Scrisoare deschisă către domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău

Săptămâna trecută, domnul Florin Tecău, vicepreşedinte CJ Argeş a făcut afirmaţia “Casa de Asigurări de sănătate, sursa de bani negri”. Preşedintele CAS Argeş, domnul Ştefan Ciocănel, s-a simţit obligat să îi dea un răspuns domnului Tecău, printr-o scrisoare deschisă, al cărui conţinut, îl găsiţi în întregime, în rândurile de mai jos.
Ca urmare a afirmaţiilor recent făcute de domnia voastră şi apărute în presa argeşeană, în materialul de presă cu titlul “Casa de Asigurări de Sănătate, sursa de bani negri”, mă văd nevoit să intervin şi să vă explic, pe scurt, cum funcţionează sistemul asigurărilor de sănătate din România. Din păcate nu cunosc contextul în care aţi făcut aceste afirmaţii şi nici nu sunt în măsură să apreciez dacă există oarece vicii jurnalistice strecurate în articol, însă mesajul transmis afectează clar imaginea instituţiei pe care o conduc. Aşadar, CNAS ( Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), singura instituţie de asigurări sociale de sănătate, administrează şi gestionează FNUASS, mai exact, derulează plăţi prin casele teritoriale de sănătate, care încheie contracte cu diverşi furnizori de servicii medicale. În acest context, banii negri,  de care aminteaţi, nu pot proveni decât de la furnizorii de servicii medicale
Să facem o analiză a sumelor decontate pe fiecare asistenţă medicală:
- 1/3 din fondul de sănătate ajunge la spitalele din judeţ cu care CAS a încheiat contracte şi cărora, lunar, le decontăm serviciile medicale acordate pacienţilor argeşeni. Spitalele, după cum ştiţi, sunt în administrarea autorităţilor locale, în speţă CJ Argeş şi consiliile locale: Curtea de Argeş, Câmpulung şi Mioveni, toate PSD. Suspiciunile dumneavoastră, cu privire la banii mulţi care se ascund în direcţia Casei de Asigurări, pot fi spulberate, dacă îi veţi întreba pe directorii numiţi de dumneavoastră, câţi bani au dat din decontările făcute de casa de sănătate şi mai ales, cui.
- 1/3 din acelaşi fond de sănătate ajunge în farmaciile din Argeş. Puteţi deschide un subiect, pe această temă, cu preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Argeş, domnul deputat PSD, Ion Burnei, care poate să vă explice câţi bani a dat şi cui.
- Din restul de 1/3, partea cea mai importantă din fonduri ajunge la medicina de familie, respectiv la medicii aflaţi în contract cu noi, însă, preşedintele Colegiului Medicilor, dl. Valentin Bănică, d-na Mariana Boşneag, preşedintele Societăţii de Medicină Generală, precum şi alţi medici (consilieri PSD), sunt mult mai în măsură să vă explice unde ajung toţi aceşti bani, dacă ei există. Tot în această treime intră şi fondurile care revin laboratoarelor de analize din judeţ. Se pare că, deşi au contracte insuficiente, presupuneţi că din sumele decontate, o parte se duc  la anumite persoane. Sunt sigur că aveţi pe cine să întrebaţi dacă faptul acesta este real.
Acestea fiind spuse, vă înaintez rugămintea de a investiga “sursa puternică de bani negri, care este CAS”, contactându-i pe cei de care am amintit şi în cazul în care nu veţi obţine date şi argumente care să susţină afirmaţiile dumneavoastră, să reveniţi cu scuze publice.
Subliniez că nu am contestat niciodată pregătirea, obiectivismul şi buna dumneavoastră credinţă, dar sper să înţelegeţi atitudinea mea de preşedinte al unei instituţii a cărei imagine poate fi afectată de prezenţa acestui material.
Cu deosebită stimă, PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL
Ştefan Romeo Ciocănel

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea