În anul şcolar 2024-2025, elevii au la dispoziţie 134.000 de locuri la liceu în clasa a IX-a şi 60.000 de locuri la învățământul profesional

Miercuri, 22 Mai 2024 19:15

 

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul de HG privind cifra de școlarizare pentru anul 2024-2025.

Astfel, Ministerul Educației a propus 134.000 de locuri la liceu în clasa a IX-a, şi încă 60.000 de locuri la învățământul profesional, potrivit Edupedu.ro.

În perioada imediat următoare, inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş va publica broşura cu locurile disponibile la liceele din judeţul nostru, pe baza căreea, absolvenţii de clasa a VIII-a îşi vor face lista cu opţiuni pentru admiterea în clasa a IX-a, după ce vor susţine Evaluarea Naţională.

 

 

Dublu eveniment găzduit de Universitatea Pitești

Miercuri, 22 Mai 2024 12:50

 

# Profesorul Șerban Valeca nu a fost uitat!

Vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu a fost prezent, din partea Consiliului Județean Argeș, la un dublu eveniment găzduit de Universitatea din Pitești: comemorarea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a prof. univ. dr. Șerban Constantin Valeca și lansarea Asociației Naționale pentru Energie Nucleară - Școala Națională de Energie Nucleară. În această Asociație se reunesc 12 universități de prestigiu - printre care și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, din care face parte Centrul Universitar Pitești.

 

Avem anul! Directorul CNAIR, Cristian Pistol: “Cel mai târziu în 2028 va fi gata Autostrada Sibiu-Piteşti”

Miercuri, 22 Mai 2024 07:41

 

Directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a declarat că Autostrada Sibiu-Piteşti va fi gata cel târziu în 2028. Autostrada va avea 122,11 km și va completa coridorul 4 Pan European pe A1.

”Primii 13,17 km ai acestei autostrăzi, între Sibiu și Boița au fost deschiși circulației în decembrie 2022.

Secțiunea 2, Boița – Cornetu (31,33 km) este în etapa finală de Proiectare și anul acesta va începe construcția primilor kilometri ai acestei secțiuni care are termen contractual de finalizare anul 2028.

 

 

Spaţiul de deţinere de la Miceşti al Penitenciarului Mioveni este aproape gata

Miercuri, 22 Mai 2024 07:36

 

În curând se vor încheia lucrările la spaţiile de deţinere ale Penitenciarului Mioveni din comuna Miceşti. Noua clădire va servi ca centru de comandă în administrarea terenurilor care vor fi cultivate de persoanele private de libertate. Practic, aici vor fi găzduiţi deţinuţii care au drept de muncă.

“Suntem la șantierul din Micești.

La 7 luni de la începutul acestui proiect, când în acest loc se găseau doar grajdurile pentru animalele noastre, suntem acum pe punctul de a finaliza construcția penitenciarului. conform standardelor europene.

 

Creditarea unei firme cu bani nejustificaţi se pedepseşte cu închisoarea!

Miercuri, 22 Mai 2024 07:35

 

Legea pentru combaterea evaziunii fiscale îi scapă de închisoare pe evazioniştii care au “furat” sub un milion de euro, cu condiţia să restituie banii plus penalizări, dar îi bagă la puşcărie pe oamenii de afaceri care îşi creditează firmele cu bani obţinuţi “la negru”. Legea pentru combaterea evaziunii fiscale (241/2005) a fost modificată în sensul în care persoanele care își creditează firmele cu bani nejustificaţi, riscă închisoarea.

“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate a unuia sau mai multor contribuabili", se arată în lege, potrivit Hotnews.ro.

 

 

DOUĂ MODELE EXISTENȚIALE

Marţi, 21 Mai 2024 13:59

 

I. Modelul hristic

Modelul existențial este înțeles ca fiind un sistem de idei care ne propune un comportament sau o viață exemplară. Sau poate fi o persoană care ne transmite aceste idei, fie teoretic, fie prin personalitatea ei.

Uneori, modelul existențial poate fi exprimat printr-o urare. De exemplu, de Paște, mai înainte vreme exista această întâmpinare, pe care o mai putem întâlni și astăzi în special în mediul rural din Maramureș și Ardeal:

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 21 Mai 2024 11:56

 

PĂDURARII

La hoţi n-ai ce să le faci,

Pădurarii fac poteci

Şi fură pădurea-n draci!

S-au luat după-austrieci…

 

În 20 de localități din Argeș, lupta pentru primărie se dă doar între PSD și PNL

Marţi, 21 Mai 2024 11:42

 

În toate localitățile din Argeș sunt cel puțin câte doi candidați pentru fotoliul de primar. PSD și PNL sunt singurele partide din județ care au candidați în toate cele 102 localități. A fost evitată astfel situația din comuna Voineasa, din județul Olt, în care primarul PSD aflat în funcție candidează de unul singur pentru un nou mandat, nefiind depuse candidaturi de la alte partide nici măcar pentru Consiliul Local.

Revenind la județul Argeș, precizăm că în 20 de localități lupta pentru primărie se dă doar între PSD și PNL, după cum urmează:

1. Albești de Muscel – Corinel Țigău (PSD) și Cătălin Manta (PNL)

2. Albota – Ion Dumitru (PSD) și Roland Florian Dumitru (PNL)

3. Berevoești – Ionel Mazilu (PSD) și Gheorghe Busuioc (PNL)

4. Bughea de Sus – Ion Șain (PSD) și Nicolae Tarbă (PNL)

5. Cicănești – Gheorghe Boian (PSD) și Ion Ionescu (PNL)

 

Ghiozdanele elevilor sunt prea grele! Ministerul Sănătăţii vrea să ia măsuri

Marţi, 21 Mai 2024 11:18

 

Ministerul Sănătăţii cere ca directorii de şcoli să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor. În acest sens, se află în dezbatere publică un proiect pentru aprobarea Normelor de igienă din pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor.

Iniţiativa este lăudabilă, dar măsurile propuse sunt greu de aplicat. De exemplu, potrivit Edupedu.ro, una dintre propuneri ar fi ca școala să asigure dulapuri individuale pentru elevi în care să își țină manualele și caietele, sau spații pentru efectuarea temelor după școală pentru teme.

 

 

E lege! S-a introdus ITP-ul la 6 luni pentru anumite tipuri de autovehicule

Marţi, 21 Mai 2024 10:33

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier, care se referă la obligativitatea efectuării inspecţiei tehnice perioadice pentru diferite tipuri de autovehicule.

Potrivit legii, sunt scutite de a efectua ITP-ul vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h. Posesorii autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât ai autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere, vor fi obligaţi de a realiza la şase luni inspecţia tehnică periodică.

 

CNAIR va achiziţiona camioane specializate, pentru protejarea lucrătorilor de pe autostrăzi și drumuri naționale

Marţi, 21 Mai 2024 08:31

 

Muncitorii care lucrează pe autostrăzi şi drumuri naţionale vor fi protejaţi de accidente de muncă, datorită unor camioane specializate ce vor fi achiziţionate de CNAIR. 32 de astfel de vehicule vor ajunge în România.

“Pas important pentru echipele care se ocupă de intervențiile de întreținere pe rețeaua națională de drumuri! Am transmis astăzi la ANAP documentația pentru achiziția publică a unor camioane specializate, echipate inclusiv cu dispozitive pentru protejarea lucrătorilor care efectuează intervenții de urgență pe autostrăzi și drumuri naționale.

 

 

Oferta pentru 1.141 de locuri de muncă la Pitești

Luni, 20 Mai 2024 19:42

 

# Vineri s-a desfășurat o nouă ediție, la Pitești, a bursei locurilor de muncă

Vineri, în Parcul Ștrand, s-a desfășurat o nouă ediție a Bursei locurilor de muncă. Au fost oferite penste 1000 de locuri de muncă, dintre care 77 pentru absolvenții de studii superioare.

Cristian Gentea, primar: ”Mă bucur de primirea unei vești foarte bune de la Directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, FlorineI lrinel Cotoșman: Argeșul și - în primul rând - Piteștiul sunt pe un trend pozitiv în privința scăderii șomajului și a raportului ofertă - cerere pe piața muncii!

 

Un preot, supărat că a fost dat pe mâna poliției, a lovit o femeie gravidă

Luni, 20 Mai 2024 13:55

 

# A fost depistat și în timp ce transporta ilegal lemne

Un preot de la Parohia Vatra Satului Berevoești a fost judecat pentru că a lovit o femeie însărcinată după ce i-a cerut socoteală că l-a reclamat la poliție că transportă ilegal lemne. Judecătoria Câmpulung, l-a condamnat, pe 14 mai 2024, pe preot la un an și trei luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Hotărârea instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Incidentul șocant s-a petrecut pe 10 septembrie 2019.

 

 

SCANDAL! Magiunul de Topoloveni, eliminat de pe rafturile METRO!

Luni, 20 Mai 2024 13:53

 

# Speţa a ajuns la Tribunal

E scandal mare între brand-ul “Magiun de Topoloveni” şi Metro, după ce produsul a fost eliminat de pe rafturile hipermarketului. Bibiana Stanciulov, proprietara firmei din Argeş, acuză că Metro dorea să vândă produsul de trei ori mai scump decât preţul cu care îl cumpărau de la producător. Şi pentru că deliciosul magiun nu se mai află pe rafturile Metro, Stanciulov a intentat un proces răsunător. Magiunul de Topoloveni s-a vândut timp de 20 de ani la Metro, dar şi la alţi mari retaileri. Anul trecut, s-au schimbat relaţiile de colaborare, iar tensiunile nu au întârziat.

 

Întâlnire a doctorilor în sport, la Pitești! Fosta gimnastă Simona Amânar, printre absolvenți

Luni, 20 Mai 2024 12:19

 

Mai mulți absolvenți care în ultimii 20 de ani au obtinut titlul de doctor în domeniul sportului la Universitatea din Pitești au participat vineri, 17 mai, la un atelier științific. Proiectul a reunit și conducători de doctorate ai Școlii Doctorale Știința Sportului și Educației Fizice din Pitești, dar și studenți doctoranzi sau angajatori. Au fost prezenți Alin Mazăre, vicepreședintele Senatului Universității Naționale de Politehnica București, Tudor Petrescu, prorectorul Centrului Universitar Pitești, conducătorii de doctorate prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, prof. univ. dr. Ion Mihăilă, director Școala Doctorală, prof. univ. dr. Pierre de Hillerin, prof. univ. dr. Gheorghe Simion, prof. univ. dr. Vladimir Potop, prof. univ. dr. Luminița Georgescu, conf. univ. dr. Liviu Emanuel Mihăilescu, director departament EFS, conf. univ. dr. Mihai Ilie director CCPU.

 

 

”PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ” - EXPOZIȚIE DE CARTE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 20 Mai 2024 12:03

 

Piteștiul este unul dintre cele mai vechi orașe din Țara Românească, alături de Curtea de Argeș, Câmpulung, Brăila și Roșiorii de Vede. Atestarea documentară a Piteștiului datează din vremea lui Mircea cel Bătrân, în data de 20 mai 1388.

Pentru a marca cei 636 ani de atestare documentară, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a fost organizată o expoziție tematică intitulată ”PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ”.

 

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Protest, de două zile la stația PECO din Călinești închisă de ISU Argeș

Luni, 20 Mai 2024 08:07

# SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Protest, de două zile la stația PECO din Călinești închisă de ISU Argeș

# De abuzurile făcute aici a fost informat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș

# Ludovic Orban, fost prim ministru al țării, s-a declarat șocat de cele auzite

Protest serios, care continuă și acum, la Călinești, în fața stației Mol care a fost închisă, practic, în urma unui control al inspectorilor ISU Argeș. La protest participă atât angajații firmei, cât și numeroși clienți, nemulțumiți de situația creată. Un abuz, așa cum a caracterizat această situație Cătălin Arsene, managerul firmei. Duminică dimineață, în timpul protestului și-au făcut apariția și un echipaj al Jandarmeriei, dar și primarul comunei, Mihai Georgescu.

 

Luni - spectacol de muzică și dans, cu și pentru tineri, de Zilele Piteștiului!

Luni, 20 Mai 2024 08:05

 

Luni, 20 mai, de la ora 17:00, pe scena din Piața Primăriei vor urca zeci de copii și tineri talentați de la școlile de dans și muzică piteștene, în cadrul unui spectacol muzical – coregrafic coordonat de Centrul Cultural Pitești. Evenimentul, dedicat Zilelor Muncipiului Pitești și coordonat de coregraful Alfred Schieb, va fi susținut de: studenți din cadrul Catedrei de Muzică a Universității de Științe și Tehnologie Politehnica București - Centrul Universitar Pitești, elevi de la Palatul Copiilor din Pitești, Grupul Folk „P620” al Centrului Cultural Pitești, cursanți ai școlilor de dans și de muzică din Pitești: „Straja Hojam”, „Aristocratique” Pitești, „Latin Street Dance” Pitești, „Dance Flow Academy” Pitești, „Musicando con Adina Sima”, „Total Dance” Pitești. Prezentator: Sebastian Raicu.

 

„Noutăţi în patologia şi tratamentul neurochirurgical” – evenimentul pe care nu trebuie să îl ratezi

Duminică, 19 Mai 2024 07:20

 

 

Spitalul Județean de Urgenţă Piteşti organizează, alături de Consiliul Judeţean Argeş, Conferinţa Internaţională Romano-Germană cu tema: „Noutăţi în patologia şi tratamentul neurochirurgical”. Evenimentul va avea loc în data de 23 mai 2024, ora 10:00, şi va fi găzduit în Sala Mare a Consiliului Judeţean Argeş, sub coordonarea domnului dr. Alexandru Tudor Goleşteanu - medic neurochirurg, în cadrul Secţiei Neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti.

 

Atelier științific la Centrul Universitar Pitești

Sâmbătă, 18 Mai 2024 16:14

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, s-a numărat printre absolvenții care au obținut în ultimii 20 de ani titlul de doctor în domeniul sportului la Universitatea din Pitești și care au fost prezenți la un atelier științific la Centrul Universitar Pitești. Proiectul a reunit și conducători de doctorate ai Școlii Doctorale Știința Sportului și Educației Fizice din Pitești, dar și studenți doctoranzi sau angajatori.
 
Au fost prezenți Alin Mazăre, vicepreședintele Senatului Universității Naționale de Politehnica București, Tudor Petrescu, prorectorul Centrului Universitar Pitești, conducătorii de doctorate prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, prof. univ. dr. Ion Mihăilă, director Școala Doctorală, prof. univ. dr. Pierre de Hillerin, prof. univ. dr. Gheorghe Simion, prof. univ. dr. Vladimir Potop, prof. univ. dr. Luminița Georgescu, conf. univ. dr. Liviu Emanuel Mihăilescu, director departament EFS, conf. univ. dr. Mihai Ilie director CCPU.

"Sunt aici într-o dublă ipostază, și de absolvent al acestei Școli, și de reprezentant al Consiliului Județean Argeș, ca partener al proiectului. Eu am pornit acest demers nu atât dintr-o necesitate personală, cât dintr-una profesională, la momentul în care eram director executiv adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș. Culmea, la momentul în care am ajuns secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului activitatea la lucrarea de doctorat mi-a fost îngreunată. Am trecut și prin momente aparte, pentru că  am avut onoarea să îmi încep studiile doctorale împreună cu un om extraordinar, domnul profesor Nicolae Mihăilescu, apreciat de toată lumea, de la care am avut multe de învățat, mai ales în contextul în care și domnia sa condusese Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș.

A fost inaugurat Complexul de locuinte protejate si centrul de zi de la Tigveni

Vineri, 17 Mai 2024 16:59

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, președintele Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Romi Mihăescu și președintele ANOFM, Florin Cotoșman, au fost prezenți astăzi, la Tigveni, la inaugurarea Complexului de patru Locuințe Protejate și Centru de Zi, din satul Bălilești. La eveniment au participat și parlamentari de Argeș, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Marius Nicolaescu, administratorul public al județului, Cristian Puiu, subprefectul Marius Pârvu, Mariana Vișan, director Direcţia Organism Intermediar Programul Operaţional Regional din cadrul ADR Sud Muntenia, consilieri județeni și autorități locale.

Acest Complex și Centru de zi din Bălilești reprezintă al doilea proiect pe fonduri europene încheiat cu succes de către DGASPC Argeș, după cel de anul trecut de la Băbana. Investiția din comuna Tigveni a avut o valoare totală de 6.152.556 lei, din care Consiliul Județean a asigurat 1.445.084 lei, restul fiind fonduri nerambursabile.

Prin proiect s-a realizat dezvoltarea unui număr de patru servicii sociale de tip Locuință Protejată pentru 32 de persoane adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) Tigveni (care are în prezent 207 beneficiari) și a unui Centru de Zi.

"Fiecare român merită mai mult, inclusiv persoanele cu dizabilități. În România viitorului avem obligația unei Românii inclusive, o Românie cu condiții bune de viață pentru persoanele cu nevoi speciale, o Românie cu condiții bune de muncă pentru cei care lucrează în asistență socială și au grija celor mai vulnerabili decât noi. Da, România viitorului trebuie să fie o Românie în care toate aceste facilități să ducă la o viață cât mai aproape de normalitate pentru aceștia.

Felicit Consiliul Județean Argeș și DGASPC Argeș pentru că au reușit să scrie, să obțină finanțare și să ducă la bun sfârșit acest proiect astfel încât să avem aici, la Tigveni, locuințe protejate și condiții atât de bune" - Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

 

Pagina 14 din 510

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea