VENIREA LUI CAROL I

Joi, 14 Decembrie 2023 07:26

 

 

După abdicarea lui Cuza Vodă, la 22 februarie 1866, mișcarea antiunionistă de la Iași - diversiune pusă la cale și întreținută de Imperiul Țarist, condusă de omul rușilor, Calinic Miclescu, Mitropolitul Moldovei – a luat îngrijorător amploare, soldații țariști aflându-se deja pe străzi să sprijine complotistul. Cum Mica Unire era în pericol, camerele Parlamentului s-au reunit de urgență și au votat alegerea lui Filip I, comite de Flandra, duce de Saxonia, ca domn al Principatelor Unite, numai că, în mod neașteptat, acesta refuză să vină pe tron. Atunci, Curtea Franței sugerează candidatura prințului Carol Hohenzollern Sigmaringen, cunoscut încă din copilărie de Împăratul Napoleon al III-lea, marele susținător al unirii făcute de români.

 

Curs de formare profesională la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 13 Decembrie 2023 07:41

 

În perioada 16 - 17 noiembrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat cursul ”Surse de informare online”, la care au participat un număr de 40 de bibliotecari. Acesta a fost susținut de către Lector univ. dr. Robert Coravu, de la Facultatea de Litere, Departamentul Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universității București, obiectivul principal al cursului fiind importanța surselor de informare în mediul online.

 

SOLIDARUL PANDEMINESCIAN DE LA PITEȘTI

Marţi, 12 Decembrie 2023 07:38

 

Comunitatea culturală argeșeană are nevoie să fie solidară. Numai că solidaritatea a fost mereu ceva ce ne-a scăpat printre degete, gâdilându-ne în ceafă, tocmai când credeam că, în sfârșit, ni s-au mai limpezit orgoliile. Solidaritatea noastră seamănă cu o povestioară hâtră, de târg fățarnic, în care toată lumea laudă pe toată lumea și se minte duios. Desigur, cu cele mai bune intenții. Ne-a lovit rău de tot pandemia. Ne-a lovit și democrația, pentru care nu suntem nici acum pregătiți, nu avem filtre prin care să cernem valorile. Suntem, pe deasupra, și narcisiști.

 

ATENTATELE ASUPRA BRĂTIENILOR

Joi, 07 Decembrie 2023 12:23

 

Primul atentat împotriva marelui om politic Ion. C. Brătianu, a avut loc în seara zilei de 6 iulie 1877, în vreme ce se întorcea, singur, într-o birjă, de la Palatul Cotroceni, când, cineva, apărut din întuneric, i-a speriat caii și, astfel, bidivii au luând-o la goană nebunească, până au răsturnat trăsura. În cădere, Brătianu a fost azvârlit pe trotuar și, din izbitură, s-a lovit la cap, un sfert de ceas, rămânând întins ,,ca un mort, rece și fără puls”, după cum descrie presa vremii.

 

 

Conferințele Filarmonicii Pitești: pianistul Mădălin Voicu Jr, în discuție cu Bodo de la Proconsul

Miercuri, 06 Decembrie 2023 09:57

Un nou proiect cultural la Pitești. Conferințele Filarmonicii Pitești - un proiect inițiat de managerul Gabriel Niță, care va fi coordonat și moderat de pianistul Mădălin Voicu Jr. Primul eveniment al seriei va avea loc luni, 18 decembrie, de la ora 19.00, în cadrul Filarmonicii din Pitești, și îl va avea ca invitat pe Bogdan-Mihai Marin, cunoscut sub numele de Bodo de la Proconsul.

În Sala „Simfonia” se va susține prelegerea cu tema “Dacă muzică nu e, nimic nu e…!”, care va fi presărată și de momente muzicale ale lui Bodo, alături de pianistul Mădălin Voicu.

Seria conferințelor Filarmonicii Pitești se va derula până în luna iunie 2024, cu invitați unul și unul.

DESPRE FRUMUSEȚE

Miercuri, 06 Decembrie 2023 07:28

 

Toate lucrurile frumoase sunt producătoare de fericire.

Nu am visat niciodată să am ultimul tip de iphone sau de mașină și nici să îmi fac șapte case. Am preferat să mă ocup de lucruri „inutile”, așadar să mă dedic Frumosului, de fapt, uneia dintre multele lui întruchipări: poezia.

Da, există și oameni „inutili”, care nu pun atâta preț pe ceea ce prețuiește omul de pământ. Eu, unul, trăiesc din frumos și sper că poezia pe care o scriu nu mai deranjează pe nimeni și că, în consecință, nu mai sunt filat pentru metaforele mele cu două tăișuri.

 

PRIETENUL MEU, LEONID

Marţi, 05 Decembrie 2023 10:46

 

Lumea noastră nu e nici mai bună, nici mai rea decât altele. E a noastră, însă, și am ales, nu știu din ce motive, să ne doară și să ne hrănim durerea cu iluzii din ce în ce mai sofisticate. Suferim cu piept de martir, suferim înalt, până la capăt, refuzând să vedem că ne înghite, de fapt, glodul existenței pe orizontală. Probabil că așa arată, astăzi, sfârșitul lumii.

Rătăcit printre martirii de rit nou, prietenul meu, LEONID DRAGOMIR, suferă în tăcere de luciditate. E timid și se rușinează ca fetele mari de altădată dacă e nevoit să vorbească despre el.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 05 Decembrie 2023 08:20

 

MINISTRUL MUNCII ŞI PENSIA

Creşte sau scade,

Nu e-n buzunar,

Tu eşti de parade

Şi nu ai habar...

 

Festivalul Zavaidoc - un regal de muzică lăutărească

Luni, 04 Decembrie 2023 12:49

 

Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC 2023 s-a dovedit un regal de muzică de calitate, primit cu interes și căldură de sute de iubitori ai genului din Pitești, dar și din alte localități, care au umplut sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, în zilele de 25 și 26 noiembrie. Evenimentul, ajuns la a XVI-a ediție, organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local Pitești prin Centrul Cultural Pitești, are ca obiective promovarea muzicii lăutărești autentice, descoperirea de noi talente ale genului și omagierea marelui artist Zavaidoc, pe numele real Marin Teodorescu, născut la Pitești în urmă cu 127 de ani.

 

IN MEMORIAM. Trei ani fără artistul de suflet al Piteștiului, Augustin Lucici!

Luni, 04 Decembrie 2023 07:42

 

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

 

”CRUCEA DE RĂZBOI” FRANCEZĂ PENTRU BUCUREȘTI

Joi, 30 Noiembrie 2023 08:04

 

În dimineața zilei de 19 august 1920, pe peronul Gării de Nord, Tache Ionescu, ministrul de externe al României, colonelul Cezărescu, aghiotant regal și dr. Gh. Gheorghian, președintele Comisiei interimare a Capitalei, așteptau emoționați trenul ce urma să aducă pe faimosul mareșal francez Joffre – eroul de la Marna - despre care se auzise că fusese însărcinat de guvernul Franței să confere Bucureștiului ,,Crucea de război” franceză. Medalia era un semn de omagiu și prețuire a eroismului de care dăduseră dovadă bucureștenii în perioada ocupației germane dintre 6 decembrie 1916 și 18 noiembrie 1918.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 29 Noiembrie 2023 06:56

 

D.S. ARGEŞ ŞI ERBAŞU

Poate că şi-a găsit naşu`,

În afaceri nu e demn,

Dar dacă-l cheamă Erbaşu,

Nu are şi cap de lemn!

 

NEÎNDEMÂNATIC DE VIU, VARUJAN VOSGANIAN

Marţi, 28 Noiembrie 2023 08:12

 

La jumătatea acestei luni, VARUJAN VOSGANIAN și-a lansat, la Biblioteca Județeană Argeș, în fața unei săli arhipline, volumul de poezii recent publicat, intitulat ”Neîndemânatic de viu”. O carte groasă și nervoasă, în sensul de energică, puternică, viguroasă. Are aproape 280 de pagini, adună miez și crez în 119 poeme, grupate în trei divizii literare, care știu să bată pasul de defilare. Poemele din cartea nouă a lui Varujan Vosganian au ceva din frumusețea tragică a unei glezne rupte, care se căznește să-și tragă oasele mai departe, pentru că aceasta este menirea ei.

 

Expoziția „Noaptea îmi crește o piele curată”, la Muzeul Golești

Luni, 27 Noiembrie 2023 12:20

Luni, 27 noiembrie 2023, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția de pictură intitulată „Noaptea îmi crește o piele curată”, aparținând artistului plastic Dorina Cioplea.

După cum însăși artista mărturisește, proiectul „Noaptea imi crește o piele curată” este o oglindă a celor mai intime trăiri și amintiri, o călătorie în timp și în spațiul ei afectiv, o eliberare prin exhibare, un puzzle care se cerea alcătuit:

 

Dan Puric vine să conferențieze la Parohia Turculești din Călinești

Luni, 27 Noiembrie 2023 12:08

# Intrarea este liberă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Parohia Turculești vă invită, pe data de 29 noiembrie 2023, ora 18:00, la CONFERINȚA ”RĂZBOIUL DIN SULFETUL NOSTRU” , alături de actorul și regizorul DAN PURIC. Evenimentul cultural va avea loc în incinta Centrului filantropic construit în vecinătatea bisericii. Intrarea este liberă.

FIUL TRĂDĂTOR AL UNUI FOST PRIM-MINISTRU

Joi, 23 Noiembrie 2023 08:46

 

Într-un moment când armata română, cu sacrificii de nedescris, rezista eroic în Moldova, așa cum se întâmpla și în luptele de la Măgura Cașinului din Munții Vrancei, comandantul Diviziei 8 din Armata 2, colonelul Alexandru D. Sturza, prin trădare, a încercat să facă o breșă în linia noastră de apărare, pentru a permite infiltrarea militarilor germani în spatele armatei române. Mai întâi, viclean, a dat ordine să provoace încercuirea câtorva plutoane românești, dar, când manevra nu i-a reușit, a aruncat întreaga vină asupra locotenentului Ciulei, despre care a raportat că, fără ordin, s-a retras de pe poziție cu întreaga sa subunitate.

 

 

Cultura în vremea lui Carol al II-lea

Marţi, 21 Noiembrie 2023 15:43

 

Considerat cel mai controversat rege al României, Majestatea Sa Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (15 octombrie 1893 – 4 aprilie 1953), a fost rege în perioada 8 iunie 1930 – 6 septembrie 1940.

Cunoscut sub numele de Carol Caraiman, era celebru pentru aventurile sale romantice mai mult decât pentru calitățile sale de conducător. Pentru toate aceste aventuri, istoricii l-au numit regele playboy.

 

ZAVAIDOC 2023 a ajuns la a XVI-a ediție

Luni, 20 Noiembrie 2023 12:01

# Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche, la Casa Sindicatelor din Pitești!

Sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești va avea loc ediția a 16-a a Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” – eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești.

 

”Arta relaționării între părinte și copil” - o nouă expoziție tematică la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 20 Noiembrie 2023 11:59

Cine te înţeleg, susţin şi ajută mai bine decât părinţii? Între părinţii tăi şi tine mereu trebuie să existe o relaţie armonioasă. Însă pentru a ajunge la această armonie, în familie e necesar să fie o comunicare deschisă. Tocmai pentru că misiunea de părinte este dificilă, cărțile de specialitate, scrise de specialiști în psihologia copilului și în parenting, reprezintă un ”instrument” care îl poate face pe adult să vadă unde greșește în relația cu propriul copil, chiar și atunci când este convins că procedează corect.

DIN POVEȘTILE SĂRII

Miercuri, 15 Noiembrie 2023 19:14

 

Sarea în bucate este cunoscută din neolitic, dar oamenii de atunci o consumau fără să aibă știință despre nevoia constantă a organismului uman la 7-8 grame de sare pentru o greutate și înălțime medie.

Încă din epoca bronzului, sarea devine o importantă sursă de venituri, negoțul cu aceasta ajungând îndeletnicire practicată de mulți, în unele locuri apărând adevărate târguri de sare, după cum a fost cel din jurul Salzburgului, a cărui denumire în traducere înseamnă chiar Târgul Sării.

 

 

Pagina 5 din 129

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea