Pârtia de schi de la Molivișu, la mâna Guvernului!

# Este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru a se scoate din fond forestier o parcelă de 2 hectare # Este inclusă și suprafața cu defrișări ilegale de 9.000 mp
Vești noi pentru oamenii care doresc să afle când se va schia la Molivișu. Dosarul penal privind tăierile ilegale de arbori în zona pârtiei Molivișu a blocat inițial proiectul. Ultima noutate este faptul că echipa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu, condusă de președintele Gabriel Dică, cel care l-a înlocuit pe Pavel Bârlă, în 2016, în fruntea asociației, ar putea să primească aprobare pentru scoaterea din fond forestier pe zona unde au fost defrișări ilegale. Dar acest lucru este posibil doar cu Hotărâre de Guvern. Iar obținerea ei durează circa nouă luni de zile, timp în care se depun documente pentru aviz, pe la șase ministere, pentru ca decizia să poată fi publicată, în final, în Monitorul Oficial. O muncă anevoioasă, dar cu șanse de reușită, fie și ele mici!

În 2017, s-au descoperit tăieri ilegale pe 9.000 mp

În februarie 2017, CJ Argeș a înaintat către Garda Forestieră de Mediu Ploiești o adresă prin care solicita un răspuns legat de modul în care s-au făcut defrișările în zona Pârtiei de Schi Molivișu. Răspunsul a fost devastator: „Au fost constatate tăieri ilegale de arbori în zona pârtiei Molivișu. A fost afectată o suprafață de 9.000 m.p. prin defrișarea vegetației forestiere fără drept (ilegal), decopertarea stratului de pământ de la suprafață, terasarea suprafeței defrișate și decopertate, realizarea de construcții ilegale în zonă. Pe această suprafață a fost amplasată fundația stației de plecare a instalației de transport prin cablu și doi stâlpi ai instalației. Suprafața afectată nu face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național a celor 11,4 ha necesară realizării pârtiei de schi, scoatere care a fost aprobată prin H.G. nr. 448/2014”.  În cele din urmă, în urma sesizărilor a fost constituit un dosar penal, aflat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Curtea de Argeș.

Șanse de scoatere a două hectare din fond forestier

Recent, Ministerul Mediului a dat un răspuns pozitiv ADI Molivișu pentru scoaterea unei suprafețe de 2 hectare din fond forestier, parcelă din care fac parte și cei 9.000 de mp defrișați ilegal. „Ultima noutate în proiect este faptul că Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a dat voie să facem scoaterea din fond forestier pe zona unde au fost defrișări ilegale… Acest lucru este posibil pentru că dovezile sunt conservate și parțial administrate, faptele sunt înregistrate și ancheta se poate desfășura fără probleme. Noi intrăm sub incidența legii domeniului schiabil și legislația permite scoaterea de fond forestier cu compensări sau gratuități… Dar cu Hotărâre de Guvern. Iar aceasta durează. Faptul că ni s-a permis scoaterea pe fond forestier și pe bucata aceasta înseamnă reluarea procedurii de mediu. Este vorba de o parcelă de 2 hectare pe care o scoatem din fond forestier, doar că pe acestă parcelă sunt constatate de către ITRSV, în 2017, tăieri ilegale, dar ele nu sunt pe întreaga suprafață, ci pe 9000 de mp. Includem cei 9000 de mp defrișați ilegal în toată această parcelă de 2 ha. Dacă tot scoatem din fond forestier definitiv, măcar scoatem tot ce era nevoie pentru pârtie. Am ajuns la o concluzie cu Asociația că este în interesul proiectului să mărim suprafața, să o ducem la 2 ha, și să scoatem tot ce era nevoie pentru proiect. (…) Zona aceea va deveni pârtie și destinație transport prin cablu”, spune Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu.

Pentru Hotărârea de Guvern este nevoie de avizul a șase ministere

Doar că drumul până la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial este unul foarte lung. Este nevoie de avizele a șase ministere. Obținerea de avize va amâna realizarea licitației privind construirea pârtiei de schi A1 de la Molivișu până la sfârșitul anului 2019. „Parcela de 2 hectare va trebui să meargă la Ministerul Mediului pentru avizare. După ce se termină procedura de avizare, care ține trei luni, va lua calea Bucureștiului pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Acolo stă 45 de zile, după care merge 30 de zile la Ministerul Finanțelor, 30 de zile la Ministerul Justiției, alte 30 de zile la Ministerul Turismului și încă 30 de zile la Ministerul Dezvoltării. Dacă toți își dau avizul înseamnă, practic, publicarea în Monitorul Oficial. Vorbim de maxim 9 luni per total. LA sfârșitul lui septembrie 2019 am putea să scoatem din fond forestier”, a mai precizat Gabriel Dică.

Povestea pârtiei de la Molivișu

Proiectul Molivișu a început în 2008. Consiliul Judeţean Argeș, condus în acea perioadă de Constantin Nicolescu, împreună cu primarii din Arefu, Cicăneşti şi Brăduleţ s-au înţeles şi au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Moliviş, iar apoi au demarat lucrările. Proiectul era estimat la 73,5 milioane lei, din care 25,3 milioane de la Uniunea Europeană. Pavel Bârlă, fost viceprimar la Arefu, a fost numit președinte al Asociației. S-a ras pădurea de pe un munte, au fost cumpărate echipamente şi instalaţii din Austria și… cam atât. În cele din urmă a intervenit DNA-ul și totul s-a stopat. Consiliul Județean a fost, în ”era” Tecău, nevoit să plătească o sumă uriașă  pentru banii nerambursabili trași din cont. Ulterior, s-a descoperit că unul din pilonii turnați se afla pe terenul lui Bârlă care, de altfel, stăpânește cam tot de jur împrejur. La începutul anului 2016, Pavel Bârlă și-a dat demisia de la asociație. Mai târziu s-a descoperit și că s-au făcut defrișări ilegale pe o suprafață de 9000 mp. În cele din urmă, în fruntea Consiliului Județean a venit Dan Manu care nu a renunțat la proiectul Stațiunii turistice Molivișu. Doar că îi trece mandatul, iar proiectul nu se mișcă deloc.

Echipamentul, „cazat” la căminul de la Arefu, a fost înfoliat

O altă problemă în proiectul Molivișu o reprezintă și echipamentele electronice, care au fost ”cazate” în interiorul căminului din Arefu pentru a fi protejate. De când stau degeaba le-a expirat și termenul de garanție!
”Săptămâna trecută le-am înfoliat, conservat. Avem un act adițional pentru care ne vor da o garanție de bună execuție după ce vor fi puse în funcțiune. Am rediscutat termenul de garanție, am arătat că le-am depozitat în condiții bune. Ne știu situația. Au fost de bună credință și furnizorii să ne înțeleagă cu chestia asta”, mai susține Gabriel Dică (foto), președintele ADI Molivișu.
Material realizat de Alex Vlaicu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea