Mii de oameni, la focul lui Sumedru în localitățile argeșene

Înaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, în mai multe localităţi din Argeş, oamenii au aprins flăcări uriaşe, simbol înnoirii pământului, al purificării şi norocului. Focul lui Sumedru este o tradiţe veche de secole, aşteptată cu bucurie deopotrivă de copii şi adulţi.
Aproximativ 1.500 de locuitori ai orașului Ștefănești au răspuns invitației primarului Ioana Jenica Dumitru de a aprinde împreună tradiționalul Foc al lui Sumedru. Toți cei prezenți au fost invitați să deguste fasole cu costiță, vin fiert și ceai fierbinte. Petrecerea a fost de neuitat, copiii care urmează cursurile de muzică și dans ale Centrul Cultural Ștefănești, precum și localnicii, s-au prins, deseori, în hore uriașe. Primarul Ioana Jenica Dumitru le-a mulțumit ștefăneștenilor pentru prezența în număr foarte mare.
Mii de oameni au luat parte și la Focul lui Sumedru, la Topoloveni. Primarul Gheorghiță Boțârcă a pregătit evenimentul ca la carte. Spectacol folcloric, vițel la proţap, vin roșu de Topoloveni și târg de bunătăţuri tradiționale au fost ingredientele celui mai vechi și popular Foc al lui Sumedru care se organizează în localitățile fostului județ Muscel.

„Focul lui Sumedru”, aprins în curtea școlilor din Mioveni

Respectând tradiția, Primăria Mioveni, Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni au organizat și anul acesta „Focul lui Sumedru”, în mai multe zone din oraș, în special în curtea școlilor. În jurul focului aprins și supravegheat de autoritățile locale, au fost împărțiți, după tradiție, covrigi și mere copiilor, dar și adulților.
Și la Budeasa oamenii au luat parte în număr mare la sărbătoarea tradițională din ajunul Sfântului Dumitru. La evenimentul, desfășurat la Plaja Veche din Budeasa, nu au lipsit datinile specifice, s-a împărțit fructe și must, iar atmosfera a fost de poveste.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea