Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș: „În urma noastră vin oameni care știu ce au de făcut”

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș au fost, destul de des, puși la încercări grele în acest an. Dacă anul 2017 a fost încheiat cu 73 de fișe de accident, în 2018, până săptămâna trecută, deja existau 90 de fișe de accident. Din nefericire, trei dintre ele au fost mortale: turista care a căzut 100 de metri de pe potecă în timp ce urca spre mănăstirea Cetățuia, bărbatul care a murit după ce căzut într-o prăpastie, în zona Vârfului Moldoveanu și tânăra care a căzut o sută de metri pe stânci în Munții Piatra Craiului. Ca resursă suplimentară, echipa de salvatori montani din Argeș a intervenit săptămâna trecută în sprijinul celor de la Sibiu pentru salvarea a doi turişti aflați în apropiere de lacul Bâlea, unul dintre ei murind la spital.

„Noul șef de formație de la Câmpulung, Mihai Enache, a fost impecabil”

Două dintre intervențiile salvamontiștilor argeșeni au fost unele dintre cele mai grele din țară.
„Anul acesta am fost foarte mult puși la încercare. Intervenția din Moldoveanu și aceasta din Piatra Craiului, dacă e să ne gândim la nivel național, au fost printre cele mai dificile intervenții. Băiatul care a murit în Moldoveanu a trebuit să fie dat de la cea mai mare altitudine din țară. El era sub vârf și prima porțiune era sub un perete. A fost vorba de 1000 de metri diferență de nivel. La acțiunea din Piatra Craiului, acolo iar a fost aproape numai perete, într-o zonă de abrupt a Masivului Piatra Craiului, pe timpul nopții. E vorba de un vâlcel stâncos, Padina Lăncii. Tot ce pot să spun este că sunt mândru că în urma noastră vin oameni care știu ce au de făcut. Noul șef de formație de la Câmpulung, Mihai Enache, a fost impecabil. El a condus operațiunea din Padina Lăncii. Aceea a fost printre cele mai dificile acțiuni din țară din ultimii ani, a fost și pe timp de noapte”, precizează Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

10 salvatori montani și 38 de voluntari

În acest moment, echipa de Salvamont Argeș numără doar 10 salvatori montani, respectiv 38 de salvatori montani voluntari. În perioada următoare urmează să se anunțe scoaterea a concurs a trei posturi de salvatori montani. „Sunt mulți voluntari, dar încercăm să îi reducem. Trebuie să dăm drumul la trei posturi de salvator montan, iar până la sfârșitul anului sperăm că vor fi ocupate.În momentul acesta, ne descurcăm așa cum suntem, dar ar fi bine să fim cât mai mulți. Am încheiat la 31 decembrie 2017 cu 73 rapoarte de accident, iar anul acesta, până săptămâna trecută, au fost deja 90 de rapoarte de accident”. Trebuie menționat că un voluntar la Salvamont câștigă 85 de lei - baremul de hrană pe fiecare zi de patrulare, în același timp având transportul și cazarea asigurate.

Șeful Salvamont Argeș trage semnalul de alarmă

De când vremea s-a răcit, telefoanele au înroșit Serviciul Salvamont Argeș. „Turiștii trebuie să înțeleagă că pe munte a venit iarna. Întotdeauna când vor să meargă pe munte, trebuie să consulte prognoza meteo și să ia în serios toate avertismentele. E bine să țină cont de avertizări pentru că nu se știe niciodată unde și cum vor fi prinși. Să înțeleagă că la peste 1800 de m sunt în climat subpolar, acolo se poate schimba vremea”, a declarat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș. Acesta a atras atenția și cu privire la o serie de lucruri ce nu trebuie să lipsească din bagajul turiștilor. „Trebuie să aibă mănuși, o căciulă de protecție, șosete de schimb, straturi de protecție termică, dar și alte lucruri. Răcirea bruscă a vremii poate pune mari probleme, tocmai de aceea este important să existe cât mai multe straturi de haine” a concluzionat șeful Salvamont Argeș.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea