Monumentul „Eroului Necunoscut”, inaugurat la Bascov!

Monumentul „Eroului Necunoscut” a fost inaugurat la Bascov. Edilul Gheorghe Stancu, împreună cu prefectul Emilian Dragnea, conducerea CJ Argeș, dar și primari din Argeș și din Republica Moldova au dezvelit statuia care înfățișează un soldat din Primul Război Mondial. Toată acțiunea are ca scop marcarea Centenarului Marii Uniri, totul pornind de la inițiativa primarului Gheorghe Stancu. Monumentul este dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul şi cel de-al doilea Război Mondial. El este amplasat la răscrucea a două drumuri importante, mai exact Piteşti - Curtea de Argeş şi Bucureşti - Râmnicu Vâlcea.

Slujba de pomenire a eroilor oficată de Arhiepiscopul Calinic

Pentru prima data de când Consiliul Județean a demarat proiectul „Flacăra Centenarului”, slujba de pomenire a fost oficiată de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic. Alături de un sobor de preoți și un înalt arhiereu din Republica Moldova, cel dintâi om al BOR din Argeș a cinstit la Bascov jertfa soldaților care au murit pe fronturile din cele Două Războaie Mondiale. Mai mult, Calinic l-a felicitat pe primarul Gheorghe Stancu pentru inițiative susținând că: „Monumentul a fost pus într-un loc aparte. Suntem la răscrucea drumurilor dintre Pitești – Curtea de Argeș și București – Râmnicu Vâlcea. Este un omagiu adus celor care s-au jertfit pentru reîntregirea țării”.

Construcția monumentului, finanțată de Ministerul Culturii

Construcția monumentului a fost finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, având la bază un proiect al Primăriei Bascov. Statuia reprezintă soldatul român din Primul Război Mondial susținând cu mâna dreaptă lancea drapelului cu care e înfășurat, iar cu stânga, sabia. Pe soclu, monumentul are basoreliefuri cu numele eroilor din Bascov care și-au sacrificat viața în Cele Două Războaie Mondiale, iar între ele arde o flacără, care de astăzi nu mai este doar simbolică. Astfel, după slujba de pomenire și sfințirea monumentului, Flacăra Centenarului a fost aprinsă de președintele CJ Argeș, Dan Manu, și de primarul Gheorghe Stancu. În discursul său, președintele Dan Manu a reamintit faptul că Flacăra Centenarului reprezintă, în fapt, o comemorare a eroilor care s-au jertfit pentru Marea Unire. De altfel, numele tuturor eroilor au fost citite, la Bascov, chiar de IPS Calinic, așa cum de altfel s-a întâmplat și în toate celelalte localități unde a fost aprinsă Flacăra Centenarului.

Monumentul are 6 metri înălțime

Suprafața monumentului are 160 mp, iar înălțimea totală este de 6 metri din care 3,8 metri soclul și 2,5 metri statuia. Soclul este din beton armat, placat cu piatră naturală și reliefuri de piatră. Privirea soldatului este îndreptată înspre pământ, contemplativ. În jurul monumentului au fost amplasate pe socluri 2 tunuri achiziționate de Primăria Bascov. Lângă monument, din jur împrejur, au fost amenajate spații pentru depunerea coroanelor.
M.M.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea