Hai la ANALOGUE, trei zile și trei nopți! - un proiect unic în Argeș, desfășurat pe 75.000 mp

Miercuri, 01 Iunie 2022 10:37

Unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului, la nivel internațional, cât și național, cu zeci de milioane de fani în întreaga lume, se vor afla la Mioveni, în perioada 2-4 septembrie!

ANALOGUE - un proiect unic în Argeș, desfășurat pe 75.000 mp, va combina muzica, arta și tehnologia, oferind publicului artiști internaționali, ateliere de creație, jocuri și multe alte activități inedite și captivante, timp de trei zile și trei nopți.

 

”Hai Hui printre stele”- astăzi, de la ora 19:00, la Teatrul ,,Alexandru Davila”

Marţi, 31 Mai 2022 08:15

# Spectacol gratuit oferit de municipalitate cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului!

Primăria Municipiului Pitești invită copiii piteșteni, alături de părinți, la un spectacol dedicat atât celor mici, cât și adulților ce vor să redescopere magia copilăriei.

Oferit de municipalitate, prin Centrul Cultural Pitești, în colaborare cu Trupa de Teatru „Ludicus”, spectacol cu intrare gratuită ”Hai Hui printre stele" va avea loc marți, 31 mai 2022, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului ,,Alexandru Davila".

 

 

„FOLK IN Festival”, între 1-3 iulie, la Budeasa

Luni, 30 Mai 2022 17:03

Spectacol garantat pe plaja Veche din comuna Budeasa, între 1-3 iulie. Trupe una și una vor lua parte la cea de-a doua ediție a „FOLK IN Festival”, după trei ani de pauză!  Haideți și voi! Biletele au fost puse în vânzare și le găsiți aici: https://www.ambilet.ro/tc.../folk-in-festival-budeasa-2022/. De asemenea, copiii cu vârsta până în 12 ani, inclusiv, au acces gratuit – cu însoțitor posesor de abonament valabil. Copiii cu vârsta peste 13 ani, inclusiv, și până în 16 ani au nevoie de abonament la preț întreg și de însoțitor.

 

Expoziția „Pitești. Pagini de istorie culturală - 634 de ani de la prima atestare documentară”

Luni, 30 Mai 2022 14:11

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat expoziția  „Pitești. Pagini de istorie culturală - 634 de ani de la prima atestare documentară”, cu documente din colecțiile bibliotecii, dedicată Sărbătorii Zilelor Municipiului Pitești. Expoziția poate fi vizitată de către public în perioada 17-31 mai 2022,  în holul principal al instituției.

În data de 20 mai 2022 s-au împlinit 634 de ani de la prima atestare documentară a orașului Pitești. În lucrarea „Istoria Municipiului Pitești”  (București, Editura Academiei, 1988), cei trei autori Petre Popa, Paul Dicu, Silvestru D.Voinescu afirmă că:

 

De Ziua Copilului - surprize multe pentru micii piteșteni! Programul evenimentelor

Luni, 30 Mai 2022 12:39

De Ziua Internațională a Copilului, micii piteșteni se vor putea bucura de multe surprize organizate de către municipalitate. Vor fi spectacole de teatru, muzică și dans, ateliere de creație, desene pe asfalt și activități sportive, festival al tinerelor talente, atracții pentru toate vârstele, ce vor deschide într-un mod festiv și inedit luna copilăriei!

Noutăți: Aventura Parc, în Parcul „Lunca Argeșului” și deschiderea ștrandurilor în aer liber din municipiu, respectiv a parcurilor de agrement Costache Negri și Trivale.

Poezie și teatru la Liceul ”Ion Mihalache” din Topoloveni

Luni, 30 Mai 2022 12:28

Eveniment de suflet și din suflet, săptămâna trecută, la Liceul din Topoloveni. Aerul încărcat cu istorie a vibrat – de data aceasta - la versurile recitate din Nichita Stănescu, Ana Blandiana sau Denisa Popescu-Martin. Iată că poezia încă există, încă atinge inimile. Iar faptul că, aici, a atins inimile unor adolescenți este și mai important.

 

Prof. Mironela Zuluf: „Sincretism! A fi, a simți! Poezia și teatrul au vibrat azi la LT “Ion Mihalache”. Adolescenții, sfioși și emoționați, au redescoperit valențele liricii lui N. Stănescu, ale Anei Blandiana sau ale poetei contemporane Denisa Popescu Martin, trăind intens fiecare inflexiune a vocii actriței Mirela Dinu. “Ce bine ca sunteți” în viața noastră Denisa Popescu, Mirela Dinu și George Badea! Va prețuim!”.

 

Programul activităților de 1 iunie, la Mioveni

Luni, 30 Mai 2022 10:03

De 1 iunie și Primăria orașului Mioveni pregătește o serie de evenimente interesante pentru copiii din localitate. Programul evenimentelor:

Marți, 31 mai – Centrul Civic

Ora 18.00 - Proiecții desene animate pe ecran led - În căutarea lui Dory, Incredibilii 2.

Miercuri, 1 iunie

Ora 10.30 - Desene pe asfalt – Str. Tudor Mușatescu;

Ora 11.30 - Baby rally car – Str. Tudor Mușatescu;

Ora 10.00 - Cupa Copilului la Șah, CS Dacia Mioveni 2012, desfășurat la sediul Centrului Cultural Mioveni;

Din iunie vor începe lucrările de conservare și reabilitare pentru Cetatea Poenari

Miercuri, 25 Mai 2022 09:17

După patru luni de întârziere, lucrările de conservare și reabilitare la Cetatea Poenari vor începe în cel mai scurt timp. Recent, a fost primit avizul pozitiv din partea Ministerului Culturii. Luni, Proiectul Tehnic va fi  transmis la verificator, după care urmează ca primăria din Arefu să elibereze autorizația de construire.

”În sfârșit am primit acel aviz de la Ministerul Culturii care ne-a ținut pe loc timp de patru luni de zile. Se lucrează acum la obținerea autorizației de construire la Primăria Arefu. Sperăm ca de 1 iunie să putem începe efectiv lucrările acolo. Sigur, pentru vizitatori accesul este interzis și anul acesta și anul viitor, pentru că lucrările au ca termen de finalizare finele anului viitor. Valoarea totală a contractului de proiectare şi execuție lucrări este de 20.133.693 lei cu TVA. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene”, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

 

 

Muzeul Goleşti - centrul eleganţei şi rafinamentului

Marţi, 24 Mai 2022 09:37

Joia trecută, Muzeul Golești a fost gazda unui eveniment de zile mari – Calapod Fashion Show, o prezentare de modă care a adus pe podium creații de mare rafinament. La eveniment au fost prezenți Aurora Negru - noua directoare a Finanțelor Publice Argeș, vicele CJ Argeș, Adrian Bughiu, deputatul PSD Nicolae Georgescu, primarul de la Călinești, oameni de afaceri. O apariție cu totul surprinzătoare a fost cea a actorului Denis Ștefan, care a venit călare.

 

Expoziție de excepție organizată la Biblioteca Județeană Argeș - 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Luni, 23 Mai 2022 20:35

Inaugurată de Ziua Regalității, pe 10 mai, expoziția „Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“Argeș cuprinde facsimile după cărți poștale circulate sau necirculate, ilustrații din albume editate de Muzeul Militar sau Muzeul Național al României, cărți - „Două portrete“ (autor Principesa Martha Bibescu), „Ferdinand și Banatul. Album comemorativ“, „Memorial des Allies“ (volum monumental, ce cuprinde gândurile și impresiile conducătorilor sau demnitarilor din cele 30 de state participante la Primul Război Mondial), „Marea frescă a Ateneului Român“- autor, pictorul piteștean, Costin Petrescu).

 

 

Ziua Piteștiului – marcată la Biblioteca Județeană Argeș printr-o lansare de carte

Luni, 23 Mai 2022 09:47

 

#”Pitești 630. Memento” – un nou volum oferit de profesorul Petre Popa urbei, la ceas aniversar

Spectacol cu sala plină avându-l, în prim plan, pe profesorul universitar Petre Popa. La manifestarea organizată de ziua Piteștiului, vineri, 20 mai a.c., în sala de lectură a Bibliotecii Județene Argeș nu au rămas locuri libere. Fost viceprimar al orașului, fost director al Bibliotecii Județene Argeș și decan fondator al Facultății de Istorie, Filosofie și Jurnalism de la Universitatea din Pitești, prof. univ. dr. Petre Popa a ținut să marcheze, în stilu-i propriu, ziua care, în urmă cu 634 de ani, așeza Piteștiul în rândul celor mai vechi localități atestate documentar din țară.

Primarul Cristian Gentea – mesaj pentru oamenii de cultură: „Vă mulțumesc pentru contribuția pe care o aduceți cunoașterii științifice a istoriei Piteștiului”

Luni, 23 Mai 2022 09:38

În cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea Zilelor Municipiului Pitești a avut loc Conferința națională de istorie cultură și civilizație „Pitești 634”, ediția a III-a, coordonată de Marin Toma, redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”.

Comunicările au fost susținute de către reputați profesori universitari și oameni de cultură, dar și de studenți ai Universității din Pitești. Au fost dezvăluite aspecte inedite despre istoria orașului nostru, privind geneza și continuitatea, cultura și percepția externă, din epocile medievală și fanariotă până în contemporaneitate.

 

Vineri se împlinesc 634 de ani de la prima atestare documentară a Piteștiului

Joi, 19 Mai 2022 12:01

Pe 20 mai se împlinesc 633 de ani de la prima atestare documentară a Piteștiului. Aceasta datează din 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlăduț. Cancelaria Domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) a emis, la 22 noiembrie 1517, un hrisov în care este semnalată existența curților domnești la Pitești.

Lansare de carte, vineri, la Biblioteca Județeană Argeș: ”Pitești 630. Memento” – autor, Petre Popa

Miercuri, 18 Mai 2022 11:46

Vineri, 20 mai, la ora 12:00, la Biblioteca Județeană Argeș va avea loc prezentarea volumului ”Piteşti 630. Memento”, autor – istoricul Petre Popa.

Prof. Petre Popa: ”Actuala cronologie istorică, Piteşti 630. Memento, care succede ediţiile tematice asemănătoare (1983, 2008), este complementară, factologic, mai multor evenimente, suprapuse, calendaristic, unui veritabil anotimp bilanţier. Din atare perspectivă, selectăm: atestarea localităţii Piteşti, în urmă cu 630 de ani (20 mai 1388); generalizarea recunoaşterii caracteristicilor specifice oraşului medieval, acum cinci secole (18 ianuarie 1518); eroismul ostaşilor Garnizoanei, demonstrat până la finalizarea Primul Război Mondial (11 noiembrie 1918); Centenarul consensului forurilor civile şi militare urbane, privind unirea Basarabiei (27 martie / 8 aprilie 1918), Bucovinei (15 / 28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului (18 noiembrie / 1 decembrie 1918) cu Statul naţional român; Semicentenarul acordării prerogativelor municipale pentru reşedinţa Argeşului (16 februarie 1968); trei decenii de la apariţia Monografiei Cetăţii (Editura Academiei Române, Bucureşti, 12 mai 1988), solitară până astăzi.”

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 18 Mai 2022 07:44

IONUŢ MOŞTEANU

Le ştie pe toate,

Ca şi-adevărat...

Străzile-asfaltate

S-au…evaporat!

Noi evenimente editoriale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 16 Mai 2022 19:52

În această săptămână, alte două lansări de carte vor avea loc la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Astfel, marți, 17 mai, începând cu ora 13:00, în Sala de Conferințe, se va desfășura lansarea volumului ”Călătorii identitare. Românii megieși (vol. I)” - dedicat românilor din vecinătatea României, autor dr. Mihai Nicolae, avocat de profesie și președintele Institutului „Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate. Cartea constituie o sinteză documentară care cuprinde comunitățile românești din Ținutul Herța, Transnistria, regiunea Bugului (Ucraina), sudul Dunării (Bulgaria) și Voievodina (Serbia). Cel de-al doilea volum (în pregătire) va include Maramureșul din dreapta Tisei, Bucovina, Basarabia, Valea Timocului și românii din Ungaria.

 

 

Expoziție de excepție organizată la Biblioteca Județeană Argeș - 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Luni, 16 Mai 2022 19:48

Inaugurată de Ziua Regalității, pe 10 mai, expoziția „Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“Argeș cuprinde facsimile după cărți poștale circulate sau necirculate, ilustrații din albume editate de Muzeul Militar sau Muzeul Național al României, cărți - „Două portrete“ (autor Principesa Martha Bibescu), „Ferdinand și Banatul. Album comemorativ“, „Memorial des Allies“ (volum monumental, ce cuprinde gândurile și impresiile conducătorilor sau demnitarilor din cele 30 de state participante la Primul Război Mondial), „Marea frescă a Ateneului Român“- autor, pictorul piteștean, Costin Petrescu).

 

Clipa de literatură

Luni, 09 Mai 2022 19:47

Cadavre politice

Cineva îmi bate la uşă.

Precis este Domnul – îmi spun –,

Domnul care s-a hotărât să coboare din Turn

şi să îmi bată la uşă.

Şi cum deschid, cadavrele politice

dau buzna în casă...

 

 

Săptămână plină de evenimente culturale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 09 Mai 2022 13:49

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș este, în această săptămână, gazda şi organizatorul unei suite de evenimente culturale importante, după cum urmează:

Luni, 9 mai, începând cu ora 17:00, în Sala de Conferințe, are loc lansarea volumului de istorie și critică literară intitulat ”Poezia opzecistă” (Editura Eikon) al profesorului universitar și poetului Mircea Bârsilă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Argeș. Evenimentul va fi coordonat și moderat de managerul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, dr. Octavian Mihail Sachelarie și de Valentin Ajder - editorul volumului, invitat special fiind Nicolae Oprea - președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Argeș;

 

Centenarul Toma Arnăuțoiu – marcat la Pitești

Vineri, 06 Mai 2022 22:47

# Spectacolul „Cântecul memoriei” și filmul „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă”

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România și-au propus să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (din Argeș).

 

Pagina 5 din 114

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea