APIA Argeș a acționat, în instanță, Curtea de Conturi și a câștigat

# Litigiul s-a purtat pentru plăți de aproape un milliard de lei, bani dați de APIA fermierilor

Săptămâna trecută, s-a încheiat, definitiv, un litigiu ce a zguduit, efectiv, fermierii din Argeș. Pentru că a fost vorba de sume de bani plătite, de APIA Argeș, în conturile acestora. Sume care, apoi, la controlul Curții de Conturi, au devenit pasibile de ilegalități, ba chiar purtătoare de penalități.
Este vorba de bani plătiți de APIA în 2014 și 2015. Curtea de Conturi a reproșat plata din 2015, susținând că este neconformă cu legea. Degeaba acte justificative, degeaba explicații. Organismul de control a emis o decizie care prevedea returnarea banilor, decizie executorie. Banii erau, din acel moment, purtători de dobânzi și penalități, conform legislației în vigoare. Culmea, fermierii erau buni de plată, numai că banii au ajuns în conturile lor prin APIA. Instituție care, anul trecut, s-a și încumetat să acționeze în instanță Curtea de Conturi. Și, săptămâna trecută, să și câștige, definitiv și irevocabil.

Tribunalul Argeș:
15.01.2018  Hotarâre - nr. 34/2018
Admite acţiunea. Anulează Încheierea nr. 38/2017 şi, pe cale de consecinţă, admite contestaţia şi anulează Decizia nr. 5/2017. Respinge cererile de chemare în garanţie. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 15 ianuarie 2018, la Tribunalul Argeş - Secţia Civilă, complet specializat Contencios Administrativ şi Fiscal.

Curtea de Apel Pitești:
22.01.2019  Hotarâre - nr. 100/2019
Respinge excepţia nulităţii. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă.

Marius Stroescu (foto), director APIA: „În urma unui control, acestea făcându-se anual, un inspector de la Curtea de Conturi a constatat că plat ape primele de asigurări a fost efectuată, în opinia dânsului, grașit, fiind greșite atât procedura, cât și modul de aplicare. Noi, de atunci, ne-am susținut punctual de vedere. și anume acela că am respectat și procedura, cât și modul de aplicare a acesteia. Este vorba de plata primei de asigurări, care s-a făcut în două tranșe: o tranșă până la sfârșitul anului 2014, din bugetul lui 2014, iar alta în 2015. Ni s-a obiectat că nu aveam voie să plătim în 2015 o plată care era aferentă unei măsuri de sprijin din 2014. Însă, atât actul normativ, cât și documentele pe care le-am prezentat, de la Ministerul Finanțelor, care a făcut deschiderea de plată 2015, pentru măsura din 2014, erau perfect legale. În Decizia Curții de Conturi (Decizia 5/2017, nota redacției), ni se imputa, ca să luăm înapoi, de la fermieri, cu aproximație 980 de milioane (lei vechi, n.r.). Decizie executorie”.

Unii dintre fermieri au înapoiat, de frică, banii

La auzul emiterii unei astfel de decizii, de spaima penalităților, mulți fermieri au luat decizia de a nu folosi banii primiți în cont, ba chiar de a-i returna, până la soluționarea, definitivă, a problemei. Măsura a dus, desigur, în cazul multora, la sincope în asigurarea materiaului săditor, sau în efectuarea lucrărilor agricole, însă, nu te poți pune cu deciziile luate de reprezentanții statului.

Marius Stroescu, director APIA:  ”Eu am avut o discuție cu fermierii, le-am explicat ceea ce s-a întâmplat, le-am spus că atac în instanță Decizia Curții de Conturi, că nu este normal să fie așa. Unii dintre fermieri au venit și au returnat, benevol, sumele în discuție. Pentru că, din momentul în care a fost emisă, Decizia Curții de Conturi, duce la curgerea de penalități. Le-am mai explicat că, după o decizie în instanță, vor primi banii înapoi. A fost, practic, o măsură de siguranță, ce acoperea atât decizia, cât și împiedicarea curgerii unor penalități, care i-ar fi împovărat și mai rău”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea