Mega dosar, în sănătatea argeșeană, cu 50 de inculpați! Doctori, infirmiere, îngrijitoare și pacienți ai Spitalului Județean Argeș, trimiși în judecată pentru corupție

# Opt angajați în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe sunt inculpați în dosar # Un medic și o infirmieră, dați afară de la spital

Un dosar de corupție zguduie din temelii Spitalul Județean Argeș! Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au început anul în forță și au trimis în judecată un mega dosar. Cinzeci de inculpați sunt cercetați pentru fapte de corupție. De asemenea, în dosar s-au constituit douăzeci de părți vătămate. Doctori, infirmiere, îngrijitoare sau pacienți ai Spitalului Județean Argeș se regăsesc printre inculpați. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș, pe 7 ianuarie 2019.

A fost trimis în judecată dosarul şpăgilor pentru adeverinţe medicale de la Spitalul Județean de Urgență Pitești! Cinci medici argeșeni și peste 30 de pacienți, care au beneficiat, fără drept, fie de pensionare medicală, fie de concediu medical, sunt inculpați în dosar. Întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată pe documente. În cele din urmă, în octombrie 2017 era înregistrat la Parchetul Judecătoriei Pitești un denunț formulat de conducerea spitalului cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu cinci referate medicale. După mai multe cercetări, dosarul a ajuns pe mâna procurorilor Parchetului Tribunalului Argeș.

Infirmierele și îngrijitoarea au primit de la 50 de lei și până la 18.000 lei pentru „serviciile” lor

În mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, două infirmiere şi o îngrijitoare de la Spitalul Judeţean au fost reținute de polițiști, petrecând o noapte în arest, fiind cercetate pentru trafic de influenţă, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu. Este vorba de infirmierele Ionica Daniela Moca, Gabriela Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu. Ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină concedii medicale în mod ilegal şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Încă de la începutul anchetei, procurorii au avut suspiciuni vizavi de implicarea mai multor medici și angajați de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean în această maşinărie de eliberarea a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult. În schimbul serviciilor lor, infirmierele și îngrijitoarea primeau produse sau bani de la 50 de lei și până la 18.000 lei, susțin procurorii.

Șase inculpați, sub control judiciar

În cauză sunt vizați și mai mulți medici, în frunte cu doctorul Nicoleta Nistor de la secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Șase dintre inculpați sunt cercetați sub control judiciar: infirmierele Ionica Daniela Moca și Gabriela Daniela Gheorghe, îngrijitoarea Gazela Sandu, asistenta medicală Liliana David de la un cabinet medical individual, medicul primar medicină de urgențe Nicoleta Nistor și Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean. Despre aceștia, anchetatorii susțin că: „Sunt cercetați sub control judiciar având o vastă activitate infracțională în legătură cu emiterea în fals a unor documente medicale: referate medicale, adeverințe, bilete de ieșire din spital sau certificate de concediu medical”.

Inculpații au picat în plasa întinsă de un investigator sub acoperire

Daniela Moca, infirmieră în cadrul Spitalului Județean Argeș, este inculpata acuzată de cele mai multe infracțiuni în dosar: trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu. Aceasta obținea pentru pacienții săi  documente fictive în schimbul remiterii unor sume de bani și alte foloase materiale. Pentru aceste infracțiuni ea a instigat și mai mulți doctori din Spitalul Județean Argeș ca să o ajute. Conform surselor noastre, infirmiera a picat, astfel, în plasa unui investigator sub acoperire, ajutându-l pe acesta să obțină avizele medicilor de specialitate pe fișe medicale pentru diferite cazuri, în schimbul unor sume de bani. Infirmiera Daniela Moca este chiar recidivistă, fiind condamnată definitiv pentru trafic de influență. În 2015, aceasta a fost judecată în baza unui acord de recunoaştere a vinovăției şi a primit ca pedeapsă închisoarea cu suspendare de 2 ani şi 11 luni, avînd un termen de încercare de 3 ani. Având în vedere recidiva, în cazul în care va fi găsită vinovată, aceasta riscă să fie condamnată la închisoare cu executare.

Un medic, cu salariu de peste 20.000 lei, a dat cu piciorul unei cariere de peste 19 ani

Mergând pe fir cu probele necesare, procurorii Parchetului şi poliţiştii au ajuns la medicul primar medicină de urgenţă Nicoleta Nistor, din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe. Doctorița Nistor este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Aceasta ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe pentru un număr de 24 de pacienți, care ar fi beneficiat astfel de concedii medicale întocmite în fals. În acest mod, se pare că medicul a dat cu piciorul unei cariere de peste 19 ani. Medicul Nicoleta Nistor a fost angajată la secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din anul 1999, iar din martie 2018, salariul său brut ajunsese la peste 20.000 lei. Prejudiciul produs în patrimoniul societăților angajatoare prin plata indemnizațiilor de concedii medicale făcute pe certificate, emise fraudulos de dr. Nicoleta Nistor în beneficiul inculpaților, este de peste 40.000 lei.

Trei medici de la alte unități medicale, inculpați în dosar

În dosar sunt și alți medici din afara Spitalului Județean care au fost determinați de infirmiera Daniela Moca să ateste în fals, în cuprinsul unor acte medicale oficiale, împrejurări contrare realității. În maşinăria de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, a picat și Sergiu Arman -  medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești. Acesta ar fi întocmit și emis, fără dispoziții legale, patru certificate de concediu medical pentru două persoane. În dosar este cercetată și Ioana Sandu, asistenta medicală a medicului Sergiu Arman. De asemenea, în dosar au fost trimiși în judecată și Maria Iordache, medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată.

Opt angajați din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Județean, trimiși în judecată

În afară de medicul Nicoleta Nistor, cele două infirmiere și de o îngrijitoare au mai fost trimiși în judecată și alți angajați din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Argeș. Este vorba de Valentina Nicoleta Neacșu, medic medicină de urgență la Secția UPU, pentru emiterea unui certificat medical întocmit în fals, Ana Maria Monea – îngrijitoare la UPU-SMURD, Elena Ticuță – brancardier UPU sau Claudia Sadula – infirmieră UPU.

Un medic și o îngrijitoare au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției

Din cei 50 de inculpați sunt și persoane care au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției. Mai mulți pacienți și-au recunoscut deja vina. De asemenea și  îngrijitoarea Gazela Sandu sau medicul Maria Iordache au  încheiat astfel de acorduri cu procurorii.

Un medic și o infirmieră, dați afară de la spital

Despre dosarul de corupție de la Spitalul Județean Argeș am stat de vorbă și cu managerul unității, Adriana Molfea. Aceasta ne-a precizat că au fost luate unele măsuri față de o parte din angajații spitalului inculpați în dosar. Pentru mai multe informații, ne-a fost făcută legătura cu purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
”Au fost suspendate contractele de muncă a două persoane pentru că sunt sub control judiciar și au interdicție să intre în spital. Este vorba de contractul îngrijitoarei Sandu Gazela și a infirmierei Gheorghe Gabriela. În schimb, infirmiera Moca Daniela și doctorița Nistor Nicoleta au fost concediate”, ne-a precizat Andreea Vasile (foto), purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Material realizat de Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea