Sentința Tribunalului Argeș în dosarul lui Pendiuc pune într-o ipostază neplăcută procurorii DNA

# „Au fost transcrise pasaje care nu-si aveau locul într-o cauza penală. Singurul efect a fost acela spre deliciul presei...”

Transcrierile convorbirilor dintre fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, și fosta sa secretară Carmen Lis au fost făcute spre deliciul presei! Aceasta este concluzia la care a ajuns judecătorul Tribunalului Argeș în sentința prin care a fost achitat Tudor Pendiuc și directorul ADP, Mircea Braniște. Reamintim că dosarul se află în apel, la Curtea de Apel Pitești, primul termen al procesului fiind stabilit pe 5 noiembrie. Pe 28 iunie, judecătoarea Irina Lăzăr l-a achitat pe Tudor Pendiuc pentru că ”nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” (art. 16 alin. 1 lit. c Cod Procedură Penală), iar pe Mircea Braniște pentru că ”există o cauză justificativă sau de neimputabilitate” (art. 16 alin. 1 lit. d Cod Procedură Penală).

„Spre convingerea instanţei şi nu numai a ei, atâta timp cât au apărut şi în presă, acuzarea a redat zeci de pagini de transcriere a convorbirilor telefonice particulare ce au avut loc între inculpatul P.T. şi martora L.C. , încercând astfel să dovedească intenţia directă cu care a acţionat inculpatul P.T. pe lângă inculpatul B.M. , precum şi faptul că acesta cunoştea adevăratul regim juridic al respectivei străzi. Apreciem că nu s-a reuşit acest lucru”, se arată în sentința Tribunalului, conform Luju.ro. De asemenea, se adaugă că: „Dincolo de faptul că au fost transcrise din convorbirile telefonice unele pasaje care, spunem noi, nu-și aveau locul într-o cauza penală și, probabil, singurul efect al acestora a fost acela spre deliciul presei, considerăm că nu rezultă de nicaieri nici că inculpatul P.T. a cunoscut că strada respectivă pe care sunt edificate 5-6 imobile, deci nu numai martora L.C. , și nici faptul că l-a determinat, cu intenție, pe inculpatul B.M. să execute o lucrare de amenajare nelegală”.

„Rolul legii penale este acela de sancționare și îndreptare a unei persoane care a săvârșit o infracțiune, ci, nicidecum de distrugere a ei pe toate planurile”

Tribunalul Arges a constatat că Pendiuc a fost trimis în judecată de procurorii DNA Pitești, structură condusă de Daniela Lupu, fără să existe probe împotriva sa. Ba mai mult, convorbirile telefonice atașate la dosar nu ar fi avut legătură cu dosarul.
„Apreciem ca regretabilă, ca să nu spunem nedontologică, o astfel de raportare la 'zvon public' pentru a se ajunge la incriminarea unei persoane... Rolul legii penale este acela de sancționare și îndreptare a unei persoane care a săvârșit o infracțiune, ci, nicidecum de distrugere a ei pe toate planurile… Totusi, pe simple supoziții și, cu atât mai mult, pe zvonuri publice, în nici un caz nu poate fi condamnat un om. Conchizând, instanța constată că nu există probe certe că inculpatul  P.T. a săvârșit infracțiunea de instigare la abuz în serviciu””, se mai arată în sentință.
”În luna septembrie 2014, inculpatul Branişte Florentin-Mircea, în calitate de director al Administraţiei Domeniului Public Piteşti, la instigarea primarului Pendiuc Tudor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare şi asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Piteşti. Suprafaţa de teren respectivă (506,6 metri pătraţi - o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, precum şi dintr-un spaţiu cu vegetaţie aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuinţa unei persoane cu funcţie de conducere în cadrul Primăriei Piteşti”, se arăta în comunicatul transmis de DNA după trimiterea în judecată.

O parte din conversațiile despre care magistrații susțin că au fost redate spre deliciul presei

„Eu i-am spus doar: «Băi, domnu... dumneata ştii cine, că... cine a făcut asta? Domne, io’ am făcut treaba asta. Şi asta... este făcută... moca (gratis în argou – n.r.). Moca, dacă ştii ce e aia, moca. Păi cum, măi, cum poţi dumneata să spui când ă... că nu este bine făcut când dumneata înoţi prin pământ, până intri ă... pă treptele casei?»”, povestea fosta secretară a lui Pendiuc. „Iubăriţă, lasă-i dracu’ nu te mai enerva, fir-ar ai dracu’ de proşti, că nu merită să te enervezi. Ăsta e… un păcate amărâte că dacă… stătea dracu’, avea cizme pe acolo, n-avea pantofi. Dă-i dracu’. Iubire, nu te s... Dă-i dracu’... Ce-or zice, or zice. Bine că e făcut acolo, bine că s-a rezolvat. Acuma... mai vedem şi cu partea ailaltă şi gata... cu intrarea cu... (neinteligibil)”, spunea și fostul primar al Piteștiului. A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea