCU

Joi, 21 Decembrie 2023 07:11

 

Când, în Secția stampe a Bibliotecii Academiei Române, descoperi fotografia lui Giusepe Garibaldi, marele unificator al Italiei, alături de fotografiile lui Alexandru Zăgănescu, soției sale italience și fiului lor Mihail, te întrebi ce legătură a fost între aceștia. Să afli răspunsul cum a ajuns Alexandru Zăgănescu – vărul și fiul adoptiv al căpitanului Pavel Zăgănescu, eroicul conducător al pompierilor în lupta cu turcii, din 13 septembrie 1848, de pe Dealul Spirii – să se căsătorească cu o italiancă, trebuie să ajungi în timp până la 1867, atunci când, după o îndelungată călătorie, dintr-un vapor ancorat în portul Galați, din mulțimea călătorilor de diferite nații, cobora o tânără frumoasă italiancă, ce a atras privirile vameșului, cu toate că era obișnuit cu forfota din fiecare zi a pasagerilor.

 

 

Descoperiri arheologice de excepție pe traseul Drumului Expres Pitești-Craiova

Marţi, 19 Decembrie 2023 07:32

 

În luna decembrie 2023, Muzeul Județean Argeș a încheiat cercetarea arheologică preventivă aferentă asistenței arheologice de specialitate pentru construcția tronsoanelor II-IV ale Drumului Expres Pitești-Craiova (DEx 12). Ultima etapă a acestui vast program de cercetare de teren (noiembrie-decembrie 2023), a fost alocată cercetării arheologice preventive a două monumente arheologice deosebit de importante din județul Argeș, pe traseul tronsonului IV al drumului expres: un sector din limesul roman transalutanus, situat pe teritoriul comunei Albota, și un mormânt tumular preistoric situat în comuna Căteasca, la sud de Recea, în zona inelului de racordare a drumului expres la Autostrada București-Pitești, informează Muzeul județean Argeș.

Colindăm ca altădată! Grupul vocal „Flori argeșene” lansează primul album de colinde

Luni, 18 Decembrie 2023 14:28

 

Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează miercuri, 20 decembrie, de la ora 17.00, la Sala Lumina din Pitești, un concert tradițional de colinde. Evenimentul marchează lansarea primul album de colinde al grupului vocal „Flori argeșene, un album cu valențe cultural-educative, dedicat în special copiilor și tinerilor iubitori de folclor autentic. În cadrul spectacolului se vor interpreta colinde vechi din Argeș și Muscel.

Invitați speciali vor fi „Haiducii Vlădicii” din Topoloveni, „Doruri Muscelene” din Mihăești, „Miorița” din Jugur, „Bujoreii de Munte” din Corbi, „Pițigaia” din Stâlpeni, „Doruri de Câmpie” din Hârsești și clasele de canto ale Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești. Intrarea se face pe bază de invitație de la Sala Lumina.

 

 

Flori de mină - expoziție cu vizitare gratuită la Muzeul Județean Argeș

Luni, 18 Decembrie 2023 12:26

 

Muzeul Județean Argeș invită publicul larg să viziteze o nouă expoziție temporară, “Alb și negru în lumea florilor de mină”. Florile de mină sunt bijuteriile întunericului, crescute domol în inima fierbinte a Pământului. Cele mai spectaculoase flori de mină, astăzi, fac parte din colecțiile muzeelor de profil din întreaga lume. Unul dintre acestea este și Muzeul Județean Argeș ale cărui piese de referință sunt incluse în patrimoniul național. Vă invităm să intrați, dintr-o lume a zgomotului și agitației, în lumea frumuseților tăcute. Expoziția va putea fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 9.00-19.00.

 

VENIREA LUI CAROL I

Joi, 14 Decembrie 2023 07:26

 

 

După abdicarea lui Cuza Vodă, la 22 februarie 1866, mișcarea antiunionistă de la Iași - diversiune pusă la cale și întreținută de Imperiul Țarist, condusă de omul rușilor, Calinic Miclescu, Mitropolitul Moldovei – a luat îngrijorător amploare, soldații țariști aflându-se deja pe străzi să sprijine complotistul. Cum Mica Unire era în pericol, camerele Parlamentului s-au reunit de urgență și au votat alegerea lui Filip I, comite de Flandra, duce de Saxonia, ca domn al Principatelor Unite, numai că, în mod neașteptat, acesta refuză să vină pe tron. Atunci, Curtea Franței sugerează candidatura prințului Carol Hohenzollern Sigmaringen, cunoscut încă din copilărie de Împăratul Napoleon al III-lea, marele susținător al unirii făcute de români.

 

 

Curs de formare profesională la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 13 Decembrie 2023 07:41

 

În perioada 16 - 17 noiembrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat cursul ”Surse de informare online”, la care au participat un număr de 40 de bibliotecari. Acesta a fost susținut de către Lector univ. dr. Robert Coravu, de la Facultatea de Litere, Departamentul Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universității București, obiectivul principal al cursului fiind importanța surselor de informare în mediul online.

SOLIDARUL PANDEMINESCIAN DE LA PITEȘTI

Marţi, 12 Decembrie 2023 07:38

 

Comunitatea culturală argeșeană are nevoie să fie solidară. Numai că solidaritatea a fost mereu ceva ce ne-a scăpat printre degete, gâdilându-ne în ceafă, tocmai când credeam că, în sfârșit, ni s-au mai limpezit orgoliile. Solidaritatea noastră seamănă cu o povestioară hâtră, de târg fățarnic, în care toată lumea laudă pe toată lumea și se minte duios. Desigur, cu cele mai bune intenții. Ne-a lovit rău de tot pandemia. Ne-a lovit și democrația, pentru care nu suntem nici acum pregătiți, nu avem filtre prin care să cernem valorile. Suntem, pe deasupra, și narcisiști.

 

 

ATENTATELE ASUPRA BRĂTIENILOR

Joi, 07 Decembrie 2023 12:23

 

Primul atentat împotriva marelui om politic Ion. C. Brătianu, a avut loc în seara zilei de 6 iulie 1877, în vreme ce se întorcea, singur, într-o birjă, de la Palatul Cotroceni, când, cineva, apărut din întuneric, i-a speriat caii și, astfel, bidivii au luând-o la goană nebunească, până au răsturnat trăsura. În cădere, Brătianu a fost azvârlit pe trotuar și, din izbitură, s-a lovit la cap, un sfert de ceas, rămânând întins ,,ca un mort, rece și fără puls”, după cum descrie presa vremii.

 

Conferințele Filarmonicii Pitești: pianistul Mădălin Voicu Jr, în discuție cu Bodo de la Proconsul

Miercuri, 06 Decembrie 2023 09:57

Un nou proiect cultural la Pitești. Conferințele Filarmonicii Pitești - un proiect inițiat de managerul Gabriel Niță, care va fi coordonat și moderat de pianistul Mădălin Voicu Jr. Primul eveniment al seriei va avea loc luni, 18 decembrie, de la ora 19.00, în cadrul Filarmonicii din Pitești, și îl va avea ca invitat pe Bogdan-Mihai Marin, cunoscut sub numele de Bodo de la Proconsul.

În Sala „Simfonia” se va susține prelegerea cu tema “Dacă muzică nu e, nimic nu e…!”, care va fi presărată și de momente muzicale ale lui Bodo, alături de pianistul Mădălin Voicu.

Seria conferințelor Filarmonicii Pitești se va derula până în luna iunie 2024, cu invitați unul și unul.

 

DESPRE FRUMUSEȚE

Miercuri, 06 Decembrie 2023 07:28

 

Toate lucrurile frumoase sunt producătoare de fericire.

Nu am visat niciodată să am ultimul tip de iphone sau de mașină și nici să îmi fac șapte case. Am preferat să mă ocup de lucruri „inutile”, așadar să mă dedic Frumosului, de fapt, uneia dintre multele lui întruchipări: poezia.

Da, există și oameni „inutili”, care nu pun atâta preț pe ceea ce prețuiește omul de pământ. Eu, unul, trăiesc din frumos și sper că poezia pe care o scriu nu mai deranjează pe nimeni și că, în consecință, nu mai sunt filat pentru metaforele mele cu două tăișuri.

PRIETENUL MEU, LEONID

Marţi, 05 Decembrie 2023 10:46

 

Lumea noastră nu e nici mai bună, nici mai rea decât altele. E a noastră, însă, și am ales, nu știu din ce motive, să ne doară și să ne hrănim durerea cu iluzii din ce în ce mai sofisticate. Suferim cu piept de martir, suferim înalt, până la capăt, refuzând să vedem că ne înghite, de fapt, glodul existenței pe orizontală. Probabil că așa arată, astăzi, sfârșitul lumii.

Rătăcit printre martirii de rit nou, prietenul meu, LEONID DRAGOMIR, suferă în tăcere de luciditate. E timid și se rușinează ca fetele mari de altădată dacă e nevoit să vorbească despre el.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 05 Decembrie 2023 08:20

 

MINISTRUL MUNCII ŞI PENSIA

Creşte sau scade,

Nu e-n buzunar,

Tu eşti de parade

Şi nu ai habar...

Festivalul Zavaidoc - un regal de muzică lăutărească

Luni, 04 Decembrie 2023 12:49

 

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2023 s-a dovedit un regal de muzică de calitate, primit cu interes și căldură de sute de iubitori ai genului din Pitești, dar și din alte localități, care au umplut sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, în zilele de 25 și 26 noiembrie. Evenimentul, ajuns la a XVI-a ediție, organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local Pitești prin Centrul Cultural Pitești, are ca obiective promovarea muzicii lăutărești autentice, descoperirea de noi talente ale genului și omagierea marelui artist Zavaidoc, pe numele real Marin Teodorescu, născut la Pitești în urmă cu 127 de ani.

 

 

IN MEMORIAM. Trei ani fără artistul de suflet al Piteștiului, Augustin Lucici!

Luni, 04 Decembrie 2023 07:42

 

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

”CRUCEA DE RĂZBOI” FRANCEZĂ PENTRU BUCUREȘTI

Joi, 30 Noiembrie 2023 08:04

 

În dimineața zilei de 19 august 1920, pe peronul Gării de Nord, Tache Ionescu, ministrul de externe al României, colonelul Cezărescu, aghiotant regal și dr. Gh. Gheorghian, președintele Comisiei interimare a Capitalei, așteptau emoționați trenul ce urma să aducă pe faimosul mareșal francez Joffre – eroul de la Marna - despre care se auzise că fusese însărcinat de guvernul Franței să confere Bucureștiului ,,Crucea de război” franceză. Medalia era un semn de omagiu și prețuire a eroismului de care dăduseră dovadă bucureștenii în perioada ocupației germane dintre 6 decembrie 1916 și 18 noiembrie 1918.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 29 Noiembrie 2023 06:56

 

D.S. ARGEŞ ŞI ERBAŞU

Poate că şi-a găsit naşu`,

În afaceri nu e demn,

Dar dacă-l cheamă Erbaşu,

Nu are şi cap de lemn!

NEÎNDEMÂNATIC DE VIU, VARUJAN VOSGANIAN

Marţi, 28 Noiembrie 2023 08:12

 

La jumătatea acestei luni, VARUJAN VOSGANIAN și-a lansat, la Biblioteca Județeană Argeș, în fața unei săli arhipline, volumul de poezii recent publicat, intitulat ”Neîndemânatic de viu”. O carte groasă și nervoasă, în sensul de energică, puternică, viguroasă. Are aproape 280 de pagini, adună miez și crez în 119 poeme, grupate în trei divizii literare, care știu să bată pasul de defilare. Poemele din cartea nouă a lui Varujan Vosganian au ceva din frumusețea tragică a unei glezne rupte, care se căznește să-și tragă oasele mai departe, pentru că aceasta este menirea ei.

 

 

Pagina 4 din 128

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea