Cei patru autopsieri condamnați, dați afară de la Spitalul Județean Argeș

# Unitatea sanitară caută urgent autopsieri, fără experiență! # Conducerea spitalului a început „curățenia” în rândul angajaților cu probleme penale
Spre sfârșitul anului trecut, Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat în dosarul „autopsierilor”. Patru angajaţi de la morga Spitalului Judeţean au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare pentru luare de mită. Este vorba de Cristian Nedelcu, Maria Marinel, Vasile Stan și Marian Păun. Condamnarea i-a costat scump pe autopsieri, conducerea spitalului luând decizia de a rezilia contractele de muncă ale acestora.

În decembrie 2017, inculpații din dosarul „autopsierilor” au fost condamnați de Tribunalul Argeș la pedepse cuprinse  între 4 şi 7 ani de închisoare cu executare. Cei patru autopsieri au făcut apel. Magistrații Curții de Apel Pitești au acordat pedepse mai blânde autopsierilor. Cristian Nedelcu a primit 3 ani închisoare, Marinel Maria - 2 ani şi 9 luni, iar Vasile Stan și Marin Păun - câte 2 ani şi 6 luni închisoare. Față de toț inculpații instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

Autopsierii aveau preferințe la șpagă: „Așa ceva beau numai tractoriștii”

Reamintim că dosarul a fost instrumentat ca urmare a numeroaselor plângeri și sesizări penale venite de la rude ale unor persoane decedate, după ce aceștia au trebuit să dea angajaților de la morgă bani și bunuri pentru pregătirea ori ridicarea cadavrelor. Conform procurorilor, inculpații cereau şpagă chiar atunci când era vorba de cazuri sociale.
Autopsierii aveau chiar preferințe la spagă. Conform rechizitoriului, în ianuarie 2014, trei angajați de la Primăria Băbana au mers să ridice un cadavru de la morgă. După ce a achitat taxa pentru eliberarea actului constatator de deces, unul dintre angajații primăriei i-a dat autopsierului de serviciu o sticlă de whisky, acesta primind-o cu observația „așa ceva beau numai tractoriștii”.
În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că angajaţii cereau şpagă chiar atunci când era vorba de cazuri sociale. A fost evidențiat ca exemplu un caz petrecut în decembrie 2012, când doi angajaţi de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Vultureşti au venit la morgă să ia cadavrul unei persoane care primea ajutor social şi care nu avea nicio rudă „Autopsierii de serviciu …, deşi au fost atenţionaţi că este vorba de un caz social, le-au cerut angajaților Centrului „să dea ceva” pentru a pregăti cadavrul. Au dat 50 lei. Inculpaţii nu au fost mulţumiţi şi motivând că au lucrat doi, le-au cerut „să mai pună ceva”, astfel că au mai primit încă 50 de lei”, se arată în rechizitoriu.

Spitalul Județean caută urgent autopsieri, chiar și fără experiență

După condamnarea celor patru angajați, conducerea Spitalului Județean a luat decizia rezilierii contractelor de muncă față de aceștia. „Cele patru persoane la care faceți referire nu mai sunt angajate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, contractele de muncă ale acestora încetând de drept ca urmare a sentinței dată de Curtea de Apel Pitești în dosarul penal în care au fost cercetați. În ceea ce privește posturile de autopsier scoase recent la concurs de Spitalul Judetean de Urgență, acestea au fost vacantate în urma aplicării sentinței din dosarul în cauză”, ne-a precizat Andreea Vasile, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Conducerea Spitalului Județean Argeș  a început „curățenia” în rândul angajaților cu probleme penale. În afară de cei patru autopsieri, recent alte două persoane au fost concediate. Este vorba de infirmiera Moca Daniela și doctorița Nistor Nicoleta, acuzate de procurori de săvârșirea unor fapte de corupție.

Spitalul Județean, în căutare de autopsieri

Unitatea sanitară caută acum autopsieri, chiar și fără vechime în muncă. „Am găsit măsuri pentru a suplini posturile respective. Am detașat din cadrul personalului auxiliar la respectivele servicii, până vor fi scoase posturile la  concurs. Au fost scoase trei posturi de autopsier ca debutant tocmai pentru că am înțeles că nu mai există cursuri de acest gen, iar noi avem posibilitatea ca instituție să îi școlarizăm”, a precizat Adriana Molfea (foto), managerul Spitalului Județean Argeș.
Se caută un autopsier debutant la Serviciul Medicină Legală și alți doi la Serviciul Anatomie Patologică. Termenul limită pentru depunerea dosarelor - 28 ianuarie, ora 10.00. Condițiile pentru ocuparea celor trei posturi de autopsier au fost: diplomă de bacalaureat/absolvire liceu. Nu s-a cerut vechime în specialitate. Proba scrisă a concursului va avea loc pe 5 februarie, iar proba interviului pe 8 februarie.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea