Argeșenii au venit în număr mare la Muzeul Golești pentru a vedea perseidele
Luni, 14 August 2023 15:40
Sute de oameni au privit cerul, sâmbăta trecută, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești în căutarea perseidelor. Cu pături, saltele, scaune pliabile, telescoape, binocluri, sau pur și simplu telefonele din dotare, câteva sute de vizitatori au venit în noaptea zilei de 12 august la Muzeul Golești pentru a vedea ploaia de stele căzătoare. Speranța și răbdarea au fost puse în slujba privirii boltei cerești.
În parcul Conacului Golești, echipa muzeului și a observatorului astronomic școlar de la Școala Gimnazială Nr.19 „Matei Basarab” Pitești au pus la dispoziția vizitatorilor echipament, posibilitatea de a urmări filme documentare despre acest fenomen astronomic și chiar un mic spectacol, astfel încât timpul să treacă într-un mod cât mai interesant, mai ales că în prima parte a serii au fost și ceva nori.
Expoziția „Argeșul și Muscelul - Spații istorice ale românismului”, la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu”
Marţi, 08 August 2023 18:11
„Opreşte-mă la Argeş, pe plaja care-o ştiu,/ Să-i ţin în mâini nisipul, în cupe efemere,/ Şi să visez-cum fuge prin degete şi piere-/ Trecutul şi talanga şi soarele târziu” ("În luncă", Ion Pillat).
Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş a organizat evenimentul cultural „Argeșul și Muscelul - Spații istorice ale românismului”, expoziţie de enciclopedii, albume, dicționare, carte monografică şi etnografică din colecţiile de documente ale bibliotecii.
„10 Pentru Pitești” - expoziție itinerantă de pictură la Biblioteca Județeană Argeș
Luni, 07 August 2023 12:09
Săptămâna trecută, în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc vernisajul expoziției itinerante de pictură ”10 Pentru Pitești”, curatoriat de poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu.
Doi oameni speciali: meșterii populari Tică Vasile și Marilena Iosifaru
Luni, 24 Iulie 2023 12:22
# Elena Iagăr ne-a povestit cum au obținut aceștia titlul de Tezaur Uman Viu
În județul Argeș sunt patru persoane care au primit titlul de Tezaur Uman Viu, care de-a lungul vieții au format, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial. Anii trecuți, au primit această distincție Viorica Olivotto, din Nucșoara, și Petre Măsală, din Stolnici, iar în 2023 încă două persoane au fost înregistrate pe această listă selectă: meșterii populari Marilena Iosifaru, din Corbeni, și Constantin (Tică) Vasile, de la Galeșu.
Dosarele au fost întocmite de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, sub coordonarea managerului Elena Iagăr. Titlurile au fost acordate de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Corespondență din Londra
Luni, 24 Iulie 2023 12:18
Liliana Finta este autor și Consilier de Dezvoltare Personală și Spirituală. Locuiește în orașul Birmingham, UK.
S-a născut într-un târg din nordul Dobrogei. Un spațiu liniștit între Munții Măcinului și Dunărea Veche.
A plecat la studii în București, imediat după 1989. A studiat Management la Academia de Studii Economice. Începând cu 2003, a studiat mai mulți ani Sistemul Bio-Energetic Uman, urmând „Cursurile de Cunoaștere și Refacere Arhetipală a Sistemului Bio-Energetic Uman”, curs fondat de Alexiada.
Ansamblul „Ciobănașul”, reprezentantul României la un important festival internațional
Luni, 24 Iulie 2023 12:17
România va fi reprezentată la Festivalul Internațional „Cappadocia World Dance Festival”, care se va desfășura în perioada 27-31 iulie 2023 la Avanos, Turcia, de membrii Ansamblului "Ciobănașul", din comuna Corbi. La eveniment vor participa ansambluri de cântece și dansuri de pe mai multe continente.
Coordonat de profesoara Simona Anghel, ansamblul românesc prezintă un repertoriu specific zonei de munte a Argeșului, cu cântece de ciobănie autentice. Membrii acestuia vor prezenta, într-o paradă, alături de toate țările participante, frumoasele costume tradiționale de ciobănie ale zonei de munte a Argeșului, dar vor promova și gastronomia locală.
O veste bună pentru memoria Piteștiului. Ministrul Culturii a anunțat că a semnat ordinul de clasare al întregului complex al fostului penitenciar de la Pitești
Luni, 24 Iulie 2023 11:44
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, recent, că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti.
”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, scrie Raluca Turcan pe Facebook. Veste bună pentru cei câțiva – dar ce inimoși! – oameni ai Fundației, care s-au zbătut ani de zile pentru asemenea decizie.
Sergiu Rizescu, despre monumentul dedicat foștilor securiști: „Este o rușine mare!”
Luni, 24 Iulie 2023 11:32
Sergiu Rizescu, în vârstă de 91 de ani, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, a primit, săptămâna trecută, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Pitești.
Sergiu Rizescu a fost arestat și condamnat în 1952, la scurt timp după ce a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Pitești. A fost arestat în același an cu tatăl său, amândoi pe motive politice. A fost reținut în decembrie 1952, chiar înainte de Crăciun, de către torționarul Nicolae Pleșiță. A trecut prin închisorile de la Piteşti, Jilava, Dej şi minele de plumb de la Cavnic, fiind eliberat în octombrie 1955.
Nume sonore vor concerta la Mioveni, la ANALOGUE FESTIVAL
Luni, 24 Iulie 2023 11:21
Continuăm prezentarea celor 18 artiști români și internaționali care vor concerta la Mioveni, în perioada 25 - 27 august, la Analogue Festival, eveniment muzical ajuns la a doua ediţie. Vor fi trei zile de distracție pe platoul Făget din Mioveni!
Analogue Festival are pe afiş nume cu rezonanţă în peisajul muzical, precum B.U.G. Mafia, Delia, John Newman, Selah Sue, Subcarpaţi, Tinie Tempah, Asian Dub Foundation, IAN, Kadebostany, Spike, Şatra B.E.N.Z., Viţa de Vie, Byron, HVNDS, IDK, R.O.A., The Mono Jacks şi Valeria Stoica.
Puteți găsi bilete online pe platformele iaBilet.ro, Bilete.ro și Entertix. De asemenea, puteți achiziționa bilete și de la sediul instituției Centrului Cultural Mioveni
Din capodoperele picturii universale
Luni, 24 Iulie 2023 11:16
În perioada 18 – 31 iulie 2023, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș propune iubitorilor de artă, și nu numai, o nouă expoziție intitulată ”Din capodoperele picturii universale”. Inedita expoziție organizată în vitrinele din holul central al instituției, include albume de artă ce se regăsesc în fondul colecțiilor bibliotecii, făcându-ne astfel cunoscute marile capodopere ale picturii naționale și universale.
Expoziția este realizată de bibliotecara Dumitru Sabina și este deschisă publicului larg, putând fi vizitată zilnic.
ADRIAN COMAN
ANALOGUE FESTIVAL. Trei zile de distracție la Mioveni
Luni, 17 Iulie 2023 19:08
Nume sonore vor concerta la Mioveni, în perioada 25 - 27 august, la Analogue Festival, eveniment muzical ajuns la a doua ediţie. Pe cele două scene amplasate pe platoul Făget din Mioveni vor urca 18 artişti români şi internaţionali. Analogue Festival are pe afiş nume cu rezonanţă în peisajul muzical, precum B.U.G. Mafia, Delia, John Newman, Selah Sue, Subcarpaţi, Tinie Tempah, Asian Dub Foundation, IAN, Kadebostany, Spike, Şatra B.E.N.Z., Viţa de Vie, Byron, HVNDS, IDK, R.O.A., The Mono Jacks şi Valeria Stoica.
Puteți găsi bilete online pe platformele iaBilet.ro, Bilete.ro și Entertix. De asemenea, puteți achiziționa bilete și de la sediul instituției Centrului Cultural Mioveni
”Slove Muscelene”. Un tânăr bibliotecar a primit 1.000 de euro pentru un stagiu de pregătire
Luni, 17 Iulie 2023 11:03
Săptămâna trecută, între 13-14 iulie, la Vila Golescu din Câmpulung, s-a desfășurat a 15-a ediție, una aniversară, a simpozionului ”Slove Muscelene” cu tema ”Transformarea bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală”. În acest an, organizatorii au instituit și bursa Slove, în valoare de 1000 de euro care s-a acordat unui tânăr bibliotecar pentru stagiu de pregătire profesională în străinătate.
Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” continuă și în această săptămână
Luni, 17 Iulie 2023 10:57
După deschiderea Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” de sâmbătă, 15 iulie, la Pitești, manifestările vor continua și în această săptămână, la Mioveni, Topoloveni, Costești și Curtea de Argeș.
Luni, 17 iulie, evenimentul se va desfășura la Mioveni. Va avea loc o paradă a portului popular, urmată de un spectacol artistic în Centrul Civic al orașului, după următorul program:
Scriitorul Octavian Sachelarie - cu cărțile pe masă!
Miercuri, 12 Iulie 2023 11:14
Dialogul cu tema „Mai avem nevoie de literatură și de biblioteci?”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, l-a avut, săptămâna trecută, ca invitat, pe sociologul Octavian Mihail Sachelarie.
„De această dată l-am invitat pe fostul manager al Bibliotecii Județene Argeș «Dinicu Golescu», domnul Octavian-Mihail Sachelarie, specialist în sociologia comunicării, cadru universitar, recent ales în Consiliul de conducere al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România.” – Jean Dumitrașcu.
„Clubul Cafeneaua literară” la 20 de ani
Marţi, 11 Iulie 2023 20:50
Am înființat „Clubul Cafeneaua literară”, ca și revista însăși, acum 20 de ani... Așadar, atât Clubul, cât și revista, au împlinit două decenii. De atunci, și Clubul, și revista, funcționează la Centrul Cultural Pitești, ca activități ale Centrului, fără întrerupere.
La înființarea revistei noastre, pe care am dorit-o nesupusă politicului, așa cum nu reușise să fie o revistă culturală anterioară, au participat mai mulți scriitori, dintre care merită amintiți cel puțin Marian Barbu, Denisa Popescu, Mariana Șenilă-Vasiliu, Aurelia Corbeanu și subsemnatul. Am fost susținuți de dl. Liviu Martin, care reprezenta conducerea de atunci a Centrului Cultural, de Primăria Pitești, prin viceprimarul Tudor Ionescu, de Consiliul local Pitești, de Marin Rădulescu, consilier local, și de ziarul Argeșul.
Filmul „Experimentul Pitești” va fi proiectat la Cinematograful „București”
Marţi, 11 Iulie 2023 10:10
# Va fi prezentă și regizoarea Victoria Baltag
În Pitești, pe data de 16 iulie, se va încheia turneul național destinat filmului „Experimentul Pitești, realizat de regizoarea Victoria Baltag. Filmul va fi proiect, de la ora 18:00, la Cinematograful „București”. Evenimentul aduce în premieră pentru spectatori și mai multe exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, dar și lucrări de artă sau obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.
Începe Festivalul Internațional de Folclor „Carpați” - ediția a XXXVII-a
Marţi, 11 Iulie 2023 09:02
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați, în perioada 15 – 20 iulie 2023, la cel mai important eveniment de folclor național și internațional al județului, Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, ediția a XXXVII-a.
15 IULIE 2023 – CONSILIUL JUDEȚEAN ARGEȘ
• Ora 17.00 - Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Folclor ”CARPAŢI” - ediţia a XXXVII-a.
- Primirea șefilor de delegații.
- Mesajul de bun venit al conducerii Consiliului Județean Argeș.
Independenţa Statelor Unite ale Americii, Ziua Naţională a Franţei și Regina Maria - Istorie și destin, trei inedite expoziții la Biblioteca Județeană Argeș
Marţi, 11 Iulie 2023 08:56
În această săptămână, trei expoziții inedite și de interes pentru publicul larg, sunt organizate la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.
Astfel, primele două expoziții sunt dedicate sărbătoririi Independenţei Statelor Unite ale Americii și Zilei Naţionale a Franţei. În vitrinele din holul central al instituției sunt expuse lucrări generale, albume, atlase, enciclopedii, reviste referitoare la istoria Statelor Unite ale Americii și a Franței, toate acestea fiind din fondul propriu de carte al Bibliotecii Judeţene Argeş.
Graurul este exponatul lunii iulie la Muzeul Județean Argeș
Luni, 10 Iulie 2023 17:54
Muzeul Județean Argeș expune, în luna iulie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, una dintre cele mai des întâlnite păsări de la noi graurul, Sturnus vulgaris (Linnaeus, 1758).
Întâlnit în efective foarte mari în România, sosește la sfârșitul lunii februarie și pleacă toamna târziu. Se recunoaște după culoarea neagră, împestrițată cu pete albe, mai intense iarna.
Vara are ciocul galben și culoarea mai vie, toamna are ciocul cenușiu și culoarea este mai mată. Se află tot timpul în mișcare, în căutare de insecte, fructe, semințe etc. Cântecul său este compus din fluierături, combinate cu foarte multe sunete imitate.
RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ
Luni, 10 Iulie 2023 17:51
POIANA LACULUI
Acest pod mă face trist,
Termenul e optimist,
La un gând el mă îndeamnă:
De ce pod, dacă-i poiană?!
PROMOVABILITATE
10 e locul pe ţară
Şi 5 la medii de 10,Mai multe articole..
Pagina 5 din 124
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»