Condamnare în dosarul ” Șantaj la Atac de Argeș”. Părțile vătămate din dosar: „Ce face omul cu mâna lui, nici dracul nu desface”

# Ion Georgescu: „Pentru că a fost recidivist, atârnă greu de gâtul lui această sentință” # Ducele de Albota: „Nu mi-am dorit să fiu părtaș la condamnarea lui, dar el a căutat-o”

Florin Paraschivescu (foto), fostul patron al săptămânalului „Atac de Argeş”, a fost condamnat, pe 21 noiembrie, la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru şantaj. Sentinţa dată de magistraţii Judecătoriei Piteşti nu este definitivă. În februarie 2016, Paraschivescu a fost trimis în judecată pentru că ar fi șanjat pe primarii Ion Georgescu de la Mioveni, Ion Dumitru de la Albota și pe Gheorghe Stancu de la Bascov, precum şi pe Argentina Culcuş, în acea perioadă directorul Centrului Cultural Mioveni, şi pe Benone Lazăr, patronul companiei de transport - International Lazăr Company. Lui Florin Paraschivescu i-a fost deschis dosar penal după ce primarul Ion Dumitru de la Albota l-a denunţat, nemaisuportând presiunile acestuia şi atacurile din ziar la adresa familiei. Conform procurorilor, edilul de la Albota i-a dat lui Paraschivescu în perioada 2010-2012 un porc, trei miei şi materiale de construcţii pentru ca să nu mai apară articole denigratoare la adresa sa. După ce a fost denunțat la poliție, rând pe rând și alți primari, directori de instituții sau oameni de afaceri din Argeș au depus plângeri. Fostul patron de la „Atac de Argeș” a fost condamnat de Judecătoria Pitești la o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru infracţiunea de şantaj şi i s-a interzis dreptul de a comunica cu persoanele vătămate pentru 5 ani după executarea pedepsei de privare de libertate. Pedeapsa se cumulează însă cu alta, de doi ani şi 8 luni, rezultând 6 ani şi 8 luni de închisoare. Este vorba despre o condamnare cu suspendare sub supraveghere, primită tot pentru șantaj, în 2012 la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Atunci acesta i-ar fi cerut peste 100.000 de euro rectorului Universităţii Bioterra, Cornel Trandafir, pentru a nu face publice informaţii compromiţătoare despre acesta. Vechea pedeapsă a devenit acum una cu executare.

 

Paraschivescu obligat la plata de daune morale de 110.000 lei

Infracţiunea de şantaj în formă continuată, comisă în perioada februarie-aprilie 2015, îl obligă pe Florin Paraschivescu şi la plata de daune morale. Paraschivescu va plăti, conform instanței, câte 50.000 lei primarului Ion Georgescu de la Mioveni și către primarul din Albota, Ion Dumitru, respectiv 10.000 lei către Argentina Culcuş, fost director al Centrului Cultural Mioveni. Primarul de la Bascov nu s-a constituit parte civilă în dosar, iar omului de afaceri Ion Lazăr i s-a respins cererea de acordare a daunelor morale pentru că instanța, la un termen anterior, i-a respins cererea de repunere în termenul de constituire parte civilă. „Admite în parte acțiunea civilă și obligă inculpatul la plata următoarele sume de bani 10.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Culcuș Argentina, 50.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Dumitru Ion, 50.000 lei reprezentând daune morale pentru partea civilă Georgescu Ion. Ia act că persoana vătămată S.G nu s-a constituit parte civilă în cursul procesului penal. Ia act de faptul că în ceea ce privește persoana vătămata L.I, s-a dispus prin Încheierea 11.05.2016 respingerea cererii de repunere în termenul de constituire parte civilă și, prin urmare, respinge cererea numitului L.I de acordare a daunelor morale. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se mai arată în soluția instanței.

Ion Georgescu: „E puțin probabil să câștige la apel având în vedere că e recidivist”

Cele trei persoane care urmează să primească daune morale de la Florin Paraschivescu au precizat că vor dona toți banii obținuți din acest proces către copiii aflați în dificultate.
Primarul Georgescu de la Mioveni a prezentat instanţei, în timpul cercetării, mai multe imagini suprinse de către o cameră de supraveghere din localitate în care se vede clar cum Paraschivescu scoate teancuri de ziare, cu articole denigratoare la adresa sa, pentru a le distribui. Ion Georgescu ne-a precizat că nu l-a cunoscut personal pe Paraschivescu, dar că atât el cât și familia sa au avut mult de suferit în urma articolelor scrise la comanda acestuia.
„Ce face omul cu mâna lui, nici dracu` nu desface. Întreabă-l pe Paraschivescu pentru că el s-a expus, el știe ce a făcut. Momentan, sentința nu e definitivă. Dacă va fi să câștig, banii vor fi donați către copiii care au probleme. Pe mine personal nu m-a văzut niciodată, nu-l cunosc şi nu este nimic adevărat ce a scris despre mine. Articolele lui m-au defăimat şi mi-au afectat sănătatea, relaţiile de familie şi i-au afectat şi pe părinţii mei”, ne-a precizat primarul de la Mioveni. Ion Georgescu a mai spus: „Pentru că a fost recidivist atârnă greu de gâtul lui această sentință. Eu îmi doresc că la recurs să câștige. Nu mă încântă pe mine că un om e privat de libertate. Mai cheltuie și statul cu el. Dar e puțin probabil să câștige având în vedere că e recidivist. Codul acesta penal este foarte blând pentru prima faptă, dar e foarte apăsător pentru cei care sunt recidiviști”.

Ion Dumitru: „Nu mă interesează nici daunele, nici faptul că a fost condamnat”

Primarul Ion Dumitru ne-a precizat că relaţia sa cu Florin Paraschivescu a fost una de prietenie, până la momentul în care ziaristul i-a cerut 2.000 lei lunar ca să nu scrie lucruri urâte despre el în publicaţia ,,Atac de Argeş”. Refuzul primarului de a-i plăti lunar aceşti bani, a dus la publicarea unor articole denigratoare la adresa acestuia şi a familiei sale. „Nu mă interesează nici daunele, nici faptul că a fost condamnat. El a fost la mine, a mâncat și a băut cu mine înainte ca să facă pasul acela. Eu l-am rugat de vreo 10 ori să mă lase în pace. A primit ce trebuia! Nu mă bucură treaba asta. Nu mi-am dorit să fiu părtaș la condamnarea lui, dar el a căutat-o. Ultima dată când a venit la mine a vrut bani. Îl întreb: «ce bani vrei de la mine?». El îmi spune: «cât îmi dă și un coleg de-al tău - 20 de milioane pe lună». I-am spus că nu îi dau că nu am de ce. Apoi m-a întrebat dacă m-am operat. Încă aveam furtunul de dren pus în urma operaţiei. Atenție, îmi scosesem un plămân! La următoarea ediție a ziarului său apare că „Primarul comunei Albota și-a scos un bojog ca să scape de DNA”. În primul rând, bojogul este la animale, iar în al doilea rând dacă am furat atunci DNA-ul să mă ia mâine… Locul lui este acolo unde va ajunge. Nu mă bucură. Dar nu a înțeles că presa înseamnă altceva”, ne-a precizat primarul Ion Dumitru.
Instanța a decis ca Florin Paraschivescu să îi plătească acestuia daune morale de 50.000 lei. Legat de acest lucru, „Ducele de la Albota” ne-a precizat că: „Nu îmi trebuie banii aceia. Îi donez la o casă de copii. Nu am nevoie de banii lui, eu aveam nevoie de liniște”.

Argentina Culcuș: „Mi s-a făcut dreptate”

O altă persoană care a fost șantajată de fostul patron de la „Atac de Argeș” a fost Argentina Culcuș, consilier local la Mioveni. Aceasta a cerut daune morale de 10.000 de lei, sumă pe care a și primit-o de către instanță.
„Banii, așa cum am mai spus, o să îi donez copiilor săraci. Mi s-a făcut dreptate și trebuie să fie un avertisment și către alții din presă care scriu fără nici un fel de argument. A fost o perioadă grea. Am avut de suferit din cauza acestor articole. E bine că s-a făcut dreptate”, a spus Argentina Culcuș.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea